29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Další bruselský salám, tentokrát o olovu

V rámci svého neustálého páchání dobra chce Evropská komise po vysavačích pro změnu zakázat užívání olověných střel a rybářských závažíček.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zdobinský 1.11.2018 9:58

Jen další buzerace

Další ptákovina z dílny dobroserů. Kdyby se aspoň namáhali to doložit nějakou zprávou o škodlivosti olova, které se používá při lovu už stovky let. Slyšel někdo o nějakém doloženém negativním dopadu?

Jen další buzerace,která násobně zdraží některé produkty a stejně se bude porušovat,protože např.rybáři budou olůvka používat vesele dál. Takže se jen prohloubí všeobecný právní nihilismus a chytráci v EU si udělají další čárku,jak pečují o naše "dobro". Stejně z toho na sto honů "smrdí" nějaký postranní úmysl, jak vydusit držitele legálních zbraní.

Místo toho,aby řešili skutečné problémy Evropy, jen chrlí další buzer vyhlášky.

J. Hejna 1.11.2018 9:37

Proč?

Proč pořád nechce někdo pochopit, že ten spolek samozvaný EU je třeba bezodkladně opustit?

J. Vintr 1.11.2018 9:19

Zrušení vlastních armád je cílem Bruselu

armády členských zemí, hlavně Německá, jsou už i tak jen pro srandu králíkům, ale chtějí to ještě vylepšit, aby se nedejbože nebránily, až to tady budou přebírat muslimové.

S. Petr 1.11.2018 8:16

bez olova na věčné časy

Znáte výraz kazítko? Ano tu a tam se o nějakém výrobci provalí že záměrně montoval nějakou součástku která zkracuje život spotřebiče. A bezolovnaté pájení způsobuje růst fousků, tedy jednotlivé spoje prorůstají mikroskopické fousky které jsou vodivé. Lidově řečeno po nějaké době přístroj zkratují, dá se tomu bránit i bez olova. Jenže je to samozřejmě dražší a už vidím výrobce jak se do tohoto hrnou když jsou schopní montovat kazítka. Samozřejmě i domácí opravy budou bez olovnaté pájky daleko složitější.

J. Jurax 2.11.2018 0:18

Správný termín je curvítko. S "k" na začátku, jenže to censor nepustil ...

P. Zinga 1.11.2018 8:13

Ano, salámová metoda

oklešťování práv občanu. Pod falešnými, ale líbivými hesly jejich ochrany. Mnozí to žerou i s navijákem. Včetně olůvka.

V. Kotas 1.11.2018 6:51

Co kdyby ekológové šli občas příkladem a

domýšleli věci do konce. Příklad plast, kdysi vychvalovaný jako spasení světa v obalech nejen potravin - výsledek ekologická katastrofa, nedotažením zároveň s jeho zavedením i likvidaci odpadu. Bionafta - raději nemluvit, že. Cestování ekolólógu po světě na ty jejich sjezdy - letecká doprava narůstá každoročně o desítky % a kontrola emisí + postihy veškeré žádné. Hlavně že se " vozí " po automobilech !

J. Babjak 1.11.2018 6:10

Absolutní množství?

Nechci dělat ďáblovi advokáta, ale autor článku v něm nějak zapomněl zmínit, o jakém množství se vlastně jedná. Podle nějaké zprávy ECHA jde o 14 000 tun ročně v rámci EU. Naši nimrodi to zpochybňují a připouštějí, že v rámci ČR by mohlo jít maximálně o 21 tun ročně. 21 tun olova rozstříleného po českých lesích. Ta čísla mi přijdou docela velká, možná zase nemusíme a priori negovat vše, co z EU dorazí...

Z. Lapil 1.11.2018 7:23

Re: Absolutní množství?

Tohle není negace a priori, tohle je tvrzení, že se EU chystá zakázat věc A/ (skoro) neškodnou, B/ obtížně nahraditelnou.

J. Schwarz 1.11.2018 7:57

Re: Absolutní množství?

před osmdesáti lety jste měl z olova i většinu vodovodních rozvodů. Zdá se vám, že to národy Evropy nějak těžce postihlo? Jestli ano, tak je důsledkem kontaminace olovem nejspíš pokles obecné inteligence a jeho důsledku nárůst počtu "ekologů".

I. Mertl 1.11.2018 10:31

Re: Absolutní množství?

Uvádí se, že římská říše skončila i ne degenerace způsobené chronickou otravou olovem, ze kterého výlučně byly římské rozvody pitné vody.

V. Čermák 1.11.2018 12:22

Re: Absolutní množství?

Jestli to spíš nebylo toto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Octan_olovnat%C3%BD

J. Lepka 1.11.2018 19:37

Re: Absolutní množství?

Velmi pravděpodobně. Ale zase si osladili život, tedy to, co z něho zbylo.

J. Sova 1.11.2018 11:02

Re: Absolutní množství?

Olověné vodovodní trubky byly uvnitř vyložené cínem.

M. Prokop 1.11.2018 14:48

Re: Absolutní množství?

To bych se dost divil ...

Spíš se v nich vytvoří povrchová vrstva, bránící průniku olova do vody.

J. Strakoš 1.11.2018 5:45

Tažení proti olovu

Pěkně nazvaný článek - další salám. Nejdříve RoHs, takže si zvyknemě, že el. zařízení "tak-nějak" nevydrží co kdysi, pak zaplatíme více za převážení kol a ekologické závaží a za chvíli budeme trošku více přispívat na armádu a ekologičtější náboje.

Předpokládám, že mnozí rybáři se později uchýlí k prosté občanské neposlušnosti a budou odlévat olůvka doma "načerno". Stejně jako střelci. A přibude potřeba hromady papíru a potvrzení, že to, co se prodává obsahuje minimum olova. A kontroly budou moci kontrolovat zase něco navíc.

Prostě další malý hřebíček do rakve EU.

L. Novák 1.11.2018 1:38

S tvrzením, že se v přírodě olovo nerozkládá, bych nespěchal

Záleží na prostředí, do něhož zapadne. Pokud je to bahno s omezeným přístupem kyslíku, v němž probíhají anoxické až anaerobní biochemické procesy, olovo reaguje s okolím. Selský rozum napovídá, že rozstřelovat plošně každoročně obrovská množství olova do životního prostředí není právě dobrý nápad. No a že kvůli tomu byl vydán i zákaz používání olova k vyvažování kol automobilů, je součást "tažení proti olovu", které semele všechno. Rybářská olůvka lze snadno nahradit.

Sám jsem před lety na "tažení proti olovu" doplatil, když byl vydán zákaz přidávání olova do pájky používané v elektronice na plošných spojích. Zhoršené vlastnosti "čisté" cínové pájky vedly k vytvoření "studeného spoje" v CRT monitoru, a závada se začala projevovat rušivě až po záruce. Oprava by si vynutila kompletní (a tedy drahou) demontáž a zpětnou montáž, takže výrobek musel do šrotu... Drahé šetření.