24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Cirkulární ekonomika je lež. Jako OZE

Kdo nevěří, že nám vlády ve vleku zelených fanatiků chtějí komplet předělat životy, uvěří, až bude číst nový vládní dokument. Jmenuje se Strategický rámec cirkulární ekonomiky 2040. Má to být další ze série pseudoléků, které zastaví „globální změnu klimatu“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 20.10.2021 13:27

Wikipedie: Komunismus (z latinského communis = „společný“) je politická ideologie požadující společné vlastnictví a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi. Její zastánci se nazývají komunisté.

J. Kraus 20.10.2021 13:21

Začátek 60.let ve větší obci na okraji Prahy. Většina lidí už má el.sporák, někdo jen vařič, stále je dost těch, kteří vaří na kamnech. Ale kamna má v kuchyni ještě každý, v zimě se v nich po příchodu z práce zatápí. V kuchyni se žije, na noc se jde spát do vymrzlého pokoje. Nevzpomínám si, že by mi někdy jako dítěti po příchodu ze školy do studené kuchyně byla zima. Popel z kamen se dává do starého kbelíku, ten stačí na týden, při větších mrazech jsou to kbelíky dva. V neděli brzy ráno objíždí baráky pan Čeněk s valníkem a potahem, volá či spíše zpívá póóópel a otcové mu kýble vyklápějí do vozu. Kdyby v nich bylo něco jiného než popel, všichni by se divně dívali. Vozí to za ves do staré pískovny. Papír, pokud se nespotřeboval na podpal, se vozí do sběru, stejně železo a lahve olejáky, pochopitelně na ručním vozíku. Ostatní hořlavé se spálí v kamnech a co je ze zahrady nebo z pole, jde na kompost. Kanalisace není, žumpa se v zimě šoufkem rozlévá po zahradě. Jediný odpad, se kterým je potíž, jsou rozbitý porcelán a lahve. Někdo to míchá do popela, někdo to pohřbívá někde v koutě zahrady. Starší lidé v mém okolí si užívají míru a blahobytu a říkají važ si toho, kdybysme se měli vždycky tak. Ano, svět stál pevně v základech, bylo si čeho vážit. Čeho si vážit dnes?

P. Kubáč 20.10.2021 12:19

který je 80x potentnější skleníkový plyn než CO2

V. Novák 20.10.2021 12:17

Když to vezmete do důsledků tak nic není plně recyklovatelné a nic není uzavřený cyklus a nic není plně obnovitelný zdroj. Protože 2. věta termodynamická.

Když přeměníme U238 na Pu239 a to využijeme v jaderném reaktoru, zbavíme se plutonia s dlouhým poločasem rozpadu - což je ten strašák, jímž nás Zelení Khmérové straší. Plus získáme energii, kterou bychom jinak nezískali.

Nuklidy buď září silně - a pak mají krátký poločas rozpadu a vyzáří se už ve vymíracích nádržích, nebo nezáří tak intenzivně - zato dlouho. Ty, které neumíme zpracovat v současných, stále ještě poměrně primitivních reaktorech, protože založených výhradně na přírodním rozpadu a řetězové reakci, můžeme uchovat a počkat na generaci transmutorů, které je dokáží rozbít pomocí neutronů získaných dopadem urychlených protonů na spalační terč. A získat další energii, navíc skutečně stimulovaným způsobem.

Na konci bude vždy nějaký neradioaktivní prvek.

I. Schlägel 20.10.2021 11:57

Vy jste mentální komunista.

D. Krajíček 20.10.2021 11:38

Jak správně uvádíte, pane Rado, jde o přírodní mechanismus v přírodě. Ne však v zeleném odpadovém hospodářství.

Nelze vyloučit, že ve vzácných případech a s využitím přírodních prostředků může dojít i ke člověkem řízenému upcyklingu. Tyto raritní případy se pak nafoukou a zevšeobecní.

Ve všech ostatních případech je jakákoliv recyklace dražší a tím pádem nevýhodná a nepoužívaná. A zbytek se stejně nechá na přírodě, která si s tím poradí, na rozdíl od ekologů.

R. Polášek 20.10.2021 11:35

No, on to defakto uzavřený palivový cyklus není. Při každém přepracování jaderného paliva přibudou jako odpad ozářené a zářením částečně přeměněné na nestabilní zářící nuklidy pomocné konstrukční materiály, které v jaderném palivu, aby se s ním dalo manipulovat , musí být. Přínosem je jen to, že se využije veškerý objem uranu, který se vytěží včetně máo aktivního uranu U238 a podobným stejným způsobem se dá taky využít thorium. A že ten nevyužitý objem uranu, plutonia a thoria nebude končit v jaderném odpadu.

F. Zrcek 20.10.2021 11:33

Pokles entropie lze fyzikálně realizovat, ale jen lokálně. Celkově musí entropie vzrůst, protože druhou větu termodynamiky zatím nikdo neobech*al. Evidentně je na vině je školský systém vychovávající aktivisty typu p. Rady. On za to nejspíš fakticky nemůže, vzpomínám na školství před 89., které do absolventů zkoušelo nahustit marxismus (i s leninismem). Na rozdíl ode dneška se ale aspoň na přírodovědě se učily i odborné předměty použitelné v praxi. Náměty pro aktivisty - můžete zkusit ten nárůst realizovat mimo Zemi. Nebo třeba obrátit šipku času? Na úrovni kvantové mechaniky si to představit lze. Tak hurá na věc!

R. Polášek 20.10.2021 11:24

Ovšem pravděpodobnější je, že výsledkem bude z velké části metan.

P. Blecha 20.10.2021 11:10

To už umějí zemědělci dávno, ze srašek vyrábět koláče.

P. Blecha 20.10.2021 11:08

Když voni to ti příznivci "bakteriálně odbouratelných ekobio plastů" nechápou. Tihle lidé netuší, jak svět funguje.

V. Novák 20.10.2021 10:45

... a zelenou "trávou"...

V. Novák 20.10.2021 10:44

Jaderná energetika "uzavřený palivový cyklus" umí. Pravda - jak která. Ruská ano.

Dokonce je ten uzavřený cyklus potřebný, protože využije i ten "zbytek" (asi tak 90-95% !) energie, kterou lze z "vyhořelého"paliva štěpením za použití dnes existujících technologií získat.

Až budou k dispozici v průmyslovém měřítku transmutory řízené urychlovačem, využije se další energie - ale to je zatím věc budoucnosti, odhadem 10-20leté.

M. Husovice 20.10.2021 10:42

Nebylo by vhodné uvážit např. návrat ke sklu místo plastu a místo planého žvanění zvážit možnosti ve slušné diskuzi a racionálních řešeních ??;-O

V. Novák 20.10.2021 10:39

Pokud bakterie sežere plast, pak proto, aby z něj získala energii - takže dojde k něčemu podobnému, jako je spalování, jen pomaleji a složitější cestou. Pokud bakterie ten sežraný plast využije dobře, výsledkem bude zase CO2.

P. Kubáč 20.10.2021 10:37

Kdybychom už teď nežili ve faktickém ( a elitami chtěném ) stavu energetické nouze - daly by se suroviny pro plasty vyrábět ze vzdušného CO2

J. Jurax 20.10.2021 10:24

Možná existovali. Ale přírodní výběr je vyřadil. Chcípli.

M. Pivoda 20.10.2021 10:21

Souček píše: "... Nemá cenu zabíhat do detailů těchto plánů. ..."

Nezabíhejte - a uvolněte se, prosím.

J. Jurax 20.10.2021 10:20

Ano.

Zelený směr je jistě správný. Zrovna se projevil zdražením elektřiny ... a to je jenom začátek. Ale planeta musí být spasena!

Nepřijde Vám, že realizace onoho směru je až pronikavě, přímo aktivisticky pitomá? Hodná politiků humanitně vzdělaných a ještě obluzených zelenou vírou svatou a ještě stižených gretenismem?

J. Fráňa 20.10.2021 9:59

A není lepší řešení, když je v práci málo platí, ať si radši najdou lepší práci? A to je váš problém. Jste tak zaslepení a zelenou propagandou zpracovaní, že nedokážete ani vyslechnout jiný názor. Řadu let ignorujete a poslední dobou i trestáte vědce s jiným názorem. Proto jste se svým zeleným údělem odkázáni k neúspěchu. Vy si lžete do vlastní kapsy i v momentě, kdy se to již hroutí. Není vám pomoci.

J. Novák 20.10.2021 9:56

Nahradit jádro zeleným šílenstvím dokáže pouze nemocná společnost ....za 1 kWh z FVE platí až 15,- Kč zákonem pojištěné platby ZKÁZU energetiky vyvolá, obnovu zdrojů ČEZ neprovádí, elektráren se zbavuje, do FVE bude investovat..... takové činy vedení jsou schvalovány,,,,,,,vládnou nám ještě větší blbci, než jsme doufali

J. Fráňa 20.10.2021 9:50

Uvedu příklad. V Jáchymově, díky chytrým hlavám, museli lidé topit elektrikou. Přímotop je naše spása, rozhlas to denně hlásá. Jenže nebyla dostatečná kapacita sítě a přímotop fungoval jen několik hodin denně, asi jako na Kubě. Tudíž lidé málem zmrzli. Kašlali na přímotop a koupili si krbová kamna. Vyřešeno.;-D

T. Zlesa 20.10.2021 9:42

Zelený směr je správný. Názory, že když to půjde špatně a pomalu, tak to radši nedělat, jsou asi stejné kategorie jako kdyby se radilo lidem, že když je v práci málo platí, ať radši sedí doma a jsou o hladu. Zde - nechte se dál trávit všemi těmi jedy, které člověk vynalezl.

V. Petr 20.10.2021 9:40

Podotýkám, že naši předkové částečně spotřebovali neobnovitelné zásoby pazourku. Zatímco "předindustriální" pazourová společnost vystačila se sbíráním pazourkových pecek na povrchu, později se doloval z hloubky několika desítek metrů.

Naštěstí neexistovali zelení, kteří by chtěli rozbité kamenné nástroje "recyklovat..."

J. Lukavsky 20.10.2021 9:38

"Většinu neobnovitelného přírodního bohatství už jednotlivé státy spotřebovaly" jak už vědecky spočítal Římský kub v r. 1964 "za 20 let dojde ropa, uhlí, plyn, měď, olovo.... a naše civilizace se zhroutí". V r. 1984 to popošoupli o dalších 20 let...... doba kamenná neskončila protože došel pazourek. Jistěže uhlí či ropa jsou neobnovitelé (ale teorii o neustálém vzniku ropy v deep hot biosphaere znáte?). Nicméně celkem jednoduchá by byla náhrada za elektřinu, ovšem muselo by se přiznat JE statut bezemisního zdroje... a vzít ho např. spalování dřevní štěpky nasekané v Brazílii a spálené v Anglii - což nejde neb tento CO2 je eko-. J.L. end

V. Petr 20.10.2021 9:36

R^R^R^

V. Petr 20.10.2021 9:35

Ostatně soudím, že EU musí býr zrušena a ČTV zprivatizována!

P. Rada 20.10.2021 9:28

"Lepší než bylo původně" - to je o růstu uspořádanosti v systému - poklesu entropie. Věcněji o růstu potenciálu jak čelit disturbacím vývoje. Toto není popřením principu druhé termodynamické věty ale může být projevem života v relativně uzavřeném systému avšak za předpokladu dodávek energie zvenčí.

Takto byla např. na planetě zemi "opakovaně s odpadu" po tisíce let vytvářena úrodná půdní vrstva atd.

Zdali o tom vědí i "zelení lunatici", ví snad právě pan Krajíček.

Z. Lapil 20.10.2021 9:26

Výrobci vyráběj, co lidi kupujou. A zároveň platí, že začnete-li výrobcům přikazovat, co a jak mají vyrábět, stanete se diktátorem. A nemáte-li základní(!) manažerské/ekonomické znalosti a nedojde vám, že konečný produkt má tři základní kritéria výroby - termín, kvalita, cena - přičemž producentovi můžete zadat dvě a třetí vyjde (například z nízké ceny a vysoké kvality rezultuje termín ve víceméně nekonečné budoucnosti), skončíte v socialistické ekonomice, kde "něco" bude chybět. V bohatých zemích aspoň menstruační vložky nebo (předepsané) obaly na (předepsané) sešity do školy, v zemi chudé i ten chleba.

Jinými slovy - důležitá je osvěta. Šetřte naše lesy, vzpomínáte? Je bezva, že někdo vynalezne použitelný kompostovatelný plast, ale dokud jeho uživatele nepřesvědčíte, že to není důvod, aby místo rozvázání uzle a opakovaného použití házel pytlík od brambor rovnou na ten kompost, je to výroba za výrobu a ekologicky tedy žádná extra výhra. Pořád dokola slyším o ekologické stopě, ale ještě jsem neslyšel vyslovit elementární skutečnost, že dokážu-li mikrotenový pytlík na svačinu používat celý týden (není to problém, pokud ho nezamažu), klesne výroba těch pytlíků na pětinu.

Technická odbočka: vy se jistě rád považujete za znalce; nic proti, o věci víte víc, než mnozí. Tak prosím - nezaměňujte uhlík a kysličník uhličitý. Některé, například mě, tím uvádíte do pokušení, aby se místo přemýšlení o podstatě snažili školit vás. Viz tento odstavec :-).

P. Rada 20.10.2021 9:21

"Blbé myšlenky" jsou příznačné poměřováním situace růstem makroekonomiky přes údajný růst fakticky nekrytých peněz. To navíc v systému růstu spotřeby neobnovitelných zdrojů.

Moudřejší lidé začali rozvoj stavět na bilanční rovnováze v prostředí a cestu k ní je na efektivnější využívání zdrojů udržitelnější technologií. To vůbec nebude tak snadné jako dosavadní čerpání nevratné zdrojové půjčky - ale je to snad ještě možné. Cesta zpět ale rozhodně nevede protože znovu začít už není s čeho. Nová uhelná ložiska např už zřejmě nikdy nevzniknou i kdyby zas uběhly stamiliony let.

Většinu neobnovitelného přírodního bohatství už jednotlivé státy spotřebovaly a ani globalizace a obchod nejsou sami o sobě dlouhodobým řešením.