3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Budiž voda

Jen málokteré publikaci o vodě se dostalo při jejím uvádění na český trh tak rozsáhlé mediální podpory a publicity, jako knize „Budiž voda“, jejímž autorem je americký právník a aktivista Seth M. Siegel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 15.12.2016 13:55

Paradox.?

"Budiž voda“ soustředila na poselství, které lze shrnout jako varování před blížící se světovou krizí plynoucí z předpokládaného nedostatku pitné vody" Dvě třetiny zemského povrchu tvoří oceány, dovedeme slanou vodu upravit na pitnou, naftu umíme přepravovat na tisíce kilometrů, no, asi cena, ale i tak na pití kupujeme za nemalý peníz.

P. Rada 16.12.2016 9:04

Re: Paradox.?

Zkuste si tou kupovanou vodou zalévat zahrádku někde na úrodné jižní Moravě... na které ale budete závislý stravou. Pak si srovnejte nákladovost s tou při doposud běžném hospodaření kdy zaprší "zadarmo".

To co dnes dostáváme "zadarmo" lze ekonomicky nazvat nazvát ekosystémová služba.

Snad si poté spíše uvědomíte v čem i zdánlivě banálním tkví civilizační problém vzniklý s nadspotřeby právě těch fosilních zdrojů které k řešení navíc navrhujete. Už nyní je těžíme milionkrát rychlejším tempem jak vznikaly a s toho totiž ten problém právě vzešel.

Technicko-ekonomicky je celosvětově neřešitelný proto, že celkové ekosystémové služby násobně přesahují celosvětové HDP. Místně se sice dá používat kapková závlaha, zakrývané skleníky, pěstování jedlých řas ...a toho lze využívat - ale jen jako doplněk na omezení míry lokálních dopadů. Celkově jde ale nutně o ekonomický propad.