4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Budeme žít v bukolické krajině

Jak včera přinesly zpravodajské servery, oznámil americký Amazon, že v Brně stavět logistické centrum nebude. I ozval se jásot veliký od brněnských zelených a jak hned vyhlásil Martin Ander, předseda klubu zastupitelů za Stranu zelených v Brně, je to dobře: "Obří distribuční centrum Amazonu na Černovické terase by ucpalo jihovýchod Brna kamióny a udělalo tisícům lidí ze Slatiny a okolí ze života peklo."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Peroutka 3.4.2014 9:13

kdyby se Amazon hrnul do Mostu nebo Ostravě

fandím tomu,ale  Brno jej nepotřebuje.

M. Stuchlik 3.4.2014 9:03

Re: Nebude nikoho, kdo by nás živil?

Balení do krabic je taky práce. Když ji neuděláme my udělají ji číňani. A my nebudeme mít za co to zboží kupovat.

Začal stavět Amazon nebo místní developerská firma? :-)

M. Stuchlik 3.4.2014 9:01

Re: Amazon ne !

Osobně se domnívám, že to byla chyba odmítnout Amazon. Souhlasím s tím, že by bez dobudování přípojky na dálnici byl dopravní problém, ale to byl řešitelný technický problém.

Nízkopříjmové skupiny jsou ty nejhůře zaměstnatelné - jinak by nebyly nízkopříjmové, kdyby jich byl nedostatek - a práci pro ně je potřeba ve státě držet, vysoce kvalifikovaní si práci najdou sami, když ne doma tak venku.  Je zásadní omyl všech manažerů, že je lepší takovou práci dát číňanům. Výsledek je ten, že tyto skupiny přijdou o práci, stát je musí držet na podporách, proto musí zvýšit daně těm co ještě pracují, tím jejich práci zdraží, přestanou být konkurenceschopní, zkrachují, prostě je to celá spirála, která vede ke krachu tak jak to vidíme v EU a USA.

Nemyslím, že Brno bylo nejvhodnější lokalitou pro takovouto stavbu, severní Čechy nebo Morava by to ocenily víc, ale lepší v Brně než vůbec.

P. Lenc 3.4.2014 8:59

Re: Pan vlk jako vždy se projevil jako

Opravdu inteligentní příspěvek.

M. Hoblík 3.4.2014 8:58

Pan vlk jako vždy se projevil jako

blb.

J. Gogo 3.4.2014 8:47

Nebude nikoho, kdo by nás živil?

Ale tato situace je již teď. Kde se člověk podívá, všude samá vyžírka, která nevytváří žádnou přidanou hodnotu. Je to tady samá neziskovka, samá agentura a plno žvanilů, kteří když zavřou hubu, mají vercajk sbalený. Tyto lidi opravdu nebude mít kdo živit. A zcela jistě ne ti, kteří by za minimální mzdy balili jinde vyrobené zboží do krabic. Vlk opět plácá nesmysly. Na našem trhu to přece není tak, že schází další internetový prodejce. A pokud tady vznikne, tak další zaniknou a nula od nuly pojde. Nebo si autor myslí, že se tady zázračně navýší kupní síla a lidé začnou více nakupovat? Maximálně by to možná snížilo ceny, ale o navýšení oněch deklarovaných 1500 pracovních míst si autor může nechat jenom zdát. A to nemluvě o zahraničních námezdních dělnících. A jen tak mimochodem, jak je možné, že Amazon bez povolení začal se stavebními pracemi?

L. Křivan 3.4.2014 8:43

Tak mě napadá kacířská myšlenka,....

kolik brněnských cikánů by vzalo práci ve velkoskladě Amazonu ?  Nutit je "samozřejmě" nikdo nesmí,....   Takže by to zbylo zase na Ukrajincích.

P. Lenc 3.4.2014 8:37

Pane Vlku,

tentokrát nesouhlas.Protože celou oblast dobře znám, tak se nedivím lidem, že považují za vítězství odstoupení Amazonu.A myslet si, že za nějakých dvanáct-patnáct tisíc hrubého se naši nezamněstnaní pohrnou do skladu, kde se musí makat, tak to jste mimo realitu.Dokud bude sociální systém nastaven tak, jak nastaven je, tak  taková práce je především pro většinu Ukrajinců, ale zanedbatelná pro našeho dlouhodobě nezaměstnaného.V čem má vaše známá pravdu, tak v tom, že se mladí do manuální práce, a to i vyučení, opravdu nehrnou.Nemluvě o tom, že případ Flektronix je pro Brno opravdu varováním.

L. Křivan 3.4.2014 8:37

"..No, platy, které platí Amazon v Německu,

kdyby byly přepočítány na české koruny, by byly královské, ale co na tom, že?! ,,,"

Až na to, že Amazon by v ČR neplatil německé platy.  :-((((  Tohle autor nedomyslel.

M. Klas 3.4.2014 7:47

Vidím to jinak

Vidím to tak,že Amazon(jinak to zasilatelství čehokoliv kamkoliv),to bude přeprava opravdu několika stovek kamionu denně a pak také vidím naše silnice a dálnice,které mají vyjeté díry o velikosti-spíš hloubce několika ne centimetrů,ale decimetrů.Pak se vidím v koloně kamionů se zbožím,jak stojím na přivaděči(odvaděči,nadjezdu,podjezdu atd.) a stojím tam hodiny a silnice(dálnice ) nejsou průjezdné.Nic proti Amazonu,dolům,dělníkům ani rolníkům,ale chlapci,hlavně ty silnice a dálnice a pak si stavte co chcete.Ale zatím to nefunguje-viz dálnice Praha-Brno a zpět,na tento zážitek je potřeba naturelu cestovatele Emila Holuba(cestovatel do Afriky v předminulém století českého původu-poznámka pro ty ,kteří neví, vo co go..),blahé paměti.Spolu s klasiky tedy volám: již staří Římané přeci věděli,že silnice jsou pro blaho říše to hlavní...!

K. Frauknecht 3.4.2014 7:44

:-))) dobrý

Ono ani tak nejde o Amazon (černá-bílá, platná ÚPD... pan Jurax už o tom psal). Spíše jde o to, že přestáváme používat hlavu a dáváme prostor různým "lehkoživkům" a "tlučhubům". A už nejen v politice :-)).

Z. Žabička 3.4.2014 7:11

A bude tam co?

Viděli jste tu plochu, na které bude?? něco. Co by si zelení přáli? Místo zelí na černozemi tam budou stát ekosolární panely jako po celé republice? Malé dílny, které budou produkovat výrobky vyvážené (pardon, budou odcházet pěšky)do zahraničí nebo jen do blízkého okolí stovkami malých náklaďáčků. A kdo dá těm chudákům živnostníkům (parazitům) peníze na první investici?

P. Boublíková 3.4.2014 6:29

Výjimečně souhlasím s Anderem

ačkoliv mu zazlívám asi tak 150 jiných věcí. Kde je jaká jistota, že by ve skladu pracovali tuzemci a ulevilo se tak nezaměstnanosti? Má smysl celou stavbu podnikat kvůli zaměstnání cizinců?

L. Krajíček 3.4.2014 3:27

Poslední věta mě přímo nadchla.

"Nebude nikoho, kdo by nás živil. Bez práce nejsou nejen koláče, ale ani chleba."

Jen nějak pochybuji o tom, že když se do Amazonu přiveze kamion elektroniky vyrobené bůhvíkde, kamion složených papírových krabic, kamion polystyrénu na proložení, kamion všelijakých dalších věcí, jako lepicí páska, bublinkový igelit a pod. a toto vše zabalí patnáct set lidí odkudsi, přidají něco vzduchu do krabic a vše v deseti kamionech zase někdo kamsi odveze, tak to výrazným způsobem přispěje ke zvýšení stavu nebo kvality chleba v našich obchodech. O koláčích ani nemluvě.

L. Krajíček 3.4.2014 3:06

Re: A možná se požene pracovat mezi regály do Amazonu,

aby se nemusel dívat na ty kamiony, co se mu valí pod okny domu, kde bydlí :-))

J. Jurax 3.4.2014 2:46

Re: A to zejména u mladých lidí. .

Ale nemusí mít velkosklad hned za barákem - zcela postačí, prohučí-li mu pod okny těch předpokládaných 380 kamiónů za den. Jistě bude rád, že díky tomu jiní mohou pracovat.

A možná se požene pracovat mezi regály do Amazonu, aby si udržel životní standard :-) .

J. Jurax 3.4.2014 2:40

Re: Amazon ne !

Již jibde jsem Vám opáčil, že názor vyjádřený druhou větou Vašeho příspěvku je mylný.

A mimochodem - ono se nedá říct, že by ty naše firmy padaly jak kuželky, jak se domníváte. Nesmíte číst jenom Blesk ...

L. Krajíček 3.4.2014 2:38

Re: A to zejména u mladých lidí. .

Jsem dojat, jakou máte starost, aby ti všichni bakaláři a magistři měli práci.

Kde bydlíte, pane Plocek? Jestli na vesnici, možná by se za vašim barákem našel kus na pole na Amazon. Jestli bydlíte v sídlišti, to by v tom byl čert, aby nějaká hala nešla vmáčknout mezi domy.

J. Jurax 3.4.2014 2:37

No, píšete pěkně, s obratností Vám vlastní,

ale míříte kousek vedle. Ba brečíte na špatném hrobě - byť obecně v druhé části článku, kde pranýřujete ono NIMBY, s Vámi vcelku souhlasím.

Důvody odmítnutí Amazonu jsou někde jinde. Je o tom diskuze pod úvodníkem - viz tam. Že z toho odmítnutí mají zelení mužíci radost je očekávané a nepřekvapivé, stejně jako že si oddechli obyvatelé Slatiny a Tuřan, kde by vedla doprava z/do velkoskladu, neboť dálniční sjezd není a je otázka, kdy by byl. Stát nefunguje tak rychle jako soukromý investor.

Mimochodem - jeden z těch důležitých důvodů, o nichž s takovým sarkasmem píšete, byl ten, že stavba velkoskladu by byla v rozporu s platným územním plánem města Brna. Proč nebyl případně s předstihem změněn je jiná otázka, nicméně platí a měl by tudíž být respektován. Nebo soudíte, že na zákon se má v případě potřeby kašlat, jak se u nás v tomto punktu začasté a a zhusta beztrestně děje?

A ještě k platům - pravíte - cituji - " dozvěděli jsme se od odpůrců Amazonu, že firma Amazon "odírá" své zaměstnance. No, platy, které platí Amazon v Německu, kdyby byly přepočítány na české koruny, by byly královské, ale co na tom, že?! " - konec citátu. Nuže, domníváte-li se, že by Amazon u nás platil zaměstnancům stejně jako v Německu, pak - parafrázuji Limonádového Joea - lze u Vás důvodně pochybovat o stavu oněch míst, kde u jiných lidí pozorujeme přítomnost mozku.

A ještě dál - "Jiný ekonom-doveda vyhlásil, že prý Amazon stejně zaměstnává jen nepříliš kvalifikované síly" - konec citátu. Ano, a taky adekvátně placené. Vyvstává tudíž otázka, zda nebudou vbrzku obsazena gastarbeitery, neboť tuzemcům se za ty prachy harcovat za prací nemusí vyplatit. Ono obecně velkosklad není zas až tak extra terno.

M. Stuchlik 3.4.2014 2:00

Re: Snadná rada.

zelení a komunističtí blbci jsou dvě množiny, které se z 90ti procent překrývají

M. Stuchlik 3.4.2014 1:59

Re: Amazon ne !

Hmm, a kde ty naše firmy vezmete? Zatím vám jen jedna po druhé krachují.

Být to ruská firma asi byste mluvil jinak.

J. Kovaříček 3.4.2014 1:52

Snadná rada.

Těm nezměstnaným lze doporučit, aby vstoupili do stranu zelených, ta ať se o ně postará. Ach ten zemský ráj to napohled! Jakoby nestačila ta armáda komunistických blbců, teď  k nim ještě přibyli zeení. Kdopak další bude na řadě?

K. Jež 3.4.2014 1:08

Amazon ne !

My tu potřebujeme naše firmy, zpracovávat naše suroviny, dát jim přidanou hodnotu vycházející z našich tradic. Ne sem tahat moderní otrokáře !!! Musíme snížit daně a to hodně a i z PHM, musíme zjednodušit legislativu spojenou s podnikáním. Musíme demafianizovat naši politickou scénu. Je třeba podporovat zemědělství, potravinářství, dřevozpracující průmysl a strojírenství stejně jako musíme podpořit vědu a výzkum. Ne si nechat diktovat loupeživé bludy z EU mající za cíl nás zničit. Jíst se bude vždy a všude, ovšem obilí, tráva, zelenina, ovoce dobytek všude neroste a nežije ani zdaleka. U nás ano. Nechť jde Amazon tam odkud vzešel. Stejně je to jen překupník.

V. Plocek 3.4.2014 0:37

Budeme žít v bukolické krajině

Záporné reakce na výstavbu zařízení Amazonu ukazují na jednu českou super vlastnost  tj. sobectví neboli egoismus.  Elektřinu chceme, ale vyrábějte si ji někde jinde. Suroviny potřebujeme, ale těžte si je někde jinde. Likvidovat odpad, ano, ale spalovna nebo úložiště ne u nás.  A můžeme vzít jakoukoliv komoditu vždy je to stejné. A to platí i o výstavbě silnic a dalších veřejných potřeb. Ano , ale ne u nás.  Doposud bylo výsledkem ohromné zdržení ale v případě Amazonu je to již sabotáž. Sabotáž v tom smyslu, že brání části obyvatelstva pracovat, což je základní potřebou nejen pro zajištění živobytí, ale i pro udržení určitého životního standardu A to zejména u mladých lidí. . Takže brňáci bravo.