30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

DRAHOTA: Za inflaci mohou lidi

Zrušení superhrubé mzdy k 1.1.2021 tedy mělo jistý efekt na vývoj inflace v řádu desetin procent, rozhodující pro inflaci byl ale jednoznačně rok 2022 a extrémní růst cen energií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Cícha 11.5.2023 9:12

Nákupní panika narušuje zákon poptávky a nabídky...zboží valem mizí, ceny jdou nahoru... to je ale jen přídavek k inflaci, kterou nelze popřít

M. Hoblík 11.5.2023 9:08

Inflaci nezpůsobil konflikt na Ukrajině, ale mohou za ni idioti, kteří se na základě ukrajinsko.ruského konfliktu rozhodli, že levná ruská energie smrdí!

B. Skoupý 11.5.2023 7:14

Superhrubou mzdu zavedl v roce 2007 "nejlepší ministr financí celé galaxie" Miroslav Kalousek (sami si dohledejte zdůvodnění "výhod" jejího zavedení), aby ji v roce 2010 opět stejný ministr financí žádal zrušit. Na kolik ta "sranda" (změna účetního SW) podniky a soukromníky přišla? Koho by to zajímalo, a nejmíň Kalouska.

Celou dobu, kdy byla ODS v opozici (dokonce v demokratické opozici) se dožadovala zrušení superhrubé mzdy. Až to "populista" Babiš udělal, tak to - při převzetí moci - bylo špatné rozhodnutí. SPOLU by to zrušilo líp.

SPOLU už toho dokázalo....

V. Petr 11.5.2023 6:27

Jak vůbec může autor zvažovat možnost, že by zrušení superhrubé mzdy (rozuměj snížení daňové zátěže) mohlo vést k zvýšení inflace? To tim přece ten Skopeček nemyslel, když se odvolával na nezodpovědnou politiku(y)...

J. Novotny 11.5.2023 5:10

ČNB tiskla prachy, aby oslabila korunu. To je prapuvod inflace, ceny energií pak byly pouze spouštēč.

S. Sedlák 11.5.2023 4:58

Pokud článek něco dokazuje, tak to, že Bartoň definitivně zblbnul.

B. Liborek 11.5.2023 5:46

R^

M. Grundmann 11.5.2023 1:34

Čísla ukazují roční inflaci, nikoliv inflaci měsíční. Viditelný růst cen začal již koncem roku 2021, tedy dávno před válkou na Ukrajině. Inflaci rovněž trvá dlouhou dobu, než vypukne. Inflační jevy se v ekonomice dlouhodobě hromadí a k jejímu otevřenému vypuknutí dojde obvykle najednou nárazově.

ČNB vedla několik let politiku pevného kurzu 1 euro za 27 KČ. V průběhu tohoto období ČNB emitovala velké množství oběživa, které se projevilo zejména v prudkém růstu cen nemovitostí už před rokem 2020. Poté následovaly finanční injekce státu v období COVIDu, které nebyly kryty nabídkou zboží a které posílily již silné inflační tlaky. K tomu samozřejmě došlo ke zrušení superhrubé mzdy, které proběhlo v nejhorší možné době, v době COVIDu. Přidáme k tomu historicky unikátní růst důchodů v porovnání s průměrnými mzdami a sliby posledních vlád zvýšit mzdy učitelům.

V roce 2022 nestouply ceny o pouhých 15 %, ale o 25 %. Mezitím totiž stoupl kurs koruny vůči euru o deset procent a my musíme porovnávat růst našich cen s cenami našich sousedů, například i Slovenska. Česká inflace je ve skutečnosti o deset procent vyšší než inflace slovenská a mnohem vyšší než v ostatních zemích, které nejsou součástí eurozóny, protože jejich měna na rozdíl od české koruny vůči euru nestoupla.

Z hlediska inflace je na tom Česká republika daleko nejhůř ze všech okolních zemí. Je kupodivu, že se zatím naše ekonomika nezhroutila. Můžeme být rádi, že máme tak výkonný průmysl. Většina zemí by se z něčeho podobného zhroutila. Nebo nás zhroucení teprve čeká. Každopádně můžeme zapomenout na vysoký hospodářský růst, který naše ekonomika ještě v nedávné době měla. S doháněním západních ekonomik je dlouhodobě konec, česká ekonomika přišla definitivně o svůj dlouhodobý růstový potenciál.

L. Novák 11.5.2023 5:44

Ona ta čísla o meziroční výši inflace jsou stejně hausnumera, jsou závislá na aktuálním obsahu SPOTŘEBNÍHO KOŠE, který statistici v daném státě a čase použijí. Každý stát má nejspíš složení "vzorku" jiné. Navíc není známo, jakým způsobem probíhá sběr dat (viz nedávný problém s vyhlášením Eurostatu a chybnou metodou zjišťování skutečné ceny, kterou zákazníci platí).

Takže čísla zveřejněná ČSÚ beru s velkou rezervou. V jejich "průměrech" se dá schovat lecjaká lumpárna při sběru dat (skutečných cen zaplacených lidmi v různých obchodech a množství takto prodaných výrobků, kde každý nákup může mít jinou cenu za stejný druh zboží.) Proto se uvádí často pojem "vnímaná inflace", jejíž hodnota je obvykle vyšší než oficiální data a je hodně individuální pro každého občana a jeho nákupní zvyklostí.

Když cena chlazeného vykuchaného kuřete stejného výrobce ve stejném obchodě (a současně nejnižší dostupná v maloobchodech) meziročně narostla ze 40,- Kč za kilo (týdenní akční cena 2021) na 70,- Kč za kilo (týdenní akční cena 2022-3), tak je to zdražení o 75%. Přitom se jedná o nejlevnější maso na maloobchodním trhu. Když mi pak ČSÚ předloží čísla meziročního růstu ceny masa např. o 23%, tak samozřejmě vidím velký nesoulad s tím, co vidím v obchodech... :-P

J. Karza 10.5.2023 22:41

Dnes tu byla Meloniová. Radila se s Fialou o energetice. Myslím, že do týdne můžou Italové čekat blackout.

L. Novák 11.5.2023 5:21

Tohle "moudro" vylepuješ pod každým článkem? 8-o

J. Karza 11.5.2023 6:55

Netykat, soudruhu!

J. Stárek 10.5.2023 21:27

Když chci, můžu daty dokázat cokoliv... Zde je problém v tom, že na inflaci se zpravidla zadělává delší dobu a ta nastupuje, až se nahromadí těch příčin více. V našem případě to byly nízké úrokové sazby od roku 2018, nízká nezaměstnanost a mzdy, které rostly více než produktivita a to už od roku 2014 a k tomu se přidaly deficity státního rozpočtu, cenové šoky po skončení covidu a válka na Ukrajině. To už je slušná řádka důvodů pro vznik vysoké inflace.

J. Majzlík 10.5.2023 23:27

Málokdo si připustí, že současná inflace byla založena již před Listopadem 89. Tehdy jsme se vypravili do světa pohodlí, slušného život. standartu, okázalé namyšlenosti se svými poněkud mylnými představami, že k dosažení téhož bude stačit, když budeme tyto tanečky napodobovat a on se ten blahobyt tak nějak automaticky u nás ujme.

Není zde prostoru k tomu, abych uváděl důvody, proč se nám v mnohdy upřímně směrovaném úsilí o vyrovnání se (např. s Rakouskem, Portugalskem, Řeckem) příliš nedaří. Pouze stručně bych zde mohl vypíchnout, že Západ má přístup k mořím, má cenně starověké památky, nemusel se staletí potýkat s nájezdníky, s bývalými koloniemi udržuje exklusivní vztahy, budí respekt již svým sebevědomím. Oni mohou m.j. spoléhat na příjmy z venku ze služeb, neb pro to mají reálné předpoklady. Naše ekonomika je na sto procent závislá na klidném uspořádání světové ekonomiky, na levných surovinách a na výhodném odbytu zboží.

Zeptejte se, prosím, svých známých exulantů, aby Vám poctivě prozradili, pod jakým zorným úhlem nás občané "západní" Evropy hodnotí, pokud jim z nás nekyne nějaký profit.

J. Prečuch 11.5.2023 1:20

Inflace byla i před Listopadem . Dokonce Svatopluk Potač po vydání 1000 Kč bankovky rezignoval z postu guvernéra sbcs ( jmenovalo se to jinak ).

J. Stárek 11.5.2023 9:59

Nemyslím, že zrovna současná inflace souvisí s obdobím "komunismu" u nás. Ta linka je přece jen trochu křivolaká. Pokud bychom hovořili o stálém zaostávání za západními demokraciemi, tak ano, ale pro tuto inflaci bych souvislost až tam nehledal.

M. Kolář 10.5.2023 20:44

Autor článku se velmi mýlí v základním postulátu svého článku, totiž, že velká inflace je spojena až s ruskou invazí na Ukrajinu a růstem cen energií.. Ve skutečnosti je podstata inflačního skoku v celé západní ekonomice a i u nás spojena především s velkou makroekonomickou nestabilitou po skončení covidových lockdownů.. Agregátní poptávka vystřelila tak prudce a vysoko že nabídková strana ekonomiky neměla šanci .

J. Kindl 10.5.2023 21:17

Na škole se učí jak vzniká inflace, ale rozhodně nevznikla válce na Ukrajině. Inflace začala růst před invazí na Ukrajinu. S tou to nemá co dělat.Historie inflace je skoro stejně dlouhá jako historie lidstva. Inflace je monetární fenomén, který vzniká z rychlejšího nárůstu množství peněz v oběhu něž růstu výroby. K tomu došlo u nás

P. Diviš 10.5.2023 23:08

Jsou lidé, kterým to nevysvětlíte.

J. Kindl 10.5.2023 19:48

Inflace vzniká při nárůstu velkého množství peněz v oběhu a současně nárůstu úvěrů, které jsou nad hranicí potřebné pro výrobu zboží a služeb. Na základě této skutečnosti pak začínají růst ceny. To, že je v oběhu velké množství peněz způsobila vláda Babiše. Na inflaci podle ČNB se 40 procent podílely ceny energií a velké množství peněz v oběhu, které způsobila vláda Babiše, která v době uzavření ekonomiky přidávala kde komu. Inflace začala před válkou na Ukrajině a válka na Ukrajině nemá s inflací společného ani to, co se vejde za nehet.

P. Diviš 10.5.2023 20:27

Ještě že už Šejna chrápe. Psal jsem mu prakticky totéž od rána a mohl se z toho pominout.

V. Chrastina 10.5.2023 17:59

Je evidentní. že zelenofialová pětikolka je parta budužkničemů, kteří přivádějí tuhle zemi rychle a jistě na buben. Přitom se nám obyčejným smrtelníkům uštěpačně směje do ksichtu. Svaluje vysokou inflaci na kdekoho, mlží a sprostě lžou. Posílají na Ukrajinu desítky miliard podpory, za další miliardy zbraně, při čemž na to nemáme, důchodcům utrhli poslední sousto od huby, zdražili energii a ožebračují tím celý národ, ale sami sobě naopak přidali na platech. Kam to povede? Inu kam jinam než k všeobecné bídě a utrpení!!:-/ Rv

J. Jurax 10.5.2023 18:07

Jsem důchodce.

Fialova eurohujerná vláda bruseli a grýndýlu poklonkující sice przní kde co, nicméně musím konstatovat, že poslední sousto mi od úst fakt utrženo nebylo.

L. Žaloudek 10.5.2023 18:12

Pane JJ, jsem důchodce od vánoc 2018. Důchod mi za těch pár let vzrostl o polovinu - nekecám.

L. Novák 10.5.2023 20:30

To je matoucí údaj, protože nejméně o tolik, co rostly důchody, rostly ceny zboží v obchodech. A zejména potraviny, ale i energie, což pro lidi v rodinných domech nemusí být právě jednoduché - zejména při vytápění elektřinou nebo plynem.

Takže reálná hodnota důchodu vzhledem k vysokému růstu cen nejspíš nevzrostla. Je to ale dost individuální, každý má svůj "spotřební koš" jiný, zvl. pak důchodci. Někdo s nízkou osobní spotřebou a vlastním bydlením mohl na zvýšení skutečně vydělat.

Spotřební koš, tak jak jej má normovaný ČSÚ podle průměru, se od vašeho může dost výrazně lišit. ;-) [>-]

L. Žaloudek 10.5.2023 22:03

No jo, některé ceny vzrostly až úděsně, ale já jsem psal o nominálním růstu důchodu, který mi roste o pár korun rychleji než valorizacemi protože i nadále pracuji a platím odvody.

Prosím, nevysvětlujte mi rozdíl mezi nominálním a reálným přįjmem.

L. Novák 10.5.2023 22:21

Tohle jste původně zamlčel. Takže to je samozřejmě něco jíného. :-) Jednoduše, nominální růst (byť vysoký) vytržený z kontextu všeobecného cenového růstu, je matoucí údaj. Připomněl jste mi troubu Jurečku, jak před kamerami mával grafem a ukazoval všem, jak vysoký je růst důchodů, jako by se tím chtěl chlubit. Vysmáli se mu. :-P

V. Petr 10.5.2023 18:23

Třeba nemáte tak malý důchod, což ale pro všechny naprosto neplatí.

P. Diviš 10.5.2023 20:29

Za mlada na ZVS se říkalo "voják se stará, voják má".

L. Novák 10.5.2023 20:41

;-D Komunistickou armádu (ČSLA) nám raději nepřipomínejte. Naštěstí nemusela válčit. To by špatně dopadlo... :-)