2.7.2024 | Svátek má Patricie


Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 3.6.2024 20:55

Řetězce nešetří falešnými slevami. Největší pokuty dostal Albert

Lahev vína před slevou nestála 209 korun, jak tvrdil obchod, ale jen 99 korun. Podobných falešných slev odhalily kontroly České obchodní inspekce v řetězcích stovky. V prvním letošním čtvrtletí padly nejvyšší pokuty od ČOI pro řetězce Albert a Kaufland.

Česká obchodní inspekce uložila v prvním letošním čtvrtletí za nekalé obchodní praktiky řetězcům pravomocně celkem 48 pokut ve výši 5,058 milionu korun. V čele žebříčku je tentokrát Albert s deseti pokutami za celkem 1,427 milionu. Následují Kaufland a Lidl. Bez šrámů nicméně nevyvázly ani další řetězce včetně Coopu a Hrušky.

ČOI běžně informace o pokutovaných řetězcích nezveřejňuje, Novinky informaci získaly po dotazu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Pravomocné pokuty se vztahují ke kontrolám, které proběhly už loni. Stále častým pochybením řetězců je, že účtují u pokladny jinou cenu, než je uvedena na regále. Nicméně ještě větší potíž měli obchodníci s od loňska platným novým pravidlem pro uvádění slev. Podle něj slevy musí vycházet z nejnižší ceny za posledních 30 dní, která má být také uvedena.

(podrobnosti v článku)

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-retezce-nesetri-falesnymi-slevami-nejvetsi-pokuty-dostal-albert-40473843