26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

DOTACE: Je to na pováženou

Česko stále patří v čerpání evropských peněz k nejslabším státům Evropské unie. Je to na pováženou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 1.9.2019 17:08

Dotace neškodí. Smrtící je ale česká hra na posudky.

Dotace jsou potenciálním zdrojem korupce. Ano, ale to je jiný problém. Takový problém například dnes rozkrývá Česko v souvislosti s Čapím hnízdem.

Stimulování technologického pokroku je sice kumšt, ale významností mnohonásobně přesahující české Čapí hnízdo.

Současný příchod elektromobility (začátek pronikání elektromobilů do hlavního proudu zákazníků) správně předpověděl americký profesor C.M. Christensen, inovační guru, ve své knize z roku 1997. Christensenova technologická předpověď z doby před 22 lety (!) se dnes skutečně realizuje. Jenže čeští studenti se o tomto díle nemohli včas dozvědět, protože překlad další Christensenovy knihy do češtiny (The Innovator's Solution) a její vydání (nakladatelstvím Grada) zatrhl svým negativním posudkem profesor Tomek z ČUT Praha. Toto je jen jeden ilustrativní případ z mnoha dalších v Česku.

Zde je dokumentace k tomu případu: https://sites.google.com/site/esmainovace/home/inovace-ucebni-materialy - Třetí v pořadí na webové stránce je případ elektromobilu (včetně Christensenovy předpovědi ohledně elketromobilů), a poslední v pořadí je ona zmíněná hra na posudky (zda vydat či nevydat druhou Christensenovu knihu o inovacích v Česku).

Závěr: Dotace sice emohou být špatně nasměrovány, ale hlavním úkolem je, aby správně byli nasměrováni budoucí tvůrčí pracovníci.

M. Prokop 1.9.2019 21:47

Re: Dotace neškodí. Smrtící je ale česká hra na posudky.

"hlavním úkolem je, aby správně byli nasměrováni budoucí tvůrčí pracovníci."

Bez toho ten socialismus nevybudujeme! :-P

Ani s Christensenem.

L. Novák 1.9.2019 23:42

Re: Dotace neškodí. Smrtící je ale česká hra na posudky.

Pivoda na socialismus věří! A věřit nepřestane! Elektromobily jako luxusní hračka pro bohaté... :-P

V. Hanus 1.9.2019 16:40

Dotace,

Dotace=korupce.

P. Novák 1.9.2019 8:19

Ekononomicky jsou dotace nesmysl. Vedou k plýtvání. U nás na vsi byla získaná dotace na opravu silnice po povodních a vzápětí i dotace na vybudování plynovodu. Problém byl, že nejdřív se musela opravit ta cesta a až poté pod ní vybudovat ten plynovod. Nešlo to změnit.

Jinak to totálně narušuje fungování obci, kde vše točí jen kolem dotaci.

L. Novák 31.8.2019 21:01

Nejlepší je nečerpat vůbec nic. A EU nic neplatit.

Jenom parazitům to "nečerpání" připadá jako pohřbení mimořádných šancí, jak bezpracně přijít k penězům... Každý (i stát) má žít za své a nežádat, aby občanům někdo vykrádal kapsy pro potřeby někoho zcela neznámého.

V. Čermák 31.8.2019 22:52

Re: Nejlepší je nečerpat vůbec nic. A EU nic neplatit.

Z ČR odtéká ročně cca 300 miliard, převžně do firem z EU . Jako kompenzace tohoto neříznivého trendu máme možnost z EU čerpat zpětně dotace. Peníze sice ČR nutně potřebuje, ale ne na jakési podivné programy, takže nejsme možné peníze ani dočerpat. Takže občane Nováku, to nejsou peníze z vaší kapsy. Většina normálních lidí to ovšem chápe, že?

Z. Rychlý 1.9.2019 14:19

Re: Nejlepší je nečerpat vůbec nic. A EU nic neplatit.

No asi nejsem normální, protože to nechápu. Jinými slovy říkáte: Když už jsem spadl do žumpy EU (vědomě, či nevědomě), je třeba užívat si fekálií plnými doušky. Do dna.

Dotace jsou sladký JED a ničí ekonomiku.

M. Prokop 1.9.2019 21:49

Re: Nejlepší je nečerpat vůbec nic. A EU nic neplatit.

Na takové pitomce typu šachystoš ty peníze z Brusele cílí. Nikdy si nespočítají, jak moc je to prodělečné.

M. Pivoda 31.8.2019 10:55

Dvě moudrosti od pamětníka

1. Dosažení perfektně tržní ekonomiky je stejně vzdáleným ideálem, jako je/bylo dosažení komunismu. Propagátoři těch ideálů jsou v podstatě myšlením úplně stejní lidé, jsou pouze přepólováni na jednu či druhou stranu.

2. Problém s čerpáním dotací se v Česku nelepší už doby, kdy Česko ještě nebylo členem EU. V Česku se obtížně čerpaly i peníze z tehdejších EU fondů Phare. Byl jsem u toho.

P. Lenc 31.8.2019 10:52

Holt

korupce a korupční prostředí něco stojí...

K. Janyška 31.8.2019 9:30

Strčte si nečisté zlodějské zločinecké eudotace

víte kam. Kdo je bere podporuje výstavbu IV.říše německé, tedy katastrofálního ohrožení Evropanů v budoucnu... Dzp.

V. Chrastina 31.8.2019 10:48

Re: Strčte si nečisté zlodějské zločinecké eudotace

Přesně tak, pane Janyško, on si Brusel těmi dotacemi, které vydřel z našich kapes, paradoxně zakládá na svůj seperstát. O tom, komu dotace přiřknou rozhodují bruselští úředníci více než královsky placení z našich peněz. Není to postaveno na hlavu? Nejlíp by nám bylo, zříci se nejenom těchto podvodných dotací, ale ve všelidovém hlasování se vymanit z tohoto diktátu, takže czexit a bude nám líp. Tož tak!

K. Janyška 1.9.2019 9:58

Re: Strčte si nečisté zlodějské zločinecké eudotace

On to není Brusel, ale Německo, které EU ve skutečnosti svojí silou a eurem vlastní. Klidně řeknu, že se už teď jedná o IV.říši německou... Dzp.

V. Chrastina 1.9.2019 12:31

Re: Strčte si nečisté zlodějské zločinecké eudotace

Ano, Hitlerova tak zvaná Nová Evropa je odstrašujícím příkladem, jaký rozhodně není následováníhodný.

M. Prokop 31.8.2019 9:29

Jestli něco nahrává extrémním silám,

tak je to samotná existence oněch "peněz z Brusele" a jejich korupční potenciál.

L. Novák 31.8.2019 21:02

Re: Jestli něco nahrává extrémním silám,

Přesně!

Z. Rychlý 31.8.2019 8:21

Nečerpáme !

Jezuskote to je dobrá zpráva! Stavět cyklostezky a rozhledny v údolích můžeme sami z peněz co NEpošleme do Brusele. Ušetříme za kofinancování a náklady na údržbu mnohých nesmyslů.

I. Lyčka 31.8.2019 14:33

Re: Nečerpáme !

Jj, a třeba taková cyklostezka v otevřené krajině a u řeky, u které je nezbytné položit protiradonovou vrstvu, aby cyklista za ty tři minuty, než projede ten úsek, nezemřel na rakovinu plic.

L. Hančar 31.8.2019 7:41

Povodeň bude!!!!

Mám to letos denně na očích: nad naší malou vesničkou ( Počátky ) vinoucí se kolem potůčku se staví suchý poldr jako protipovodňové opatření, náklady přes 20 milionů Kč.

V obci NIKDY v historii nebyla povodeň, loni potůček dokonce vyschl na 3 měsíce.

Nás starousedlíků se nikdo neptal. Dokonalý nesmysl: nenašel jsem v obci nikoho s jiným názorem na věc. Dotace není jen čisté plýtvání veřejnými ( státem legálně ukradenými ) penězi. Dotace významě mění vztah občanů ke státu: proč platit daně? Proč dodržovat pravidla?

F. Navrátil 31.8.2019 7:12

Vidím to jinak

Vzhledem k tomu, že dotační akce musí být doprovázeny financováním v vlastních zdrojů, může být nečerpání dotací cestou k úsporám. Pokud totiž financujete nějaký dotovaný nesmysl, jedná se o ztrátu a ne o zisk. Když nepostavíte rozhledny v údolí, akvaparky bez vody, golfová hřiště v rámci podpory sportu nebo nevěstince v rámci podpory turistického ruchu, nevyhazujete peníze daňových poplatníků.

B. Volarik 31.8.2019 7:38

Re: Vidím to jinak

Je to podobné jako slevové kupony do supermarketů. S kupony člověk nakoupí něco, co vlastně původně nechtěl kupovat a tak se z vyhlídky na úsporu pár korun vylíhne útrata za stovky....

F. Navrátil 31.8.2019 12:24

Re: Vidím to jinak

Diky za přesnou a jednoduchou formulaci problému eurodotací. To by už mohl pochopit i svazácky nadšený bruselista.

L. Novák 31.8.2019 21:05

Re: Vidím to jinak

Ty slevové kupóny se v super-hyper válejí po zemi, což je jasným indikátorem, jak vysoká je jejich cena. :-P

I. Štípek 31.8.2019 7:06

Dotace je korupce

a bruselské dotace jsou okovy.

V. Mokrý 31.8.2019 7:09

Re: Dotace je korupce

1*

J. Strakoš 31.8.2019 6:32

A jsou potřeba?

Na článku jde krásně vidět, kam úchylka s dotacemi může dospět. Už teď víme, kolik peněz by ČR měla vyčerpat bez ohledu na to, zda je to skutečně potřeba a reálně možné (aférky s přezkoumáváním dotací raději zamlčíme, stejně jako množství pravidel a tím i účinnost dotací). Zároveň víme, že nám později budou peníze chybět, protože je bude muset utratit někdo jiný.

A to opravdu čekáme, že dnes do dálnice nalijete X miliard z dotací a další roky je nebudete potřebovat udržovat?

Normální je proste nedotovat.

I. Dekyský 31.8.2019 0:21

Soudruhu eurobolševický hlavní ekonome

táhněte jednou provždy do zadele i s dotacemi. Normální je nečerpat, nenechat se korumpovat a uplácet, normální je živit se poctivou, smysluplnou prací sám! To ale žádný prodejný lemplovský hajzlík, jakým beze sporu jste, nikdy nepochopí...

B. Volarik 31.8.2019 3:05

Re: Soudruhu eurobolševický hlavní ekonome

Dotace jsou nebezpečné! Je to "trojský kůň" podle starého dobrého rčení: Čí chleba jíš, toho píseň zpívej. Dotace vyvolávají symptomy závislosti s pozdější neochotou až neschopností postarat se sám sebe. Viz zoufalá závislost celých černošských komunit v USA na bezpracných sociálních dávkách.