6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

DOTACE: Co je moc a co málo

Složitost a pro nezaujatého pozorovatele nepřehledné spektrum finančních podpor do zemědělství a se zemědělstvím souvisejících činností vede velmi často (do jisté míry logicky) k zavádějícím a obvykle zásadně chybným hodnocením skutečné výše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Pavlis 20.5.2015 20:01

Jako kluk

jsem chodil s otcem čas od času do rybárny. Celoročně byl k dispozici živý kapr, štika, candát i obyčejně bělice na kmín.  Pak přišla socializace a od té doby jsem obdobnou rybárnu nikde neviděl široko daleko. Jen ty mražáky...Reálný socialsmus, i ten Hrabišúv kaptalistický, je prostě svinstvo na druhou...Díky voličům, kteří nosí na krku cosi bez obsahu...A díky politikům, kterým to vyhovuje...

J. Skála 20.5.2015 11:06

Pane agrární analytiku,

opět místo analýzy agitace. Například si pletete dotace s investicemi. Celý rozklad, jak málo se za ty dotace zalesní, je tedy zcestný. Další vývody jsou už úplně mimo: Plošná výměra lesů u nás stále stoupá, bez ohledu na přání či úmysly sociálních inženýrů. Proč tedy zvyšovat toto tempo jen proto, že si to někdo přeje, zvláště na úkor orné půdy? K rybám: Celková spotřeba ryb u nás je proti průměru EU zhruba poloviční. To je fakt; my totiž nemáme moře, víme? A spotřebou sladkovodních ryb vůbec nejsme na chvostu statistiky; za námi je např. Polsko, Francie, Německo, Itálie, Španělsko.

A vůbec: Dotace, dotace, dotace. Ještě nějakou analýzu, prosím!

L. Novák 20.5.2015 16:42

Re: Pane agrární analytiku,

Přesně! :-)

Z. Švrček 20.5.2015 9:52

Peníze od státu, peníze od ďábla

Je to vše jen další a další prostor pro korupci. Rád bych věděl, jaký podíl těchto peněz se dostane skutečně v lese do země a nebo jaká bude příčinná souvislost vynaložení pěněz a zvýšení/stagnace/snížení spotřeby domácích ryb. Článek argumentuje na falešném paradigmatu, kdy dotace jsou brány již jako běžný a přijatelný standard a nikoliv jako prostředek, který s prominutím kurwí trh.

V. Mlich 20.5.2015 9:15

Každá dotace je zlo

Je potřeba si uvědomit, že každá koruna dotace znamená dvě koruny uloupené někomu, kdo je vydělal na něčem, co lidi opravdu chtějí. Jednu korunu sežere stát, který dotace organizuje, druhou korunu dostane na svoji činnost někdo, o jehož činnost by jinak lidi nejevili zájem.

Každý, kdo obhajuje dotace, obhajuje stát jako strukturu organizovaného zločinu. To by snad úloha státu být neměla.

A. Hrbek 20.5.2015 8:53

Protože

Rybářství v Třeboni již není státní, ale patří jihočeskému kmotru ODS panu Dlouhému sídlem v Hluboké, takže jde v podstatě o nedovolenou státní podporu soukromého podnikání.

R. Kříž 20.5.2015 7:59

málo nebo moc?

Je potřeba si uvědomit, že každá koruna dotace znamená dvě koruny ukradené někomu, kdo je vydělal na něčem, co lidi opravdu chtějí. Jednu korunu sežere stát, který dotace organizuje, druhou korunu dostane na svoji činnost někdo, o jehož činnost by jinak lidi nejevili zájem.

M. Krátký 20.5.2015 3:39

Malá poznámka k Jakubovi Vágnerovi

rád a dost často sleduji jeho pořady a hltám jeho reportáže. Z několika jeho vyjádření ale také vím, že on sám ryby nejí ( až na vyjímečné situace - tedy spíš z hladu ). Jinak ale souhlasím s využitím jeho popularity v propagaci konzumace ryb. Dobré ráno

V. Šiška 20.5.2015 7:47

Re: Malá poznámka k Jakubovi Vágnerovi

No nevím jestli tahle osoba je vhodná k propagaci a jestli by měl být vzorem eskamotér, který si nechá přivézt sumce v kádi, aby jej pak "zdolával" po prsa ve vodě pod Vyšehradem.

Ono by bylo také dobré rozlišovat sportovní rybářství a chov ryb obecně.

O. Zuckerová 20.5.2015 0:33

To je opravdu záhada,

proč si u nás lidi kupujou tak málo kaviáru...