30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
divitel 28.9.2007 20:41

Taky podporují, ale má to háčky.

Jednu věc všeobecnou, ve věci „Daně podle ekonomické aktivity obce“:

Družstvo "Soudržnost"  má obchod ve třech tisících obcí. Tak ať daně platí třem tisícům obcí! A Družstvo bude vést 3000 účetnictví, bude vycházet vstříc 3000 daňovým kontrolám, a živnostenským, a potravinářským, a obchodním, a hygienickým, a požárním ................ atd., atd. A pokuty bude platiti každý obchod za sebe, ..... . To přece nejde! To jsou pak samostatné podniky a sdružení do družstva nemá smysl. To nejde řešit jinak než přerozdělováním. Zajímavý systém na to mají v Rakousku. Tam přerozdělují podle koeficientů. Nad nimi se čas od času schází jakýsi sněm starostů a ti přinášejí důkazy (čísla, podložené analýzy), proč chtějí více, co se od posledně změnilo, kdo by měl dostat méně a proč. Fakt je, že se handrkují většinou o desetiny procent.

A pak věc konkrétnější: „Velká sídla jako vysavač daní“.

Zase. Pokud by mělo platit „Daně podle ekonomické aktivity obce“, tak tomu musím rozumět tak, že 80% ekonomicky aktivních lidí z naší vsi, která je 2 km za cedulí PRAHA, by se mělo přestěhovat do Prahy, kde pracují a platí daně, nebo že zde v obci nemají žádný nárok na veřejné služby! Tedy bude se před nimi ukrývat veřejná zeleň, když jdou po ulici v noci, tak se zhasne a nahází se jim pod nohy smetí, které se před "zde daně platícím" zase smete, nebudou smět jezdit do práce autobusem, na který obec významně přispívá ap.? Vždyť ti lidé nejméně polovinu veřejných požitků chtějí čerpat zde, v obci. Přitom z jejich daní sem nejde ani koruna, protože dělají v kraji Pražském a bydlí v kraji Středočeském. Mezikrajové přerozdělování u nás není vůbec!!! Kde má obec brát na veřejné služby? Dokonce na provoz obecního úřadu?

JiVy 28.9.2007 14:46

Bravo!

A ještě hustěji a větší kapky! Co kdyby takhle vyspělé země EU přestaly investovat do vlastního rozvoje a všechny peníze daly méně rozvinutým? A co kdyby EU poslanci rozdali své platy bezdomovcům? Myslíte, že jsou to demagogické argumenty? Máte pravdu jsou! Stejně jako článek paní Hybáškové a stejně jako všechny komunistické nesmysly.

Kdysi se mladí lesníci učili sázet stromky tzv. hnízdovou výsatbou, údajně to spočívalo v tom, že se mladé stromky sázely ve skupinkách a z těch skupinek se pak měly vyplet ty nejsilnější, protože to byli ti individualističtí vykořisťovatelé, kteří rostli na úkor těch ostatních.

Při státním rozdělování peněz, PENĚZ VYBRANÝCH Z DANÍ, by se vláda měla ohlížet na celospolečenskou efektivnost, tj. na to, jaký užitek přinese investovaná koruna na ten který projekt a je zřejmé, že právě v odhadu užitku je zakopaný pes.

Jinak pro všechny bojovníky proti pragocentrismu by bylo užitečné si porovnat kolik lidí vlastně v Praze žije a pracuje. Zkuste si představit, že v jednom velkěm paneláku na sídlišti může bydlet víc lidí než malém městečku aby to bylo mořné, musí se v Prze také více stavět.

Centralizace je celosvětový fenomén a my se s ní musíme smířit a naučit žít.

skřivánek na niti 28.9.2007 19:32

Re: Bravo!

(Y) JiVy,

k Vašemu 1. odstavci: demagog jste Vy. k 2.odstavci: velmi přirozená metoda výběru nejlepších, platí hlavně v přírodě.ke 3.odstavci: proč jen VLÁDA?, máme kraje, obce a občany!ke č. odstavci: Nejsem ani pragocentrista ani odpůrce stolice. Ale co to má sploečného s panelákem na sdlišti v Praze, opravdu nevím. Proč se tam více staví chápu-je tam víc lidí. Ale proč se tam víc staví na 1 pražana - nechápu. Ústřední úřady by klidně mohly být na různých místech. A továrny - ty určitě zrovna Praha moc nepotřebuje.

Takže: paní europoslankyně má pravdu, i když si vyděláváv zbytečně víc, než by vzhledem k průměrnému platu u nás, bylo slušné.

Globalizace a centrlizace nejsou přínosem a nemuseme se s nimi smiřovat ani se jim přizpůsobovat. 

Ivan Nový 28.9.2007 12:38

Starostové příliš rozhazují,

všechny rozpočty je třeba snížit.

Fleischer 28.9.2007 11:28

Podporuji spravedlivé požadavky starostů

Paní Hybášková, máte úplnou pravdu. Sohlasím s Vámi. Pro informaci: žiji ve statutárním městě.

Tomas 28.9.2007 11:05

Paní Hybášková žije na jiné planetě než já

tentokrát s ní ale musím souhlasit... Rozpočtové určení daní je vůči malým obcím absolutně nespravedlivé. Praha má spoustu možností, jak financovat vlastní rozvoj, malé obce jsou závislé na státním penězovodu.Takže jako pražák říkám - seberte Praze prachy - betonujte a asfaltujte taky někde jinde!

BOMBON 28.9.2007 10:57

... a ja tu slysim pyca.... :-)

pani poslankyne nejen, ze zijete za me penize, ale jeste mate pocit, ze je moji mluvci... (ano jsem prazak)... prosim, neberte si me laskave do huby!!!

takze pani poslankyne: pretlacovana dementnich hovad, ktera si rikaji poslanci, senatori a podobne, je opravdu odporna, rpotoze se pretahuji o penize, ktere mi stat proti me vuli uloupil. ze se jako petrovsti hadate o to, kdo bude mit na lupu jaky podil, je opravdovy eklhaft a na zvraceni je mi nejvic z toho, ze mi vladnou takovi primitivove, kteri si to snad ani neuvedomuji...(Y)

ll 28.9.2007 9:10

Paní Hybášková našla parktetu jak se zviditelnit

a zaútočit na Magistrát. Nebylo by špatné porovnat i přínosy do rozpočtu.

PetrK 28.9.2007 10:00

Re: Poslední dobou mi to tak připadá.

Paní Hybášková je skutečně velmi aktivní v přispívání do NP. Proč asi? To má v EP tolik času na literární tvorbu?

malstoka 28.9.2007 7:49

Poslední výkřik?

Máš to marný. I kdybys  podporovala třeba marťany, tak odcházíš na smetiště poliického světa a opět zvolena nebudeš. Koryto ti skončí a čau pěkný živote.

Hruboš 28.9.2007 9:03

Re: Poslední výkřik?

Umíš báječně a inteligentně argumentovat,,, chytrá hlavo

Forstmeister 28.9.2007 6:48

Dotace obcím

Blbé žváchání starostů a blbé politikum. Blbé politikum je to, že se daní u "sídelního" zdroje, nikolivěk u "výkonného" zdroje. Pokud by byl zaveden opak, asi by ona diverzifikace rozčeřila bahno státní správy. Blbé žváchání starostů je to, že si chtějí přisvojit více, než jejich obec daňově/hodnotově vytvoří. Mohu uvést příklady.

Bohata9 28.9.2007 7:02

Ideální řešení

Praha je černá díra na peníze.Oddělit ji jako samostatný stát ve společnosti EU je ideálním a perspektivním řešením.Zmizely by pyramidy potomků po dědečcích z UVKSČ.

Forstmeister 28.9.2007 7:44

Re: Ideální řešení

Vždyť o tom mluvím. Žiji ve statutárním městě (HK), chalupu mám ve vesnici v Orlických horách. Třeba odpadky platím jak v HK, tak i v příslušné vesnici (v obém po 480 Kč). Nestěžuji si, ač vyprodukuji jeden balík odpadků, platím za dva. A to danění dle registrace sídla firem. To je pouze legislativní věc, která by mohla být řešitelná, pokud by se politicky "chtělo". Třeba prostotové rozdělení lesa (oddělení, porost, porostní skupina),  versus parcelní/majetkové (parcela a díl), co to vlastně je? Odpovím si sám, bordel státní správy.

Vejvar má být tam, kde je vejvařiště. Nic více, nic méně.  

eda 28.9.2007 12:57

Re: Re: Ideální řešení

Forstmeistře, mluvíš mi z duše, jsem ve stejné situaci, odpady platím ve městě i na chalupě- ale já důchodce na to mám, jak říkají místní, protože jsem zdědil chalupu. Přemýšlejí (zastupitelé) ještě o tom, že by nám zdražili vodu na dvojnásobek(jako daň z přepychu, jak se vyjádřil jeden zastupitel).Zákon o obcích ani jiné zákony je nezajímají, ale rozhodují o všem as rozhazují státní peníze za kraviny, které si vymýšlejí, aby měli nějakou činnost.Občané se o nic nezajímají a my tu volební právo nemáme. Vadí nám ale, že tito lidé by měli dostat do rukou více státních peněz, když jejich osoby (vzdělání základní) nejsou zárukou rozumného hospodaření.Kdyby nad nimi byla řádná kontrola krajských úřadů, tak to by bylo něco jiného, ale to bohužel není. 

Vikin60 28.9.2007 16:24

Re: Re: Re: Ideální řešení

Pane EDO , co vám br ání v tom , aby jste si dal trvalé bydliště v místě chalupy !! To jste už tak senilní., že to nevíte ? Každý má jen jedno volební právo , a to v místě trvalého pobytu!!!Příště neplácejte voloviny.

Deset spravedlivých 28.9.2007 3:14

Já dokonce podporuji spravedlivé požadavky všech spravedlivých

Nejen starostů. Proti spravedlivým požadavkům se nedá říct ani ň. Hybášková, máte bod do voleb. Možná byste zase měla vymyslet nějakou pomluvu na ministra spravedlnosti a po volbách se mu opět omluvit.

Mell 28.9.2007 1:52

Ještě štěstí, že jsme v EU

jinak by pragocentrismus, který dlouhodobě deformuje rozvoj ostatních regionu, nikdy neskončil. Region jako základní kámen EU je jediná cesta, která brání nehoráznému zneužívání ekonomické moci velkým městům ve svůj prospěch.Slovní manipulace typu, že v Praze se vytváří největší hodnoty je záměrné zkreslování skutečnosti. Budu tomu věřit, až někdo vytvoří korektní propočty, které ale budou očištěny o zkreslení  toho, že jsou firmy a instituce  v Praze pouze registrovány, ale přímé hodnoty tam nevytváří. Deformace, která během posledních 20 let vznikla je do nebe volající a jak je vidět, tak to vytváří základ pro neskutečné problémy, které z toho vyplývají. Starostové ostatních obcí by se měli bránit rychle a daleko intenzivněji, jinak hrozí nebezpečí, že to přeroste  za nevratnou hranici, kdy už létají třísky.

R 28.9.2007 8:25

Re: Ještě štěstí, že jsme v EU

taky si to myslím. vstup do EU znamená potlačení role hlavního města a posílení významu jednotlivých regionů.  Ten severomoravský zdárně "jede" a napojování přes hranice na Polsko se rozvíjí.

ll 28.9.2007 9:13

Region "jako základní kámen EU"

je ve skutečnosti základním kamenem likvidace národních států. Stačí zalistovat v dílech teoretiků (a po válce i realizátorů) tzv.evropské integrace.

dúchodce 28.9.2007 22:55

Re: Ještě štěstí, že jsme v EU

Souhlasím s Vámi,Mell.Vždyť i každý vepřín má řiditelství v Praze.

dúchodce 28.9.2007 23:05

Re: Ještě štěstí, že jsme v EU

Každé prase má svého ředitele v Praze !

dúchodce 28.9.2007 23:07

Re: Ještě štěstí, že jsme v EU

bebe 28.9.2007 1:18

Už aby byly nové volby do EP

Pak  už tam jistě Hybášková nebude.  A ona je předsedkyní komise Izrael-EP ? (Y)(Y);-O

Stanislav 28.9.2007 1:05

Pražáci

Varování ministerstva zahraničí: Dlouhodobý pobyt v Bruselu způsobuje svalové křeče mimických svalů a absolutní odpadnutí mozku od reality. ;-)

Už tu na to téma nějaké články byly, nebylo by vono lepší, aby byly bonifikovány obce procentem peněz vybraných z daní za daný katastr? No jó, to by ti Pražáci zas dostali nejvíc. Co na tom, že žijou ve smogu, stresu atd. a ty peníze do státní kasy taky sami dávají. Jen ať voni vydělávaj a my si to vezmeme. Ale nějakou dálnici, fabriku, nebo sklady? No fůj, Bursíka na ně! ...

mol 28.9.2007 0:54

prej že pražáci dostávaj nějaký peníze

dokonce 6,5krát víc, mně nic nepřišlo, kde se mám hlásit? Jinak jediná investice od revoluce na kterou si vzpomínám bylo rozkopání dětskejch hřišť (že prej nejsou euronormovaný či co).

Hybasek-Gabal se zviditelnuje 28.9.2007 0:47

blizi se volby do EU

Informacni sum rodiny Hybaskovy nabyva na intenzite - blizi se prece volby do EU a tak zase pujde o paradni koryto.

Perfektně jste to vystihnul 28.9.2007 10:06

Re: blizi se volby do EU

Hybášková se svým "mozkovým trustem" Gabalem, hledají téma a tentokrát venkovské voliče,aby neztratila parádní koryto.;-O