14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

DANĚ: Nihil novi sub sole

Když si nevím s nějakým problémem rady, obracím se k osvědčeným pramenům. Třeba k Bibli. Ale nic příhodného jsme tam nenašel. Asi všichni znají prohlášení jistého Ježíše, který dle knihy Matouš 22 /21 pravil: "Dejte tedy císaři, co je císařovo, a Bohu, co je Boží."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 11.10.2012 9:08

2 autor

Ta voda, to bude válka. A plavat už jsme zapoměli. Poslední, kdo z naší euroatlantické civilizace umí jakž takž plavat jsou Američani. Doufám, že se toho nedožiju.

M. Kosejk 9.10.2012 18:52

Církvi stačil jen desátek

Je sranda, kolik jsem si v posledních týdnech přečetl výlevů na adresu katolické církve. Prý její majetek pochází z okrádání lidí. A vtip je v tom, že ve středověku stačil církvi poplatek ve výši 10% - vše ostatní bylo věcí dobrovolných darů. A dneska vám stát v klidu sežere cca 60% toho, co vyděláte - a ještě prý máte být spokojení, protože to přece jde na oltář sociálního státu. :))

J. Kanioková 9.10.2012 17:20

Skvěle popsáno, je to jak perpetum mobile. Utahování šroubů..

Jaksi  nedochází, že zvyšování daní je v podstatě motivační pohnutkou k ještě většímu "obcházení" , křivárnám. No, líp už bylo, na všelijaké sociální vymoženosti už národní finance při současné krizi dávno nemají, o vyrovnaném rozpočtu už se ani nemluví. Kde kdo mudruje o pravicovosti, ale jen do chvíle, než jemu samému se na cosi šáhne. No, tak to politici řeší nejschůdnější cestou, daněmi.

Ovšem ještě horší šílenství jde z Bruselu. zatím dostává EU peníze od členských zemí, ale už si vymýšlí vlastní daně viz rozhovor s europoslancem Ivo Strejčkem. http://www.istrejcek.cz/rozhovory/nepreji-si-federalni-evropu-nechci-mit-hlavni-mesto-zase-v-jine-zemi

Podle Barrosa má být zdrojem evropského růstu rozpočet EU. Lídr socialistů v Europarlamentu Hannes Swoboda pak řekl, že jeho frakce nepodpoří rozpočet, který nebude vyšší. Tak mluví v situaci, kdy Komise všem státům diktuje úspory. Proč se nešetří v Bruselu?

Barroso řekl, že musí přehodnotit vlastní zdroje. Na to mají daň z finančních transakcí, nejrůznější ekologické daně, tzv. evropskou DPH. Už to mají spočítané. V tom je velké nebezpečí. Teď předsedové vlád třeba řeknou, že mají své problémy a nemohou zvyšovat příspěvky do bruselské kasy. Drží tím Evropskou komisi na uzdě. V okamžiku, kdy Unie získá vlastní rozpočtové příjmy, bude už totálně nezávislá na členských státech. Komise a Europarlament pak budou absolutně nekontrolovatelné, nezávislé, utržen ze řetězu.

V. Ondys 9.10.2012 13:13

:)))))) Za éry spartakiádního vraha

jsme otevírali trezor za asistence esenbáku a jeden z nich tehdy řekl, že objasňování vraždy snad v průměru vyjde na milión korun, což tehdy byla astronomická suma, vždycky si na to vzpomenu, když čtu a slyším požadavky, co všechno je nutný zakázat, aby bylo víc práce pro všechny, co to budou vymáhat, je ale fakt, že na mně si exekutoři taky pomohli vzhledem k původním pohledávkám (někdy vyloženě směšných v porovnání s finální částkou)...

P. Maleček 9.10.2012 9:04

Mudrování nad biblí nic nevyřeší

Hezké slohové cvičení pane Vlku. Možná by jste s ním i českou maturitu udělal. Pan Zelený z Cermatu by vám dal určitě jedničku. I jemu by se totiž moc líbila vámi rozváděná teorie, že růst daní je způsoben jen expanzí byrokratického aparátu.

Protože i p. Zelený z podstaty svého "podnikání na státním" potřebuje zamlčet pravdu, že daně rostou, protože se musí zalepit díra po rozkrádání daňových výnosů politiky. Částka, která je v ČR každoročně volenými politiky ne byrokraty ( ti jen rutinně realizují to co domluví politici) ukradena (kulantně se tomu říká korupce)ze státního, tj. i z krajských i komunálních rozpočtů, se dle odborníků pohybuje okolo 150 miliard Kč. Vynásobte to jen deseti a máte současnou úroveň státního dluhu. To je důvod současného zvyšování daní a zároveň krácení důchodů a sociálních dávek.

Nejsem znalec bible, když ji otevřu oslepí mě ty stamilióny okradených, týraných a povražděných lidí, které ve jménu své moci a majetku za sebou za dva tisíce zanechala křesťanská církev se svými nespočítatelnými odnožemi, které se mezi sebou, bůh nebůh často rvali hůř než divocí psi. Takže nevím, zda je dobré hledat řešení současných problémů v knize knih křesťanů. To, že nemám krást z veřejného vím i bez čtení bible, stejně jako další moudra shromážděná v prý jen křesťanském desateru. Evidentně to však nevědí naši politici. I ti modlící se.

Přes své poněkud přemrštěné odsouzení křesťanské církve (nebojte nevidím to tak zle) se považuji za v dobro věřícího člověka. Ale svou víru spíš vnímám u kořenů mocného stromu, velkého skaliska, nebo pramenu čisté vody. Takže spíš kelt než křesťan, vždyť stejně většina křesťanských kostelů stojí na místě keltských svatých míst. Křesťané jim je ukradli, stejně jako většinu svátků.

No a u Keltů byla největším zločinem krádež ze společné obilnice - dnešními slovy ze státního rozpočtu. Za to šla bez dlouhých cavyků hlava dolů. Co takhle místo mudrování nad biblí obnovit tenhle osvědčený keltský zvyk. Co vy na to, pane Vlku?

M. Bezouška 9.10.2012 21:54

Re: Mudrování nad biblí nic nevyřeší

pane Malečku, snad byste neměl tolik popouštět uzdu svému - jak to nazvat, myšlení to není - duševnímu rozletu. Vynechám blábol o rozkrádání daňových výnosů - když totiž více než 70% rozpočtových výdajů tvoří výdaje mandatorní, tak toho k rozkradení zas tak moc nezbývá - a budu se věnovat vašim vývodům ohledně Keltů. Především  bych vám doporučil, abyste si, než zase začnete o té věci mluvit, přečetl například některou z knih paní Anny Bauerové (jsou k dispozici v každé místní knihovně). Tam byste se dočetl, že v době, kdy se u nás začalo s křesťanstvím, byla už keltská civilizace ve střední a vlastně i v celé Evropě, snad s výjimkou Irska, několik set let bradou vzhůru.

Splácat páté přes deváté, jak se to podařilo vám ve vaší replice, to je skutečně projevem vynikajících schopností a jiskřivého intelektu. Blahopřeju!

Jo, a ještě poznámka: píšete o krácení důchodů a sociálních dávek. Tím jste se ovšem pasoval do role hloupého lháře. K ničemu takovému - doufám, že zatím - nedošlo. Fuj!

J. Vintr 9.10.2012 23:15

Re: Mudrování nad biblí nic nevyřeší

To rozkrádání je fakt, ale z podstatné části už nejde z daňových výnosů - na to si erár půjčuje. Deficit státního rozpočtu je zřejmě tvořen výhradně tím, co se ukrade. A tento dluh dřív nebo později zaplatí spořiví občané ze svých úspor, až stát vyhlásí bankrot. Takže ti nenažraní chamtiví šmejdi nekradou vlastně nějaké anonymní erární peníze, ale úspory každého občana, který se snaží si vytvořit nějakou rezervu na stáří ...

A. Bocek 9.10.2012 7:47

Nezapomínat na skryté daně !

Například letos nám solární baroni a větrní zemani společně s bioplynovými hrabaty vysajou z ekonomického prostoru České republiky na 48 mld. Kč. Přitom jejich produkce na diagramu dodávky el. práce jsou ztěží dohledatelná lupou. V záloze jsou ještě podivné "pojistné smlouvy" na případné havárie. Investigativní novináři by měli zveřejnit u kterých pojišťoven je OZE - vrchnost pojištěna , by občan mohl rychle od těchto pojišťoven uprchnout.

S. Udatný 9.10.2012 10:59

Re: Nezapomínat na skryté daně !

za podporu, kterou platíte OZE 502,-Kč/MWh poděkujte ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, US-DEU a Nezařazení.

Hlasování:Přítomno: 166 poslanců

ČSSD Ano: 57 Nepřihlášen: 5 Zdržel se: 2 Omluven: 6

KSČM Ano: 22 Ne: 10 Nepřihlášen: 1 Zdržel se: 10 Omluven: 7

KDU-ČSL Ano: 17 Ne: 1 Omluven: 3

S. Udatný 9.10.2012 11:08

Re: pokračovíní II

US-DEU Ano: 6 Nepřihlášen: 3 Zdržel se: 1

Nezařazení Ano: 1

ODS Ne: 42 Nepřihlášen: 5 Zdržel se: 6 Omluven: 4/

Zde je odkaz http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=38530

Na tomto hlasování, které se konalo na 41. schůzi, 513. hlasování, 23. února 2005, 11:04V.n.z. o podp. využ. obnovitel. zdrojů - EU. Pan poslanec Martin Říman varoval před stavem, který je dnes a sklidil dlouhý potlesk poslanců ODS. Jako přílepek bylo zde odhlasováno přidávání bioetanolu do PHM pan poslanec Petr Zgarba ČSSD. Poděkujte levičákům, že platíte, snad je to jasně vidět.

J. Boleslav 9.10.2012 15:18

Re: pokračovíní II

Díky za zajímavé informace.

R. Langer 9.10.2012 15:46

Re: pokračovíní II

To je doufám všeobecně známá informace...

Š. Hašek 9.10.2012 21:25

Re: pokračovíní II

Pro neznalé třeba neustále opakovat. Dík panu Udatnému.

Ale je to marný, marný, marný.

Z. Rychlý 9.10.2012 5:07

Hezké.

Úřednictvo dokonale popsal pan Parkinson, včetně způsobů rozhodování o cizích penězích.

Daně a jejich výše nejsou problémem tam, kde se daně vrací ve službách veřejnosti (bezpečnost, spravedlnost, zdraví). Pokud jsou daně vynakládány na všeobjímající sociálno - je zle pro všechny, i pro ty slabé.

R. Brzák 9.10.2012 0:10

Krásný článek

velký souhlas s autorem. Že bychom tu velkou vodu, která by mohla spláchnout byrokracii, vyvolali sami občanskou neposlušností v placení berně?

P. Sulc 9.10.2012 3:13

Re: Krásný článek

Cesi a obcanska neposlusnost?  To snad je vtip, ne?  Spise ritni lezeni, apatie, sedeni u piva a TV, ale rozhodne ne obcanska neposlusnost.  A jeste by z te neposlusnosti nakonec vylezla i nejaka ta defenestrace. To by se svet Cechum obdivoval a zavidel. Pravem !!!!!