22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

CHORVATSKO: Pravda o fiasku EET

Po zavedení elektronické evidence tržeb v Chorvatsku se výnosy DPH nijak nezvýšily. 32 tisíc živnostníků zavřelo krám a nezaměstnanost prudce vzrostla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Halašta 18.6.2015 8:22

Re: Pár poznámek

4) Pokud by šlo především o narovnání konkurenčního prostředí tak by bylo jednodušší a levnější začít u dotací, které škodí 2x - nejdříve je stát vysaje z ekonomiky formou daní a pak je moudrý úředník rozdá podle klíče, kterému rozumí jen on. V konkurenci pak nevyhrává nejlepší podnikatel ale nejlepší úředník nebo kdo nejlíp "umí" nějakého politika. Proč nezačnou tady? Aha, Babiš.

Takže náklady a ztráty konkurenceschopnosti jisté, výnosy pro SR nejisté. No nekupte to.

V. Halašta 18.6.2015 8:21

Pár poznámek

P.Mach asi správně pojal článek krátce aby řekl jen ty hlavní data a neutopil je v omáčce, přesto bych doplnil pár poznámek:

1) Pro objektivitu, minfin Chorvatska zveřejňuje i novější údaje výběru DPH a v roce 2015 jde konečně výběr nahoru cca o 7%. Vliv ovšem bude mít více okolností, např. vývoj HDP, který se konečně ocitl v kladných číslech. (http://www.mfin.hr/en/time-series-data , Budgetary

Central Government - January April 2015.)

2) Velké množství ukončených živností bylo papírových. Podle ministra Lalovace 50 000. V druhé větě si pak pochvaloval vyšší (průměrné) tržby jako výsledek EET. Takhle sám sebe usvědčit z demagogie... (Na pochopení snad ani není nutná maturita z matematiky.)

3)Je si třeba uvědomit, že ekonomika a Státní rozpočet jsou dvě různé věci. Provázané ale různé, takže co je dobré pro SR nemusí být dobré pro ekonomiku. I kdyby se p. Mach (a já) mýli a výběr daní se jako prvnímu na světě registrací plateb zvýšil o 12 mld., tak ekonomice to nijak nepomůže. Ta bude zatížena náklady na provoz EET u podnikatelů ve všech formách (přímé finanční, časové, ztráty z prostojů atd.) ale také náklady na zvýšený výber daní ve výši cca 0,5-1% spotřeby. Tedy EET přinese až 1% inflaci, kterou zaplatíme všichni. Nejen ti zlí podvodníci neplatící daně a hromadící doma pod polštářem miliardy.

J. Strakoš 18.6.2015 8:21

Re: Anebo

A čím jim zavedení EET zabránilo se na hraně pohybovat? Loterie to asi nebyla, doklad "bez papíru" se dá nahradit dokladem "bez EET".

Pořád mi přijde, že EET je vnímáno jako něco nového, převratného, co odhalí to, co nedovedou úředníci odhalit teď. Ale nikdo nikde neuvádí co konkrétně bude možné poté, co bude EET zavedeno a není možné teď.

B. Uhlich 18.6.2015 8:09

Re: Dvojsečná argumentace

Tak je to stále dokola, všichni predestinují..., ale realita bude asi jiná. To, že EET nebude mít prakticky žádný efekt na vyšší výběr se dá poměrně snadno očekávat. Já samozřejmě ani na sekundu neuvažuji, že i kdyby systém vyšší výběr nepřinesl tak se to nedozvíme ani omylem. Ten systém se zavádí jen pro systém jako takový. Uvědomujete si vůbec co to bude za obludnou záležitost, kolik to uživí managerů, úředníků, obchodníků, techniků...

Co se týká vlastního dopadu na OSVČ, tam si myslím, že to část neustojí, protože se dodnes neví jaké ty náklady budou. Nejdřív se tvrdilo, že to bude pár tisícovek... jenže teď prosakuje, že to může být i řádově více. Pak i já sám zvažuji zda budu pokračovat, já na tom teď nejsem nejlépe a byla-li by ta realita taková, že by ten systém odčerpával další peníze z mého systému - pak se dostanu na samou hranici rentability. A to v mém případě to vůbec bude problém, protože já v 98% obchodních transakcí provádím bezhotovostně, tedy já si budu muset pořídit ptákovinu za spoustu peněz do které za rok namačkám náhodný hotovostní příjem ve výši několika stokorun... juch juch, to si Bureš pomůže.

Dalším problémem je to, že se obecně nechápe, že zde vznikne přehled tržeb, což ovšem s daněmi zas tak moc společného nemá, vzhledem k tomu, že se velká část živnostníků stejně po odečtení všech odečitatelných položek dostává do pásma nulové daňové povinnosti a to ještě dostává od fin. úřadu zpět bonusy na děti... třeba u mě to dělá okolo 26 tisíc... tak mi někdo laskavě sdělte kde vzniknou ty obludné výběry daní o kterých nemáme ani tušení.... :)

M. Majtán 18.6.2015 7:55

Marek Majtán

S EET zásadně nesouhlasím, nicméně i přesto, že mi jediní k volbě zůstali Svobodní, tento článek nevidím jako dobrou vizitku pro ně, resp. pana Macha. Nebudu zkoumat důkazy hlouběji, ale grafy, které pan Mach předložil, jsou velice zavádějící a časovými úseky absolutně mimo mísu. A to si myslím i přesto, že v samé podstatě se s ním shoduji...

V. Halašta 18.6.2015 7:39

Re: Dvojsečná argumentace

Slovensko loterii má a po prvotním nadšení pokles. Hlavním dodavatelem do "systému" loterie jsou řetězce, které při nákupu automaticky paragon odešlou samy. Takže střelba zcela mimo cíl.

F. Lesniak 18.6.2015 7:24

Podle posledních informací získaly

firmy, které jsou zapsány v daňových rájích, zakázky za 240 mld Kč. A Bureš tady stále onanuje s nějakými pomyslnými 14 mld Kč, které prý možná vybere po zavedení EET. A přitom bude třeba přijmout nové úředníky a nakoupit výpočetní techniku, která bude stát zhruba tolik, kolik se má navíc vybrat. Jenom nesmyslná státní dotace na biopaliva činí 20 mld Kč. Ale to by Bureš přišel o zisk, tak sehrál tu komedii o zrušení podpory, která se samozřejmě nezrušila. Mimochodem tato vláda se zavázala, že nebude dávat státní zakázky firmám z daňových rájů. A tak největší zloději kradou vesele dál a stát se bude hojit na drobných živnostnících a slovenský konfident Bureš už vymýšlí, že by zákazníci museli povinně uschovávat účtenky. To jsem zvědav, jak by to ten blázen chtěl kontrolovat. Protože se svými zdaněnými penězi můžu naložit jak chci, pokud nepáchám trestnou činnost. Zatím Bureš nevybral ani tolik daní jako filuta Kalousek a rok a půl jenom na Kalouse nadává. Nic jiného nevymyslel a je evidentní, že státní ekonomice vůbec nerozumí. To i ten chemik Kalousek na tom je podstatně s ekonomickými znalostmi lépe.

K. Frauknecht 18.6.2015 7:16

Re: Anebo

šlo o živnostníky, kteří se "pohybovali" na hraně. Platili malé nebo žádné daně (malý nebo žádný zisk), ale od státu nic nepožadovali. To se teď změní! Takže OPĚT žádné plus nevidim :-)!!!

J. Strakoš 18.6.2015 7:10

Re: Dvojsečná argumentace

Možná to někoho přesvědčí, lidé jsou různí. Dovedu si představit, že někde, kde se nebavíte o slevě při platbě "bez papíru" (například v hospodě) si o lístek řeknete.

Protože pokud by loterie nefungovala, pak opravdu nevidím, kde by EET měl pomoct proti současným možnostem.

J. Šimek 18.6.2015 6:39

Re: Dvojsečná argumentace

Loterie? Jáká je pravděpodobnost výhry proti jistotě 21% procentní slevy?

J. Strakoš 18.6.2015 6:12

Dvojsečná argumentace

Jsem odpůrce EET, protože jsem dodnes nepochopil, kde je ten princip, ta změna, ten svatý grál která najednou donutí dát do účetnictví všechno. To, že systém bude nový, naleštěný a 3D nic neřeší. Snad jediný argument je navrhovaná loterie - lidé budou účtenky vyžadovat. Ale i to by jistě šlo pořešit bez EET.

A když se pak dívám na článek, tak se ptám: Kvůli čemu došlo k odlivu podnikatelů? Buď u všech přetekla číše trpělivosti a na zakoupení pokladny-terminálu se vykašlali, popřípadě byla nad jejich možnosti. Nebo systém skutečně odhalil ty podnikatele, kteří daně poctivě neplatili a nedovolil jim v tom pokračovat. V tomto případě bych musel dát za pravdu Babišovi a dokazovalo by to, že systém EET funguje, narovnává podmínky a tím zvýhodňuje podnikatele hrající podle pravidel.

A nebo poslední možnost - pokles výběru a živnostníků s EET vůbec nesouvisí a každý politik si jej vykládá jak se mu zachce.