2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ČEZ: Únor 1948 verze 2.0

Zestátnění ČEZu? Prý sociální krok “pro lidi”? A prý to říkají i ekonomové? Ano, říkají to i lidé, kteří se označují za ekonomy .

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 27.7.2022 9:43

Nojo, když necháte "partu zelených šílenců", aby házela vidle do celostátních projektů jen proto, že nejdete k volbám a necháte to na nezrale zelené piratofilní mládeži, která hlásá, ačkoli nemá s čím srovnávat .....

P. Sura 27.7.2022 9:37

já tedy nevím, školy nemám, ale pokud má Čez 38% "malých" - tedy soukromých akcionářů, musí mít stát tedy 62% podíl i na dividendách ČEZu. Proč nerozdává tyhle?

L. Novák 27.7.2022 9:32

Že na OZE stát vyplácí dotace je obecně známo. Ale dotace nečiní 100% nákladů na pořízení.

R. Langer 27.7.2022 9:28

Jo, a přímo z Brusele. ;-)

R. Langer 27.7.2022 9:28

Já bych ani neřekl...

R. Langer 27.7.2022 9:27

Tahle vláda nikdy nic takového NEUDĚLÁ, samozřejmě.

R. Langer 27.7.2022 9:26

On na to nevynakládá obrovské peníze, on na to naopak čerpá dotace... ;-)

R. Langer 27.7.2022 9:23

Žádné elektrárny po roce 1989 nebyly postaveny za peníze občanů, a před tím je jinak ani možné stavět nebylo. Ovšem lidem se to vrátilo v tom, že tehdy měli energie doslova za pusu. Takže samozřejmě pindáte nesmysly. :-P

P. Pepax 27.7.2022 9:21

Vypadá to že ti minoritní vlastníci ovládaji celý ČEZ a možná i Fialovu vládu.

M. Šejna 27.7.2022 9:19

Tak dnes klobouk dolů. Tenhle text madam Šichtařové bych podepsal. R^

Já to tady psal už před mnoha týdny, že by se jednalo o novodobé znárodnění, a dnes to svým článkem madam Šichtařová potvrdila.

K. Filip 27.7.2022 9:00

Minoritní vlastníci můžou se svými 30% akorát držet hubu a krok. Na Správní radě budou přehlasováni .

J. Vorlický 27.7.2022 8:56

Možná nám právě pan L. Novák 27.7.2022, 8:35 napíše, jak je to s vlastnictvím Skupiny ČEZ, kde vlastně ČR má těch zmíněných 70%.

K. Filip 27.7.2022 8:54

Co to melete Nováku? Přečtěte si článek ještě jednou a možná pro vás i vícekrát.

K. Filip 27.7.2022 8:52

Pane Vaňku, výborně napsáno.

M. Vaněk 27.7.2022 8:48

Dodejte relevantní protiargumenty, máte-li na věcnou diskuzi, nebo si své "pindy" strčte kam libo... ;-D

J. Vorlický 27.7.2022 8:44

Na to Vám tady, pí Joudová, nikdo pořádně neodpoví. Je tzv. skupina ČEZ. Co to znamená? Jako laik se pokusím já. Nečetl jsem Váš odkaz.

Ve Skupině ČEZ jsou minimálně tři firmy, ČEZ, a.s., ČEZ Prodej, a.s. a ČEZ Distribuce a.s. Všechny firmy používají stejné logo. Hádám, že do ČEZ, a.s. patří ty druhé dvě. Je otázka v které firmě má stát cca 70% podíl.

Za to, že mohu svítit a topit, platím firmě ČEZ Prodej, a.s.. Firma ČEZ Distribuce, a.s. asi vlastní všechny budovy a zařízení v kterých se elektřina vyrábí a pak i kabely, kterými ke mně elektřina ,teče ́. Zase hádám, že z toho, co platím firmě ČEZ Prodej, a.s. ona část dá firmě ČEZ Distribuce, a.s.

Možná, že je to tak, že ČR má 70% podíl jen ve firmě ČEZ Prodej, a.s.. ale ne ve firmě ČEZ Distribuce, a.s., která patří úplně někomu jinému. Možná, že ČR má 70% ve firmě ČEZ, a.s., a pak je to nějak podobně ,zamotané ́, aby se v tom nikdo nevyznal.

Zkusím to ale takto: představte si auto, které se prezentuje jako ČEZ, a.s. To auto všechno má a je schopné provozu. Abyste autem mohla ale jezdit, musíte platit za benzín firmě ČEZ Prodej, a.s., a musíte platit za kola, která auto sice má, ale patří firmě ČEZ Distribuce, a.s. Bez kol se nikam nedostanete, takže musíte platit! No a celému tomu autu se říká SKUPINA ČEZ. V čem ČR má 70% většinu?

Pomohl jsem?

P. Beneš 27.7.2022 8:41

Zkuste se na to podívat z jiného hlediska. Aby mohl stát vlastnit ČEZ, musel by odkoupit těch 30% akcií, což při tržní hodnotě cca 1000 Kč za akcii dělá nějakých 161 MLD Kč. Psalo se, že by minoritním akcionářům dával ještě "prémii", aby je motivoval k prodeji, takže skutečná částka by nejspíš překročila 200 miliard.

Protože smyslem celého obchodu je zlevnění energie pro občany, zároveň by musel stát, jako nový majitel, zakázat prodej na burze a prodávat energii s podstatně nižším ziskem. Tudíž ty miliardy by byly čistá ztráta, investice s nulovou návratností.

Navíc takový nucený odkup akcií je právně poněkud pochybný, hrozily by pravděpodobně arbitráže, a s těmi máme v ČR neblahé zkušenosti.

Podle mého názoru je lepší současné zisky, které ČEZ státu generuje, využít pro dotace nízko a středně příjmovým skupinám obyvatel.

Mimochodem, to "Nevím co je na tom pravdy, ale někde jsem četl..." je tedy argument.

L. Novák 27.7.2022 8:41

Nesmysl.

L. Novák 27.7.2022 8:35

Komunistické ;-O pindy o "ČEZu postaveném za peníze občanů" si strčte za klobouk (nebo pod rádiovku). :-P

L. Novák 27.7.2022 8:33

Pochopiutelně. Podívejte se, z čeho je tahle vláda poskládaná. Většinově zelení magoři (jako esenciální vzorek pak hloupá lidovecká MŽP propagující nesmysly, o jejichž fyzikální podstatě nemá tušení)... Rv

M. Vaněk 27.7.2022 8:29

Paní autorka je další demagogická figurka, která do omrzení bude plácat nesmysly o liberalizaci a podobných bludech. Podstata je v tom, že ČEZ byl postaven za peníze občanů, a bez drobných akcionářů by se obešel. Díky nastavení zlodějského systému - akcií - , to vypadá jako legální byznys. Buďto ale platí poměrt 51/49 a s tím spojená práva, nebo neplatí, a pak jde o podvod. Takže logicky vzato - máme plné právo řídit svou firmu, kde držíme nadpoloviční většinu, a pokud řekneme, že roční výnos bude jedna Kč, tak to tak i bude, a minoritní akcionáři mají právo své akcie prodat, pokud se jim to nelíbí. On celý akciový trh je vymyšlen velmi rafinovaně - chcete se zbavit knkurence, kupte si jejich akcie (nebo zkorumpujte loutkovou vládu, či rovnou dosaďte své loutky, jako v případě čr po roce 89), a nějaký čas se tvařte, že rozvíjíte spolupráci na nové úrovni... Pak rizikově investujte, přiveďte firmu k bankrotu, a trh je váš. Kdyby totiž platilo, že akcie musí prodávající nabídnout nejprve firmě za aktuální cenu na trhu, svět by vypadal jinak. A tak nás bude paní Omezená strašit Únorem, aniž by si všimla, že už kolem Únor dávno běží, min. od zavedení cenzury Pjotrem Fialkovskym...

L. Novák 27.7.2022 8:26

Co je to "obludně zvýšená cena"? Už jste dostal ceník elektřiny E.ON, který bude platit od září?

J. Nevrkla 27.7.2022 8:26

ODS chce řešit ekonomické problémy znárodněním? Velká otočka od svobody a trhu ke korporatnimu socialismu a pak ke státnímu?

J. Fráňa 27.7.2022 8:26

Mám názor jako Vitásková, okamžitý odchod z burzy(žádnou povinnost ČR nemá, tam být), stop emisním povolenkám a okamžité ukončení dotování ekonesmyslů. To vše může vláda okamžitě udělat, jenže nechce, jak říká Vitásková.;-D

R. Meišner 27.7.2022 8:16

mám skoro podezření, že paní Markéta je drobnou akcionářkou ČEZu ;-D --nicméně nejméně jedna její věta je pravdivá. a to, že velice brzy začne v energetice docházet k blackoutům. 8-o

J. Vintr 27.7.2022 8:16

To, že se náš stát zbavil vlivu ve všech dříve státních firmách, byla nikde veřejně neuváděná podmínka našeho vstupu do té svinskě EU. Jak vidět v případě ČEZu ztratil úplně vliv na tuto firmu i přes to, ze v ní formálně vlastni většinu akcií.

L. Novák 27.7.2022 8:15

Monopol nemá, jen dominantní postavení. Navíc je drsným způsobem dirigován z EU/EK skrze českou vládu, musí vynakládat obrovské peníze na věci, které by za normálních okolností nedělal. Třeba stavět fotovoltaická megapole, aby vláda měla v Bruselu "splněno". Bilionový tunel OZE stále funguje, nikdo jej nezrušil, a EU/EK jej rozšiřuje dál hloupým Green Dealem, Fit for 55 a podobnými nesmysly. A ty samozřejmě stojí obrovské peníze. A do černé díry padnou tak či tak s minimálním užitkem.

J. Vintr 27.7.2022 8:09

Nevím co je na tom pravdy, ale někde jsem četl, že Nečas skoncil jako premiér právě kvůli tomu, že chtěl sáhnout na podíly těch amerucjych firem. Každopádně je dost podivné, ze Fiala raději nechá miliony českých občanů, aby se kvůli obludně zvysrne ceně za elektřinu dostali do velmi vážných existenčních problémů jen proto, aby si nepohněval těch pár amerických firem.

L. Novák 27.7.2022 8:08

Možná to souvisí s nutnou výstavbou jaderných elektráren, do nichž dnes soukromý kapitál nechce investovat z důvodu, že ze strany státu hrozí politická rizika. Parta zelených šílenců, po vzoru Rakouska nebo Německa, nechá státní mocí uzavřít hotovou jadernou nebo uhelnou elektrárnu z ideologických důvodů. Investice za stovky miliard je tím zmařena a investor zbankrotuje, protože nemá čím splácet úvěry.

Druhá věc je, že akcionářské menšiny se ujme jako mluvčí demagog typu Šnobr, který vystupuje zásadně proti jaderné energetice a tvrdí, že ČEZ musí investovat hlavně do (krajně neefektivních) OZE. To pak je asi opravdu lepší kvůli kvalitnějšímu řízení společnosti vykoupit podíl od minoritních akcionářů a nenechat si do energetické politiky firmy (zvl. v době krize, kterou "zelená" politika vyvolala svou hloupostí) nikoho zbytečně kecat.

Ale důvody, proč to či ono, by měla vysvětlovat spíš vláda. A ta to nedělá, zabývá se "předsednictvím EU" a leteckým mostem Brusel - Praha pro 80 tisíc pasažérů během půlročního úřadování české vlády... :-P

R. Langer 27.7.2022 8:03

No jo, ale když potom třeba změníte vládu (snad ve volbách)... ;-)

Kdežto teď to jednoznačně patří vlastníkovi, který je dotován, deformuje se a podléhá zeleným údělům. A nikdy to nebude jinak, byl by totiž blbý, kdyby to nedělal, nese mu to totiž peníze. Hodně peněz. Jenom mu to platíme všichni, i ti, co o to nestojí. :-(