7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ČEZ: Dělá svůj byznys

Emisních zdrojů se zbavuje prodejem, ty, které jí zbývají, zřejmě odstaví během příštích tří čtyř let. Nových obnovitelných zdrojů (OZE) hodlá do roku 2030 vystavět v kapacitě 6 GW.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Vašíček 10.6.2023 11:43

Jádro, v současné koncepci, je nerealizovatelné. A pokud ho takto prosadíme, tak jen nahrajeme do karet, jak je to nerentabilní.

Pokud zůstane současný stav, kdy se nesmí OZE odpojit, případně jim ještě platit za odpojení, tak tomuto zdroji nemůže nic konkurovat. V případě přebytků je cena 0 i nižší. Tzn. bude se poukazovat, že vyrábí "zdarma". I kdyby JE vyráběla za 0,33 Kč/lWh, tak bude stále drahá.

Nikdo totiž ještě nevyčíslil cenu energie, když nesvítí a nefouká. A tato cena je stěžejní! Kolik jsem ochotni platit za stabilní dodávku energií?

O. Vašíček 10.6.2023 11:39

Mám takový špatný pocit, že za hrst rejže tu budeme pro ně udržovat náš skanzen. ;-)

O. Vašíček 10.6.2023 11:35

Myslím, že právě to sladění mají dořešené. Vyšší instalovaný výkon ve FVE odpovídá reálnému výkonu té uhelné elektrárny, která to má zálohovat.

Ostatní Vámi jmenované věci jsou "výhody" totalitního režimu. :-)

L. Novák 9.6.2023 23:56

:-) Vykládejte zelenému magorovi, jaký je propastný rozdíl u fotovoltaiky mezi instalovaným a reálně dosaženým výkonem v průběhu dne, v průběhu roku... ;-)

J. Jurax 9.6.2023 16:32

Inu, na co EU sáhne, to zkurwí. A ti, kdož nám vládnou, každou peachovinu z brusele přijímají v servilním předklonu.

J. Majzlík 9.6.2023 15:37

Porovnávat energetickou politiku Číny s naší není příliš objektivní. I při neznalosti všech jejich způsobů řešení rozličných krizí a životních situací víme, že jsou schopni uzavřít neprodyšně milionové město, že se tam ze soch jejich svatých zlato nekrade, že se při stavbě mrakodrapů používá bambusových lešení, že jsou schopni vybudovat v permafrostu železnici o délce pěti tisíc km. V řešení jejich energetiky bych raději inspiraci nehledal.

Pak je tady problém instalovaného výkonu elektráren a jeho sladění s energetickými požadavky spotřebitele téhož.

P. Kozelský 9.6.2023 14:35

To se to podniká a oškubává občany za peníze daňových poplatníků! Všeho do času!

R. Langer 9.6.2023 13:28

To ale NENÍ PRAVDA. Do koncové ceny elektřiny z JE jsou zahrnuty jak náklady na úložiště odpadu, tak na konečnou likvidaci elektrárny. Neskákejte na lep prolhanému Zelenému bolševiku Radovi.

R. Langer 9.6.2023 13:25

Ale taková zpráva z takové země, jako je totalitní komunistická Čína, může být jedině fejk. Tam přece vůbec žádnou elektřinu nemají, a pracují za hrst rejže. ;-) ;-D

O. Vašíček 9.6.2023 11:43

Ale je to řešitelné. Viz Čína - velký OZE park (asi největší) ve FVE myslím 8GW, ve VE 4GW a v uhlí 4GW. Vše jako "jeden" zdroj. Nemají problém zajistit stabilní dodávku za jakéhokoli počasí. :-)

R. Langer 9.6.2023 11:23

"Proč se neuzákoní, aby se mohly připojit jen ty zdroje OZE, které mají samy vyřešenu zálohu?"

Protože žádný takový NEEXISTUJE! ;-)

R. Langer 9.6.2023 11:22

Taky neskončí...

J. Pšenička 9.6.2023 10:15

Takoýchto děsivých informací stále přibývá. Zatím se zdánlivě nic moc neděje, všechno stále nějak funguje. Až to všechno zanedlouho společně nastane, tak (nejen) s naší zemí bude konec.

R. Dubravský 9.6.2023 8:39

Jenže jaderný blok bude dodávat elektřinu 60-80 let, po téměř 100% času. Slunečníky a větrníky mají životnost 10-20 let a dodávají jen zlomek času.

P. Kotyza 9.6.2023 8:39

Je to pořád dokola: ČEZ nastoupil strategii tlačenou na sílu Bruselem, protože dotace. Jádro je fuj. Stát, který by měl říci: jádro je nutné, naprosto selhává. Jak bychom ale po něm mohli chtít něco jiného, když zelené mozky mají nulovou technickou povědomost o věci. Bankéř ministrem průmyslu. Bytový kšeftař ministrem ŽP. Pindal premiérem. Navíc mají hlavu strčenou v řiti Německa a Bruselu, kteří jsou na tom se znalostmi stejně. To nemůže skončit dobře.

J. Majzlík 9.6.2023 8:14

R^

P. Kubáč 9.6.2023 8:12

BUDOUCNOST BUDE ZELENÁ !!!

jako plíseň na stěnách našich bytů po 50 blackoutu.

O. Vašíček 9.6.2023 8:08

Proč se neuzákoní, aby se mohly připojit jen ty zdroje OZE, které mají samy vyřešenu zálohu? Aby se jakýkoli OZE choval jako stabilní. Pak není problém připojit cokoli.

Myslím, že toto by bylo řešením. Nemáš zálohu (vlastní nebo nasmlouvanou) nebudeš připojen. Slíznout smetanu ve formě dotací a zajištěných plateb umí každý, ale řešit vlastní neschopnost dodávky energie přenecháním na správě soustavy je pěkná podpásovka.

Je to stejné, jako by pojišťovny musely uzavírat smlouvy bez klauzule proti vlastnímu poškození. Nelíbí se mi moje auto, tak ho zapálím a pojišťovna dodá na nové.

Stejným způsobem můžu prosadit ekologickou dopravu. Např. autobus bez motoru. Může vozit lidi jen z kopce. No a pod kopcem budu požadovat, aby na mě čekal tahač, který mě ten autobus na kopec vytáhne. Samozřejmě, ten již není můj, jen tam musí být, ale nesmí vozit lidi. A ještě ho zdaním, že má spalovací motor. No a když se mnou nikdo nebude chtít jezdit, tak nevadí, protože mi stát vždy zaplatí, jako bych byl plně obsazen.

(Doufám, že se toho nikdo nechytne. Jako business plán by to v EU mohlo projít ;-))

O. Vašíček 9.6.2023 7:58

Prosím o informaci. Kolik stojí energie z OZE, když nefouká a nesvít?

Zatím mi tuto informaci nikdo nebyl schopen říct. A přitom je stěžejní pro energetiku.

Jen pro představu. 1MW FVE stojí cca 10 mil. Kč. Má životnost cca 20 let. Tzn., jen investičně stojí každá 1h (ať svítí, či nesvítí) cca 50Kč. To je minimální cena 1MWh, když svítí na 100%. A také 1MWh, když nesvítí a někdo ji musí nahradit. Plus ještě náklady na provoz a investici do toho náhradního zdroje.

A jaké náhradní zdroje má k dispozici jakákoli FVE a VE sama k dispozici? ;-)

L. Písařík 9.6.2023 7:50

Možno, ale máte něco jiného, co nahradí chybějící výkon v noci a při bezvětří?

L. Písařík 9.6.2023 7:48

Správně - Kartágo taky bylo nakonec zničeno, ale třikrát se bránilo.

L. Písařík 9.6.2023 7:47

STEJNÉ I V ZELENÉ POLITICE eu, KDY ROZHODUJÍ ZELENÍ BLOUZNIVCI. Namísto odborníků. Člověk by zaplakal. Když už i Jourová dochází k realitnějšímu názoru, ale nejásat - stále toho mnoho nedělá pro návrat k realitě.;-(

L. Žaloudek 9.6.2023 7:44

teda energetiky?

L. Žaloudek 9.6.2023 7:42

A kdo proboha přidělil ČEZu "roli středoevropského leadera transformace ekonomiky"? Pytláka hajným, zloděja tajným?

F. Navrátil 9.6.2023 7:42

Likvidace energetiky prostřednictvím zavírání uhelných, plynových a jaderných elektráren může proběhnout poměrně rychle. Jako když čert si přijde pro hříšnou duši. Její obnova, až se společnost ocitne na zeleném energetickém mrchovišti, bude trvat podstatně déle. Je to prostě zásada bruselské a také české fialové vlády: Co funguje, zlikvidovat. Co nefunguje, dotovat!

I. Mentlík 9.6.2023 6:42

Netuším, čo ste tým chceli povedať, ale pokusil se pan Karaba a Vy vyčíslit náklady (= ztráty), které vzniknou, když nebude svítit ani foukat, a ty přičíst vypečeným fotovoltaikům ?

J. Ošlejšek 9.6.2023 5:52

a EU ( v současné podobě) musi být zničena.

B. Pavel 9.6.2023 5:51

„Priaznivci jadra často argumentujú nízkou cenou vyrobenej energie, čo je však zavádzajúce tvrdenie. Skutočná cena energie totiž nie je len to, za koľko elektráreň energiu vyrobí, ale mala by zohľadňovať aj celý životný cyklus zariadenia, od výstavby, cez prevádzku až po likvidáciu. A tu sa zrazu ukazuje, že jadro vôbec nie je lacné, keďže priemerné náklady na výstavbu jadrového zdroja sa v EÚ pohybujú v rozmedzí 8 – 10 miliárd eur na jeden nový blok. Cena takto vyrobenej elektriny je podľa medzinárodných porovnaní a analýz až dvojnásobne vyššia ako v prípade energie vyrobenej zo slnka či vetra,“ približuje Ján Karaba, riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE.

L. Novák 9.6.2023 5:35

Až vysoké ceny el. energie a nucené vypínání odběratelů, jak jsme zažívali za komunistické totality, vyžene lidi do ulic ke spáchání "zelené kontrarevoluce", pak už nebudou zelené idioty s Cimrmansem :-P a von der Leyenovou brát vážně a někteří možná skončí na kandelábrech pro výstrahu ostatním.

Jsem opravdu zvědav, jak to naši ministři zeleného tunelu a dotační hlouposti i >závětrných< zdrojů budou řešit. :-P Už se na ně těším... ;-)