2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

BYDLENÍ: Prokletí úspěšných měst

Je to prokletí, které postihuje bohatá města v nejrůznějších částech světa. V kalifornském San Mateu byl zaznamenán případ svobodné matky dvou dětí žijící v garáži. Žádná bezdomovkyně: zaměstnaná žena, která za garáž o ploše 23 metrů čtverečních platí tisíc dolarů měsíčně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Smutný 23.8.2016 10:14

Re: Článek ukazuje na jednu z příčin bytových krizí:

Jak může regulace nájemného způsobovat krizi, pán Volarik? Pán emerický ekónom nezná poměry v České socialistické republice, takže neví, že deregulace způsobuje tunelování eráru prostřednictvím doplatků a příplatků na bydlení, pán Volarík, víme?

F. Kusák 23.8.2016 10:13

Re: Soudruh Miroslav Šejna nás zase bude přesvědčovat,

Ne každý se může ke všemu vyjadřovat. A tak většina diskutujících se nebude vyjadřovat třeba ke kvantové fyzice, když nechápou ani tu Newtonovu. Zato k fotbalu, ale také k ekonomii se vyjadřuje každý, i když nezná ani základní pojmy. Tak bych si moc přál, aby ti "odborníci" více studovali a přemýšleli a také měli více pokory k těm, co věci rozumí. Dost neskromné přání, že.

M. Šejna 23.8.2016 10:13

pane Smutný

daňoví poplatníci platí i důchody důchodcům a důchodci pak taky někde bydlí a nakupují. Jsou tedy i obchodníci se zbožím "podnikavci" co vydělávají na penězích důchodců?

Problém vidím spíš v tom, že stát není schopen zajistit sociální bydlení pro "potřebné" a radší platí přemrštěné nájmy formou různých sociálních dávek.

Když jsem tu před pár dny tvrdil, že obce by měly investovat do sociálního bydlení, byl jsem tu za hnusného socana. Takže nám nezbývá, než pěkně pravicově neinvestovat do sociálních bytů a ponechat byznys se sociálním bydlením na těch "podnikavcích", co skupují levné byty. Je to sice nákladnější varianta, ale hlavně není "socialistická".

P. Smutný 23.8.2016 10:04

Re: pane Schwarzi - vysvětlivka k Prokopovi

:-)))))))

M. Šejna 23.8.2016 10:03

pane Pavlíku

z toho si nic nedělejte. Tihle Novákové 475 mají představu, že správný podnikatel má prodělávat, protože pokud by vydělával, tak by to byl podle Nováků podvodník okrádající ctihodné Nováky 475.

P. Smutný 23.8.2016 10:02

Re: Podnikavci vydělávají i na bytech v zapadákovech

Ale platí to daňoví polatníci ... asi vám to nevadí.

M. Šejna 23.8.2016 10:00

pane Schwarzi - vysvětlivka k Prokopovi

Deflace je prostě dodatečná sociální dávka. Proto po ní pravicové vlády tak touží.

:-D

M. Prokop 23.8.2016 9:40

Re: Soudruh Miroslav Šejna nás zase bude přesvědčovat,

Inflace je prostě dodatečné zdanění. Proto po ní socanské vlády tak touží.

M. Prokop 23.8.2016 9:39

Re: Článek ukazuje na jednu z příčin bytových krizí:

Ono už v Česku moc regulované není, bohužel tak o 20 let později, než bylo třeba.

L. Popovský 23.8.2016 9:31

Re: Soudruh Miroslav Šejna nás zase bude přesvědčovat,

Toto je můj obor, přesto musím přiznat, že mi tato skutečnost dosud unikala. Děkuji Vám, budu o tom přemýšlet.

P. Smatlak 23.8.2016 9:25

ha ha

A u nás zase žijí lidé kteří nepracují a nikdy nebudou v bytech kde jim stát doplácí na nájemně a víme o koho se hlavně jedná a neznám nikoho kdo by z těchto lidí nebydlel a neplatil díky státu nájem a když už ne tak je zase složité ho nebo je vystěhovat.Takže opět paradox a neswpravedlnost a to ještě ti co je stát dotuje z našich daní-myslím to bydlenín nadávají jací jsou chudáci a stát jim dává v tomto ještě paradoxně zapravdu a píše o nich jako o nějakých chudácích(pravda je ale jiná) i když v poměru k tomu co dělají a co státu odevzdávají se mají fakticky jako prasata v žitě. a prakticky jim bez práce létají pečení holuby do a nebojím se napsat huby.

M. Šejna 23.8.2016 9:24

pane Schwarzi

máte naprostou pravdu. Ceny nemovitostí rostou opravdu rychleji, než inflace. A inflace je zas vždy vyšší, než úroky ze spoření v bankách. Takže pokud chce někdo zhodnotit své úspory, byl by hloupý, kdyby si je uložil do banky. Takto to fungovalo i v minulosti.

M. Šejna 23.8.2016 9:17

Situace v Česku

na cenové hladině nemovitostí v Česku se neprojevuje strategie bank, ale i daňové předpisy EU. Od letoška nemohou už developeři prodávat pozemky bez DPH (loni to ještě bylo legální). Automasticky se tak od letoška zvýšily ceny pozemků o 21%. No a soukromníci se samozřejmě okamžitě přizpůsobili (tj. zdražili).

Ceny v centrech měst jsou opravdu závratné a nemohou za to jen developeři, ale i samotný stát, nebo obce. Je tomu jen pár let, co se pražský magistrát pochlubil, že se mu podařilo prodat malou stavební parcelu na Národní třídě za nejvyšší cenu v přepočtu na m2. Mám pocit, že cena za m2 tam dosáhla hodnoty okolo 200 tisíc Kč.

Obce a města levně prodávat své pozemky ani nemohou. Pokud by to udělaly, došlo by na stupidní policejní manévry posledních let, kdy prodej obecního majetku pod tržní cenou je trestným činem.

A tak se začarovaný kruh se šroubováním cen nemovitostí do závratných výší projevuje i u nás. A nezastavila to ani krize v minulých letech.

J. Schwarz 23.8.2016 9:13

Re: Soudruh Miroslav Šejna nás zase bude přesvědčovat,

Pokud by byla odpovídající inflace pak ten desetinásobek by měl kupní sílu původní tisícovky a pán by nic nevydělal. Smyslem inflace je spíš okradení drobných střádalů. Ti drží většinu úspor v hotovosti, popřípadě na bankovních účtech narozdíl od bohatších spoluobčanů kteří mají majetek v cenných papírech a nemovitostech jejichž hodnota, pravda, taky kolísá ale v průměru roste rychleji než znehodnocování měny inflací.

B. Volarik 23.8.2016 8:38

Článek ukazuje na jednu z příčin bytových krizí:

Je to regulované nájemné. Jak regulace nájemného VŽDY A ZÁKONITĚ způsobuje bytovou krizi vysvětluje podrobně americký ekonom Thomas Sowell ve své slavné knize Basic Economics (Základní ekonomie).

L. Novák 23.8.2016 5:08

Re: Mesta zaslibena

To jste ještě neviděl ukrajinské dělníky, kteří bydlí v boudě na nářadí na stavbě, kde pracují... v Česku.

"rusti bohaci, arabsti sejci a centralni banka" s tím samozřejmě nemají nic společného. V tomto sektoru oni poptávku po bydlení rozhodně nezvyšují. :-P

K. Pavlik 23.8.2016 3:58

Re: Podnikavci vydělávají i na bytech v zapadákovech

Proc by na nich proboha meli prodelavat?

K. Pavlik 23.8.2016 3:56

Mesta zaslibena

Vubec nechapu nekoho kdo zije ve sklepni dire za kterou plati nehorazne penize a pracuje spatne placeny job.

Vysvetleni ze za to mohou rusti bohaci, arabsti sejci a centralni banka se mne tez moc nezda.

L. Novák 23.8.2016 3:17

Podnikavci vydělávají i na bytech v zapadákovech

Podnikavci vydělávají i na bytech v zapadákovech

https://www.novinky.cz/ekonomika/412482-podnikavci-vydelavaji-i-na-bytech-v-zapadakovech.html

L. Novák 23.8.2016 3:14

Soudruh Miroslav Šejna nás zase bude přesvědčovat,

jak báječná je politika Strany a vlády ČSSD a socialistické ČNB - likvidace české měny - Kč - jejím systematickým znehodnocováním, a jak báječně se budeme mít, až inflace vypukne nejenom v nemovitostech, ale i v ostatním zboží.

Pro něj jako developera je taková politika jistě výhodná. Co dnes nakoupí za tisíc, za pár let bude za desetinásobek. Tak hurá do znehodnocování měny! Ať žije socialismus a léta čekání v pořadníku na byt... Švédsko - náš vzor! :-P