21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

BIOPALIVA: Babiš otočil

Ministr financí Andrej Babiš souhlasí s tím, aby od července letošního roku skončilo daňové zvýhodnění biopaliv. Nechce už poslouchat „lži a demagogii“ Miroslava Kalouska.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 8.5.2015 0:22

Vvchytralý Babišův střet zájmů!

Původně ohlášený záměr EU-komise snížit podíl 1. generace biopaliv na 5% narazil na tak tvrdý odpor lobby jejich výrobců v EU-parlamentu (na němž se jistě podílel i Babišův Agrofert), že se ten podíl nakonec vyšplhal až na 7% energie v pohonných hmotách, což pro jejich výrobce představuje skoro čtvrtinový nárůst výroby.

Protože Agrofert patří k těm nemnoha výrobcům, kteří se zmocnili celého procesu výroby, od pěstování řepky po bionaftu a není proto vydíratelný svými subdodavateli jako mnozí jiní její výrobci, znamená zrušení dotací na bionaftu rychlou likvidaci části jeho konkurence, a tím i zvýšený objem jeho výroby bionafty (jejíž cena možná vzhledem k vzniklému převisu poptávky vzroste)!

B. Hamáček 7.5.2015 23:49

Re: Proto byl Babiš v USA. Bude dovážet

Díky.

P. Papež 7.5.2015 22:21

Re: Babiš se směje hlupákům...

To se tedy směje i vám.

L. Novák 7.5.2015 18:29

Re: Zrušení podpory biopaliv,

Je třeba dodat i to, že masívní zelené šílenství jezdit na "biolíh" v USA vede k relativně levnému dovozu lihu z brazilské cukrové třtiny pěstované na rozšiřujících se plochách po vykácení deštných pralesů.

Zelené magory na větve! Ať se učí myslet od opic!

L. Novák 7.5.2015 18:25

Babiš se směje hlupákům...

Protože jemu zajišťuje rozsah byznysu s oleji nařízení EU přenesené do českých zákonů a povinnost zvýšení obsahu řepkového oleje nebo lihu v palivech prodávaných prodejci. Vyhnout se tomu nelze a Babiš to dobře ví...

P. Čása 7.5.2015 14:58

Re: Proto byl Babiš v USA. Bude dovážet

Co tak třeba:

Děkuji za pozornost? :)

Dzp.

P. Švejnoch 7.5.2015 12:39

Re: Zrušení podpory biopaliv,

Někdy to chce také trochu přemýšlet, než začnete rozhořčeně polemizovat...

1) Jak jste přišel na 10 tun MEŘO z 1 hektaru plochy? Např. zde: envi.upce.cz/pisprace/prezencni/27-4-1.doc píší o 1 tuně MEŘO / 1 ha - a zrovna tuto studii nepodezírám z nějakého nadržování petrolheadům

2) Příspěvek páně Bocka je špatně formulovaný - nejde o enegetické náklady na výrobu 1 l MEŘO, ale o energetické náklady na výrobu 1 l bionafty - kde je potřeba počítat s další spotřebou energie na výrobu dalších použitých ingrediencí, zejména methanolu + samozřejmě další výrobní, manipulační a dopravní náklady.

Celkově: Energetické náklady na 1 l nafty dopravený spotřebiteli se udávají ekvivalentem okolo 0,15 l nafty. U bionafty se tyto náklady udávají od 0,4 až po zmíněných 1,1 l nafty.

Bez ohledu na to, jak nepřesně byl příspěvek pana Bocka formulovaný je zřejmé, že i jen samotné energetické náklady na výrobu bionafty jsou, řekněme, 5x vyšší než u nafty minerální. A to nemluvím o škodách sekundárních, vznikajících při takovémto "zneužívání" zemědělské půdy... :-(

P. Švejnoch 7.5.2015 12:11

Re: Proto byl Babiš v USA. Bude dovážet

Dzp to je něco jako "kompozitivní teorie" - to je také obrat výlučně pana Janyšky, který nic neznamená... :-)

K. Janyška 7.5.2015 11:46

Re: Proto byl Babiš v USA. Bude dovážet

Nic, jen Dzp.... Dzp.

J. Kavalír 7.5.2015 10:38

Re: Zrušení podpory biopaliv,

Kde jste se dočetl, že na vyprodukování 1 l MEŘO je třeba 1,1l nafty? To chcete tvrdit, že se při pěstování řepky propálí 10 tun nafty na hektar (cca 10 t MEŘO se vyprodukuje)? Dovedete si představit, že traktor najezdí na ploše 100 x 100 metrů (1 ha) několik desítek tisíc kilometrů za rok?Jak to, že litrovku řepkového oleje koupíte v akci za dvacku?

Někdy to chce trochu přemýšlet, než začnete šířit cizí nesmysly.

I. Mertl 7.5.2015 10:37

Re: Absolutní moc - ten hlavní Babišův cíl

Ano, pane Malečku, nesporně ano. Jen se mi v poslední době zdá, že A.B. je další z dlouhé řady českých politiku zklamajících očekávání. Doufám, že se nemýlím, protože bych nerad dožil v autoritativním státě středoasijského typu.

P. Lenc 7.5.2015 10:29

Re: ANO

Souhlas!

J. Lepka 7.5.2015 9:57

Re: Zrušení podpory biopaliv,

"...ekonomický , fyzikální a racionální zločin."

A také nechtěný důkaz o nezbytnosti znalostí matematiky. Zde v plné nahotě vychází najevo nedovzdělanost zelených ekošílenců, ať už v Bruselu, či i u nás. Prostě spálením jednoho litru MEŘO nutně dojde k exhalacím CELKEM Z 2 LITRŮ PALIVA !!!

Takže i zločin ekologický.

B. Hamáček 7.5.2015 9:32

Re: ANO

Naprosto souhlasím.

B. Hamáček 7.5.2015 9:32

Re: Proto byl Babiš v USA. Bude dovážet

Prosím o vysvětlení zkratky "Dzp" , jsem možná zaostalý , ale jeden nemůže vědět vše. Pod touto zkratkou znám třeba

"dokumentaci zdolávání požáru" , a to asi nebude ono. Děkuji.

D. Polanský 7.5.2015 9:32

ANO

Nám určitě líp nebude, ale Babišovi ANO, a to je celá pointa spolku ANO.

B. Hamáček 7.5.2015 9:29

Re: Absolutní moc - ten hlavní Babišův cíl

Asi tak. Bureš je opravdu velmi nebezpečný.

K. Janyška 7.5.2015 9:00

Proto byl Babiš v USA. Bude dovážet

břidlicový plyn... Dzp.

Z. Švrček 7.5.2015 8:54

Re: Zrušení podpory biopaliv,

Ano. nesleduji to detailně, ale pokud se zruší daňpové zvýhodnění a na druhé straně zůstane povinnost přimíchávat do paliv všeobecně, pak se o žádné vítězství nejedná a to řepkové šílenství na úkor  brambor, obilovin, či řepy a lnu bude pokračovat.

A. Bocek 7.5.2015 7:04

Zrušení podpory biopaliv,

bez zrušení povinnosti je přimíchávat do paliv je NESMYSL ! Vždy to zaplatí daňový poplatnik. Podstatné je že vyrábět 1 litr MEŘO s nákladem 1,1 litru nafty je ekonomický , fyzikální a racionální zločin.

P. Maleček 7.5.2015 6:12

Absolutní moc - ten hlavní Babišův cíl

Babiš má jediný osobní cíl - absolutizace jeho moci. Vše ostatní jsou jen prostředky k dosažení jeho cíle. A když ho v tom ohrožuje podpora biopaliv tak jí prostě zruší. Jako už prostě, byť poznenáhlu ruší boj proti daňovým únikům, korupci či hazardu.

Tyhle jeho od počátku voliče jen oblbující kecy už splnili svou roli, dostali ho těsně pod vrchol moci. Teď mu v tom posledním kroku brání. A k němu už nepotřebuje voličskou lůzu, ale ty nahoře, kterým to, co dosud kritizoval, plní kapsy.

A tak to prostě zruší.