24.5.2024 | Svátek má Jana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JR XII/08 23.5.2009 8:13

dluh nebo kolaps ?

Reportér: Takže Gordon Brown a prezident Obama nemůžou udělat nic? Dochází k podstatnému poklesu životní úrovně lidí žijících na západě. A lidé si to nechtějí přiznat.

Rogers: Samozřejmě. Podívejte se na fakta. Nejzadluženější stát na světě jsou Spojené státy. Propadají se stále hlouběji do dluhů. Každý týden, každý měsíc. To není můj názor, to jsou prostá fakta. Lidi vám můžou říkat, ale zadluženost nevadí. Nedělejte si starosti. My jsme úspěšná země. Můžou si to říkat celý den. Popírají realitu. Reportér: Ale americká měna je světovou rezervní měnou. To přece Ameriku hodně chrání.

Rogers: Ano, to je jediným důvodem, proč má Amerika možnost se stále hlouběji propadat do dluhů. Protože oni můžou ty peníze tisknout, jsou světovou rezervní měnou. I když lidi začínají říkat, že možná nechtějí už používat dolary. Postupně dochází k odklonu, jako v padesátých letech došlo k odklonu od libry. A jak dlouho zůstane americký dolar rezervní měnou? Avšak nakonec, když natisknete příliš mnoho peněz, nefunguje to. Nikdo s tím neuspěl.

Reportér: Zdá se, že Británie začíná používat kvantitativní ulehčování, bude kupovat vládní obligace. To je přece rozumná strategie. Snažit se rozjet ekonomiku tištěním peněz.

Rogers: Já jsem prodal všechny své libry před půl rokem. Navrhuju, abyste udělal totéž. Tištění peněz nikdy nefunguje. Reportér: Takže nejde už jenom o ekonomiku. Tyto hlubinné hospodářské změny a tento hospodářský – ano, kolaps – ovlivní i politiku a sociální stabilitu.