5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

BANKOVNICTVÍ: Krájení salámu začalo

Každý, kdo si dá tu práci, zjistí, že český bankovní systém je v současné Evropě do značné míry unikátní. Díky převaze domácích depozit nad úvěry, jež jsou denominovány v korunách, nikoli v eurech nebo ve švýcarských francích, relativně nezávisí na financování zvenčí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 5.1.2013 13:55

Bankovní socializmus?

Pod tímto názvem bych si představoval např. německý bankovní systém, v němž banky mohou vlastnit podniky a tak je jejich úvěrová a poradenská "politika" v trvalém střetu zájmů a pokud je banka silná, mají se "její" podniky jako "prasata v žitě".

Opravdu nevím, proč tento termín používat pro bankovní systém země v níž panuje oprávněná dobrá "podnikatelská nálada" (i v Německu je označována za středoevropského "ekonomického tygra") a její (skutečně naše) banky proto nemají žádný důvod škodit své zemi brzděním domácích investic.

Nikdo nemohl vědět, že (podplacený) guvernér ČNB nejprve nesmyslným oddalováním přechodu na "plovoucí" kurz způsobí negativní obchodní bilanci a banky, které se takto nečekaně vzniklou recesí dostali do potíží dorazí obrovským stažením peněz z trhu (srovnejme se současnou politikou ECB nebo Obamovi administrativy) příkazem na vytvoření nesmyslně vysokých rezerv. Pokud se pamatuji, bylo tehdejší bankovní krizí postiženo cca 11% celkového bankovního kapitálu. To, že státem (ČSSD) prováděná sanace bank byla zločinně drahá (a pro jejich budoucí zahraniční majitele "podezřele" výhodná) je jiná kapitola, která by měla být ukončena trestním právem naší republiky (z EU-odměny si skvěle žijící pan Tošovský se nechce k našemu soudu dostavit ani jako svědek, pokud nebude mít písemnou záruku, že nebude obviněn). Ti, kdo měli jeho dílo "sarajevským atentátem" dokončit dopadli podobně (snad i skončí jako Jidáš).

P.S. V době svého vzniku byla naše bankovní krize (The Economist) označována jako krize "bankovního liberalismu". Tak jak je to tedy pane Zahradníku. Jsou nálepky odpovědí?

Z. Švrček 3.1.2013 13:25

Dobrý počin, pane autore.

Našim občanům (voličům!) pořád nedochází, jak dalece jsme ovlivněni děním  v EU, že se tam politika nedělá ani zdaleka a výhradně ve spravedlivý prospěch každého občana Unie a proto se stále dívají na EU tak trochu jako na to zlaté tele. Proto se taky spíše nimrají  a pinoží okolo naší vnitřní politiky a pomíjejí tak některé věci, které se pečou výše a nás mohou srolovat do palačinky, kterou si pak mohou dát nejvašší bruselanti rádi k večeři, případně se o ni rozdělit se svými megasponzory, kteří u nich denně lobbují.

Takže každé takovéto objasnění je k dobru.   

J. Boleslav 3.1.2013 13:37

Re: Dobrý počin, pane autore.

Obávám se ovšem, že už vězíme v bažině zvané EU natolik hluboko, že nějakou rozumnou cestu z ní ven nevidět.

K. Pavlik 3.1.2013 1:57

Dobry clanek

Dobry clanek - popisuje skutecnost a neradi nesmysly.