2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

BANKOVNÍ POPLATKY: Hromadná žaloba a la tcheque

Zkušenosti zejména z anglosaských zemí ukazují, že "class action" dovede být účinná, a právě hrozba ohromných vysouzených náhrad zcela nepochybně odrazuje silné korporátní hráče od zneužívání postavení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Sedláček 19.2.2013 18:18

Stačilo by ukončit bankovní socialismus,

banky přestat regulovat, nekvalitní nechat zbankrotovat a neházet klacky pod nohy novým subjektům ve vstupu na trh.

Z. Rychlý 18.2.2013 16:50

Re: Ten problém je tu proto, že banky už nejsou bankami, ale drahými skladišti peněz.

Fakt to přirovnání s garáží myslíte vážně ??

V tom případě jiné přirovnání podobné vašemu. Co říkáte na mateřinku, kam vlastně ukládáte na dopoledne dítě a platíte za to. Co kdyby ...., ale Vy máte větší fantazii, nechám to na Vás.

Banka prostě půjčuje s úrokem, který je nějaký, a po tom jak je velký, je Vám prd. Nepůjčujte si od ní a jděte k jiné. Ovšem mlžit s poplatkem, který je jen jinou formou úroku je jiná káva. A půjde-li všechno správně a započtou si současný poplatek k úroku, tak bude úrok ještě větší a Vy zřejmě puknete vzteky nad "lichvou".

Banky jsou darebné, ale na výšku úroku mají své právo. Bude-li příiš vysoký, ten "zlotřilý" trh jim to spočítá, proto se jim do dalšího zvedání úroku nechce. Ale aby to někdo reguloval, že je to lichva, to je zlý sen.

J. Chaloupka 18.2.2013 14:45

Ten problém je tu proto, že banky už nejsou bankami, ale drahými skladišti peněz.

To, co dělají banky, lze ukázat na příkladu s jiným produktem. Např. veřejné garáže. Uložíte si tam svoje auto, a za to uložení platíte. Ovšem majitel té garáže legálně toto vaše auto půjčuje jiným a inkasuje za to peníze. Myslím, že to by žádnému majiteli garáže neprošlo, ale s našimi penězi to tak funguje. Banky s nimi obchodují, ale o zisky se v žádném případě nedělí s vlastníky uložených peněz, naopak od nich opět inkasují poplatky. V jednu dobu byl úrok mého běžného účtu 0,01 % a zároveň mi banka nabízela půjčku za výhodných 15%! Byly doby, kdy totéž by bylo nazváno lichvou.

A. Bocek 18.2.2013 8:29

Možná by stačilo RPSN

povinně uvádět stejně velkýni písmeny jako název společnosti (je ta taky druh reklamy).