4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ANALÝZA: Nic moc, pánové

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cb 10.2.2009 9:20

Re: Ať si bylo jak jsi bylo vždycky nějak bylo ale nikdy nebylo aby jaksi nebylo

K cemu by to bylo dobre? Mame krizi z nadvyroby, ne z nedostatku.

KApelník 10.2.2009 9:12

Re: Selským mozkem

Proč se divíš, že stát nemá peníze,  třeba na penze. Měl je privatizovat. TAké prodal za hubičku spoustu podniků. TAk přemýšlej, kde se stala chyba.

franta tyčka 10.2.2009 9:06

Ať si bylo jak jsi bylo vždycky nějak bylo ale nikdy nebylo aby jaksi nebylo

A co takhle plánované hospodářství? 10 milionů tun obilí pro vlastní soběstačnost?Dnes je to s bídou 6 milionů . X milionů tun oceli? X milionů tun uhlí? Čísla neuvádím neznám je ale snad vedla také k soběstačnosti. Akorát v těch banánech a vložkách to bylo blbě naplánované.

Xury 10.2.2009 8:58

Re: srotovne

To není úplně přesné. Půjčit si bude muset na téměř všechna opatření, ale šrotovné by na sebe teoreticky mělo vydělat, pokud bude nižší než DPH. Má ale jiné stinné stránky. Jednak nárůst tuzemského odbytu automobilky určitě nezachrání (nemluvě o nákupu dovážených aut) a jednak by se dal očekávat pokles poptávky v následujících letech zvláště pokud by krize přecházela pomaleji než se v současnosti očekává.

Tino 10.2.2009 8:57

Selským mozkem

Stát potřebuje pro svou existenci vybrat dost na daních, anebo si půjčit. Vybrat lze jen od firem produkujících zisk a od zaměstnaných produkujících hodnotu. Zaměstnaných produkujících hodnotu ubývá přímo úměrně s počtem firem produkujících zisk a půjčovat si stát už dnes vlastně nemůže.

Kde vzít na existenci státu? To je ten zásadní problém.

Nemůžu se cpát klobásami a pít šampáňo, když nemám prachy a sousedi mi taky nepůjčí, takže mám krizi. Holt se musím cpát podle kapsy a ne podle zbožných přání mého apetýtu.

Stát by měl začít kasírovat ne podle množsví odvedené práce, ale podle spotřeby. Kupuješ? Plať z toho daň státu. Prodává kdokoliv zboží na území státu? Pak na cenu za zboží přidat i daň, kterou zaplatí kupující. Kdo na tohle nebude mít, má smůlu a nekoupí. Těm nejubožejším stát dá na potřebné a ti si koupí a i z toho státu zaplatí daň při koupi. Budou pak sponzorovat sami sebe a hlavně nebudou plýtvat s darovanými penězi. A ti, co prací získávají své peníze, budou je mít všechny k dispozici a stát jim je neukradne pro druhé. Protože spotřební daň je ta nejspravedlivější. Není jednostraná od pracujících a kdo spotřebovává, ten živí stát. A zaměstnavatelé? Ti s radostí zaměstnají potřebný počet lidí, když nebudou státu za to odvádět, tedy nebudou-li trestáni za zaměstnávání lidí.

Zatím u nás platí, že kdo pracuje je trestán daní! Kdo zaměstnává, je trestán daní! Kdo žije ze státu, je odměněn! A na tohleto mi stačí selský mozek bez NERVu. Kdo totiž pracuje, moc dobře ví kdo mu krade peníze pro kdejaký zbytečný NERV i pro kdejakého zbytečného ulejváka, který nakonec zajásá - Hurá! přišel jsem o práci a stát mně jistí! Nebo firma neprodukující zisk zajásá - Hurá! Stát nám dá na záchranu a můžeme živořit celé věky a i akcionáři se pomějou! Jenže já mám jen selský mozek a tak z NERVu nic takového neuslyšíme, protože tam jsou mozky daleko onačejší než ten můj!

42 10.2.2009 8:37

Re: První nápady NERV zatím zdaleka neodpovídají intelektuální kapacitě skupiny

R^R^R^

Mejla 10.2.2009 8:32

Komunista z ROH Rusňok, komunista Kunert (jen shoda dat s registry StB ?),

komunista Dlouhý, pisálek Zámečník atd. Opravdu ekonomická elita.

Mejla 10.2.2009 8:31

Re: První nápady NERV zatím zdaleka neodpovídají intelektuální kapacitě skupiny

R^R^

vlasta 10.2.2009 8:12

Re: Milý autore

Vás nepozvali?

liberal shark 10.2.2009 8:09

Zázračné recepty

Jeslti ono to nebude tím, že žádné zázračné recepty neexistují :-/. Náš problém se jmenuje propad zahraniční poptávky. Proč bychom si měli přidělávat ještě další ?

liberal shark 10.2.2009 8:08

Re: srotovne

Uvědomte si, že na šrotovné by si musela vláda půjčit. To by vedlo ke zvýšení deficitu a státního dluhu, který NÁS už dnes stojí 50 GKč ročně jenom na úrocích.

Náčelník Skvrnitý ocas 10.2.2009 7:43

První nápady NERV zatím zdaleka neodpovídají intelektuální kapacitě skupiny

A co když naopka odpovídají?

Milý autor 10.2.2009 7:39

Re: Milý autore

No, je to vcelku jednoduché. Nic objevného nevymysleli. Těch pár bodů, které nakonec skončily ve finále, člověk najde v každém slušném čtení o liberální ekonomii (vyjma šrotovného, což je její úplný opak). To, co naštěstí neprošlo, jsou místy nápady hodné žáka základní školy, místy nápady, zavánějící kriminálem. Viz například pokus pánů bankéřů o legalizace daňových úniků. Berte také v potaz, že text vyšel v EURU podstatně dříve a analyzoval dokument s 250 opatřeními, ne těch finálních pár.

jan 10.2.2009 7:38

Re: Milý autore

navíc je nějakej starej šrotovné už je ze strany nervu pasé

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 10.2.2009 5:55

srotovne

Ono to s tim srotovnym neni zas az tak blby napad. Jednak automobilovy prumysl u nas zamestnava skutecne hodne lidi a mnozi by mohli skoncit na podpore v nezamestnanosti a za druhe omlazeni vozoveho parku bude mit efekt i ekologicky a zvysi (pasivni) bezpecnost na silnicich. Jen skoda, ze me se to netyka. Stare auto sice mam, a hodne stare, ale na nove bych nemel ani s tim srotovnym.

Jara London 10.2.2009 0:34

Milý autore

přiznám se, že podobnou snůšku nabubřelých keců jsem už dlouho nečetl (až na pár ne zcela nezajímavých postřehů - např. ten o salónních teoreticích docela sedí). Nemá to ani hlavu, ani patu a není vlastně ani jasné, proti čemu nebo pro co píšete. Na rozdíl od Vás se domnívám, že návrhy NERVu vypadají docela rozumně. Realita ale nakonec může být zcela odlišná.