23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

2014: Obrat v jaderné energetice EU?

Ve čtyřech členských zemích Evropské unie aktuálně probíhá intenzivní příprava výstavby nových jaderných bloků. Jednotlivé projektové týmy se budou muset v průběhu roku 2014 vyrovnat s různorodými vnějšími i vnitřními okolnostmi, které výrazně ovlivní budoucnost jejich projektů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 7.1.2014 14:46

Re: Smutně úsměvné.

Přesně!

A. Bocek 7.1.2014 14:03

Re:

opravdu si myslíte, že přesvěčíte obyvatele Prahy, aby  si v potu tváře sehnali zbylých 98% energie. Opravdu si myslíte,že sobězásobitelství vším vyřeší problémy energeticky rozežrané Evropy?

J. Šimek 7.1.2014 13:35

Re: Jaký obrat ?

Nepamatuji si konkrétně na Vaši rétoriku před spuštěním podpory FVE, ale Váš tábor tvrdil, že nahradit blok v Temelíně pomocí FVE je nemožné, protože by celá plocha republiky byla pokrytá FV panely. A najednou tady skučíte, jaká je to s těmi OZE zdroji výkonová potíž.

Jednou už jste se brutálně spletli a zase chcete radit ? To je Váš zásadní problém, že se Vám dá těžko věřit, takže na svých negativních názorech trvám.

Monopol, ždímání lidí skrze absenci konkurence, navázání na státní peníze a mafiánský lobbing do politiky, která to formálně posvětí. Tak to vidím já.

J. Šimek 7.1.2014 13:19

Re: Jaký obrat ?

Jasně, ale to by cena silové elektřiny nesměla být pod polovinou rentabilní hodnoty.

P. Rada 7.1.2014 13:18

Re: "Zaslíbenost"

Pane Boček i všichni naši čeští předci cca 200 let zpět ještě žili v této podle Vá "zaslíbené zemi". Opírali se totiž výhradně o OZE. Ještě dnes je ale řada zemí s rozptýlenou energetikou ale protože ta neposkytuje zdaleka tolik a tak místně koncentrované energie/moci jsou to země z našeho pohledu obvykle chudší.

My totiž dnes patříme mezi ty velice bohaté, kdy průměrný občan za sebou má pomyslné desítky energetických otroků - a podle toho také mnohdy s despektem na své okolí hledí.

Tuto okolnost popisuje pojem primární energetický zdroj obvykle přepočítávaný na tunu měrného paliva na rok a osobu.

I u nás ale řada lidí a jsou dokonce i obce co dokáží žít ze značné části soběstačně na místních zdrojích. Jsou to převážně zemědělsky a lesnicky zaměřené oblasti. Praha kryje svou spotřebu jen cca s 2%.  Osobně si na střeše domku hraji s teplovodním solárem a za celý lonský rok jsem "vytěžil" 10 MWh tepla. Není to zadarmo - svoboda také není zadarmo. Jiný třeba obdobně zainvestoval také do nového ale malého osobního auta - třeba se také cítí svobodněji. Já se ale takto vezu právě v energetických nárocích z části ve svém.

"Zaslíbenost" jak jste ten pojem použil možná poněkud pejorativně Vy nyn - tkvěla původně v nezávislosti a nikoli v pohodlnosti.

A. Bocek 7.1.2014 12:47

Pane Rado

jmenujte mi prosím tu zaslíbenou zemi, kde se energetika opírá o rozptýlenější a méně vydatné zdroje.

P. Rada 7.1.2014 12:28

Re: Jaký obrat ?

Pane Nejedlý energetici sami skutečně zacelý současný stav nemohou. Jiná otázka je za jakou část z něj mohou a o tom se vám zřejmě mluvit nechce. A to do čeho se vám rovněž nechce je komentovat rozvodnou soustavu, která s původní nákladovosti dělá pro mnohé koncové zákazníky celé násobky. To je přeci také o energetice.

To za co ale opravdu nemohou jen energetici je celkový stav kdy se zdroje stávají stále méně dostupné a to tím rychleji čím rychleji roste celková spotřeba společnosti. V tomto smyslu se lidský druh chová naprosto ojediněle s řádově násobými nároky na okolí v dnešní konzumní společnosti oproti zbytku živé přírody. Toto platí navíc i o nárocích na absorpci externalit.

To za co energetici mohou je nemístně optimistické chování které už před destsliletími slibovalo dostatek levné energie pro všechny a společnost se pod touto vizí začala utvářet. V tomto směru technologický vývoj selhal a je i Vaší škodou/selháním, že to nedokážete věcně pojmenovat. Modernější technologie prostě nedokáží zajistit slibovanou dostupnost podle libosti a dokonce ani nedokáží krýt rostoucí apetit i pokesy dostupnosti zdrojů.

To v čem energetika (nikoli jen energetici) také historicky a celospolečensky selhala je fakt její zneužitelnosti v totalitních systémech kde je pravidelně utužujícím prvkem moci. Stačí se podívat na vývoj totalitních struktůr. Putinova moc založená na plynu a ropě - moc v  USA podobně, Stávající režimy v Kongu, Arabských emirátech, Kuvajtu...

Naopak tam kde se energetika opírá o rozptýlenější a méně vydatné zdroje tam bývá celospolečenská situace pravidelně klidnější. Dnešní volání po silném energetickém JE zdroji jako náhradě za uhlí je už smyslu diskuse o dotacích pokřivené, nebot apriory počítá s tím, že odběratelé budou bud muset patit nebo budou odstřiženi = závislí!

P. Nejedlý 7.1.2014 12:17

Re: Smutně úsměvné.

Děkuji. Výborný článek. Ostatně jako vždy od p. Wagnera.

A. Bocek 7.1.2014 11:38

Nechat si předepsat zelený energetický mix

vyženeme průmysl, po zaplacení faktur za elektřinu budeme žvýkat šťovík a  v mrazivém bezvětrném  únoru pomrzneme při Evropském blackoutu.

R. Langer 7.1.2014 11:23

Re: Jaký obrat ?

Vy to nevíte? Tak si o tom něco nastudujte, je to poměrně jednoduché.

P. Schuster 7.1.2014 11:17

Re: Jaký obrat ?

Vůbec nemáte pravdu. Například investice do elektrárny Dukovany se již dvakrát zaplatily. Málokdo si uvědomí, že investice do JE je sice vysoká ale její provoz je velmi levný.

Uhelná elektrárna o výkonu 1000 MW spotřebuje ročně cca 100 000 vagonů uhlí, přičemž u JE je to lem pěti vagonů paliva ročně.

P. Nejedlý 7.1.2014 11:15

Re: Jaký obrat ?

Energetikům bych stávající situaci na energetickém trhu EU na hlavu neházel. Neviditelná ruka trhu zmizela v okamžiku, kdy se EU v rámci environmentální politiky rozhodla podpořit OZE a zavedla pro ně systém garantovaných výkupních cen a povinný výkup jejich produkce, přičemž technické problémy s tímto souvisící byly hozeny na krk síťovým operátorům. To logicky mělo za následek explozivní rozvoj OZE v jehož důsledku v podstatě zkolabovala plynová energetika, uhlí se prozatím drží vzhledem k nízkým cenám povolenek CO2 a jaderná energetika je na tom dle článku.

J. Šimek 7.1.2014 10:51

Jaký obrat ?

Kam se poděla neviditelná ruka trhu ? Kde je konkurence, která tlačí ceny dolů ?

Na to kašleme, v tom je ten obrat. Ztrátovost prostě zaplatí daňový poplatník. Monopol, státní garance, státní dotace - to se to energetikům podniká.

Časem zase přistanou nějaké peníze v pokladnách politických stran - papírově samozřejmě očištěné a už aby dosštudovala Zemanova dcerka. Ta by mohla dostat 100M do začátku kariéry, jako to dostal Klausův synátor. Aby to bylo vyvážené :o) :o) :o)

K. Frauknecht 7.1.2014 9:23

Smutně úsměvné.

EU jako celek trochu tápe a motá se v kruhu. Německo v rámci "zelené" politiky otvírá jednu uhelnou elektrárnu za druhou. Jádro je fuj a plyn drahý (břidlicový z předposranosti netěží a Rus chce prachy :-)). Frantík na jádro nedá dopustit.

A "zbytek" světa? Zkuste http://www.osel.cz/index.php?clanek=7383