1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

Šťastné a veselé svátky přeje Pes

Důvodů k tomu není mnoho, napadá mě jen jeden: být šťastný a veselý je lepší než být nešťastný a smutný. Dodám ještě jeden malý pod-důvod: ke štěstí a veselosti nejsou nezbytně třeba vnější popudy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 24.12.2022 20:11

Pod lupou: Bankovní identitu využívá stále více lidí. Nadstavbou má být evropská peněženka

Bankovní identita se v Česku používá už téměř dva roky. První banky začaly tuto službu poskytovat v únoru 2021. Bez přehánění se dá říci, že zásadně mění možnosti digitalizace české společnosti. O tom, jak se bude dál bankovní identita rozvíjet, diskutovali hosté pořadu Pod lupou. Konkrétně Petr Zíma, manažer klientské bezpečnosti České spořitelny, Jan Blažek, předseda představenstva společnosti Bankovní identita, konzultant České bankovní asociace Pavel Kolář a generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Radovan Kouřil.

Pod lupou: Nejlepší ochranou proti zneužití platebních karet je selský rozum

V Česku je vydáno více než 15 milionů platebních karet. Jen za minulý rok se jejich prostřednictvím uskutečnilo na internetu 300 milionů transakcí v objemu přes 300 miliard korun. O tom, jaká bezpečností rizika online prostředí pro platby představuje a jak jim předcházet, diskutovali hosté pořadu Pod lupou. Byli jimi František Jungr ze společnosti Visa, manažer platebních karet mBank Michal Staněk a poradce pro počítačovou bezpečnost Karol Suchánek.

https://www.e15.cz/video/pod-lupou/pod-lupou-nejlepsi-ochranou-proti-zneuziti-platebnich-karet-je-selsky-rozum-1395567

Muž roku 2022. Zelenskyj už nemusí vysvětlovat, proč chce munici, a ne odvoz

Ten muž měl být už deset měsíců v exilu, zajetí či zabit. Místo toho letěl do Washingtonu jednat s prezidentem Bidenem a oslovit Kongres. To lze říci o první cestě Volodymyra Zelenského za hranice Ukrajiny od počátku války.

https://www.lidovky.cz/nazory/petracek-ukrajina-valka-invaze-rusko-usa-washington-prezident-volodymyr-zelenskyj-joe-biden-protirak.A221221_213935_ln_nazory_hma

P. Diviš 24.12.2022 20:50

Petráček je v těch Lidovkách snad jediný rozumný (většinou).

V. Sember 24.12.2022 19:48

Ve špajzu mám sardinky, ale už na ně nemám chuť. Chce se mi spát. Takhle brzy? Jo takhle brzy. Štědrý večer je něco jako uspávadlo. Takže dneska tady i kdekoli jinde končím. Zítra dopoledne budu nahánět Dudíka u Týnského chrámu. To bude zase legrace;-D

M. Pivoda 24.12.2022 19:42

Pohádky nesleduji, nemám na to nervy. Nicméně pohádka, která na ČT1/ČT24 začala dnes v 19 hodin, začala docela poučným příběhem. Král tam povýšil svého generála, aby vzápětí nato zrušil armádu ve své zemi.

Jsem pamětníkem také toho, jak reálný český (nikoliv pohádkový) prezident Václav Havel byl po svém nástupu do úřadu velmi optimistický, ohledně mírové budoucnosti v EU a na planetě Zemi. Americký politolog, Francis Fukuyama, v té době dokonce napsal velmi optimistický článek/esej s nadpisem "Konec historie?".

M. Pivoda 24.12.2022 19:44

https://www.nytimes.com/2022/05/10/arts/francis-fukuyama-history-liberalism.html

P. Jirkovský 24.12.2022 19:27

Po večeři jak po koťatech, Ten celodenní půst mě teda udělal zrovna třetihorní hlady, ale je fakt, že jsem i prase viděl. Kapr a podobný otruby mně do baráku nesměj, nejlepší ryba je krkovice. Kromě mořskejch ryb a čehokoli jedlýho, vytaženýho z moře.

E. Novotny 24.12.2022 19:36

Tak jsem v obraze, ryby pouze morske, ovsem krkovici ani napad. ;)

P. Jirkovský 24.12.2022 19:43

Kapr je nechutná záležitost, blátivý maso, chuť i zápach po sinicích .... čertví, proč je tak populární. Kdyby to byl alespoň okoun, candát, pstruh.

E. Novotny 24.12.2022 19:51

No nebyt te vrazedne hisstorky, co mne od kapara odradila definitivne, proti kaprovi jinak nic nemam. Dokonce i na navsteve kdyz je uvidim, koupim. Mne ta ryba naopak dost chutna a navic vim, ze ma hodne omega. Je tedy i velmi zdrava. A spravne usmazeny se k salatu (aspon k tomu co delam ja ) hodi naramne. Takze kdokoliv ma kapra, pokud jeste veceri, dobrou chut.

E. Novotny 24.12.2022 19:53

historky a kapra, vim, ze se ty preklepy nedaji cist. :-(

P. Han 24.12.2022 20:31

U vás to jsou her-storky. ;-D

E. Novotny 24.12.2022 20:34

Njn. 8-o:-P

P. Diviš 24.12.2022 20:53

Kapra já taky ne, ale pstruh, candát, sumec i štika jsou velmi chutné, úhoř dokonce delikatesní.

Zajímavé je, že u zvířat jíme bíložravce nebo všežravce, u sladkovodních ryb ty masožravé.

L. Novák 24.12.2022 21:43

Já radši býložravce. Dravci se ke mně v Česku nedostanou, přesněji: psy a kočky nejím. Ale třeba mořské ryby jako makrely a tuňáky nebo i sardinky, ty rozhodně neodmítám. ;-)

P. Diviš 24.12.2022 21:50

Prase je myslím všežravec. Psíčkovou a štěkanátky jsem zatím neochutnal. :-)

P. Diviš 24.12.2022 21:53

Chodili jsme do hospody na obědy, z práce, a po hospodě se procházel dost velký kocour. Kolega nad tím ohrnoval nos, tak mu jiný soustolovník poradil, ať je rád, dokud kocoura vidí chodit. Pokud by ne, ať si nedává králíka. :-P

L. Novák 24.12.2022 21:59

Maso, které jím, je nejmíň z 90% kuřecí. Snadná a rychlá příprava a je dietní. I to nejlibovější vepřové prý má 30% tuku. A asi si brzy zajdu do restaurace na pstruha, už jsem ho dlouho neměl. To bude porce za pětistovku... :-P

P. Diviš 24.12.2022 22:27

Já nejraději vařím sám a experimentuji. Dietnost surovin je asi tak na 66 místě, jde o to, co mi chutná. Takže vepřového se neodříkám, naopak. Krkovice od kotlety, pečeně od krkovice, panenka, bůček ...

Hovězí je v Česku buďto mizerné, nebo drahé. Sem tam se poštěstí na nějaké narazit.

Telecí krkovice nejlepší na pečení.

A teď je doba zvěřiny, taky má něco do sebe. V lednici kančí kýta.

Než rozblemclé kuřesí, tak radši krůtu. Pstruha "po mlynářsku" (na másle), nebo do příruční udírny. A jídlo dobře zapít ... Pstruha vínem, vepřové pivem ...

V. Mokrý 24.12.2022 22:37

[>-]

R^R^R^

L. Novák 24.12.2022 22:41

Když je to vaše hobby, proč ne. Možná se to taky (teď v důchodu) naučím. :-) Ovšem krůta je dost drahá a běžně se neprodává. A předvánoční pětikilová chlazená husa za dvě stovky kilo mi přijde zase moc velká porce. Leda naporcovat a zamrazit. Ale mrazicí box mám teď vrchovatě naplněný kuřaty. Meziroční nárůst ceny (ve stejné kategorii) + 75%. Taky dobrý... :-P

P. Diviš 24.12.2022 22:54

Hobby ne, to sice mám, ale jiné, technické. Prostě jsem mlsnej. Nevařím pro potěšení z vaření, ale potěšení z konzumace.

Ad krůta a husa či kachna, per partes. Krůta horní stehno na pečení, prsa na smažení nebo taky pečení, případně řízky. Husa per partes zřídka, ale kachna stále, prsa nebo čtvrtky. Stehna jsou šťavnatější, než prsa.

Mrazák používám jen velmi zřídka a nikdy na maso. Nesvědčí mu to.

Obvykle dvě nebo tři porce k okamžité konzumaci, čtyři porce u něčeho, co se může uležet (svíčková, guláš ...)

Jo a roastbeef, když natrefím tmavě červený a prokvetlý roštěnec.

L. Novák 24.12.2022 23:07

Nedávno jsem kdesi v super-hyper viděl hovězí z Irska. Vypadalo moc pěkně, pořádný kus tak odhadem nejmíň 2 kg, jen svalovina, nic víc vidět nebylo. Cena byla dost šílená (už jsem zapomněl kolik). To by se vám určitě líbilo...:-)

P. Diviš 25.12.2022 0:05

Záleží na tom, jaký kus. Obecně řečeno, na minutky vždy tukem prokvetlé, na dušení to není nezbytné, ale přínosné vždy.

V Makru mají argentinské, brazilské, uruguaiské, irské, USA, ale velké kusy. Cena ne zrovna lidová, ale únosná.

M. Pivoda 24.12.2022 19:27

Měl jsem možnost ovlivnit svůj vánoční dárek. Volil jsem teplý svetr pro zimu 2022/2023, na jaře se uvidí, co bude dál.

A. Dudík 24.12.2022 18:39

HLÁSÍM, ŽE UŽ MÁME PO VEČEŘI !!! OLDA SI TAKY POCHUTNAL NA KAPROVI !!!

Teď bude cukrovíčko a kafíčko ;-D;-D;-D

A pak si zazpíváme !!!

https://www.youtube.com/watch?v=oBPfl2nJUfkR^

E. Novotny 24.12.2022 19:35

No tady je ten platys ktereho jsme diskutovali posledne - tky nejake krevety a hrebenatky - ale bez Pavla to neni oni, rikali i medvedi ale trochu si daji, premluvim je. ;)

Salat se vydaril mimoradne. Ono je tu teprve pul druhe odpoledne a sviti slunko, Zatim -8C a pujde to az do desitit navecer, abychom se tu na Christmas Eve nenudili.

C. Putler 24.12.2022 18:24

Jsou svátky, tak vy ruský koprofilici jděte do prdele ..,. ;-€

I. Pávek 24.12.2022 18:27

;-DR^

P. Molík 24.12.2022 17:45

Pro většinu občanů nastaly těžké časy, ale jinak souhlasím s autorem, když už toho veselí je poskrovnu.

V. Sember 24.12.2022 17:51

Jste příliš depresivní, což je o Vánocích neakceptovatelné.