2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

Pláč trapnosti

Napopáté to homosexuálům vyšlo a poslanecká sněmovna schválila zákon o registrovaném partnerství. Poměr byl 86 proti 54 poslancům. Dá se ovšem čekat, že v senátu to bude mít zákon horší a pak narazí na zásadní odpor prezidenta republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jura-p 18.12.2005 23:38

Re: Re: Re: juro-p

No dyť říkám.
aida 18.12.2005 23:40

Re: Re: Re: Re: juro-p

Rpuť 18.12.2005 23:01

Aido, PeSi, máslo se přepouštělo, že aby nežluklo,

takže pochybuju, že to dneska ještě někdo dělá. Ono takové, čerstvě uvrcené máslíčko, stejně dlouho "nevydrží" - to by byl hřích! riskovat, že zežlukne!
aida 18.12.2005 23:13

Re: Aido, PeSi, máslo se přepouštělo, že aby nežluklo,

Dělá se to běžně v Indii - viz. ghí. To naše, kolikrát kombinované s rostlinnými tuky, by myslím přepalovat nemělo cenu.
jura-p 18.12.2005 23:37

Re: Re: Aido, PeSi, máslo se přepouštělo, že aby nežluklo,

Moje babička to máslo taky přepouštěla a dělala to proto, že se má máslo přepustit, že se na něm pak lépe smaží a že se to prostě tak dělá, jak mi vysvětlila, když jsem se jí ptal. A říkala tomu nějak jako "šmorn" nebo tak nějak.
aida 18.12.2005 23:43

Re: Re: Re: Aido, PeSi, máslo se přepouštělo, že aby nežluklo,

šmalc - schmaltz
Jo, jak se odpaří zbývající voda a odseparují ty zbytky syrovátky, má to vyšší tzv. bod zakouření (to se nesmějte, fakt se to tak jmenuje).
Ifča 18.12.2005 23:48

Re: Re: Re: Re: Aido, PeSi, máslo se přepouštělo, že aby nežluklo,

Myslím, že ne - Schmalz je pokud vím sádlo. Spíše to bude od schmoren - škvařit....
aida 18.12.2005 23:56

Re: Re: Re: Re: Re: Aido, PeSi, máslo se přepouštělo, že aby nežluklo,

Ona o tom byla nedávno docela bohatá diskuse  na (mnou) už  zmiňovaném Labužníkovi, tam tvrdili tohle. Já osobně fakt nevím, znám jen ty technologický aspekty.
aida 19.12.2005 0:05

Ifčo, už jsem to našla

tady je odkaz na tu diskusi:
A tady ještě na jednu následnou, obzvlášť poslední příspěvek je zajímavý:
Rpuť 18.12.2005 22:47

martine, PeSi - žádnej míšek - mnich!

Staroslověnsky mníšiť - kastrovat. Odtud mnich, mniška a také miškař, miškovat.
martin 18.12.2005 22:53

Re: martine, PeSi - žádnej míšek - mnich!

proto jsem tam psal "prý". Jak jsem nakoupil, tak jsem prodal. Ovšem od odborníka to beru bez námitek.
PeS 18.12.2005 22:44

2 Rpuť

Já dal jednou dokonce hrubou - ale to si netroufám doporučit. Byl to kramflek, ale já mám ten zelňák rád takhle křupavej. Jo a moje babička, když přepouštěla máslo (nevím, jestli to ještě někdo dělá), dávala do toho zelňáku i ty zbytky po tom přepuštěným másle (nevím, jak se tomu nadává, technologicky bych to nazval "struska")
aida 18.12.2005 22:52

Re: 2 Rpuť

To jsou zbytky po syrovátce.
herdekbabka 18.12.2005 23:09

Re: 2 hm PeSi - máslo se už nepřepouští, protože by se rychle poznalo, že to co prodávají

za máslo - vedlee másla ani nestálo - cosi žlutého plavoucího na vodě --- hmm. V tom dnešním dle evropské normy - není o másle ani zmínky - zkoušela jsem jich moc - na které jsem narazila - protože na jeden recept je potřebuji rozpuštěné máslo - nenašla - nevím jestli smůla nebo už neníí
aida 18.12.2005 23:15

Re: Re: 2 hm PeSi - máslo se už nepřepouští, protože by se rychle poznalo, že to co prodávají

To není podle evropské normy, žádná není, to je vlastní iniciativa výrobců (a blbost nás spotřebitelů, že jim to kupujem).
68 18.12.2005 23:32

Re: 2 Rpuť

No, žerete si, žerete.
PeS 18.12.2005 22:40

2 Klaun

hele, a pils ho někdy v horkém letním podvečeru ve stínu stromů poblíže místa vzniku, kde Ti pod nohama tiše šplouchá Svět? (a pak si třeba můžeš dát "cestu kolem Světa" nebo "okolo Třeboně", aby Ti zas vytrávilo. Žádnej vodák jezdící Lužnici na Regent nedá dopustit - ta už zachránila spoustu vodáků od tolika střevních potíží... (voda se má pít převařená, zvlášť v letním vedru a když je do ní přidáno trochu sladu a chmele, stává se stravitelnější...)
jura-p 18.12.2005 22:47

PeSi,

vždycky když cestuju do Třeboně, tak si uvědomím, že jedu kolem Světa.
aida 18.12.2005 22:54

Re: 2 Klaun

Jo jo, na tu terasu a nebo dovnitř do pivovaru moc rádi chodíme, když jsme tam. Kdysi jsme s kamarády zodpovědně prozkoumali nápojový ("pivní") lístek odshora dolů, silní jedinci i opačně.
Rpuť 18.12.2005 22:39

PeSi - s tou polohrubou moukou jsem to neznala, zkusím.

Tepničky si kornatěj, ale co by jeden pro hubu neudělal.:) Momentálně si ji vyplachuju rakvickým Tramínem. Mohu vřele doporučit.
68 18.12.2005 23:35

Re: PeSi - s tou polohrubou moukou jsem to neznala, zkusím.

Výborný je také Listerine. (Ročník 2005.)
martin 18.12.2005 22:36

2 PeS

proto jsem to tak podrobně vypsal, protože se dalo očekávat, že některý z přítomných žertéřů zabrousí k druhému vercajku
Včelka 18.12.2005 22:36

Evropane,

když olej, tak nikdy kokosový - ten je velice nezdravý - jako snad? jediný rostlinný tuk obsahuje cholesterol. Já myslela, že žijete zdravě?
Evropan (original) 18.12.2005 22:42

Re: Evropane,

Vcelicko, urcite sama vite jak je to s problematikou cholesterolu, nicmene kokosak ma tu vyhodu, ze relativne nejlepe snasi vyssi teplotu a hlavne je chutove uplne neutralni.
PeS 18.12.2005 22:34

2 martin

a není on ten název spíše od toho míšku, kde má uložen svůj vercajk ten postižený živočich?
Klaun Parafin 18.12.2005 22:34

Jo a u některých miškařů, zvláště premiérské kasty, se jedná o mozkomíšní míšek,

a mají tam nejen nářadí...
Klaun Parafin 18.12.2005 22:31

Fuj, Třeboň, pivo z Třeboně je dobrý jen pro koně...

PeS 18.12.2005 22:31

2 Rpuť

a dobrý večer - ty nápady s kokosem a herou mě tak rozhořčily, že jsem i pozdravit zapoměl...
martin 18.12.2005 22:29

Polsušně hlásím, že jsem opět zde

vidím, že jsem bezmyšlenkovitě spáchal myškáře. Ještě, že je ten výraz známý a byl jsem opraven. Miškáři miškují a prý je název odvozen od míšku, ve kterém měli vercajk.
PeS 18.12.2005 22:28

2 Rpuť

ad zelňáky - nechte ho, ať se z toho originálně pobleje sám... Jen varianta - když to chcete trochu křupavější, může se dát místo té hladké mouka polohrubá a po celou dobu pečení je vhodné potírat rozehřátým sádlem. Jo a taky je vhodné to chvíli před koncem otočit, rovnoměrněji se propeče. U nás se dělá placka přes celej plech, upeče se "hodně" do zlatova a pak vychladlá se jen naláme (a průběžně ulamuje). Vynikající chuťová kombinace je k tomu kousek tvrdého sýra a pivo (no a když jižní Čechy, tak samozřejmě Třeboň!) - krajská vesnice promine...