16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

Patálie s polským masem

Do sbírky bombastických skandálů s nulovým vyústěním zřejmě přibude i aféra s polským hovězím. Rozbuškou byla televizní reportáž tajně natočená polským investigavcem, který se nechal najmout jako dělník na jatka. Ten muž asi není v polských potravinářských kruzích moc oblíbený.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kohout 8.2.2019 8:42

Re: U Moťáka je asijský název ?

Pár Pražáků bylo i v Lužických horách. Teda co je Kamenice, Kytlice apod. Nevím zda jsou tam dosud.

J. Anděl 8.2.2019 8:40

Re: U Moťáka je asijský název ?

Od kolikáté generace je člověk původní Pražan? Z jedné větve jsem vnuk přistěhovalce do Prahy a rodilé Pražačky, z druhé strany dost podobně.

P. Hlosta 8.2.2019 8:38

Re: Je dobře nic nevědět

Orientuji se na co největší kupování u drobných zemědělců, které znám a vím jak to u nich chodí co do zacházení s dobytkem. Ale nejde kupovat jen od nich, protože bych pouze sháněl jako za socíku. Market samozřejmě je lehčí a mnohdy i levnější. ;-)

J. Havelka 8.2.2019 8:37

Kšeft homocystein ?

https://www.youtube.com/watch?v=97b3USWOO88

M. Mikulec 8.2.2019 8:37

Naše evropská Čína,Polsko,

kde umeji vyrobit všechno nejlevněji, a to byznys miluje, zahybala stojatymi vodami. V Polsku se dá ušetřit i na soli. Jen mi je divné,ze se s potravinami zachází jako s každým jiným zbožím, a jsou pouze předmětem zisku. Pak to takhle dopadá.

T. Kohout 8.2.2019 8:35

Re: zpráva ze Země - Re: Je dobře nic nevědět

recht!

P. Hlosta 8.2.2019 8:34

Re: zpráva ze Země - Re: Je dobře nic nevědět

:-))

J. Cyrany 8.2.2019 8:34

To mě fascinuje.

Když nařídil ministr kontroly je to špatně. Určitě jedině správná reakce. Kdyby je neudělal bylo by to také špatně.

P. Hlosta 8.2.2019 8:34

Re: kontroly po česku

No, nemám pocit, že by Uhlová nějak zatočila s Vodňany. Drůbež odtamtud normálně dál je na pultech a zákazníci to neřeší. ;-)

T. Kohout 8.2.2019 8:33

Re: Tak teď nevím

Nejlepší je pěstovat si vlastního bejčka. Takového bio-bejčka. A trejdovat věci se sousedy ze stejného bloku. /směnný obchod/

J. Anděl 8.2.2019 8:33

Re: zpráva ze Země - Re: Je dobře nic nevědět

Fotek veganů můžete mít tisíce, není na světě jeden vegan. A ne všichni vypadají stejně.

M. Němec 8.2.2019 8:32

Re: A CO JE S TÍM POTULNÝM MEDVĚDEM ???

To možná jo, ale někde v Rusku nebo na Aljašce. Vyndejte si v Praze před hospodu tabuli s nápisem : Dnes čerstvé medvědí pracky a budete vidět to točo.

Proto jsem napsal "býčí pracky". To ochranáři přehlídnou, jako vy. :o)))

J. Anděl 8.2.2019 8:32

Re: Je dobře nic nevědět

To je to, že nikdo vám nemůže říct, jak to máte mít (to "máte" bych nejraději napsal kurzívou).

Mám to trochu podobně, jak píšete, jednu dobu jsem byl z etických důvodů vegetarián, dávno už však ne.

Podle síly hlasu svědomí lze najít i mezistupně, ne každé maso či vajíčka musí pocházet z velkochovů. Například. Ale netvrdím, že "máme" kupovat farmářská vajíčka od slepic, co běhají po trávě (tedy, pokud máme důvod důvěřovat farmáři, že opravdu běhají).

Nýbrž "můžeme". A to můžeme má dva významy - jednak je to věc naší volby a jednak tato možnost dnes už na trhu je.

A proč je na trhu? Málo platné, bez trochy "propagandy", neboli reklamy, se produkt na trhu neuchytí. Poslední větu píšu jen proto, že se nechci zamotávat do debat o etice a cti propagátorů bio či farmářských produktů.

P. Hlosta 8.2.2019 8:31

Re: Tak teď nevím

Ve všem stejné. Třeba u mouky se naprosto nedá dohledat původ a pekaři mají stálé problémy s jakostí podle České potřeby. Ona není mouka jako mouka, ačkoliv vypadá stejně. Pod cenou se dostává na trh kdeco, odkudkoliv.

J. Toman 8.2.2019 8:30

kontroly po česku

V televizi ukáží jaká zvířata se poráží na nějakých polských jatkách. Pak se za dva dni veřejnosti sdělí, že nějakých 300 kg bylo dovezeno i do Česka a že snad i do nějakých restaurací. hygienici i SZPI hned oznámí, že budou provádět kontroly. Když ke kontrolám dojde je oznámeno, že žádné závadné maso nenašli. Já jen dodávám, že každý hospodský by byl padlý na hlavu, kdyby včas neuklidil chladící či mrazící box a rychle si nedal do pořádku doklady. Takže jak se dřív říkávalo, zase jednou někdo šel s bubnem na zajíce. Státní veterinární správa hned přispěchá s ujištěním, že maso z Polska neobsahuje salmonelu. To když Uhlová natočila reportáž z Vodňanské drůbeže, to bylo jiné kafe...

T. Kohout 8.2.2019 8:30

zpráva ze Země - Re: Je dobře nic nevědět

Život je prostě hrozný. Proto se taky říká "struggle for life". Ale veganství taky není řešením. Viděl jste fotku toho vegana? Proběhlo to asi před 5 dny. Řešením by např bylo, jak to udělal ten Ind, co zažaloval své rodiče za to, že ho počali. To vidím zatím jako nejlepší řešení. Měli by to udělat všechny děti. (a takhle tu žijeme, či budeme žít) Ať je trochu srandy, která musí být i kdyby fotra věšeli.

P. Hlosta 8.2.2019 8:28

Re: Maso nahradíme

Nahradíme ze spřátelených zemí. Tak lehké... ;-)

P. Hlosta 8.2.2019 8:27

Re: Je dobře nic nevědět

Jedinkrát jsem byl na jatkách v dávných dobách mládí na exkurzi a stačilo! Nikdy více a radši to nebudu popisovat. ;-)

P. Dvořák 8.2.2019 8:25

Re: Tak teď nevím

Zcela jistě zaměnitelné je, sám si odpovězte na otázku: "Kdo ze strávníků to pozná?"

Ale ujišťuji vás, že i když dostanete polské, zaplatíte argentinské.

K. Berka 8.2.2019 8:24

Maso nahradíme

Ale co s technologií Huawei?

J. Anděl 8.2.2019 8:24

Re: Restaurace U Moťáka

Setkal jsem se s nápisy "vyrobeno v", "baleno v" i "země původu" či "zemědělská produkce (ze země)" atp. Nevím, zda se všemi v posledních letech, je možné, že některé formulace zákon eliminoval.

Každá ta formulace má svou informační hodnotu a neznamenají totéž.

P. Hlosta 8.2.2019 8:24

Re: U Moťáka je asijský název ?

Máte recht! Původní Pražan vyhynul. Byl vytěsněn náplavou do jižních Čech, kde splynul s původním obyvatelstvem. ;-))

T. Kohout 8.2.2019 8:22

Re: A CO JE S TÍM POTULNÝM MEDVĚDEM ???

Medvědí pracky - je samo o sobě pochoutka, netřeba se skrývat za jiný název.

M. Němec 8.2.2019 8:22

Re: Je dobře nic nevědět

Jatka jsou peklo a kdo to neviděl, ať tam radši neleze.

Tak to bylo, je a bude.

P. Hlosta 8.2.2019 8:21

Re: Tak teď nevím

Otázka je, co víte o vaření. ;-)

M. Němec 8.2.2019 8:20

Re: Restaurace U Moťáka

Může to být jedna a táž země, ale obal je nejpodstatnější.

P. Dvořák 8.2.2019 8:20

Re: S tím masem ani tak nešlo o to,

To můžete, ale Taliáni určitě dál budou vyžadovat "vystresované" maso, které si "vyrábí" sami. Prý až teprve potom je to ta správná pochoutka.

R. Neveselý 8.2.2019 8:20

Re: Steakové maso musí být odleželé.

pokud možno do zelena

P. Hlosta 8.2.2019 8:19

Je dobře nic nevědět

Až slabě u žaludku je z informací, které se v souvislosti se zabíjením na jatkách dozvím. Jenže člověk si nepomůže, protože v obchodech se na maso kouká jako na mls, který si připraví. Je zásadní otázka, jestli se nestát vegetariánem kvůli výčitkám svědomí, že je též jedním co vytváří poptávku po mase. Za sebe mohu říct, že musím z hlavy vytěsnit informace o hrůzných způsobech řezníků jatek, protože se nehodlám vzdát masité potravy.

Zacházení s živými tvory je otázka svědomí každého zvlášť. Nemůžeme si přeci klást za vinu to, co jiný způsobuje živým tvorům. A taky je třeba si uvědomovat, že nejen dobytek jsou živí tvorové, ale i například hmyz. Nebo, bližší člověku jsou už ryby, s kterými se tedy rybáři nemazlí naprosto vůbec. Drůbež je vykořisťovaná přímo nelidsky a to vejce je vyloženě z vynucení. Kravské mléko je klasika ždímání živých tvorů. Ale nejde jen o tohle; třeba chov cvrčků na potravu, nebohých moučných červů pro rozežranost lidí i třeba kalifornských žížal, co se zaživa rozmixují, aby z nich byla "delikatesa" k pití...

Kam až jít, aby nebylo svědomí zasaženo a člověk se najedl s klidným svědomím? Asi ani nečíst to, co svědomí vzbudí. Jinak radši odejít ze života, protože člověk je nejvýše v potravinovém řetězci a nevyhne se získávání potravy. Dnes už nejde každou potravu uhlídat, jestli s živým tvorem bylo nakládané ohleduplně před jeho i při jeho usmrcení.

Nemocná zvířata daná do masného trhu jsou jiná kategorie lidské prasárny. Tam jde o veřejné ohrožení a proto by ty tresty měly podle toho vypadat.

R. Vacek 8.2.2019 8:18

Tak teď nevím

Je to hovězí z Polska zaměnitelné za Argentinské, nebo není? Že bych ušetřil.