2.7.2024 | Svátek má Patricie


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Sember 21.6.2024 17:35

Něco si o něm přečtěte, než začnete pindat.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandr_Vondra

P. Han 21.6.2024 17:43

V tom případě jistě pil víno, neboť v něm je pravda. :-P

R. Tesařík 21.6.2024 17:51

A další chytrej fridolín.

V. Sember 21.6.2024 17:28

Víte, jaký je rozdíl mezi olomouckými tvarůžky z Loštic a romadurem?

Před pár lety jsem byl v Olomouci a poblíž Horního náměstí s orlojem jsem narazil na tvarůžkovou prodejnu, která vypadala jako cukrárna. Nenabízely se v ní však cukrářské pamlsky, ale tvarůžkové pamlsky.

J. Franke 21.6.2024 17:33

Romadur se vyrábí z mléka sraženého sýřidlem a tvarůžky z tvarohu. Rozdíl je i v obsahu tuku, který je v tvarůžkách minimální a v celkovém výrobním postupu.

Společné mají zrání pod mazem a intenzivní byť rozdílnou vůni.

V. Sember 21.6.2024 17:37

Ano. Chutná mi oboje.

P. Pavel 21.6.2024 17:43

Taky, skvělá záležitost. A U Tygra si někdy dáváme rozdělaný pivní sýr s topinkou jako předkrm.

M. Ilsner 21.6.2024 17:50

on kdyby byl zabalenej, tak by se špatně jedl

P. Pavel 21.6.2024 18:19

I vy vtipálku.

A. Dudík 21.6.2024 17:49

VIKTORE, ochutnej Rokfór. :-P:-P:-P

P. Pavel 21.6.2024 18:23

Tomu říkáme s kámoši Rozkrokfór. Jo, taky výborná záležitost.

F. Pavelka 21.6.2024 18:27

Rokfór pípl.

L. Novák 21.6.2024 17:41

Jaký je vlastně zásadní rozdíl mezi tvarohem a mlékem sraženým syřidlem? Pamatuju si, že když z obchodu donesené mléko (v komunistických láhvích) už bylo nakyslé, tak jsme ho nechali při pokojové teplotě zkysnout na kyšku a pak mírným ohřátím a zcezením přes jemné síto oddělili tvarohovou hmotu od syrovátky.... Domnívám se, že je to v podstatě totéž, jenom jinou metodou. Mýlím se? ? ;-)

J. Franke 21.6.2024 17:50

V kyselosti. Čerstvý sýr je sladký, tvaroh kyselý.

L. Novák 21.6.2024 17:53

Takže analogicky u ovčího mlíka kyselá a sladká žinčica... Holt ten kvasný proces zanechá kyselou stopu. ;-)

O. Hávová 21.6.2024 19:01

Syřidlo je enzym. Rozkládá/sráží bílkovinu jinak.

S. Lazárek 21.6.2024 17:45

V Olmíku v Globusu mají Klášterní romadur, je skvělý a nikde jinde jsem ho neviděl. A dneska jsem se stavil v Pacově u Klátila, vonělo mi celý auto:-)

L. Novák 21.6.2024 17:55

Měl jste nabídnout svezení pohledným stopařkám... ;-D

S. Lazárek 21.6.2024 18:23

Na klobásy a výborný uzený bych je asi neutáh:-)

J. Franke 21.6.2024 18:24

Mám v okolí dva skvělé řezníky, nicméně se pomalu učím sám a ohromě mě to baví. Až pominou vedra, dám se konečně do studeným kouřem očouzených výrobků, to tu nikdo nedělá. Udírna je hotová, ještě vyvíječ kouře a bude vymalováno.

L. Novák 21.6.2024 17:36

Tyhle smradlavé §račky jsem jedl jenom kdysi na vojně (za komunistické totality), kvůli zajištění si dostatku bílkovin v mizerné stravě, kterou jsme jako záklaďáci dostávali. Navíc, bylo jich nadbytek, protože je skoro nikdo nejedl. Krmili jimi (po odstranění hliníkové fólie - obalu ) prasata.

Při dnešním výběru sýrů by mě ani neenapadlo si koupit syrečky, tvarůžky, romadur či jak se ty shnilé fermentované tvarohy jmenují... :-P

P. Han 21.6.2024 17:37

Romadur je hranatej. ;-D

Ale kromě toho se dělá jinak a chutná jinak. A jaký je rozdíl mezi romadurem a limburgerem? ;-)

L. Novák 21.6.2024 17:43

Na vojně to byl hranatý romadur. Ještě nebyl přezrálý, takže ani tolik nesmrděl... ;-)

A. Jaroš 21.6.2024 17:23

Výborná Káča Konečná na čro+ , to je erdeg baba co slovo to perla, jak drtí chudáka komentátora , kdybych byl K. Čapek, tak dnes napíšu: proč budu voli na ši Káču, Káča na Hrad!

S. Lazárek 21.6.2024 17:26

Tak je to v tý progresivistický neomarxistický omáčce jediná konzervativní a národovecká česká pravice.

L. Novák 21.6.2024 17:46

;-D To jsou paradoxy! Typicky kocourkovské... :-P

P. Han 21.6.2024 17:27

Kdybyste byl K. Čapek, tak vás to ani nenapadne. Možná kdybyste byl Julda Fučík.

J. Kombercová 21.6.2024 17:33

Tady si kdekdo bere do úst buď Čapka nebo Horákovou nebo holokaust...

A. Dudík 21.6.2024 17:21

Mercedes Dietrichstein vysoudila na státu rodinnou hrobku v Mikulově ;-O;-O;-O

NIC NEVRACET ;-O;-O;-O

P. Han 21.6.2024 17:28

Chtěl jste si v ní ustlat sám?