2.7.2024 | Svátek má Patricie


Diskuse k článku

Do dalších dvaceti let

Dnes oslaví svět internetu dvacáté výročí svého vzniku. 6. srpna 1991 byl na půdě CERN zveřejněn projekt zvaný World Wide Web, multimediální komunikační prostředek založený na myšlenkách britského vědce Tima Berners-Lee. Vzestup nového média byl doslova raketový.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Boublíková 6.8.2011 22:05

Re: Pokud je deviant významově neutrální slovo

Mno.

Ještě jsem si vzpomněla, že jednu dobu se vkládaly ohromné naděje do řas,i  v Třeboni byl výzkumný ústav ČSAV zabývající se produkcí (sladkovodních, jindemořské) řas k jídlu. Produkovat se myslím celkem produkovalo, ale ukázalo se, že řasy jako potravina jsou dost silný alergen.

J. Václavíková 6.8.2011 22:11

Re: Pokud je deviant významově neutrální slovo

To jsem nevěděla, ale ty mořské řasy se přece jedí, ne? No a když jsme v tom fantazírování, tak po rozložení bílkovin by se to využít dalo, ne?

P. Boublíková 6.8.2011 22:17

Re: Pokud je deviant významově neutrální slovo

Řasami cpou tam, kde jsou na to odjakživa zvyklí - do značné míry je totiž geneticky zakódována i tolerance k různým potravinám nebo způsobu stravování (např. eskymácká strava by Číňany oddělala docela rychle:-) ), K rozkládání na aminokyseliny by se daly využít i rostlinné bílkoviny a doplnit tam jen to, co oproti masu chybí - ale tyhle postupy jsou všechny strašně drahé.

J. Tolman 6.8.2011 22:26

Re: Pokud je deviant významově neutrální slovo

Mexičani již po staletí pěstují spirulinu. Svého času byla velikou módou, dnes se prodává jako potravinový doplněk. V USA má svůj slušný trh. 

J. Tolman 6.8.2011 22:11

Re: Pokud je deviant významově neutrální slovo

Jojo. Slepé cestičky. Jára Cimrman byl jedním z pionýrů slepých sestiček a v jeho stopách se vydalo mnoho jiných. Ale občas se najde někdo, kdo tím foukáním tabákového kouře do vody to zlato skutečně vyrobí.

Ty řasy nezanikly, i když hlavní zaměření je dnes umělé palivo, hlavně etanol. Řasy se samozřejmě v mnoha přímořských státech jedí, ale jako doplněk a příloha. U nás nemají šanci (zatím).

R. John 6.8.2011 20:29

Stálé zdraví přeji,

 alespoń takové, jako mají růžovky, co jsme teď  přinesly,   hezky plný "bramborák".  Ale jinak bída, pár borováků, ale opět červavé. Byli jsme ve Voděradských bučinách, to je na východ od Prahy , na Říčany a dál na Louňovice. V lese jen zavlhlo, docela bylo dusno, v pět odpoledne  bylo 27C. A to třikrát  sprchlo.  Teprve to tam začíná, masáčci jsou mladí, hezky kulaté hlavy mají, kluci moji boubelatí. Půjdou na kmín a sádlo, ke zbytku přidám flašku lišek  a to bude zítra omáčka, to bude nářez. A ještě zbude krabice do mrazáku, již dušených, přidám je příští týden, až přinesem další houby. Tedy, jak šla ta fáma, že se bude danit sběr lesních plodů, tak mě by ta daň zruinovala. Totálně. :-))))

S. Netzer 6.8.2011 20:37

Závist

Grrrr...

Jeden pěkně urostlý praváček a hrstka žemliček. Po dvouhodinovém hledání.

R. John 6.8.2011 20:52

Zdravím paní Netzer,

  my cajdali tak sedm hodin, tedy včetně vyvalování se na čerstvou kávu, žena čaj, sváču, cigárko, pozorování tajů lesa a tak. .-))  Jinak "žemliček", Krásnoporka , těch jsem se nasbíral na Šumavě mraky, dával jsem je do octa, krásně zežloutnou, pod maso jsou v nouzi dobré. trošičku tužší,ale roštěnka s rýží to snese. :- ) Plánuji výpravu s kámošema na Šumavu, v září,  jak tam porostou, dostaneme snad echo.Pošlu fotky, ale musíte mě slíbit, že si vezmete před prohlížením  fotek nějaké prášky, protože je nebezpečí, že to s Vámi sekne. A nebo to sekne se mnou, až se budu harcovat dvěstě kiláků pro pár babek.  :-)))))  

S. Netzer 6.8.2011 20:59

Re: Zdravím paní Netzer,

Kde to žiju, že při tomto počasí je v lese takové sucho?

Kras.

Lovu i nadále zdar!

P. Vandas 6.8.2011 21:13

Re: Zdravím paní Netzer,

 Tak blahopřeji, pane Johne. Určitě jste mne trumfnul, neb já na houbách ještě nebyl. Zato hlásím, že jsem dosáhl v pátek odlití hřídele.

R. John 6.8.2011 21:20

To je dobrét, teď chladne, hezky polehoučku se to musí. .

   tak to potom oslavíme, až jí dotáhnete pane Vandasi.  Hřídel se musí pořádně pokřtít, jinak by se blbě točila. :-)

P. Vandas 6.8.2011 21:37

Re: To je dobrét, teď chladne, hezky polehoučku se to musí. .

 Pohleďte na pár fotek z formování a odlití. Dal jsem je sen hned včera, ale to jste tu nebyl.

https://picasaweb.google.com/111959840832038422480/OdlevaniHrideleVeSlevarnachArcelorMittalOstrava5Srpna2011#5637325935314500994

P. Vandas 6.8.2011 21:41

Re: To je dobrét, teď chladne, hezky polehoučku se to musí. .

To si pište, že ji oslavíme. Počítám poslední sobotu v srpnu, či první v září. Ještě ji zbývá obrobit, otryskat nalakovat a dopravit.

L. Brabencová 6.8.2011 20:39

Re: Stálé zdraví přeji,

Blahopřeji, stal jste vítězem a myslím, že jste trumfnul i p.Vandase.

R. John 6.8.2011 20:54

Aha, pan Vandas říkal, že pojede na Jince, jak dopadl ?

L. Brabencová 6.8.2011 20:55

Re: Aha, pan Vandas říkal, že pojede na Jince, jak dopadl ?

psal, že teprve půjde. Tak ještě nevíme, kdo bude Mistr.

J. Jílek 6.8.2011 20:41

Re: Stálé zdraví přeji,

a hned jste "v tématu"....a jak jste se holky poměly....:-)))

L. Brabencová 6.8.2011 20:48

Re: Stálé zdraví přeji,

plesk!

J. Jílek 6.8.2011 20:51

Re: Stálé zdraví přeji,

vy jste tak chápavá....jak vy to děláte....jak vy se orientujete v situacích... :-))))

L. Brabencová 6.8.2011 20:57

Re: Stálé zdraví přeji,

haf!

J. Jílek 6.8.2011 21:07

Re: Stálé zdraví přeji,

není vám nic? Děláte to doma i nahlas?

J. Václavíková 6.8.2011 20:53

Re: Stálé zdraví přeji,

Zdravím, pane Johne. Manžel mi taky přinesl kyblík hřibů,povětšinou praváků, nejradši z nich mám omáčku. Poradíte Váš recept?

R. John 6.8.2011 20:57

A kterýpak paní Václavíková ? Ty v oleji s papričkou ?

 

J. Václavíková 6.8.2011 21:00

Re: A kterýpak paní Václavíková ? Ty v oleji s papričkou ?

Spíš smetanovou omáčku. Já ji dělám, ale předpokládám, že Vy máte nějaký extra recept :-)

R. John 6.8.2011 21:12

Néé, normálka, akorát přidám slaninu, někdy, když mě držka vometá.

   ovšem když je dobrý základ vývaru z hovězího a kostí, tak to je teprve pošušňání.  Nejlepší z pupku, ten pak zbodnu zvlášť s hořčicí, nebo jablkovým křenem. :-))

J. Václavíková 6.8.2011 21:22

Re: Néé, normálka, akorát přidám slaninu, někdy, když mě držka vometá.

Jaké dáváte koření?

J. Kombercová 6.8.2011 21:27

Re: Néé, normálka, akorát přidám slaninu, někdy, když mě držka vometá.

Omáčka k bílým hříbkům - tady bych se přimlouvala za smetanovou, ale tmavé houby, to potom se zase kloním k omáčce pana Johna.

R. John 6.8.2011 21:38

Do vývaru , bobkový list, nové koření, pepř, sůl a muškátový oříšek s květem.

  osmahnu cibuli, mouku , šoupnu do vývaru, ponořím vrtítko, rozmixuji i s kořením, šoupnu houby a táhnu, podle chuti  někdy přikyselím, nebo dám kysanou smetanu , smetanu samozřejmě až když omáčku nevařím, vypnu plyn, zamíchám smetanu, deset minut počkám  a je hotovo. Někdy mě to chytí a pro okrasu tam nakrájím na drobné kostičky mrkev, jen tak, pro obveselení oka.

J. Kombercová 6.8.2011 21:43

Re: Do vývaru , bobkový list, nové koření, pepř, sůl a muškátový oříšek s květem.

Aha. já jsem myslela, že děláte tmavou omáčku, já dělám obě, protože i ta "hnědá" omáčka je u nás žádaná.

J. Jílek 6.8.2011 20:57

Re: Stálé zdraví přeji,

a co černý bez? Nějak se nám urodilo....a je překvapivě krásně sladký