29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M.Rund 1.10.2008 9:57

tak přece jsem navštívil

tuto výstavku a bylo to moc pěkné. Dík za tip!!

M.Rund 28.9.2008 20:36

Re: Re: Vepřenka z Koruny

Otomare, děkuji za vysvětlení. O Vepřenkách je jedna pasáž v ručně psané knize "Sancta Familia" od Martina a Tomáše Welsových. Kniha byla psaná na Vánoce 1938. Tomášovi se potom podařilo utéct do Anglie a Martin spolu se svojí matkou Idou a otcem architektem Rudolfem Welsem zahynuli v Osvětimi.  V cyklu rok v dopisech o tom bylo pod datem 18.12. docela pěkné povídání. 

 http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=2872 

otomar 26.9.2008 20:11

Re: Vepřenka z Koruny

Na "vepřenky" si dobře pamatuji, dělaly se ještě koncem padesátých let (pokud to tedy bylo totéž). Byly to placičky z mletého vepřového masa, kořeněné mletou paprikou a promíšeného nasekanou cibulí. Prodávali je také v řeznictvích syrové jako "polotovar" a nebo v bufetech, na talířku s horčicí a chlebem. Někdy se dávali mezi chleby nebo do housky. Byl to takový náš "hamburger",

M.Rund 25.9.2008 0:53

Re: Re: Jo, to bývaly párečky, ne jako ta umělá hmota plná mouky a drůbežího separátu.

teď taky koukám, že jste psal o vepřenkách. Co to prosím je??

M.Rund 25.9.2008 0:51

Vepřenka z Koruny

Může mně nějaký pamětník, prosím sdělit, co to byla "Vepřenka" , co se prodávala v automatu Koruna ? Kolem roku 1938 to stálo asi korunu. Podle mně to byl nějaký chleba s karbanátkem a cibulí? (něco jako se dnes dělá obložený chléb s vaječnicí?). Díky

Věra 24.9.2008 20:11

Re: Re: do kdy je tam stan?

Díky, určitě se půjdu podívat.:-)

ZL 24.9.2008 15:32

Re: Policajt v pruhovanem valci

No, to je otázka. Vzhledem ke kolejím na snímku by to mohlo být úplně jinde?

ZL 24.9.2008 15:30

Re: do kdy je tam stan?

Až do 17. 10. , denně od 10 do 22 (!) hodin, vstup je zdarma.

lucinapes 24.9.2008 1:41

Re: Bože, to je krásné, plastické, opravdové líčení!

Protože jsou to vzpomínky mládím zlacené....

kája 23.9.2008 22:26

Re: Re: Jo, to bývaly párečky, ne jako ta umělá hmota plná mouky a drůbežího separátu.

rybárna- jó,kapr po židovsku a hranolky- tehdy snad jediné místo v centru, kde si člověk mohl dát hranolky. Dnes už po nich netoužím, ale toho kapra s výtečnou, lahodnou šťávou bych si dala hned. Mňam!

Jakub S. 23.9.2008 22:06

Bože, to je krásné, plastické, opravdové líčení!

Čím to je, že za té blbé doby  t o h l e  bylo tak úžasné?

ferdinandeste 23.9.2008 21:17

a taky ještě zdraví

krmič 23.9.2008 20:57

Re: Jo, to bývaly párečky, ne jako ta umělá hmota plná mouky a drůbežího separátu.

V Koruně vepřenky, humrové chlebíčky a jiné laskominy. A (ještě hodně dříve) u výroby mléčného koktejlu tam byl vyvěšený recept, který končil slovy "každý pohár zarovnaně naplněný" :-P

jezevec 23.9.2008 20:14

Re: Jo, to bývaly párečky, ne jako ta umělá hmota plná mouky a drůbežího separátu.

a co rybárna v luxoru?? taky už je ve kšá

svět se v pr(Y)del obrací . . . .

Schumacher 23.9.2008 19:51

Jo, to bývaly párečky, ne jako ta umělá hmota plná mouky a drůbežího separátu.

Ještě za pozdního Husáka byly fajn. A buřy byly špakovatý a ne bláto co se za ně dnes vydává. A vlašák, bramoborový a pochoutkový byly s pravou majonézou a ne touhle nasládlou velkoprůmyslovou supermarketovou břečkou. Pamatuju i váženou majonézu. A obložené briožky. V Praze na Václaváku jak je Baťa byl krámek a tam je měli se šunkou, uherákem, pěnou, vajíčky. Vláčné, namazané máslovou pěnou. Dvanáct jsem jich někdy koupil. A všechny sežral. To byla taková dobrota, já byl briožkovej závislák. Jen si na ně vzpomenu, už kaním jak bernardýn když civí na buřta. Ty také nejsou. Stejně jako buřty na stokrát přepáleném oleji, s patkou chleba a ředěnou hořčicí. A nahoře na Václaváku byl mlíčňák, kde měli chleby obložené sýrem a pravou smaženkou, k tomu kakao, kefír nebo našlehaný jahodový koktejl. A jako kluk se vždycjky těšil na limonádu za korunu z automatu s oranžovým knoflíkem na pomerančovou a červeným na jahodovou. A na pravou "italskou" zmrzlinu. A na zmrzlinu vůbec, jahodovou ze smetany a pravých jahod, nepřeslazenou a nenastavenou. Na jahodový pohár a rakvičky se šlehačkou. Pravou šlehačkou, ne tím umělým pššc ze spreje, co s pravou šlehačkou nemá nic společného. Jo za Husáka, to byly buřty. A byli jsme mladý.....

Schumacher 23.9.2008 19:37

Jéje, v takovém kočárku jsem se vozil.

Po bratránkovi. Když mu bylo dvanáct, přivařil ho k předku od tříkolky a vyrobil tak epesní odpruženou šestikolku. Řádil s ní  dokud se mu nerozsypala. O mnoho let později jsem si na to vzpomněl, když jsem sousedovic klukovi opravoval káru na ježdění z kopce. Z na silnici to z kopce vytáhla přes čtyřicítku. Ve městě, bez osvětlení, ještě že po půlnoci provoz nebyl velký. Nevím jak bych to vysvětloval dopravní policii....

Kresinka 23.9.2008 17:04

S obrovskou nostalgií

vzpomínám na párkaře s kotlíkem, s dírkovanou pukličkou, kudy unikala pára. Byly to ty nejlepší párky mého života, už nikdy mi žádné tak nechutnaly

Franta 23.9.2008 12:29

Náměstí nebo bulvár?

Spíš ten bulvár než náměstí. Vypadá to tam jako v Paříži, ne???

Pametnik 23.9.2008 12:02

Policajt v pruhovanem valci

Nebyl on spis pod Muzeem nez na Mustku?

Jana 23.9.2008 11:37

do kdy je tam stan?

Pane Lukeši, díky moc za upoutávku, omlouvám se, pokud jsem špatně četla, ale nenašla jsem v článku, do kdy výstava na Václaváku bude. Díky moc. Jana