16.7.2019 | Svátek má Luboš



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Co jíst v létě?



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 51, poslední: 13.8. 2018 9:21, přehled diskusí

Re: :
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:12

Mrkev je bezva - energie, skladovatelnost, s trochou tuku pomáhá se sluncem...

Re: Jablka:
Autor: T. Zana Datum: 10.8.2018 16:11

Jako tip je to výborný, teď ještě ty jablka... :P

Re: prší, konečně prší....:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:11

Byla jsem si už dvakrát :-)

Re: Déšť:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:10

Snad se brzy ochladí i u vás, paní Holubová. Jen doufám, že i tak je to pro Vás snesitelnější než v Praze :-)

A díky za další dobrý salátový tip.

Re: V tom vedru, co bylo do včera:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:09

Mrkev je pro výletníky nezbytnost, říkám já. Dělá s sluncem pěknou pleť :-)

Re: Na tuhle dobu:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:08

Hm, čočka s jablky, to taky neznám, zajímavé, určitě lepší než s kukuřicí.

A na bulharské broskve taky dodnes vzpomínám!

Jo a když už jsme u těch kolonií, britští plukovníci taky pili whisky s odůvodněním, že v horku otevírá póry a člověk tak líp "větrá" :-)

Re: Jablka:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:06

U nás se jablka i strouhala do zavařovaček, v zimě z toho byly štrúdly apod.

Syrové s jogurtem, to musí být dobrota, vlastně jsem tuhle kombinaci ještě nezkoušela. Dobrý tip, paní Holubová, děkuji!

Re: U nás:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:05

Jenny, myslím, že se brzy ochladí i u vás. U nás je dnes tak, že by se Ti líbilo jít i na Grébovku.

U nás:
Autor: Z. Jenny Datum: 10.8.2018 14:59

pořád jen žár a žár, ani kapka ani mráček, trpíme už všichni.

Jím jen studenou rajskou polívku. Potřebuji upéct maso ale nemám odvahu zapnout troubu,tak ho jen naložím. Noc byla strašná,vypnula jsem ve 23:30 klímu a otevřela okna, to jsem neměla dělat, z venku šlo těžké noční horko, už druhou noc, před tím byly noci svěží, jako po sv.Anně.Slibované ochlazení se bohužel nekoná.

Přeji všem krásný víkend.

Nezapomeňte, zítra v noci budou padat Perseidy! My jdeme na oslavu, tak se to bude hodit místo nablbaného ohňostroje.

Jablka:
Autor: K. Holubová Datum: 10.8.2018 13:11

Dostala jsem jich - letních, takové množství, že se to nedalo zpracovat. Tak jsem jich pár obrala, postrouhala, zamíchala s jogurtem a rozinkami, přislazovat nebylo třeba, přidala rumovou a vanilkovou tresť a nechala odležet. Zbyla mi troška drceného tvarohu z LIDLu, tak jsem ho do toho zamíchala taky. Vynikající. Až se to vychladí, tak to bude mňamka.

Na tuhle dobu:
Autor: Z. Tečka Datum: 10.8.2018 11:37

se vždycky těším, okurky a rajčátka ze sluníčka, z vlastní zahrádky. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Po těch různých salátech už tělo chtělo něco vařeného. A tak jsem si včera uvařila hrnec frankfurtské polévky a přidala ke sladké paprice trochu chilli. Ne aby nějak příliš pálila, jen to dělá takový příjemný ocásek. (připomínka britských koloniálních důstojníků v Indii, a jejich curry, dovedené až k dokonalosti, čím pálivější, tím lepší). A fakt to má něco do sebe, moc jsem si pochutnala.

Ráno jsem byla nakupovat v Č.P. (a zmokla, tady nic), teď jsem právě strčila 2 vajíčka vařená natvrdo pod studenou vodu, a udělám si svůj oblíbený salát. Paprika, rajčata, cibulka, vejce na tvrdo, když je dobrý šunkový salám taky přidat, všechno pokrájet na kousky, přidávám i steril. hrášek, ten já moc ráda, osolit, opepřit, majolka, kterou ředím smetanou, protože mám ráda ten salát řidší. S pečivem bohatě nahradí večeři, a zbyde ještě na zítra.

Protože nemám tak chlupatý jazýček, jako zde některé kuchařky, stačí mi salát z obyčejné čočky, najemno přistrouhat jablíčka, nadrobno 2-3 kyselé okurky, majolku půl na půl se zakysankou (nebo jak komu chutná), osolit, trošinku pepře. Nechat v lednici do druhého dne, ta majolka se vsákne, takže čočka je sypká, kdo má rád řidší, může přidělat tu zálivku.

A sladká tečka nakonec. Do dobrého jogurtu pokrájíme dobré broskve, dostala jsem půl tašky těch "ze sluníčka", alespoň zpracujeme ty trochu omačkané, rychle podléhající zkáze. Podle chuti přisladíme, nemusí se moc, opatrně promícháme, neměl by z toho vzniknout maglajs. Tohle nám kdysi dělávala paní v Bulharsku, tam tehdy taky měli dobrý jogurt, a nosila nám to v míse o velikosti umyvadla.Ráno jsme podnikli výpravu na padané broskve a večer futrovali a futrovali.

Re: k mrkvovému salátu....:
Autor: T. Zana Datum: 10.8.2018 10:01

Jo, tenhle znám, je luxusní :-)

V tom vedru, co bylo do včera:
Autor: T. Zana Datum: 10.8.2018 10:00

se prakticky nic jiného než saláty jíst nedalo... Dvakrát jsme teda měli gazpacho a pak nějaký koláč z remosky, ale přišlo mi, že - i když bylo skvělé, že mi remoska hřála na balkoně a ne doma - je to příliš hutné jídlo...

Jedli jsme saláty jednoduché až primitivní - tu mrkev, když jednou bylo ráno (v půl šesté) výjimečně chladněji a odvážila jsem se uvařit čočku, tak čočkový salát. Ale většinou klasiku - běžnou zeleninu, oliváč, nějaká semínka + balkánský sýr, cizrna (obvykle si ji raději uvařím, ale teď jsem byla ráda za plechovku), nějaká rybičková konzerva... prostě co se mi v tom vedru povedlo najít :P

V noci mírně pršelo, teď chvílemi krápe. Doufám, že už se počasí zklidní.

Déšť:
Autor: K. Holubová Datum: 10.8.2018 9:55

Noc byla tak brutální, že jsem usnula až ve 3,00, to už tu začalo pofukovat a k ránu sprchlo. Konečně se trochu ochlazuje, ale déšť zatím nic moc. Takže jsem dostala chuť na salát, prohrábla ledničku a vylezl z toho príma oběd: povařená červená čočka, na jemno nasekaný zbytek šunky, kousek kyselé okurky, zbylá jarní cibulka taky na jemno, zálivka olol, balzamikový bílý ocet, bílý pepř, sůl, salátové bylinky a lžička hořčice. Promíchat v ruční třepací nádobce až se nálev napění a zmatní a zalít tím tu čočku. Už se to chladí v ledničce a já lezu zpátky do postele, jsem jak zbitá.

prší, konečně prší....:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.8.2018 9:42

normálně jsem vyšla na dvůr a nechala se zmoknout :-D to je nádhera....

:
Autor: Z. Maw Datum: 10.8.2018 6:57

tyjo, mrkvax sem.nejedla toky, hmmm :)

hezký den:
Autor: Z. Xerxová Datum: 10.8.2018 6:55

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

strouhaná mrkvička s jablíčkem... to je pochutnáníčko :o) Což o věc, my si i ten salát k obědu občas dáme (k večeři častěji), ale když přijedou Trpajzlíci... tak prostě plotna horká být musí a trouba na něco upečeného taky. Nechápu, kam to dávají :o) vidět to rozhodně na nich není. A zeleninu a ovoce milují... ale jako svačinku či dezert...

k mrkvovému salátu....:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.8.2018 6:32

velice dobrej dělá moje skorotchýně. Nastrouhanou mrkev smíchá s trochou oliváče, přidá plechovku mandatinek-oloupaných,málo slazených, sýpně čerstvý strouhaný kokos, přidá velké sultánky a podleje pomerančovou š ́távou, dá vychladit a potom se jen chodí ujídat, dokud salát nezmizí...říkala,že to kdysi bylo ve Vlastě a recept tam prý dával Jiří Krampol...

komu to přijde málo sladké,dosladí lžicí medu....

a kdo nemá chuť na syrovou zeleninu...:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.8.2018 6:29

stačí když si udělá takové to základní "lečo" ,ale na skus, ne úplně do měkka... olol, cibulka,česnek,papriky,cukety, rajčata, trochu pepře a trošku sardelové pastys místo soli..potom jen počkat až to schladne, nandat do sklenic nebo do krabiček,zavíčkovat a studené j eto naprosto super, třeba jen k suchému toastu nebo tmavému chlebu...když se do toho přidá ráno trochu strouhaného sýra (tvrdého,ale ne eidam) nebo žervé či mozzarella...je z toho velice dobrej kancelářskej oběd...někdo do toho přidá i uzeninu, ale nemusí tam být, lze dát i orestované kuřecí nebo v páře uvařené a vychladlé filé z tresky...

pokračuji:
Autor: K. Holubová Datum: 10.8.2018 0:52

Prý mi došly odstavce.

Ráda mám i pečenou řepu, oloupanou, pokrájenou, nastrouhaný křen a zálivka s příchutí anýzu. Výborná je s mozzarelou a bazalkou.

Také "sendvič" z čínského zelí je výborná večeře - listy bílého zelí prokládám trošičkou strouhané šunky, strouhaného dobrého sýra do výšky cca 5 cm, průběžně kápnu do těch náplní dobrý olol a lístky bylinek. Lze např. i šunkové strouhání nebo strouhaný sýr smíchat se zakysanou smetanou, dodá to šťávu i chuť.

Cuketové špagetky se studenou omáčkou z plísňového sýra jsou úžasné a taky už jsem si je udělala.

Obdržela jsem jako dárek k nějakému objednanému zboží špagetovací přístrojíček na zeleninu, trochu jsem nad tím ohrnula nos, ale jednou jsem zkusila a od té doby studené špagetky ze zeleniny jsou mým favoritem. Rychlé a dochutím si tím, co mám ráda a na co mám právě chuť. Toustík z opečeného chleba nebo toustového nesmí chybět.

Co jíst v létě?:
Autor: K. Holubová Datum: 10.8.2018 0:41

Dršťkovou, gulášovku, ovarovou...... no, na tom jsem kdysi taky ujížděla. Dneska mám chutě jiné. Takže si dělám saláty dost často.

Mrkev strouhanou kombinuji s kousky jablka, drobně pokrájeným ananasem, zálivkou a ořechovým olejem, protože ořechy nemůžu, rozinky také občas neškodí.

Salát ledový mám moc ráda. Dělám ho jemně natrhaný s cherry rajčátky, okurkovými špagetkami, nebo jen tak samotný s kvalitní zálivkou a kousky tučnějšího sýra a bylinkami. Někdy i pár sekaných oliv a najemno pokrájené ančovičky. Toustík k tomu, báječná večeře.

Rajčata obyčejná s olivami obou barev nebo kapary, cibulkou, bylinkami, dobrou zálivkou s olejem a byť jsou čerstvá skvělá, tak přikrojím i pár sušených, naložených v oleji. Kombinaci se meze nekladou.

Okurku nejraději jako tzatziki. Se smetanou, česnekem, koprem. Ale skvělé jsou i okurkové špagetky, zalité zálivkou z kefíru a bylinek. Okurku nechat dost pustit šťávu, tu slít a pak zalít hutným kefírem a hned jíst.