27.7.2017 | Svátek má Věroslav



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Jahodová pěna (mousse)



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 48, poslední: 22.5.2017 10:02, přehled diskusí

Doplnění níže uvedeného receptu s mákem od čtenářky:
Autor: Z. Lika Datum: 20.5.2017 20:14

Ještě bych doplnila, aby byl recept jasný - umletý mák se smíchá dohromady s jahodami, cukrem a celou krabičkou smetany-šlehačky (neušlehané) - množství všeho se řídí počtem mlsných strávníků a chutí.

Zdraví O.S.

Další recept od čtenářky - velmi jedlý!:
Autor: Z. Lika Datum: 19.5.2017 19:46

Uvařit kynuté knedle bez náplně a přelít syrovými rozmačkanými jahodami s cukrem, mletým mákem a šlehačkou. Recept pochází od mé tchyně ze znojemska.

Přeji dobrou chuť.

O.Svobodová, Brno

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!:
Autor: M. Crossette Datum: 19.5.2017 20:36

Zajímavý recept, možná stojí za vyzkoušení. Ale to je myšleno dohromady - jahody, mák a šlehačka? Nebo jahody+šlehačka či mák+šlehačka. Možná jahody s mákem jdou dohromady, jen jsem to nikdy nejedla, jestli maminka jahodové knedle sypala mákem si nějak nepamatuji, já je tady sypu skořicí s cukrem.

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!:
Autor: Z. Lika Datum: 19.5.2017 20:40

Maričko, tak to neporadím, ale třeba se paní Svobodová ještě ozve. Osobně bych knedle přelila jahodami rozmačkanými s cukrem, pak posypala mletým mákem a navrch bych dala kopeček ušlehané šlehačky.

Ale umím si představit i "přeliv" smíchaný ze všeho najednou :-)

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!:
Autor: M. Crossette Datum: 19.5.2017 20:53

Liko, já to myslela tak, jak popisuješ, ne že se vše předem smíchá v jednu "polevu". A asi to tak i myslela pí. Svobodová. Mě jen zarazilo, jak bude susto v této směsi chutnat "v puse", tedy pocit jahod a máku dohromady. Ale asi dobře. A šelhačku já mohu kdykoliv a na čemkoliv (ale i samotnou!!).

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!:
Autor: Z. Lika Datum: 19.5.2017 21:12

Maričko, mně to chutná božsky, mák miluju a s jahodami je výborný. Mák se tedy musí pomlít a chce navíc cukr nebo něco hodně sladkého, což v tomto receptu je. Nevím, jak se u vás sežene mák? Hlavně aby nebyl žluklý, pak je hořký. A určitě nekupuj mletý mák, právě kvůli tomu žluknutí.

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!:
Autor: M. Beda Datum: 19.5.2017 21:20

Liko, já nemám mlýnek na mák, tak kupuji mletý - a skladuji ho v mrazáku

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!:
Autor: Z. Lika Datum: 19.5.2017 21:31

Radši bych ho předem ochutnala, skladování v obchodě mu nepřidá.

ad mletý mák:
Autor: Z. Lika Datum: 19.5.2017 21:45

Když potřebuji menší dávku mletého máku, rozdrtím ho v tříštivém mlýnku na kafe. Ale není nad mlýnek.

Re: ad mletý mák:
Autor: K. Holubová Datum: 19.5.2017 23:22

Mák neeee! Mám ho moc ráda, ale mám na něj alergii a oteču. Je mi to moc líto. Koláče s mákem! Mákem posypané bramborové šišky! Nebo knedlíky! Nudle s mákem nemusím, to fakt ne. Nojo, jenže bohužel.

Re: ad mletý mák:
Autor: Z. Lika Datum: 19.5.2017 23:37

Tak to je velká škoda, taková alergie na mák. Tak zbývají ty jahody se sektem, což taky není špatné :-) Už se na jahody těším, už se objevily i české, ale to budou zřejmě ze skleníku, jinak to není možné přece.

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!:
Autor: Š. Matyášová Datum: 22.5.2017 9:58

mák k rozmačkanejm švestkám klidně, ale k jahodám?? No nic,vez,mu pár koousků jahod a zkusím to samotné,s tím mákem,a trochou šlehačky..tak ymi to moc nejde...ale když jsou dobré jahody s chilli ....

děkuji za komentáře:
Autor: M. Crossette Datum: 19.5.2017 16:24

a protože jsou si hodně podobné, odpovím hromadně. Také mám syrové jahody ráda, jenže čtyři litry je opravdu hodně jahod. Pokrájene a procukrované na zmrzlinu - to jsou také syrové. Stejně tak do té pěny jsou přidané syrové, jen pošťouchané. Takže jedině v knedlíkách byly vařené, ale nám i tak chutnají (tedy já mám raději s borůvkami, nebo meruňkami, ale dobře prozrálé jahody take beru). Takhle "pěna" není úplně tuhá "ke krájení" je to trochu jako tužší hodně krémový pudink. A protože je to studené, hlavně v horku v horku chutná obzvláště, navíc i kdybyste jí jedli venku na slunci, tak neroztaje, udrží si formu až do posledního sousta.

Co se želatiny týče, jak jsem napsala, s českou nemám zkušenosti (z plátkovou bych to asi také neuměla). Ta naše je velice jednoduchá. Jemný prášek, který se krásně ve studené vodě rozpouští, necuckuje a asi proto je její použítí velmi oblíbené, zvládne to i dítě. Ano nechat ji zatuhnout tak, aby měla dále použitelnou konzistenci (vmíchat tu šlehačku a jahody) chce několikrát v lednici kontrolovat (strčit do tekutiny prst), ale netrvá to dlouho. Kdysi dávno, v začátcích poznávání am. kuchyně jsem si dokonce oblíbila jednen druh buchty. No vlastně to byl piškot, který se upekl v pekáčku. Po vychladnutí se koncem vařečky různě a dost hustě propíchal až na dno a do těch dir se nalila prochladlá ale stále tekutá želatina vybrané ovocné chuti. Nechalo se to ztuhnout a pak při krájení měla každá porce hezké barevné štráfky.

No a z dětství se pamatuji na lívance s jahodami. Jahody byly buď jen rozšťouchané s cukrem, nebo zamíchané do tuhého sněhu z bílků. Ale také jsem jednou jako dost malá zjara na chatě po prvních jahodách dostala šílenou kpřivku. Prostě příliš moc čerstvých vitamínů po zimě.

Tak pokud někdo pěnu zkusíte, přeji vám, aby chutnala.

Re: děkuji za komentáře:
Autor: M. Crossette Datum: 19.5.2017 16:25

Ja a Liko, děkuji za opravu !

Re: děkuji za komentáře:
Autor: Z. Lika Datum: 19.5.2017 20:47

Maričko, Ty o tom píšeš tak sugestivně, že se k želatině ještě vrátím. Dřív jsem dělala jen tvarohové "dorty" zahuštěné želatinou, jenže byly příliš syté. Buchta kombinovaná s želatinou mě zaujala, to může být velice dobré. Totiž soudím, že želatiny není nikdy dost - jsou po ní pěkné vlasy, nehty a pružnější kosti :-) Dočetla jsem se, že po pobytu v americké nemocnici zbujní vlas, protože tam fedrují do pacientů želatinové dezerty denně :-)

Re: děkuji za komentáře:
Autor: M. Crossette Datum: 19.5.2017 21:29

Ano, podávání želatinových moučníků je v am. nemocnicích opravdu oblíbené, právě pro rychlou přípravu, lehkou stravitelnost a jejich trvanlivost. Navíc, když jde člověk třeba na colonskopii a musí si zcela vyprázdnit střeva, tak želatinové poháry jsou povoleny právě proto, že člověk má pocit, že "něco snědl", a při tom to v žaludku a střevech nezůstane dlouho. Jen to Jello nesmí být červené (případný zbytek by vypadal jako krev! Já dovedu klidně den "hladovět", ale choť moc ne, takže vždy před tímto testem nakoupil zásobu želatinových krabiček a v lednici jsem měla vyrovnané pohárky.

O kladném vlivu želatiny na vlasty a nehty vím a potvrzuji, že to nefunguje (tedy u mne). Dokonce se tu takový prášek prodává extra právě na to (tedy nevím, jestli ještě)a jeden čas jsem si takovou želatinu poctivě kupovala a dělala. A výsledek? Vlasů mám na hlavě opravdu málo a jemné jak miminko a nehty jsou tenké a snadno se lámou furt. Sen o dlouhých vlasech se mi nikdy nesplnil(protože navíc vždy rostly šíleně pomalu) a narůst nehty delší než "přes bříška-kůži prstu" se mi také v životě nepodařilo. A že jsem zkoušela kde co na vitamínové bázy - prostě to nefunguje. Na druhé straně, pružná (tedy ohebná) jsem myslím stále dost, klouby mě nebolí, tak možná tady ta dříve pojídaná želatina pomohla :)

Re: děkuji za komentáře:
Autor: Z. Lika Datum: 19.5.2017 21:46

Tak to je, Maričko, jasné - želatinu ukládáš do kloubů. A kdybych si měla vybrat, tak hlasuji pro klouby :-)

Re: děkuji za komentáře:
Autor: Š. Matyášová Datum: 22.5.2017 10:00

kup si Gelorena budeš koukat,co s tebou udělá.....

Pro ty, jimž se nedaří:
Autor: Z. Iva Datum: 19.5.2017 16:19

želatinová poleva - želatinu namočíme do studené vody, po dokonalém nabobtnání ohřejeme vodu, ovocnou šťávu v množství uvedeném na obalu, samozřejmě odpočítáme vodu na nabobtnání.

Zahříváme do doby,než se želatina rozpustí, nevaříme, želatina by mohla získat pachuť, v případě ovocné šťávy by se mohly začít srážet případné bílkoviny obsažené ve šťávě (zákal). A teď to podstatné - napustit dřez nebo mísu co nejstudenější vodou a za stálého míchání chladit, někdy je potřeba vodu vyměnit. Želatina tuhne okolo šestnácti stupňů, pak to jde fofrem. Nalít na dort nebo koláč s ovocem. Pokud se nepovede rovný povrch, je možné napravit - ve vařící vodě nahřát lžíci, utřít do sucha a srovnat hrboly na dortu (rozpustí se). Opakovat, dokud je potřeba.

Re: Pro ty, jimž se nedaří:
Autor: Z. Iva Datum: 19.5.2017 16:20

Zapomněla jsem napsat, že do té ohřáté vody (cca 60 st) dáme tu nabobtnanou želatinu.

Re: Pro ty, jimž se nedaří:
Autor: M. Crossette Datum: 19.5.2017 18:45

Ivo, připomněla jsi mi, jak jsme si za pobytu v Německu v kavárnách dávali dorty, které měly tenký podklad, který byl prohlobený s vroubkovým okrajem (takový hodně mělký americký "pie"). V té prohlubině bylo velmi dekorativně poskládané buď jen jedno ovoce(třeba právě jahody), nebo různá směs. A pak to bylo celé zalité silnou vrstvou želatiny. Bylo to moc dobré, ale hlavně to krásně vypadalo, takže člověk vlastně kupoval nejprve očima, prostě se nedalo odolat. Dokonce jsem si tu plechovou formu koupila, má vypouklý střed právě proto, že až se korpus vyklopí, tak má prohlubeň. Možná to znáte. Jenže mě se nikdy nepodařilo ten korpus vyklopit bez potrhání a tak jsem to nakonec vzdala. Forma mi tu léta ležela zasunutá v šupleti pod sporákem a protože byla z nějakého plechu, časem chytla rez a nakonec jsem ji vyhodila. Ale teď se mi ty německé parádní dorty úplně vybavily před očima.

Re: Pro ty, jimž se nedaří:
Autor: Z. Iva Datum: 19.5.2017 19:47

Maričko, já dělávám dort - spodní vrstva piškot, pak pěna podobná té tvé (malinová, jahodová), další vrstva piškotu a navrch ovoce zalité želatinou. Aby se mi to nerozteklo, používám takovouhle formu https://www.utc.cz/cs/forma-na-dort-nastavitelna-kulata-pr-16-30-cm/346569p/

Re: Pro ty, jimž se nedaří:
Autor: M. Crossette Datum: 19.5.2017 20:33

Ivo, tenhle nástavec vůbec neznám, šikovný vynález. Já se snažila papsat tuhle formu.

http://bilder2.eazyauction.de/gartenhaushalt/artikelbilder/79.jpg

Jinak tvůj dort musí být dobrota, sliny se mi zbýhají :)

Re: Pro ty, jimž se nedaří:
Autor: Z. Iva Datum: 19.5.2017 22:25

Maričko, já vím, co jsi myslela. Ten "můj" dort je místo klasického dortu s krémem, není tak sladký a je mnohem lehčí než s máslovým krémem.

přidávám se:
Autor: M. Beda Datum: 19.5.2017 11:18

k těm, kteří jahody slupnou jen tak, bez jakékoli úpravy, syrové - a já dokonce ÚPLNĚ bez ničeho, dřív jsem si je namáčela do moučkového cukru (když jsem ho přestala kupovat, bo nebylo na co, tak klidně i krystal/písek)

Maričkóó´,:
Autor: A. Lex Datum: 19.5.2017 11:02

já si stále se želatinou moc nerozumím, i když už se tady prodává želetina upravená "pro blbé". Buď mi ztuhne moc, nebo málo, koláč s povrchem ze želatiny a pod ním ovoce, tak to nemám tu želatinu čirou, ale matnou.

Jinak ta pěna vypadá víc než jedle.

Re: Maričkóó´,:
Autor: A. Bytová Datum: 19.5.2017 14:26

Gelééé nééé, já taky né! Se to chvěje a tak. :)

Jahůdky jóó, nejlépe čerstvé přímo záhonové, ale souhlas, Mariččina pěna vypadá nadmíru přívětivě.

Re: Maričkóó´,:
Autor: Z. Jitur Datum: 19.5.2017 14:40

také se přidávám, neumím to ani s práškovou, ani s tou plátkovou, zkusila jsem to někdy dávno jednou a pro neúspěch už neopakovala. Ale ta jahodová pěna vypadá, Maričko, velice lákavě!!! A jahody mám moc ráda.

Re: Maričkóó´,:
Autor: T. Zana Datum: 19.5.2017 19:24

Taky nejsem želatinová. Ale vypadá to moc hezky a v dnešním horku bych si je tak uměla představit :-)

Jahody, ty co se nesnědly syrové, obvykle zamrazím, ale čtyři litry je hodně :-)

jahody a kondenzované mléko:
Autor: Z. Inka Datum: 19.5.2017 9:35

tak to bývalo u mne N1, teda až do maturity. To v Kolíně jahody zrají velmi brzy a na zakončení svatého týdne mi Bimbo přivezl krabici jahod a kondenzované mléko. No a jak jsem byla z toho strachu a stresu vedle, sežrala jsem to večer jako čuník. Díky tomu ani nevím, jaké jsem měla při maturitě otázky, pro mne bylo nejdůležitější půl hodiny udržet obsah střev uvnitř. Přestávky mezi jednotlivými předměty jsem trávila převážně na záchodě, dokonce mi tam Bimbo donesl i kytku. Na jahody s kondenzovaným mlékem jsem nezanevřela, jen si je dávkuji...