21.9.2017 | Svátek má Matouš



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Sarma



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 73, poslední: 9.5.2017 6:00, přehled diskusí

Zrejme to je hodne slovanske.:
Autor: P. Sulc Datum: 9.5.2017 6:00

Polaci tomu rikaji golobky, holoubci. Ale pamatuju pred 50 lety se do CSR dovazely z Buharska dve vyborne konservy: plnene vinne listy a dzuvec s tunakem. Moc rad na ne vzpominam.

Liko,:
Autor: Z. Jenny Datum: 21.4.2017 20:50

díky za perfektní recept, občas dělám něco podobného, jen to vše vrazím do velkého pekáče z litiny. Dneska jsi mi udělala strašnou chuť na závitky, tak asi něco vymyslím o víkendu. Ty jsi teda výtečná kuchařinka, však víme pamatujeme. :-)

Re: Liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 21:04

Závitky jsem zkoušela a jedla poprvé :-) Ten pekáč z litiny se na to hodí - akorát by závitky měly být natěsnané k sobě, tak jich musíš udělat množství.

Jo, na akci ráda vzpomínám, snad se situace konečně vyvrbí a dáme repete.

Re: Liko,:
Autor: Z. Svobodová Datum: 22.4.2017 1:58

Liko, tn recept je vážně inspirativní, ale já zrovna kysaelé zelí nemusím, protože mi nějak nechutná.Vařívala jsem podobné závitky, avšak balila jsem maso s rýží do listů z vinné révy . Postup i suroviny byly shodné s tvým treceptam. přeji všem pěkný víkend a mizím z netu.Jdu chrnět.

tak tedy přemýšlím...:
Autor: M. Crossette Datum: 21.4.2017 18:34

jestli jsem kdy zelné závitky vůbec jedla? Jedla jsem plněné papriky, ale chuť zelných závitků si nějak neumím vybavit. Přesto se mi nechce věřit, že bych je fakt nikdy nejdela - začínám mít paměť ementálu :). Ale já jsem je určitě nikdy nedělala. Tohle vypadá velmi chutně, manžel má zelí v jakékoliv úpravě rád, tak si recept uložím a možná někdy zkusím (tedy jen v povařených listech). ALE, Liko píšeš, že se vše zalije vodou, aby to bylo zakryté. To se pak závitky vlastně vaří a ne dusí, že? Není pak chuť náplně přílis "vařená" a všechna její chuť se vyvaří do omáčky? Přeci jen je v dušení a vaření rozdíl. Ale take píšeš, že všem moc chutnalo, tak asi ne, nebo to konečnou chuť nepokazí.

Re: tak tedy přemýšlím...:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 20:22

Znovu jsem se důkladně podívala do receptu, a výslovně se tam píše "add water until it covers everything". Našla jsem toto video:

1url.cz/hts2D

které nejvíc odpovídá "mému" receptu, až na drobné odlišnosti (přidali snítku kopru a cibuli nejdřív osmahli). A opravdu se tato sarma vaří pod poklicí položenou "naštorc" a zatížená vloženým talířkem, aby závitky zbytečně neplavaly. Video má jen asi šest minut a stojí za shlédnutí. Paní i dobře popisuje, jak zacházet se syrovým zelím, pokud nemáme naloženou hlávku - radí syrovou hlávku (s vyříznutým košťálem) celou povařit v osolené octem okyselené vodě, a teprve pak z ní listy olupovat - jsou měkké a nelámou se. Všechno je v tom videu :-)

Ještě doplněk k čerstvému zelí:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 20:37

Totiž v tom videoreceptu paní radí hlávku čerstvého zelí povařit jenom v trochu okyselené vodě - nikoli osolené. Zelí v osolené vodě totiž nechce změknout, to si pamatuju z domu :-)

Re: tak tedy přemýšlím...:
Autor: M. Crossette Datum: 21.4.2017 21:15

Liko, děkuji moc za video, právě jsem ho shlédla a až se mi sbíhaly sliny! Líbilo se mi jak ta starší paní doplnila, že se má zelí našťouchat i po straně do otvorů závitků (nebalily je tak pečlivě jako ty:) ). A najednou se mi vybavilo, že jsem kdysi slyšela, že se středy povařených listů zelí na závitky dají paličkou mirně rozklepat a pak už se nemusí vykrajovat. Jen ta rajská šťáva mi tam přišla už moc. Tedy moc kyselého (já jsem na to v posledních letech dost háklivá)a protože omáčka se zdá sama o sobě dost vodnatá, přilitím rajské šťávy už by mi to přišlo jako zalité rajskou polévkou. Ale nemám co kybicovat, nejedla jsem to, že áno :)

Re: tak tedy přemýšlím...:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 22:10

Taky jsem už rajskou šťávu nepřidávala a bylo to opravdu moc dobré.

Re: tak tedy přemýšlím...:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 20:29

Jo a děkuju, Maričko, za upozornění na tento detail - totiž té vody není v hrnci příliš, protože závitky se musejí vložit natěsno k sobě, čili zvolit příslušně malý hrnec.

áááááách:
Autor: M. Beda Datum: 21.4.2017 11:13

zelné závitky s mletým masem jsou mňamka převeliká!!!!!!! akorát teda z kysaného zelí to neznám, jelikož jsem takové nikdy neměla

a snad ještě víc mi chutnají kapustové, ta chuť je jiná (někomu kapusta nelibě voní) a já bych se po tom utloukla, podávám ale teda s bramborem

hm, že bych si šla dát aspoň bílej jogurt, páč jsem asi dostala hlad??? :-DDDDDDDDD

Re: áááááách:
Autor: T. Zana Datum: 21.4.2017 18:29

Kapusta už leží na balkoně, bude zítra :-)

Má kamarádka:
Autor: O. Bernsteinová Datum: 21.4.2017 10:56

z Bulharska mívala na balkoně veliký plastový sud. V něm byly naloženy celé hlávky zelí, zalévala je jen slanou vodou, kterou jednou či dvakrát za týden vypustila ze sudu (u dna měl sud kohoutek) a nalila zase seshora. Jak dlouho, to nevím. Výsledné zelí bylo bílé, měkké a vlastně ani nebylo kyselé. Lák byl neuvěřitelně páchnoucí, leč prý zdravý a chutný (nenašla jsem odvahu).

Re: Má kamarádka:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 16:24

To je zajímavý postup. Napadá mě, jestli bylo nakonec opravdu zkvašené, anebo pouze vylouhované, těžko říct.

Mňam,:
Autor: Z. Nítkovská Datum: 21.4.2017 10:16

dala bych si, ale nedám, surovin nemajíc (a dostupný coop nepříliš dobře zásobený). Nu což, popřemýšlím, co jiného bych si mohla na neděli zavinout -roládky všeho druhu můžu.

Jen poprosím Tečku, mohla bych zažadonit o OSVĚDČENÝ postup, jak kvasit zelí v dávce pro jednoho? Díky.

Re: Mňam,:
Autor: Z. Tečka Datum: 21.4.2017 10:52

Můžu to dát na Hady do kuchařského koutku, Je to tedy velmi jednoduché, ale pokud můžete na Hady, dala bych to radši tam, abych tu neplevelila.

Re: Mňam,:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 12:25

Tečko, klidně sem, je to k tématu!

Re: Mňam,:
Autor: M. Beda Datum: 21.4.2017 12:28

Liko, to určitě, aspoň pro ty kdož nejsou z řad Zvířetníků, ale tady to do zítřka zapadne, zatímco na Hadech to bude "nafurt" :-))))

Re: Mňam,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 21.4.2017 12:43

chtěj po Tečce článek :-D

Re: Mňam,:
Autor: Z. Tečka Datum: 21.4.2017 13:32

Ale no tak, Sharko, už je to na Hadech.

Sem to můžu dát, ale budu mít jako stará wordařka dost problémů s tím mým entrováním.

A článek by byl bez fotek, protože budu zase nakládat až na podzim.

Re: Mňam,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 21.4.2017 13:48

tak si to dej do poznámek v kalendáři a až to na podzim budeš nakládat.... však on přijde vhod....

Re: Mňam,:
Autor: Z. Nítkovská Datum: 21.4.2017 18:44

Mockrát děkuji za recept, až se někdy dostanu k zelí, vyzkouším. Asi zkusím mezi nakrájeným zelím ponechat i několik pěkných listů...

Re: Mňam,:
Autor: Z. Tečka Datum: 21.4.2017 20:42

Dělá se až z podzimního zelí, letní není vhodné, nevím proč, ale babičky to věděly.

Re: Mňam,:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 21:07

Letní zelí příliš měkne, bředne. Jsem se dočetla. Letní zelí se hodí na rychlokvašení.

Hmmm:
Autor: T. Zana Datum: 21.4.2017 9:51

Mleté můžu všelijak a mleté hovězí ráda - na rozdíl od hovězího vcelku, které nevyhledávám (synek nás tuhle zval do stejkárny, tak jsem se ptala, co tam mají ještě jiného :-)

Re: Hmmm:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 10:09

Zano, tenhle recept mě překvapil a doporučuju - jídlo je lehké a velmi dobře stravitelné, není v něm přidávaný tuk ani mouka, ingrediencí minimum. Já si knedlík nedala, jen vařenou bramboru, a rozhodně jsem pak neodpadla jako po klasickém vepřo-knedklo-zelo. Na lehkosti balkánské kuchyně opravdu něco je.

Něco podobného:
Autor: Z. Tečka Datum: 21.4.2017 9:15

popisovala moje někdejší rusínská kolegyně. Když jeli na dovolenou k rodičům na Slovač, přivezli si odtamtud celý hluboký plech předpřipravených závitků. Tam tomu říkají golubce.

Tak ten plech doma dopekla a přivezla do práce. To teda bylo žraso. Myslím ale, že to bylo balené do syrového zelí. Balení do kysaného může být ještě lepší, já tedy kysané moc ráda.

Re: Něco podobného:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 9:31

Ano ano, golubce. Koukala jsem po obchodech, a občas se dají koupit zelné kvašené listy, když už ne hlávka.

Na kvašené jsem naučená odmala, naši nakládali na zimu zelí a při každém vybírání jsme dostávali ochutnat, kolik jsme chtěli, bylo výborné.

Re: Něco podobného:
Autor: Z. Tečka Datum: 21.4.2017 9:42

Já si nakládám zelí sama, jen do sklenic po okurkách, mám to už v oku, tu dávku pro jednoho. Akorát se to musí víc hlídat.

Jsem ještě z generace, která si mohla kysané zelí koupit od stařenek, které ho prodávaly z dřevěných soudků, třeba na poutích, do pytlíků, nebo u krámku do hrnečku. Tomu se žádné kupované zelí nevyrovná.

Ty listy bych mohla zkusit, beztak je při krájení z té hlávky loupu.

Re: Něco podobného:
Autor: Z. Lika Datum: 21.4.2017 10:13

Zelí kupované v pytlíku v sámošce je bohužel konzervované, aby holt na tom pultu vydrželo. Taky už si dělám kvašené leccos doma, a hele, jaký praktický bazmek se prodává: 1url.cz/4tsNF Velice se mi osvědčil.