17.12.2018 | Svátek má Daniel



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Králika, pořád jenom králika... ani Pinďa už to nežere...



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 37, poslední: 30.11.2015 6:48, přehled diskusí

Oskarino,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 30.11.2015 6:48

piš receptíky do Kuchařskýho koutku, piš je i do Mlsotníku..budeme rádi... jsem ráda, že je někdo králíkovej jako já :-D

A co králík v balíčku!:
Autor: Z. Oskarina Datum: 28.11.2015 16:33

Sharko, moc děkuji!

Nedá mi to nepřispět, protože článek mi povzbudil slinné žlázy a jdu si vzít něco dobrého. Králík, mňam!

Vaříme také bílou polévku, jen tam nedávám brambory a zeleninu, ale jako vložku rýži, trochu okyselím, pak smetanu... ach! U stolu byla vždy rvačka o to, kdo obere hlavu (já to nemusela..).

Ale vrcholem mého kulinářského umění byl Králík v balíčku podle klasické francouzské kuchyně. Plátky potřít bylinkami, zabalit do tenkého plátku dobré slaniny, dusit s rajčaty a šalotkami, podávat s rýží (a s odstraněnou nití, kterou to bylo převázáno :-) ). To byla opravdu pochoutka, když se plátek rozkrojil a jemná vůně bylin ovanula nos a pak naplnila chuťové pohárky...Recept mohu dodat, ale spíš na H., tady je to pro mne obtížné.

Králík stokrát jinak, je to maso, které lze dělat jako divočinu, jako dietu, péci, smažit, dusit,  podávat zadělané nebo jako ragů - jsem v tom školená, protože jsme měli třicet let pravidelnou dodávku králíků...

Poděkování všem..:
Autor: Š. Matyášová Datum: 27.11.2015 19:35

díky,že jste si králičí Mlsotník přečetli a já Vám slibuju,že příští bude o místní specialitě......:-D

Králíka:
Autor: Z. Jenny Datum: 27.11.2015 19:07

můžu, jak na mrkvi,tak i na smetaně a smažené malé řízečky taky nejsou špatné, nakonec i ta polívka je dobrá::-)) Akorát teď už nemám přísun, sice jsem na dědině ale jak jsem byla na tom ouřadě, tak jsem si nedovolila nikomu o koupi říct. Teď už někdy do budoucna hodím háček, nebyl by špatnej králíček protaženej přes bůček.

Jo králííka:
Autor: M. Crossette Datum: 27.11.2015 17:37

tak toho miluju !!! Dostávali jsme ho od příbuzenstva (a jeden čas je měli i v králíkárnách na chatě). Kdykoliv jsem se chystala na návštěvu domova, prosila jsem maminku, zda by nemohla udělat králíka "na přivítanou". Jednou nás na něj pozval bratr a jeho králík mi nesmírně chutnal. Když jsem se pídila po receptu, bratr řekl, že mi ho bohužel nemůže dát, jelikož prý z nedostatku inspirativního koření použil čajovou směs "na prdíky" pro jejich tehdy malou dcerku a sám byl překvapen, jak se oběd povedl :)

Tady se v obchodě králík koupit nedá, ale jednou jsem našla inzerát v novinách (z vesnice nedaleko od nás), tak jsem tam volala a paní mi dva králíky dovezla (stažené, vykuchané). Ale byli to opravdu mladí a tím pádem dost malí králíčci, protože jeden celý pečený nám jen tak tak stačil pro dva k večeři. Víckrát jsem je už nekoupila.

Sharko, sbíhají se mi sliny, jak na polévku, tak na masíčko a přeji tvé mamince, aby tě na polévku mohla zvát ještě řadu let.

Re: Jo králííka:
Autor: Š. Matyášová Datum: 27.11.2015 19:32

Děkuju Maričko,za vzpomínku na prfíkového králíka a hlavně za to krásné přání...

Trochu OT..:
Autor: Z. Lída Datum: 27.11.2015 13:47

ale jsme přece v Mlsotníku :-)

Od té doby, co Marička uveřejnila recept na Coleslaw, mám na něj chuť. Ale co dělat, příslušné mašinky nemaje? Až včera převážila chuť nad racionálním uvažováním. Rozhodla jsem se salát udělat i kdybych měla to zelí ručně nakrájet na ty malinké kousíčky. A ozvala se ve mě ta hospodyně odchovaná socialismem :-) A tak jsem zelí nastrouhala na hrubším struhadle, mrkev na jemnějším. Jen tu cibuli jsem nakrájela. Při strouhání je větší odpad, ale zase se pomějí i králíci (a jsme zpět u tématu).Salát je v lednici a tu mám dokonale vyvětranou :-)) I tu pohotovostní lžíci jsem v misce nechala! Takže DÍKY MARIČKO !

Re: Trochu OT..:
Autor: M. Crossette Datum: 27.11.2015 17:23

Lído, jsem moc ráda, žes coleslaw vyzkoušela, doufám, žes salát udělala hezky sladký, jinak to prostě nebude mít tu správnou chuť. Já mám na sekání přísad mnou popsaný sekáček. ALE asi před 3 měsíci jsem podědila od švagrové velký mixer, který už ona nechtěla (je vidět u mého miunulého článku na fotkce za mým novým válem a nastrouhala jsem na něm bleskově i ty brambory, co na vále leží). Koncem října jsme měli naše koždoroční BBQ party a já tentokrát dodala právě coleslaw a sice ze 2 velkých hlav, takže ho byla hromada. Z čisté lenosti jsem se rozhodla použít právě ten mixer (s běžnou vrtulkou, co se dává dolů). A ono to šlo krásně!!! Dávala jsem každou zeleninu zvlášť a všechno se nasekalo stejnoměrně, na drobno, byla jsem sama překvapená.

Re: Trochu OT..:
Autor: Z. Lída Datum: 27.11.2015 18:00

Maričko, salát je přesně podle tvého receptu a sladký je akorát.A je móóóc dobrý! Špatně asi bude mně, protože pořád užírám :-)

Já nemám ani mixer, všeobecně tyhle mašinky moc nemusím. Připadá mi, že je myju dýl, než kolik pracovaly.

Re: Trochu OT..:
Autor: M. Crossette Datum: 27.11.2015 21:16

Jo, jo, tímhle salátem je snadné se ne přež...jíst :) U nás nikdy v lednici dlouho nevydrží :)

Ano mytí součástek mixéru delší, než jejich použítí byla moje argumentace(proto jsem svůj stařičký, dávno koupený brzy uložila a přestala používat). Ale švagrová mě přesvědčila, že u toho, co mi dala "si zvyknu" a asi měla pravdu. Je fakt, že 2 hlavky a přísady mi trvaly pár minut. Ta hromádka nastrouhaných vařených brambor na fotce také byla otázka sotva minuty, stejně jako poslední hromada bazalky na pesto. Takže uznávám, že mi to mytí součástek stálo za to. Ale na svůj ruční kráječ a různá struhadla jsem nezanevřela. Prostě při menším objemu surovin budu dale brat "ruční náčiní", na velké množství elektriku. Chystám se letos dělat kysané zelí a to jsem vždycky "ručně" krouhala těch 9 čí vice hlávek a cibuli(na tu jsem alespoň brala mandolin), tak letos si to zmechanizuji :)

Pečeného králíka:
Autor: Z. Vave Datum: 27.11.2015 13:04

mám nesmazatelně spojeného s víkendy u táty a u babičky mečové. S dušeným zelíčkem a kynutými knedlíky. Později babička dělala ty burizonové knedlíky ze sáčku, chutnaly mi moc, ale když jsem je po letech zkusila uvařit, tak to bylo něco úplně jiného a nedobrého ...

Králíka jako svíčkovou jsem sice snědla, když mi ho někdo předložil, ale v životě by mě to nenapadlo ho takhle upravit. Prostě králík se peče, s bůčkem nejlépe, s kouskem uzeného taky, s česnekem či bez, na cibuli nebo na zelenině, ááách, pěkně do červena - nic neumí tak krásně zčervenat, jako dobře udělaný králík. .... Babičko ho píkávala v kamnech, ale když se pak přestěhovala nahoru, tak ve velké remosce, ta byla na pečení úžasná. Chodila jsem ochutnávat šťávu, až jsem si vždycky pusu popálila. :o)

Jééé, to bych si dala, na zvlněném talíři s růžičkami na okraji, áááách, babičko babičko moje!

Re: Pečeného králíka:
Autor: Š. Matyášová Datum: 27.11.2015 13:39

ano Vaví,králík má být červený a šťavnatý,pak je to chuťová bomba...

já ho jím zase z toho talíře,na kterém je focen, s kačenkou ;)

Králíky mám rád.:
Autor: Z. Jovo Datum: 27.11.2015 11:26

Hlavně ty z klobouku. Bob a Bobek to je moje potěšení.  ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=K39-EViTJss

Jó králík:
Autor: Z. Yga Datum: 27.11.2015 11:17

Naši snad chovali všecko, co se dalo sníst ... akorát na ty nutrie nakonec nedošlo (kvůli nedostatku tekoucí vody). A králík, co by stálice, vydržel až do dnešních dnů - mamka má aspoň jednu králičku (a co se nazlobí, než zabřezne, neb po těch samcích už taky nic není - chich).

Takže králík 100x jinak (už jsem se zmiňovala o oné brožurce s milými kreslenými obrázky). Polívka byl klasický vývar ( o hlavu jsme se sestersky podělily - i ten mozek byl na tři díly), jinak králík smažený (vždycky mlaďoch), dušený na paprikář a pečený na česneku, cibuli, kořenové zelenině (ála svíčková), na leču (mňam), s houbovkou, koprovkou, rajskou a játrovou (tu jsem měla nejradši - podušené kousky jater, plic a ledvinek) - u nás se jedla hlavně knedla - naši stařeček a taťka "nic inýho nežhrali" (;o), proto ty omáčky. Byly pokusy s uzením králíka (taky móc chutné), a když byla kačena, tak se k ní přihazoval králík (dobrota veliká - ještě i teď to někdy dělám).

A když se dělali klobásy, tak se tam dávalo maso ze starých samic, které už měly ke třem kilům a hodně sádla, tudíž na normální vaření už lehce nepoužitelné.

A když se po Vrbici rozneslo volání "Kůůůůžééééé, vykupujeme kůůůůůžéééééé ..." všecka děcka honem letěla domů, popadla ty vysušené vypnuté pozůstatky micošků a mazala před barák, aby "kožařa" nepropásla - to bylo slávy, když za některou kožku dostala až tři koruny (ale většinou jednu).

Hmmm:
Autor: T. Zana Datum: 27.11.2015 10:25

Tak já proti králíkům nic nemám, ale jedla jsem ho jednou v životě. Nemáme příbuzné mimo Prahu a Franta ho nejí.

Ale popsané a natočené je to skvěle :-)

A abych nezapomněla, tu mrkev můžu.

Re: Hmmm:
Autor: Š. Matyášová Datum: 27.11.2015 10:31

koukám, že jednou udělám Králičí Dubení  :-D

Re: Hmmm:
Autor: D. Ruščáková Datum: 27.11.2015 11:23

Tady se připojím k Zaně - králíci mě minuli a pořád míjejí, byť žiju na vsi. Jinak skvělej článek!:)))

Re: Hmmm:
Autor: Š. Matyášová Datum: 27.11.2015 11:37

Díky  Dede ! :-D

Králíka:
Autor: Z. Matylda Datum: 27.11.2015 10:11

jsme v dětství mívala často, protože je děda choval. Takže králík byl furt. Není to pro mě nijaká vzácnost, jako pro Mušketýra, který králíka miluje. A jak nerada obírám kosti, tak byla moje máti zvyklá stehna na řízky vykostit a narvat ty kosti s vnitřnostma a hlavou do polívky. A jinak jsme mívali králík pečeného s česnekm, na smetaně, závitky z králíka... dědeček byl maximalista. Když udělal ze slepičího výběhu záhon a zasadil tam květák, jedli jsme díky kvalitně vyhnojené půdě květák celé léto- holt se to muselo spotřebovat :)

Re: Králíka:
Autor: Š. Matyášová Datum: 27.11.2015 10:32

koukám, že jsme na tom s Mušketýrem stejně...ti chrti z krámu  mne nelákají a domácího sežememe jednou za uherskej rok...

Králíka jsme doma mívali:
Autor: Z. Lika Datum: 27.11.2015 9:15

a byla to pochoutka - přesně jak píše Sharka, pečený na česneku. Akorát vždy s rýží, to mi taky chutnalo.A pekl se celý, na obírání pidižebírek si taky vzpomínám. Takže polévka je pro mě novinka!

Tepelně upravenou mrkev jsem se naučila až v dospělosti a přišla jí velmi na chuť, dělám si ji co nejčastěji. A klidně i bez toho králíka, jen s bramborama :-)

Tak ať to mamince co nejdéle vaří, Sharko, ať se spolu máte dobře :-)

Re: Králíka jsme doma mívali:
Autor: Š. Matyášová Datum: 27.11.2015 10:30

Děkuju LIKO ;)  Já si těch chvilek moc považuju...

Králíků jsem včera koupila 12:
Autor: Z. Inka Datum: 27.11.2015 7:58

u Vetamixu chlupáčům. Mimochodem, ti, kteří nedají dopustit na německou kvalitu a fantastické, naprosto kvalitnější potraviny bych ráda upozornila, že tito králíci byli klasičtí Hauskaninchen, nádherně naporcovaní a balení, leč s dobou použitelnosti do roku 2008. Ať mi nikdo neříká, že to někdo nechtěl protlačit do potravinového řetězce, 7 let skladování v mrazírně přišlo na víc než co ten králík stál. Mimochodem, již před lety firmy Diana takhle prodávala argentinskou svíčkovou, králíky, divočinu.... za směšných 10 Kč, bohužel tak alespoň pět let starou. Králík Majdě chutnal, Felínek opovrhl a Garfield nebyl doma. No jestli jsem to kupovala venkovkám, tak ty svoje přetrhnu

Re: Králíků jsem včera koupila 12:
Autor: Š. Matyášová Datum: 27.11.2015 8:06

no neřikej mi,že jsi to neprubla.... když lidi konzumujou 15 let starej kompot  :-D

Re: Králíků jsem včera koupila 12:
Autor: Z. Yga Datum: 27.11.2015 11:02

A tisíc let stará vejce (:O)))))))))))))))))))

Re: Králíků jsem včera koupila 12:
Autor: Š. Matyášová Datum: 27.11.2015 11:37

tisíc ne, ale černá vejce mám ráda...

Re: Králíků jsem včera koupila 12:
Autor: Z. Inka Datum: 27.11.2015 11:34

Neprubla, neb je zatím syrový a upřímně - maso takovou dlouhou dobu zmražené ztrácí chuť a voní jako mrazák

Re: Králíků jsem včera koupila 12:
Autor: Š. Matyášová Datum: 27.11.2015 11:38

hodně česneku a zeleniny to spraví :-D

Re: Králíků jsem včera koupila 12:
Autor: Z. Iva Datum: 27.11.2015 15:53

Mno, Vetamix - na doporučení jsem koupila psinám ve Vetamixu lososa. Vypadalo to docela dobře, byly to okraje z filetů a semtam nějaká ploutev. Úplně levné to nebylo a ani jedna to nechtěla, ani syrové ani vařené, a to baští lososový olej na granulích...

Králík???? Rozvařená mrkev????:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 27.11.2015 7:17

Bože, bože, co jsem komu udělala!

A nevařim! Ani za nic! :)))))))