27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chvála selské omelety

Selská omeleta je jídlo mého dětství. Ze zbylých brambor, vajec a něčeho. Mívali jsme ji k večeři často a mívali jsme ji rádi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Matylda 16.1.2015 12:02

Re: Jééé, tu my taky rádi!

Knedlíky s omáčkou z povidel teda neznám :)

Š. Matyášová 16.1.2015 14:27

Re: Jééé, tu my taky rádi!

a vidíš, nám to vařej jednou za měsíc ještě s uzeným k obědu ve fabrice

T. Zana 16.1.2015 14:35

Re: Jééé, tu my taky rádi!

Matyldo, babička normálně povidla trošku rozmíchala s mlíkem a trochou másla (byla to teda docela kalorická bomba) a polila tím knedlíky. Kdybych si dneska vzpomněla a dělala je, asi přidám rum, do povidel je dobrej ;-)

Ta verze, co píše Sharka, bude nejspíš trochu sofistikovanější a z míň povidel, ale v podstatě je to ono.

Z. Rpuťová 16.1.2015 18:01

Re: Jééé, tu my taky rádi!

Knedlíky s povidlovou omáčkou teda můůůůžu! Mňam!

T. Zana 16.1.2015 14:31

Re: Jééé, tu my taky rádi!

Rýži mám (na rozdíl od YGY :-)) docela ráda, jen to dovyužití, no, je to vlastně taková čína, koukám...

Z. Lika 16.1.2015 8:57

Když jsem hledala obrázek

omelety, narazila jsem na opravdu chuťózní fotky. Taky různých dalších variant - jako je španělská omeleta (Spanish omelette), bramborová tortilla (Tortilla de patatas) atd. Jedna Španělka nás ji učila obracet - je na to zapotřebí plochý talíř velký jako pánvička s omeletou: omeleta opečená z jedné strany se sešoupne na talíř, pak se talíř přiklopí původní pánvičkou a prudce se celá sestava překlopí, takže se pánev ocitne dole. Voila! Doporučuji dělat nad stolem, nad podlahou pouze v případě, že máte psa. A nad sporákem vůbec! To se špatně uklízí :-)

D. Ruščáková 16.1.2015 9:43

Re: Když jsem hledala obrázek

:)))) Liko, nadchly mě ty možnosti a hlavně fakt, že se s úklidem rovnou počítá!:))

Z. Matylda 16.1.2015 12:00

Re: Když jsem hledala obrázek

Taky jsme to tak zkoušela, ale rodina prohlásila, že nepotřebuje omeletu opečenou z obou stran. Ušetřili mi práci :)

Z. Lika 16.1.2015 12:12

Re: Když jsem hledala obrázek

Je fakt, že selská omeleta není tak vysoká jako španělská, ta fakt potřebuje dopéct i shora.

M. Pajakerryková 16.1.2015 8:49

mňamka

která mě taky provázela v dětství, mám ji ráda ale ani nepamatuju kdy naposled jsem ji dělala.....asi je načase to napravit

děkuji Ti Matyldo za připomenutí dobré večeře

knedlíky s vajíčkem dělám častěji, taky dobré :)

Z. Matylda 16.1.2015 12:03

Re: mňamka

Na to, že je to rychlé, to ani není moc smažené :)

Z. Vave 16.1.2015 8:18

Jojo, selská omeleta

je geniální jídlo. Někdy přidávám na jemňoučké plátky cibuli, buď chvíli oprásknu s brambory, nebo jen tak pohodím na nalité vajíčko.

Mňam! Že bych to udělala k večeři? Sic nemám zbytek brambor, ale ten se dá snadno vyrobit. ;o)

Děkuju Ti za dobrý tip, Matyldo.

Přeju všem dobrý den. <3

Z. Matylda 16.1.2015 12:04

Re: Jojo, selská omeleta

Líbí se mi představa, jak vyrábíš zbytek brambor :)

O. Joklová 16.1.2015 13:22

Re: Jojo, selská omeleta

přesně tak!!! vyrobit (úmysleně) zbytek je krásná představa, i když to plně chápu a píše to přece i sama Matylda - že rovnou udělá mládežníkům o pár brambor víc

Z. Inka 16.1.2015 7:58

Bimbo též miluje

takovéto omelety ze zbytků, moc dobrá je i s anglickou slaninou. Já ty brambory opékám, když mám pórek nebo jarní cibulku, přidám též před zalitím vejcem. Sýr strouhám

Z. Matylda 16.1.2015 12:05

Re: Bimbo též miluje

S anglickou je dobrá, ale nám se zbytky anglické obvykle nepřihodí...

Z. Jenny 16.1.2015 7:47

Taky oblibuji omeletu

a knedlíky s vejci. Po vánocích a v zimě je to bezva rychlé jídlo a dnes jdu zrovna pro knedlík co vaří vedle v dědince ve školkovské jídelně, je moc dobrý a domácí, takže asi bude taky něco s knedló a pak dobrá večeře.

Matyldo, díky za připomenutí a chválu jednoduchých a dobrých jídel.

Z. Matylda 16.1.2015 11:46

Re: Taky oblibuji omeletu

Takový knedlík musí být skvělý, hmmm.

Z. Xerxová 16.1.2015 6:57

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

jojo - moc dobré vaření je tu dneska. Taky toto používáme na likvidaci zbytků... A přidám se i k Renatě - knedlíky s vajíčky jsou moc fajn jídlo

Z. Matylda 16.1.2015 11:37

Re: hezký den

Jo jo, knedlíky s vajíčky taky můžem :)

Š. Matyášová 16.1.2015 6:16

taky jsi se mi Matyldo trefila do chutě...

selskou omeletu dělávám, mám ji v oblibě a někdy vynechám i to vejce a dám si jen opečené brambory a nechám na nich roztavit trochu sýra a zasypu zelenejma bylinkama, případně přidám houby (ne žampiony) a k tomu salát nebo kefír ... je to moc dobrý jídlo a rychlý...a vždycky má jinou chuť....

Z. Matylda 16.1.2015 11:37

Re: taky jsi se mi Matyldo trefila do chutě...

Souhlasím s evším až po ten kefír, ten teda leju jen do lívanců nebo do buchet.

O. Joklová 16.1.2015 13:20

Re: taky jsi se mi Matyldo trefila do chutě...

myslím že sharka myslela, že ho k tomu pije, ne že ho nalije do té omelety

Š. Matyášová 16.1.2015 14:29

Re: taky jsi se mi Matyldo trefila do chutě...

ano,piju ho k tomu,neliji ho tam

Z. Matylda 16.1.2015 15:49

Re: taky jsi se mi Matyldo trefila do chutě...

No však já taky- do krku ho nenaleju ani omylem.

R. Enatae 16.1.2015 0:44

Selskou omeletu mám moc ráda

U nás se přidává ještě cibule, ne moc opečená. A jako doprovod kyselá okurka.

Moje nejoblíbenější "zbytkové" jídlo jsou knedlíky s vajíčkem, to je u nás skoro sváteční jídlo. Houskové knedlíky totiž vařím zcela výjimečně, asi tak čtyřikrát do roka, jako přílohu je nemusím. Ale když už je uvařím, tak vždycky pamatuju na to, aby druhý den mohly být knedlíky s vajíčkem. Pěkně do červena opečené na sádle a tak akorát nasáklé vajíčkem, aby knedlíky  ještě trochu křupaly a vejce byla vláčná... Asi o víkendu uvařím něco s knedlíkem :) Vytáhnu z mrazáku kus jelena a bude svíčková. A pak knedlíky s vajíčkem.

T. Zana 16.1.2015 9:58

Re: Selskou omeletu mám moc ráda

Jasně, okurka musí být :-) Nebo červená řepa.

Z. Lika 16.1.2015 10:25

Re: Selskou omeletu mám moc ráda

Mňam červená řepa. Naučila jsem se ji "piklit" (dělat pickles) s česnekem, prý je to polský způsob, a je to k užrání s prominutím.

Z. Matylda 16.1.2015 11:36

Re: Selskou omeletu mám moc ráda

No a recept je kde? Já jsem ji dělávala se zelím, taky to vůbec nebylo špatný.

Z. Lika 16.1.2015 11:56

Re: Selskou omeletu mám moc ráda

Řepa s česnekem? Nakrájí se na co nejtenčí plátky, dost se posolí a proskládá stroužky česneku, můžou se nakrájet. Zalije se vodou až pod povolené víčko, dva dny se nechá kvasit v pokojové teplotě a pak se dá do chladu (pozor, utíká). Je to opravdu šíleně dobré, dělala jsem si to jako studenou polévku - jen rozmixovat, případně dodat trochu bílého jogurtu nebo kysané smetany. Finta je tedy v tom, že se řepa nesmí strouhat, protože by to podpořilo jiný druh kvašení a žádoucí je to mléčné.

Teď jsem narazila na další možnosti - například přilít čerstvou sladkou syrovátku a kvasit s ní, a existují řepné kvasy jako osvěžující a prospěšný nápoj... Všude se zdůrazňuje, že (krom dalších zdravotních účinků) je to skvělá věc po projuchané noci. Což potvrzuji :-)