Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Jak si vychutnat celer, i když ho nemáte rádi
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
jtk 2.7.2009 13:56Re: :) Když to se musí umět udělat. Pokud ho dělali tak jako tenkrát tady v naší pracovní obědové restauraci, tak se nedivím - plavalo to v omastku a chuť celeru přebil nějaký levný přepálený olej.... |
jtk 2.7.2009 13:51falešná krabí pomazánka Teta dělala s celerem falešnou krabí pomazánku. Bylo to dobré - pomazánka na chlebíčky. Myslím, že se celer vařil s kořením a octem s file a potom se to všechno nahrubo nasekalo, přidalo ještě nějaké koření a majonéza. Přesné znění receptu teď nemám |
Lucasinka 24.6.2009 16:49:) Celer jsem milovala do doby, než jsem si jej v jedné vegetariánské restauraci dala smažený v trojobalu. Od té doby cítím jen jeho "vůni" a je mi z něj zle....připomíná mi to počátky mého "odmilování se" od masa a mastných výrobků, které mě "postihlo" před třemi lety.... |
Matylda 12.6.2009 21:08Re: Celer my můžem.... Jo, činzáno z rejže pamatuju- druhý hrdý název téhož byl saké |
Renata 12.6.2009 18:50Re: Celer my můžem.... Tyjo, tak já dělám celou dobu humrový salát - - jeden by nevěřil, čeho všeho se dopouští. Tak ať mi teda humr promine... |
Renata 12.6.2009 18:44Re: Celer my můžem.... Přidávám se, celer taky můžem - všichni, dokonce i pubertální omladina. Máme rádi zeleninovou polévku a do každého vývaru patří samozřejmě taky. Jednou týdně musí být k večeři pomazánka ze syrového celeru- nastrouhám syrový celer, syrovou mrkev, najemno nasekám cibulku, půl na půl tatarku s bílým jogurtem, opepřím. Nandáno na čerstvém pečivu je to velká dobrota. Dede, celerový salát vyzkouším hned tento víkend, vypadá moc jedle Bubu, časovaná tchýně nášlapná - to máš kliku. Ode mně si berou babičky na podzim celerovou nať a mrazí si ji. Já to dělám taky, hodí se v zimě do polévek naších i psích. |
Vave 12.6.2009 15:17Re: Celer my můžem.... Jojo, činzáno z rejže a sójovka z maggi a worchesteru .... A humrový humor! |
Asteris 12.6.2009 14:37TEDY NEVÍM, CO MI TO SKOCILO DO JMÉNA VLASTNĚ VÍM, JE TO NÁZEV ÚPLNĚ JINÉHO PŘÍSPĚVKU, TEDY JÁ MÁM DNESKA DEN |
a jéje, oprava 12.6.2009 14:28Re: ASTERIS,DĚLÁM TAKTO FALEŠNOU HUMROVOU POMAZÁNKU AHA, TO VYPADÁ TAKY DOBŘE. jÁ JSEM DOTEĎ NASTAVOVALA SURIMI TYČINKY JEN CELEREM, ALE JEN MALÝM MNOŽSTVÍM, ABY TO ODPŮRCI CELERU NEPOZNALI . A MUSÍM ŘÍCÍ, ŽE NEPOZNALI . A PETRŽELOVÝ KOŘEN JSEM JEŠTĚ NA SYROVO NEZKOUŠELA. |
zana 12.6.2009 14:10Re: Celerová nádivka LENKO, AT MÁŠ HEZKY NA ZAHRÁDCE |
LENKA S 12.6.2009 13:35Re: Celerová nádivka JEJDA, KAA, TAKY ZNÁM JISTOU CELEROVOU NÁDIVKU, ALE RECEPT JE TROCHU JINÝ A MÉNĚ JEDLÝ NEŽV TVŮJ. U RODINY S CELEROVOU NÁDIVKOU NEUSOĚJU. JIŘÍ BANI VĚRČA CELER NEMUSEJ VŮBEC ANI VE VAŘENÉ ANI V SYROVÉ PODOBĚ, TAKŽE JIM CELER NEVNUCUJU. VĚRKA POZNÁ, I KDYŽ CELREU DÁM , JEN TOLIK CO BY SE ZA NEHET VEŠLO, STEJNĚ JDE PO ČUCHU A JÍDLO Z CELREM NEPOZŘE. TO JE BLOK JEŠTĚ ZE ŠKOLKY A TOTÉŽ J E U NAŠÍ VĚRKY SE ZELENÝMI FAZOLKAMI.JÁ MÁM ZAS OD DĚTSTVÍ STRAŠLIVÝ ODPOR K ČEMUKOLIV ZE ZABÍJAČKAY A PO TĚLE MI NASKOČÍ HOUSÍ KŮŽE,KDYKOLI TŘEBA JEN PÍŠU O JITRNICÍCH A ZABÍJAČKOVÝCH PRODUKTECH. BRRR!!!PŘEJU KRÁSNÝ VÍKEND FŠEM!! |
LENKA S 12.6.2009 13:29YGO, TY TŘEŠNĚ TI NEPOKRYTĚ PŘÁVIDÍM. TŘEŠŇOVÝ B KOMPOT SPOLU S MERUŃKOVÝM TO JSOU NEJVĚTŠÍ A NEJOBLÍBENĚJŠÍ HITY NAŠÍ RODINKY. A U NÁS TŘEŠNĚ LETOS MOC NEBUDOU. KDYŽ KVE. TLY, BYLO STUDENO A PRŠLAVO, TAKŽE VČEL A ČMELÁKŮ MOC NELÍTALO. VLONI VŠECHNY KVĚTY TŘEŠNÍ SPÁLIL MRÁZ, TAKŽE BYL HOUBELES A NE TŘEŠNĚ. LETOS JICH BUDE TAKY POMÁLU. |
LENKA S 12.6.2009 13:23ASTERIS,DĚLÁM TAKTO FALEŠNOU HUMROVOU POMAZÁNKU JEMNĚ NASTROUHANÝ SYROVÝ CELER SMÍCHÁM NSE STROUHANOU MRKVÍ A PETRŽELO VÝM KOŘENEM. VŠE ZALIJU Š´TÁVOU TAK Z 1 CITRŃU A ROZMAČKÁM DO TOHO JEN VAREM PŘEJITÉ "HUMROVÉ" TYČINKY NEBO KOUSEK NAPAŘENÉHO JAKÉHOKOLIV RYBÍHO FILÉ. VŠE SPOJÍM ZAKYSANOU SMETANOU, V NÍŽ JSEM ROZMÍCHALA NEJVÝŠ 1 ČAJOVOU LŽIČKU MAJOLKY, KTERÁ VŠAK NENÍ PODMÍNKOU ÚSPĚCHU.. JE TO VELIUCE DOBRÁ , CHUTNÁ HLAVNĚ ZDRAVÁ A VÁŽNĚ LEHK Á POMAZÁNKA |
zana 12.6.2009 13:06Re: Celer my můžem.... ale jo, to by mohlo zabírat |
Bubu 12.6.2009 12:50Re: Celer my můžem.... Vida, tohle je dobrý příměr pro dnešní mládež. Jako bych to viděla: "vidíš, tohle byl socialistický humrový salát", "to jako todle?! ", "jo! a tak to tehdy bylo se vším..." trochu černý humor, humrový. |
Bubu 12.6.2009 12:47Re: Celer my můžem.... Původní recept pravil 1:1:1 (nikoli váhově, spíš objemově). A já pravím, jak máš chuť. Poslední dobou trošku umenšuju množství mrkve a nahrazuju kyselým tvrdým jablíčkem (nebo hruškou) a majonézu vylehčuju jogurtem či zakysankou. Výborné je (když si vzpomeneš předem) nechat půllitrovou hollandii skrz plátýnko odkapat a poté vešlehat olivový olej (stejné množství, co odkapalo). |
zana 12.6.2009 12:43Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník! Hmmm, skořice, hřebíček, šafrán - to je vono, ten anýz bych vydržela a fenykl by se rozdal chudejm |
zana 12.6.2009 12:40Re: Hm Teď jsem si vzpomněla, že vlastně - poněkud nelogicky - můžu ještě jeden jedinej celerovej salát - dává se zhruba stejně vařenejch fazolí, sterilovanýho celeru a cibule. A to je všecko a mělo by se to zaležet. |
terra-san 12.6.2009 12:39Re: Hm, hmm, hmmmmm A YGO, ty Bohnice zavařuješ jako kompot nebo nakládáš nakyselo s kořením? |
zana 12.6.2009 12:37Re: Hm No, v Budějovicích ji měli. Byla ÚŽASNÁ |
terra-san 12.6.2009 12:37Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník! Pardon, paní Perchto. |
zana 12.6.2009 12:35Re: Hm, hmm, hmmmmm už se těším (na návštěvu) |
terra-san 12.6.2009 12:35Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník! Je to tak, něco se mi tak v hlavě plete, že se skořicí a medem se dělávala i sladká kaše hrachová (viz perchta z Rožmberka) A obecně i rudolfínská kuchyně kořenila docela dost, víc, než jsme dnes zvyklí. Hlavně skořicí, hřebíčkem, šafránem...anýz a fenykl se taky hodily. |
terra-san 12.6.2009 12:30Re: Celer my můžem.... Jéje, on tenhle celerový salát se sýrem a mrkví ještě žije? Tak to jsem ráda - naši ho pravidelně dělávali, když měli hosty a říkali tomu s notnou dávkou ironie "socialistický humr"... Pokud se pamatuju, nikdo netvrdil, že to chutná jako humr, ale dobré to bylo, to zase ano. |
terra-san 12.6.2009 12:26Re: Hm, hmm, hmmmmm No vida, Dede - k nám smí zase samostatně jen celer řapíkatý, a to skoro výhradně do caponaty - jinak mi tahle zelenina doma neprojde jinak než jako přísada, a přznám se, že mě to nemrzí. Mám s aromatickými zeleninami menší problém - kerblík, libeček, celer, fenykl... anýzovka (pernod)...pardon, to už zabíhám do podrobností |
Asteris 12.6.2009 12:03Re: PŘIZNÁVÁM BEZ MUČENÍ, Salát vypadá velice jedle, vyzkouším. Já dělávám pomazánku-salát: nastrouhaný syrový celer na jemno, nastrouhané jablko na větší nudličky, promíchat se zakysanou smetanou + trochu majonézy (nemusí být), opepřit, případně nasekané ořechy. Nebo celer s mrkví syrové nastrouhat na jemné nudličky, nakrájet cibulku, případně kyselou okurku a smíchat se zakysankou, já to jím jako salát nebo se to dá namazat na veku.... |
YGA 12.6.2009 11:38Re: Hm, hmm, hmmmmm Jo - jahody jsou zpracované částečně do mrazáku a částečně na marmeládku, Dneska mě čekají třešně, zítra hrášek, v neděli Bohnice ... |
Xerxová 12.6.2009 11:33Re: Celerová nádivka na jedné návštěvě jsem kdysi jedla šátečky z listového těsta - některé byly plněné žampionovou "majdou", jiné celerovou. Obojí bylo děsně dobré teplé i studené. Ale receptík nemám... |
Dede 12.6.2009 11:15Re: Celerová nádivka Jejej milá Kaa, tohle zní skvěle - asi to příště zkusím Teď jsou všichni rozběhaní po Evropě, tak nevařím, ale při nejbližší příležitosti.... (olizovací smajlík:)) |
Matylda 12.6.2009 11:07Re: Celer my můžem.... Do toho salátu ze syrového celeru kolik čeho? |