26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jak si vychutnat celer, i když ho nemáte rádi

Už jsem si kolikrát v diskuzích k nejrůznějším receptům všimla, že celer patří mezi zeleninu, která vyvolává chuťové emoce. Buď ho lidé milují, nebo nesnášejí, málokomu je jeho chuť úplně lhostejná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jtk 2.7.2009 13:56

Re: :)

Když to se musí umět udělat. Pokud ho dělali tak jako tenkrát tady v naší pracovní obědové restauraci, tak se nedivím - plavalo to v omastku a chuť celeru přebil nějaký levný přepálený olej....:-(:-(

jtk 2.7.2009 13:51

falešná krabí pomazánka

Teta dělala s celerem falešnou krabí pomazánku. Bylo to dobré - pomazánka na chlebíčky. Myslím, že se celer vařil s kořením a octem s file a potom se to všechno nahrubo nasekalo, přidalo ještě nějaké koření a majonéza. Přesné znění receptu teď nemám

Lucasinka 24.6.2009 16:49

:)

Celer jsem milovala do doby, než jsem si jej v jedné vegetariánské restauraci dala smažený v trojobalu. Od té doby cítím jen jeho "vůni" a je mi z něj zle....připomíná mi to počátky mého "odmilování se" od masa a mastných výrobků, které mě "postihlo" před třemi lety....

Matylda 12.6.2009 21:08

Re: Celer my můžem....

Jo, činzáno z rejže pamatuju- druhý hrdý název téhož byl saké:-)

Renata 12.6.2009 18:50

Re: Celer my můžem....

Tyjo, tak já dělám celou dobu humrový salát - ;-D - jeden by nevěřil, čeho všeho se dopouští.;-D Tak ať mi teda humr promine...;-D

Renata 12.6.2009 18:44

Re: Celer my můžem....

Přidávám se, celer taky můžem - všichni, dokonce i pubertální omladina. Máme rádi zeleninovou polévku a do každého vývaru patří samozřejmě taky.

Jednou týdně musí být k večeři pomazánka ze syrového celeru- nastrouhám syrový celer, syrovou mrkev, najemno nasekám cibulku, půl na půl tatarku s bílým jogurtem, opepřím. Nandáno na čerstvém pečivu je to velká dobrota.

Dede, celerový salát vyzkouším hned tento víkend, vypadá moc jedle :-D

Bubu, časovaná tchýně nášlapná ;-D- to máš kliku. Ode mně si berou babičky na podzim celerovou nať a mrazí si ji. Já to dělám taky, hodí se v zimě do polévek naších i psích. ;-)

Vave 12.6.2009 15:17

Re: Celer my můžem....

Jojo, činzáno z rejže a sójovka z maggi a worchesteru .... 8-o

A humrový humor! R^

Asteris 12.6.2009 14:37

TEDY NEVÍM, CO MI TO SKOCILO DO JMÉNA

 VLASTNĚ VÍM, JE TO NÁZEV ÚPLNĚ JINÉHO PŘÍSPĚVKU, TEDY JÁ MÁM DNESKA DEN :-/

a jéje, oprava 12.6.2009 14:28

Re: ASTERIS,DĚLÁM TAKTO FALEŠNOU HUMROVOU POMAZÁNKU

AHA, TO VYPADÁ TAKY DOBŘE. jÁ JSEM DOTEĎ NASTAVOVALA SURIMI TYČINKY JEN CELEREM, ALE JEN MALÝM MNOŽSTVÍM, ABY TO ODPŮRCI CELERU NEPOZNALI . A MUSÍM ŘÍCÍ, ŽE NEPOZNALI ;-). A PETRŽELOVÝ KOŘEN JSEM JEŠTĚ NA SYROVO NEZKOUŠELA.

zana 12.6.2009 14:10

Re: Celerová nádivka

LENKO, AT MÁŠ HEZKY NA ZAHRÁDCE:-)R^

LENKA S 12.6.2009 13:35

Re: Celerová nádivka

JEJDA, KAA, TAKY  ZNÁM JISTOU  CELEROVOU NÁDIVKU, ALE  RECEPT JE  TROCHU JINÝ A   MÉNĚ  JEDLÝ  NEŽV  TVŮJ. U  RODINY   S  CELEROVOU  NÁDIVKOU  NEUSOĚJU. JIŘÍ BANI  VĚRČA   CELER  NEMUSEJ   VŮBEC   ANI  VE VAŘENÉ ANI  V  SYROVÉ PODOBĚ, TAKŽE   JIM   CELER   NEVNUCUJU. VĚRKA  POZNÁ, I KDYŽ  CELREU   DÁM ,  JEN  TOLIK CO BY  SE   ZA  NEHET  VEŠLO,  STEJNĚ  JDE  PO  ČUCHU  A JÍDLO Z  CELREM  NEPOZŘE. TO  JE  BLOK JEŠTĚ  ZE   ŠKOLKY A TOTÉŽ  J E U NAŠÍ VĚRKY  SE  ZELENÝMI  FAZOLKAMI.JÁ MÁM ZAS   OD  DĚTSTVÍ  STRAŠLIVÝ ODPOR  K  ČEMUKOLIV ZE  ZABÍJAČKAY  A   PO  TĚLE  MI NASKOČÍ   HOUSÍ  KŮŽE,KDYKOLI  TŘEBA  JEN  PÍŠU  O  JITRNICÍCH  A  ZABÍJAČKOVÝCH  PRODUKTECH. BRRR!!!PŘEJU KRÁSNÝ  VÍKEND  FŠEM!!

LENKA S 12.6.2009 13:29

YGO, TY TŘEŠNĚ TI NEPOKRYTĚ PŘÁVIDÍM.

TŘEŠŇOVÝ B  KOMPOT  SPOLU S  MERUŃKOVÝM  TO  JSOU  NEJVĚTŠÍ  A  NEJOBLÍBENĚJŠÍ  HITY  NAŠÍ  RODINKY. A  U NÁS  TŘEŠNĚ  LETOS  MOC  NEBUDOU. KDYŽ  KVE. TLY, BYLO   STUDENO A  PRŠLAVO, TAKŽE  VČEL  A   ČMELÁKŮ MOC  NELÍTALO. VLONI  VŠECHNY  KVĚTY  TŘEŠNÍ  SPÁLIL MRÁZ, TAKŽE  BYL   HOUBELES  A  NE  TŘEŠNĚ.  LETOS  JICH BUDE   TAKY   POMÁLU.

LENKA S 12.6.2009 13:23

ASTERIS,DĚLÁM TAKTO FALEŠNOU HUMROVOU POMAZÁNKU

 JEMNĚ  NASTROUHANÝ SYROVÝ  CELER  SMÍCHÁM  NSE  STROUHANOU MRKVÍ A   PETRŽELO VÝM KOŘENEM. VŠE   ZALIJU  Š´TÁVOU TAK   Z 1 CITRŃU A   ROZMAČKÁM DO  TOHO JEN VAREM PŘEJITÉ "HUMROVÉ" TYČINKY NEBO KOUSEK   NAPAŘENÉHO   JAKÉHOKOLIV RYBÍHO  FILÉ. VŠE   SPOJÍM ZAKYSANOU  SMETANOU, V NÍŽ  JSEM ROZMÍCHALA  NEJVÝŠ 1 ČAJOVOU LŽIČKU MAJOLKY, KTERÁ  VŠAK NENÍ PODMÍNKOU ÚSPĚCHU.. JE  TO  VELIUCE  DOBRÁ , CHUTNÁ   HLAVNĚ  ZDRAVÁ  A  VÁŽNĚ  LEHK Á   POMAZÁNKA 

zana 12.6.2009 13:06

Re: Celer my můžem....

ale jo, to by mohlo zabíratR^R^

Bubu 12.6.2009 12:50

Re: Celer my můžem....

Vida, tohle je dobrý příměr pro dnešní mládež. Jako bych to viděla: "vidíš, tohle byl socialistický humrový salát", "to jako todle?! 8-o", "jo! a tak to tehdy bylo se vším..." trochu černý humor, humrový.;-)

Bubu 12.6.2009 12:47

Re: Celer my můžem....

Původní recept pravil 1:1:1 (nikoli váhově, spíš objemově). A já pravím, jak máš chuť. Poslední dobou trošku umenšuju množství mrkve a nahrazuju kyselým tvrdým jablíčkem (nebo hruškou) a majonézu vylehčuju jogurtem či zakysankou. Výborné je (když si vzpomeneš předem) nechat půllitrovou hollandii skrz plátýnko odkapat a poté vešlehat olivový olej (stejné množství, co odkapalo).

zana 12.6.2009 12:43

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Hmmm, skořice, hřebíček, šafrán - to je vono:-)R^, ten anýz bych vydržela a fenykl by se rozdal chudejm;-D

zana 12.6.2009 12:40

Re: Hm

Teď jsem si vzpomněla, že vlastně - poněkud nelogicky - můžu ještě jeden jedinej;-) celerovej salát - dává se zhruba stejně vařenejch fazolí, sterilovanýho celeru a cibule. A to je všecko a mělo by se to zaležet.

terra-san 12.6.2009 12:39

Re: Hm, hmm, hmmmmm

A YGO, ty Bohnice zavařuješ jako kompot nebo nakládáš nakyselo s kořením?:-D

zana 12.6.2009 12:37

Re: Hm

No, v Budějovicích ji měli. Byla ÚŽASNÁ;-)R^

terra-san 12.6.2009 12:37

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Pardon, paní Perchto.:-D

zana 12.6.2009 12:35

Re: Hm, hmm, hmmmmm

už se těším (na návštěvu;-);-D)

terra-san 12.6.2009 12:35

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Je to tak, něco se mi tak v hlavě plete, že se skořicí a medem se dělávala i sladká kaše hrachová (viz perchta z Rožmberka):-) A obecně i rudolfínská kuchyně kořenila docela dost, víc, než jsme dnes zvyklí. Hlavně skořicí, hřebíčkem, šafránem...anýz a fenykl se taky hodily.

terra-san 12.6.2009 12:30

Re: Celer my můžem....

Jéje, on tenhle celerový salát se sýrem a mrkví ještě žije? Tak to jsem ráda - naši ho pravidelně dělávali, když měli hosty a říkali tomu s notnou dávkou ironie "socialistický humr"... Pokud se pamatuju, nikdo netvrdil, že to chutná jako humr:-D, ale dobré to bylo, to zase ano.

terra-san 12.6.2009 12:26

Re: Hm, hmm, hmmmmm

No vida, Dede - k nám smí zase samostatně jen celer řapíkatý, a to skoro výhradně do caponaty - jinak mi tahle zelenina doma neprojde jinak než jako přísada, a přznám se, že mě to nemrzí. Mám s aromatickými zeleninami menší problém - kerblík, libeček, celer, fenykl... anýzovka (pernod)...pardon, to už zabíhám do podrobností:-D

Asteris 12.6.2009 12:03

Re: PŘIZNÁVÁM BEZ MUČENÍ,

Salát vypadá velice jedle, vyzkouším. Já dělávám pomazánku-salát: nastrouhaný syrový celer na jemno, nastrouhané jablko na větší nudličky, promíchat se zakysanou smetanou + trochu majonézy (nemusí být), opepřit, případně nasekané ořechy. Nebo celer s mrkví syrové nastrouhat na jemné nudličky, nakrájet cibulku, případně kyselou okurku a smíchat se zakysankou, já to jím jako salát nebo se to dá namazat na veku....

YGA 12.6.2009 11:38

Re: Hm, hmm, hmmmmm

Jo - jahody jsou zpracované částečně do mrazáku a částečně na marmeládku, Dneska mě čekají třešně, zítra hrášek, v neděli Bohnice 8-o ... ;-D

Xerxová 12.6.2009 11:33

Re: Celerová nádivka

na jedné návštěvě jsem kdysi jedla šátečky z listového těsta - některé byly plněné žampionovou "majdou", jiné celerovou. Obojí bylo děsně dobré teplé i studené. Ale receptík nemám...

Dede 12.6.2009 11:15

Re: Celerová nádivka

Jejej milá Kaa, tohle zní skvěle - asi to příště zkusím :-) Teď jsou všichni rozběhaní po Evropě, tak nevařím, ale při nejbližší příležitosti....;-P (olizovací smajlík:))

Matylda 12.6.2009 11:07

Re: Celer my můžem....

Do toho salátu ze syrového celeru kolik čeho?