Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Myslíš? Müsli! aneb jak jsem uklízela špajz
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Velká kočka 20.3.2009 10:22Re: Kaše uvařená ze vzpomínek Ještě o těch ovocných šťávách ProViva. Tady upřesňuji : obsahují Lactobacillus plantarum 299v (bakterii kterou máme přirozeně v žaludku) a ovesnou mouku, která snad tu kulturu vyživuje. Má pro zaživání uklidňující účinky. Vyrábí se taky jako ProViva Shot kde je koncentrace bakterie pětkrát silnější. A ještě ProViva Active s dobře vybalancovaným spojení sacharidů, proteinů, minerálů a antioxidantů. Zvláště vhodné po fysické zátěži, proto mnoho sportovců pije ProViva Active po cvičení. No tak jsem udělala reklamu švédského výrobku a teď ještě o Laile. Spinká na svém obvyklém místě, večer trochu ujedla z misky, ale teď tam zase žrádlo usychá a budu muset obsah misky zase vyhodit. Hladila jsem ji, předla ale to není ještě známka že je vše v pořádku. Kočky předou i když mají bolesti, v jednou televizním programu jsem se dozvěděla že tím rozechvíváním těla se vlastně léčí. A lékaři teď doporučují lidem ty přístroje, na které si buď stoupnete a nebo sednete, či se opřete rukama, prostě vás natřásá v těch různých polohách a tak vám posiluje vaše svalstvo. Třeba by mi to umělé "předení" pomohlo zpět ke zdraví. Zatím naši stařenku pozoruji a měla bych s ní asi zajít k veterináři i tak, je to starší kočička, lépe nemocem předcházet, pak už může být pozdě. |
Dede 20.3.2009 18:39Re: Kaše uvařená ze vzpomínek Zajímavá informace, milá Velekočko Příští týden si zajedu do Švédska, tak se po tom podívám a zkusím to. Pro Lailu radši přidržím palečky, přece jen je to stará dáma, tak aby neměla potíže. A co Garyk? Už je na své původní váze? (Tedy u své původní postavy? - počítám, že ho doma nevážíš) Daníkovi to trvalo dost dlouho než se srovnal... |
Bubu 20.3.2009 9:32ovesné vločky? Voves? Proč? Cák su kůň? Vločky nee, ale čas od času vyrobím doma crüsli - na hluboký plech vysypu půlkilový pytlík vloček, půl kila různých ořechů (vlašské, lískáče, mandle...) a hup s tím do horké trouby, občas míchám a když jsou horké, pocintám medem, přidám rozinky, pokrájené sušené meruňky a nechám ještě chvíli v horké troubě. Pak nasypu do zavařovaček se šroubovacími víčky. Můj nejdražší pronese konečně jsi udělala něco pro můj zdravý život, popadne pixlu s crüsli a polévkovou lžíci, usadí se do křesla před tv a chroustá a chroustá. Vyloženě dietka. Junior se k tomu chová podobně, jen předtím vysype pixlu na tác, vybere rozinky (ty on nerad), zbytek zpátky nasype do pixly a odnese si to k pc. Obvykle tato dávka nepřežije 3 dny. A já ani neochutnám. Pro mne vločky jedině pasírované skrz prase. Ale vzpomínám na jedny sušenky. Dědeček přeslicový je miloval, vždycky ke kafi chroupal sušenky s ovesnými vločkami (stříbrný obal s červenožlutou kresbou), říkal jim voves a babička je kupovala po krabicích. Ty jsem taky mohla. |
Dede 20.3.2009 10:19Re: ovesné vločky? Bubu, tos mi nahrála... znáš tenhle? Baví se Angličen se Skotem a snaží se dokázat, který národ je lepší. Debata nabírá na obrátkách, načež Angličan vyrukuje s argumentem: Vy tam jíte oves a my ho dáváme koním! Na to se Skot ďábelsky usměje a vece: Proto jsou Skoti a angličtí koně nejlepší na světě |
Bubu 20.3.2009 10:45Re: ovesné vločky? dobrej.... naštěstí nejsem ani Skot, ani anglický plnokrevník.... chicht |
zana 20.3.2009 9:23Teda Renato ty ses ale bezvadně rozpsala. Mám moc ráda povídání o obyčejnostech a to fakt umíš. |
Vave 20.3.2009 9:10Jejda, milá Renáto! Ty pokušitelkooooo! Tak jsi mě navnadila, že o víkendu musím udělat výpravu do špajzu! Jooo, a ty vzpomínky na lákavé jídlo pro domácí zvířata! Jedla jsem zrní, tvrdý chleba pro králíky, brambory s vločkami i se šrotem, taky jetel a trávu, a pokoušela se chroupat kukuřičná zrna. Dobnes mi z toho zbyl ten tvrdý chleba a vločky. |
kaca 20.3.2009 8:36vločky ovesné vločky mám moc ráda jako zavářku do polévky, osmahnu je za sucha na pánvi, až se rozvoní a následně mignu do libovolné polévky a povařím 10 minut. A do večera je to ještě lepší, mňam! |
YGA 20.3.2009 8:20Chichichi - tak nevím, šrot ani vločky nemusím. Nejlepší recept na jejich zpracování dodala LA . Ale erteple se šrotem - u nás ne vločky, ty byly "hříšně drahé", ale klasický ječmenopšeničný šrot + troška turkyňového (kukuřičného) - byly každodenním pokrmem pro prasátka a slepičky, popřípadě kačeny. Recept pro drůbež - půl kýbla vařených erteplí rozsekat sekáčkem, dorovnat kýbl nastrúhanú řepú, zasypat šufanem šrotu (šufan = zednická fanka), znovu zpracovat sekáčkem a nasypat slípkam a kačenám do koryta - od jara do podzimu část erteplí nahradit nasečkovaným zeleniskem - chrástí z řepy nebo lebeda nebo kopřiva - co je po ruce. Recept pro prasata - zalít šufan šrotu vařící vodú a zamíchat sekáčkem, až vznikne kaša, dolít studenú vodú (abyse prase neopařilo), rozsekat pul kýbla erteplí, zamíchat s nastrúhanú řepú (když je, přidat zelenisko), do kýbla dolít kašu ze šrotu, ještě jednú zamíchat a nalít praseti do koryta (to bylo umění, aby pulka kýbla neskočila prasátku na hlavě) - a jak si brávci mlaskali. Recept pro králíky - ti dostávali enom seno, rozkrájanú řepu, do korýtka trochu ječmena, klásky turkyně, přes léto trávu a vodu. |
Matylda 20.3.2009 8:27Re: Chichichi Trá vu a vodu zároveň jsme dávat nesměli, to by se prá zduli. Ale vločky děda dával- ale kvůli ceně jsme museli shánět druhojakostní. Prasata naštěstí nechoval, ale uvažoval o nějakém menším |
Matylda 20.3.2009 8:27Re: Chichichi To by se prý zduli |
YGA 20.3.2009 8:57Re: Chichichi No já to špatně napsala - tu vodu dostávali celoročně, trávu jenom v létě. A museli si na ni postupně zvykat - taky se musela dávat čerstvě nakosená (aby nebyla zapařená). Menší prasátko - není to protimluv? Prasátko přece muselo být co největší ! Mamka při zabijačce říkala strýcovi Blanářovi - "Takovej kuťúk, kolik myslíš, Vlaďo, že má!" Zabijáč obhlídl prasisko odborným okem a řekl "Nó Máňo, co bys nechtěla, do třech metráků mu moc nechybí - tak dvacet kilo." Maminka se šťastně pousmála, ale aby se neřeklo, řekla "Tož vidíš, to loňský ty tři metráky mělo!" |
Matylda 20.3.2009 9:24Re: Chichichi Není to protimluv- můj děda byl zájmový chovatel, to znamenalo, že králíci museli nejen dobře růst, ale ještě to muselo být echt plemeno! Míval kalifornské, ty si pamatuju- bílí s černohnědýma ušima, tlapkama, ocáskem a čeníškem. No a z chovu zlatých bažantů byla taky jen potěcha pro oko, že jo. Takže zvíře by mohlo být užitečné, a pokud se do toho cpalo víc žrádla, tak by i mělo být, ale nebyla to podmínka. |
zana 20.3.2009 9:26Re: Chichichi Když byl synek mrňous, jezdili jsme na tábor. Správce choval prasata (tak dvě, tři) a v létě je krmil zbytkama z jídelny. Říkal, že vždycky po sezóně je děsná dřina přesvědčit ty rozežraný potvory, že Hilton skončil a vracíme se k bramborám a šrotu. |
Jenda 20.3.2009 13:13Re: Chichichi Jo kralicci ... me se vzdycky desne libilo odmotat z plotu svlačec i pekne s kvitkama a predlozit jim ho. Vzdycky si ten stonek nekde nacali a pak uz si ho soukali do pusy desnym tempem, mizely v nich listecky a nakonec, jak spunt ten kvet :-) Jinak kralici u nas obcas dostavali i suchy chleba nebo vareny brambory. Ovsem ty tak spis na jare, kdyz bylo potreba zpracovat zbytky starych brambor. A vodu samozrejme jenom kdyz byli na suche strave. |
Matylda 20.3.2009 8:08Vločky používám do cuketových placiček typu bramborák a jinak musli (kde je sakra to přehlasované u?) jím dvakrát týdně- při mých proklínaných hodinách od šesti. Až se probudím tak v sedm v osm, zamíchám si takové ty křupavé zapečené do bílého jogurtu a to mě udrží jakž takž živou až domů do jedenácti. Jenom nevím, kdo říkal, že po tomhle člověk dlouho nemá hlad- já už v těch jedenáct zase padám hlady |
haha 20.3.2009 11:03Re: Vločky Prostřední řádka na klávesnici úpně vpravo je ležatá dvoutečka :-) |
Dede 20.3.2009 7:34Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:)) tak hlásím, že je mám ráda od mala v různých formách. Kaši mám ráda, ale většinou si ji musím uvařit sama (nemám ráda lepidlo, viď Jendo) a u nás doma se dost jedla, protože dětem moc nechutnala krupicová (ale rýžová je prý ještě lepší). Vločky používám do polévek - dají osmahnout na sucho, nebo na másle se solí, případně s nimi ještě osmažím vajíčko. Výborný základ pro zeleninovou polévku! Dobře se snášejí i s čočkou. A müsli jsem začala pravidelně jíst až v Norsku (ne ovšem crüsli - což je myslím to Renatino, opečené). Objevila jsem úžasnou směs (Axa Gold, k sehnání jen ve Švédsku), kde jsou dva druhy vloček, celé lískové oříšky a různé sušené ovoce včetně trochy kokosu a datlí. Dávám na to zdejší úžasný hustý eko-kefír (chutná jako ten z "houby") a není lepší snídaně! Když se chci rozmazlit nad limit, přidávám čerstvý ananas nebo banán. Není to žádná dietní snídaně, ale po ní následuje nejdelší denní vycházka s Nazgúly, tak si to omlouvám Svátečně ještě přidám velkou čerstvou datli, mňam! Jinak Falowo - v hotelech běžné kvality si müsli nikdy nedávám, máš pravdu, nestojí to za to. Ani sušená směs ani jogurt. Jistí to vajíčka! |
Karolína 20.3.2009 8:18Ha, kefír z "houby" už dlooooooouho ji sháním! Nemáte někdo potuchy, kde by se k ní dalo přijít??? Díky všem za zprávu. Mně to kdysi dělalo strašně dobře na zažívání, pak jsem ji nějak někde založila či čo, založila jsem i ten návod, takže bych to už asi ani neuměla, ale docela bych se k tomu ráda zase vrátila. Tak kdybyste někdo věděl, prosím, podělte se! |
Vave 20.3.2009 9:05Re: Ha, kefír z "houby" Kefír z houby rozesílala YGA - mně bohužel mou nezodpovědnou péčí před časem odešel. |
YGA 20.3.2009 9:26Re: Ha, kefír z "houby" Jo - tak mě taky tak nějak odešla (odjeli jsme na hory, já ji zapoměla dát do vody a než jsme se vylyžovali, houbička byla v pánu) - ale chystám se si vyptat od mamky další. Tak až namnožím, mohu posloužit - dám vědět. |
Alena s Maxem 20.3.2009 9:34Re: Ha, kefír z "houby" Není to tohle? |
Karolína 20.3.2009 10:00Re: Ha, kefír z "houby" Jo jo, to je ono, díky za kontakt! Je tam i popis, jak se s ní pracuje a jak se uchovává, jen při tom čtení jsem chvílemi dostávala záchvaty zuřivosti nad tou češtinou - co řádek, to hrubka, ale jaká!!!! Slova jako "vymýti" v podobě "vymíti" a další, raději si to ani nepamatuju, to je pro mne, zarputilého češtináře, skutečně neštěstí něco takového číst! Je mi z toho smutno! |
Hanča 20.3.2009 11:34Karolíno !!!! Budu mít příští týden nějaké věci na charitu (textil, asi i nádobí) z vyklízeného bytu a ráda bych se domluvila na předání. Poslala jsem ti mail přes hadopasy. Máš? |
Karolína 20.3.2009 12:14Re: Karolíno !!!! Jdu na to mrknout, ale zatím moc děkuji!!! |
radanova 20.3.2009 11:38Re: Ha, kefír z "houby" Karolíno já ti ji přivezu příští týden do práce, jestli chceš |
Karolína 20.3.2009 12:00Re: Ha, kefír z "houby" No to by bylo úplně úúúúúúžasné! Díky! Akorát mám trochu trable s časem: v pondělí dopoledne mám nějaké jednání mimo Prahu, nevím od kdy ani do kdy! V úterý velmi brzo ráno odjíždím do Norimberka na veletrh ALTENPFLEGE do čtvrtka, to přijedu zase pro změnu až v noci - akce končí v 18.00, takže tak po 22.00 dolet do Prahy. V pátek jsem v Praze. Takže možná, že by bylo lepší domluvit se až na ten týden od 30.03., kdyby to nevadilo. Jinak moc moc děkuji, opravdu mi to tehdy dělalo moc dobře a myslím, že ji využiju pro denní použití. |
radanova 20.3.2009 13:06Re: Ha, kefír z "houby" dobře, ozvu se na mobil |
Snugi 20.3.2009 14:01Re: Ha, kefír z "houby" Myslím, že se houbě říká kombucha a může se pěstovat i v čaji, ale v mléce mi přišla poživatelnější :o)) |
radanova 20.3.2009 14:57Re: Ha, kefír z "houby" Snugi kombucha je jiná, kombucha je koláč a kefírová houbička jsou takový výrustkovitý kousky |