27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Myslíš? Müsli! aneb jak jsem uklízela špajz

Za mého dětství o müsli nikdo nikdy neslyšel. Cizí jazyky se nepěstovaly, cizí kuchyně taky ne, maximálně tak pelmeně nebo pirožky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Velká kočka 20.3.2009 10:22

Re: Kaše uvařená ze vzpomínek

Ještě o těch ovocných šťávách ProViva. Tady upřesňuji : obsahují Lactobacillus plantarum 299v (bakterii kterou máme přirozeně v žaludku) a ovesnou mouku, která snad tu kulturu vyživuje. Má pro zaživání uklidňující účinky. Vyrábí se taky jako ProViva Shot kde je koncentrace bakterie pětkrát silnější. A ještě ProViva Active s dobře vybalancovaným spojení sacharidů, proteinů, minerálů a antioxidantů. Zvláště vhodné po fysické zátěži, proto mnoho sportovců pije ProViva Active po cvičení. 

No tak jsem udělala reklamu švédského výrobku a teď ještě o Laile. Spinká na svém obvyklém místě, večer trochu ujedla z misky, ale teď tam zase žrádlo usychá a budu muset obsah misky zase vyhodit. Hladila jsem ji, předla ale to není ještě známka že je vše v pořádku. Kočky předou i když mají bolesti, v jednou televizním programu jsem se dozvěděla že tím rozechvíváním těla se vlastně léčí. A lékaři teď doporučují lidem ty přístroje, na které si buď stoupnete a nebo sednete, či se opřete rukama, prostě vás natřásá v těch různých polohách a tak vám posiluje vaše svalstvo. Třeba by mi to umělé "předení" pomohlo zpět ke zdraví.

Zatím naši stařenku pozoruji a měla bych s ní asi zajít k veterináři i tak, je to starší kočička, lépe nemocem předcházet, pak už může být pozdě.

Dede 20.3.2009 18:39

Re: Kaše uvařená ze vzpomínek

Zajímavá informace, milá Velekočko :-) Příští týden si zajedu do Švédska, tak se po tom podívám a zkusím to.

Pro Lailu radši přidržím palečky, přece jen je to stará dáma, tak aby neměla potíže. A co Garyk? Už je na své původní váze? (Tedy u své původní postavy? - počítám, že ho doma nevážíš) ;-P Daníkovi to trvalo dost dlouho než se srovnal...

Bubu 20.3.2009 9:32

ovesné vločky?

Voves? Proč? Cák su kůň? ;-)

Vločky nee, ale čas od času vyrobím doma crüsli -  na hluboký plech vysypu půlkilový pytlík vloček, půl kila různých ořechů (vlašské, lískáče, mandle...) a hup s tím do horké trouby, občas míchám a když jsou horké, pocintám medem, přidám rozinky, pokrájené sušené meruňky a nechám ještě chvíli v horké troubě. Pak nasypu do zavařovaček se šroubovacími víčky.

Můj nejdražší pronese konečně jsi udělala něco pro můj zdravý život, popadne pixlu s crüsli a polévkovou lžíci, usadí se do křesla před tv a chroustá a chroustá. Vyloženě dietka. Junior se k tomu chová podobně, jen předtím vysype pixlu na tác, vybere rozinky (ty on nerad), zbytek zpátky nasype do pixly a odnese si to k pc.

Obvykle tato dávka nepřežije 3 dny. A já ani neochutnám. Pro mne vločky jedině pasírované skrz prase.

Ale vzpomínám na jedny sušenky. Dědeček přeslicový je miloval, vždycky ke kafi chroupal sušenky s ovesnými vločkami (stříbrný obal s červenožlutou kresbou), říkal jim voves a babička je kupovala po krabicích. Ty jsem taky mohla.

Dede 20.3.2009 10:19

Re: ovesné vločky?

Bubu, tos mi nahrála... znáš tenhle? ;-) Baví se Angličen se Skotem a snaží se dokázat, který národ je lepší. Debata nabírá na obrátkách, načež Angličan vyrukuje s argumentem: Vy tam jíte oves a my ho dáváme koním! Na to se Skot ďábelsky usměje a vece: Proto jsou Skoti a angličtí koně nejlepší na světě ;-D

Bubu 20.3.2009 10:45

Re: ovesné vločky?

;-D;-D;-D dobrej.... naštěstí nejsem ani Skot, ani anglický plnokrevník.... chicht

zana 20.3.2009 9:23

Teda Renato

ty ses ale bezvadně rozpsalaR^R^. Mám moc ráda povídání o obyčejnostech a to fakt umíš:-).

Vave 20.3.2009 9:10

Jejda,

milá Renáto! VV Ty pokušitelkooooo! Tak jsi mě navnadila, že o víkendu musím udělat výpravu do špajzu! :-)

Jooo, a ty vzpomínky na lákavé jídlo pro domácí zvířata!R^R^R^ Jedla jsem zrní, tvrdý chleba pro králíky, brambory s vločkami i se šrotem, taky jetel a trávu, a pokoušela se chroupat kukuřičná zrna. 8-o Dobnes mi z toho zbyl ten tvrdý chleba a vločky. ;-)

kaca 20.3.2009 8:36

vločky

ovesné vločky mám moc ráda jako zavářku do polévky, osmahnu je za sucha na pánvi, až se rozvoní a následně mignu do libovolné polévky a povařím 10 minut. A do večera je to ještě lepší, mňam!

YGA 20.3.2009 8:20

Chichichi

- tak nevím, šrot ani vločky nemusím. Nejlepší recept na jejich zpracování dodala LA ;-).

Ale erteple se šrotem - u nás ne vločky, ty byly "hříšně drahé", ale klasický ječmenopšeničný šrot + troška turkyňového (kukuřičného) - byly každodenním pokrmem pro prasátka a slepičky, popřípadě kačeny.

Recept pro drůbež - půl kýbla vařených erteplí rozsekat sekáčkem, dorovnat kýbl nastrúhanú řepú, zasypat šufanem šrotu (šufan = zednická fanka), znovu zpracovat sekáčkem a nasypat slípkam a kačenám do koryta - od jara do podzimu část erteplí nahradit nasečkovaným zeleniskem - chrástí z řepy nebo lebeda nebo kopřiva - co je po ruce.

Recept pro prasata - zalít šufan šrotu vařící vodú a zamíchat sekáčkem, až vznikne kaša, dolít studenú vodú (abyse prase neopařilo), rozsekat pul kýbla erteplí, zamíchat s nastrúhanú řepú (když je, přidat zelenisko), do kýbla dolít kašu ze šrotu, ještě jednú zamíchat a nalít praseti do koryta (to bylo umění, aby pulka kýbla neskočila prasátku na hlavě) - a jak si brávci mlaskali.

Recept pro králíky - ti dostávali enom seno, rozkrájanú řepu, do korýtka trochu ječmena, klásky turkyně, přes léto trávu a vodu.

Matylda 20.3.2009 8:27

Re: Chichichi

Trá vu a vodu zároveň jsme dávat nesměli, to by se prá zduli. Ale vločky děda dával- ale kvůli ceně jsme museli shánět druhojakostní. Prasata naštěstí nechoval, ale uvažoval o nějakém menším:-)

Matylda 20.3.2009 8:27

Re: Chichichi

To by se prý zduli

YGA 20.3.2009 8:57

Re: Chichichi

No já to špatně napsala - tu vodu dostávali celoročně, trávu jenom v létě. A museli si na ni postupně zvykat - taky se musela dávat čerstvě nakosená (aby nebyla zapařená).

Menší prasátko - není to protimluv8-o? Prasátko přece muselo být co největší ;-D! Mamka při zabijačce říkala strýcovi Blanářovi - "Takovej kuťúk, kolik myslíš, Vlaďo, že má!" Zabijáč obhlídl prasisko odborným okem a řekl "Nó Máňo, co bys nechtěla, do třech metráků mu moc nechybí - tak dvacet kilo." Maminka se šťastně pousmála, ale aby se neřeklo, řekla "Tož vidíš, to loňský ty tři metráky mělo!"

Matylda 20.3.2009 9:24

Re: Chichichi

Není to protimluv- můj děda byl zájmový chovatel, to znamenalo, že králíci museli nejen dobře růst, ale ještě to muselo být echt plemeno! Míval kalifornské, ty si pamatuju- bílí s černohnědýma ušima, tlapkama, ocáskem a čeníškem. No a z chovu zlatých bažantů byla taky jen potěcha pro oko, že jo. Takže zvíře by mohlo být užitečné, a pokud se do toho cpalo víc žrádla, tak by i mělo být, ale nebyla to podmínka.

zana 20.3.2009 9:26

Re: Chichichi

Když byl synek mrňous, jezdili jsme na tábor. Správce choval prasata (tak dvě, tři) a v létě je krmil zbytkama z jídelny. Říkal, že vždycky po sezóně je děsná dřina přesvědčit ty rozežraný potvory, že Hilton skončil a vracíme se k bramborám a šrotu;-).

Jenda 20.3.2009 13:13

Re: Chichichi

Jo kralicci ... me se vzdycky desne libilo odmotat z plotu svlačec i pekne s kvitkama a predlozit jim ho. Vzdycky si ten stonek nekde nacali a pak uz si ho soukali do pusy desnym tempem, mizely v nich listecky a nakonec, jak spunt ten kvet :-)

Jinak kralici u nas obcas dostavali i suchy chleba nebo vareny brambory. Ovsem ty tak spis na jare, kdyz bylo potreba zpracovat zbytky starych brambor. A vodu samozrejme jenom kdyz byli na suche strave.

Matylda 20.3.2009 8:08

Vločky

používám do cuketových placiček typu bramborák a jinak musli (kde je sakra to přehlasované u?) jím dvakrát týdně- při mých proklínaných hodinách od šesti. Až se probudím tak v sedm v osm, zamíchám si takové ty křupavé zapečené do bílého jogurtu a to mě udrží jakž takž živou až domů do jedenácti. Jenom nevím, kdo říkal, že po tomhle člověk dlouho nemá hlad- já už v těch jedenáct zase padám hlady:-/

haha 20.3.2009 11:03

Re: Vločky

Prostřední řádka na klávesnici úpně vpravo je ležatá dvoutečka :-)

Dede 20.3.2009 7:34

Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:))

tak hlásím, že je mám ráda od mala v různých formách. Kaši mám ráda, ale většinou si ji musím uvařit sama (nemám ráda lepidlo, viď Jendo;-P) a u nás doma se dost jedla, protože dětem moc nechutnala krupicová (ale rýžová je prý ještě lepší). Vločky používám do polévek - dají osmahnout na sucho, nebo na másle se solí, případně s nimi ještě osmažím vajíčko. Výborný základ pro zeleninovou polévku! Dobře se snášejí i s čočkou.

A müsli jsem začala pravidelně jíst až v Norsku (ne ovšem crüsli - což je myslím to Renatino, opečené). Objevila jsem úžasnou směs (Axa Gold, k sehnání jen ve Švédsku;-)), kde jsou dva druhy vloček, celé lískové oříšky a různé sušené ovoce včetně trochy kokosu a datlí. Dávám na to zdejší úžasný hustý eko-kefír (chutná jako ten z "houby") a není lepší snídaně! Když se chci rozmazlit nad limit, přidávám čerstvý ananas nebo banán. Není to žádná dietní snídaně, ale po ní následuje nejdelší denní vycházka s Nazgúly, tak si to omlouvám;-D Svátečně ještě přidám velkou čerstvou datli, mňam!

Jinak Falowo - v hotelech běžné kvality si müsli nikdy nedávám, máš pravdu, nestojí to za to. Ani sušená směs ani jogurt. Jistí to vajíčka! ;-P

Karolína 20.3.2009 8:18

Ha, kefír z "houby"

už dlooooooouho ji sháním! Nemáte někdo potuchy, kde by se k ní dalo přijít??? Díky všem za zprávu. Mně to kdysi dělalo strašně dobře na zažívání, pak jsem ji nějak někde založila či čo, založila jsem i ten návod, takže bych to už asi ani neuměla, ale docela bych se k tomu ráda zase vrátila. Tak kdybyste někdo věděl, prosím, podělte se!

Vave 20.3.2009 9:05

Re: Ha, kefír z "houby"

Kefír z houby rozesílala YGA - mně bohužel mou nezodpovědnou péčí před časem odešel. :-/

YGA 20.3.2009 9:26

Re: Ha, kefír z "houby"

Jo - tak mě taky tak nějak odešla (odjeli jsme na hory, já ji zapoměla dát do vody a než jsme se vylyžovali, houbička byla v pánu) - ale chystám se si vyptat od mamky další. Tak až namnožím, mohu posloužit - dám vědět.

Alena s Maxem 20.3.2009 9:34

Re: Ha, kefír z "houby"

Není to tohle?

Karolína 20.3.2009 10:00

Re: Ha, kefír z "houby"

Jo jo, to je ono, díky za kontakt! Je tam i popis, jak se s ní pracuje a jak se uchovává, jen při tom čtení jsem chvílemi dostávala záchvaty zuřivosti nad tou češtinou - co řádek, to hrubka, ale jaká!!!! Slova jako "vymýti"  v podobě "vymíti" a další, raději si to ani nepamatuju, to je pro mne, zarputilého češtináře, skutečně neštěstí něco takového číst! Je mi z toho smutno!

Hanča 20.3.2009 11:34

Karolíno !!!!

Budu mít příští týden nějaké věci na charitu (textil, asi i nádobí) z vyklízeného bytu a ráda bych se domluvila na předání. Poslala jsem ti mail přes hadopasy. Máš?

Karolína 20.3.2009 12:14

Re: Karolíno !!!!

Jdu na to mrknout, ale zatím moc děkuji!!!

radanova 20.3.2009 11:38

Re: Ha, kefír z "houby"

Karolíno já ti ji přivezu příští týden do práce, jestli chceš

Karolína 20.3.2009 12:00

Re: Ha, kefír z "houby"

No to by bylo úplně úúúúúúžasné! Díky! Akorát mám trochu trable s časem: v pondělí dopoledne mám nějaké jednání mimo Prahu, nevím od kdy ani do kdy! V úterý velmi brzo ráno odjíždím do Norimberka na veletrh ALTENPFLEGE do čtvrtka, to přijedu zase pro změnu až v noci - akce končí v 18.00, takže tak po 22.00 dolet do Prahy. V pátek jsem v Praze. Takže možná, že by bylo lepší domluvit se až na ten týden od 30.03., kdyby to nevadilo. Jinak moc moc děkuji, opravdu mi to tehdy dělalo moc dobře a myslím, že ji využiju pro denní použití.

radanova 20.3.2009 13:06

Re: Ha, kefír z "houby"

dobře,  ozvu se na mobil

Snugi 20.3.2009 14:01

Re: Ha, kefír z "houby"

Myslím, že se houbě říká kombucha a může se pěstovat i v čaji, ale v mléce mi přišla poživatelnější :o))

radanova 20.3.2009 14:57

Re: Ha, kefír z "houby"

Snugi kombucha je jiná, kombucha je koláč a kefírová houbička jsou takový výrustkovitý kousky