26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Myslíš? Müsli! aneb jak jsem uklízela špajz

Za mého dětství o müsli nikdo nikdy neslyšel. Cizí jazyky se nepěstovaly, cizí kuchyně taky ne, maximálně tak pelmeně nebo pirožky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
YGA 20.3.2009 9:26

Re: Ha, kefír z "houby"

Jo - tak mě taky tak nějak odešla (odjeli jsme na hory, já ji zapoměla dát do vody a než jsme se vylyžovali, houbička byla v pánu) - ale chystám se si vyptat od mamky další. Tak až namnožím, mohu posloužit - dám vědět.

zana 20.3.2009 9:26

Re: Chichichi

Když byl synek mrňous, jezdili jsme na tábor. Správce choval prasata (tak dvě, tři) a v létě je krmil zbytkama z jídelny. Říkal, že vždycky po sezóně je děsná dřina přesvědčit ty rozežraný potvory, že Hilton skončil a vracíme se k bramborám a šrotu;-).

Matylda 20.3.2009 9:24

Re: Chichichi

Není to protimluv- můj děda byl zájmový chovatel, to znamenalo, že králíci museli nejen dobře růst, ale ještě to muselo být echt plemeno! Míval kalifornské, ty si pamatuju- bílí s černohnědýma ušima, tlapkama, ocáskem a čeníškem. No a z chovu zlatých bažantů byla taky jen potěcha pro oko, že jo. Takže zvíře by mohlo být užitečné, a pokud se do toho cpalo víc žrádla, tak by i mělo být, ale nebyla to podmínka.

zana 20.3.2009 9:23

Teda Renato

ty ses ale bezvadně rozpsalaR^R^. Mám moc ráda povídání o obyčejnostech a to fakt umíš:-).

Vave 20.3.2009 9:10

Jejda,

milá Renáto! VV Ty pokušitelkooooo! Tak jsi mě navnadila, že o víkendu musím udělat výpravu do špajzu! :-)

Jooo, a ty vzpomínky na lákavé jídlo pro domácí zvířata!R^R^R^ Jedla jsem zrní, tvrdý chleba pro králíky, brambory s vločkami i se šrotem, taky jetel a trávu, a pokoušela se chroupat kukuřičná zrna. 8-o Dobnes mi z toho zbyl ten tvrdý chleba a vločky. ;-)

Miki 20.3.2009 9:08

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Taky se přidám, vločky nemusím v žádné formě, ale na druhé straně náš první pes byl celý život  krmen masem s ovesnýma vločkama a ještě ve dvanácti letech měl nádhernou hustou, lesklou kvalitní srst. ... Tak nevím, jestli bych to neměla zkusit ;-D 8-o ;-D 

Vave 20.3.2009 9:05

Re: Ha, kefír z "houby"

Kefír z houby rozesílala YGA - mně bohužel mou nezodpovědnou péčí před časem odešel. :-/

YGA 20.3.2009 8:57

Re: Chichichi

No já to špatně napsala - tu vodu dostávali celoročně, trávu jenom v létě. A museli si na ni postupně zvykat - taky se musela dávat čerstvě nakosená (aby nebyla zapařená).

Menší prasátko - není to protimluv8-o? Prasátko přece muselo být co největší ;-D! Mamka při zabijačce říkala strýcovi Blanářovi - "Takovej kuťúk, kolik myslíš, Vlaďo, že má!" Zabijáč obhlídl prasisko odborným okem a řekl "Nó Máňo, co bys nechtěla, do třech metráků mu moc nechybí - tak dvacet kilo." Maminka se šťastně pousmála, ale aby se neřeklo, řekla "Tož vidíš, to loňský ty tři metráky mělo!"

Maťa 20.3.2009 8:46

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Moja reč! Ináč dobré ránko všetkým.

kaca 20.3.2009 8:36

vločky

ovesné vločky mám moc ráda jako zavářku do polévky, osmahnu je za sucha na pánvi, až se rozvoní a následně mignu do libovolné polévky a povařím 10 minut. A do večera je to ještě lepší, mňam!

Matylda 20.3.2009 8:27

Re: Chichichi

To by se prý zduli

Matylda 20.3.2009 8:27

Re: Chichichi

Trá vu a vodu zároveň jsme dávat nesměli, to by se prá zduli. Ale vločky děda dával- ale kvůli ceně jsme museli shánět druhojakostní. Prasata naštěstí nechoval, ale uvažoval o nějakém menším:-)

YGA 20.3.2009 8:20

Chichichi

- tak nevím, šrot ani vločky nemusím. Nejlepší recept na jejich zpracování dodala LA ;-).

Ale erteple se šrotem - u nás ne vločky, ty byly "hříšně drahé", ale klasický ječmenopšeničný šrot + troška turkyňového (kukuřičného) - byly každodenním pokrmem pro prasátka a slepičky, popřípadě kačeny.

Recept pro drůbež - půl kýbla vařených erteplí rozsekat sekáčkem, dorovnat kýbl nastrúhanú řepú, zasypat šufanem šrotu (šufan = zednická fanka), znovu zpracovat sekáčkem a nasypat slípkam a kačenám do koryta - od jara do podzimu část erteplí nahradit nasečkovaným zeleniskem - chrástí z řepy nebo lebeda nebo kopřiva - co je po ruce.

Recept pro prasata - zalít šufan šrotu vařící vodú a zamíchat sekáčkem, až vznikne kaša, dolít studenú vodú (abyse prase neopařilo), rozsekat pul kýbla erteplí, zamíchat s nastrúhanú řepú (když je, přidat zelenisko), do kýbla dolít kašu ze šrotu, ještě jednú zamíchat a nalít praseti do koryta (to bylo umění, aby pulka kýbla neskočila prasátku na hlavě) - a jak si brávci mlaskali.

Recept pro králíky - ti dostávali enom seno, rozkrájanú řepu, do korýtka trochu ječmena, klásky turkyně, přes léto trávu a vodu.

Karolína 20.3.2009 8:18

Ha, kefír z "houby"

už dlooooooouho ji sháním! Nemáte někdo potuchy, kde by se k ní dalo přijít??? Díky všem za zprávu. Mně to kdysi dělalo strašně dobře na zažívání, pak jsem ji nějak někde založila či čo, založila jsem i ten návod, takže bych to už asi ani neuměla, ale docela bych se k tomu ráda zase vrátila. Tak kdybyste někdo věděl, prosím, podělte se!

Emteska 20.3.2009 8:16

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Dovolím se též přilepit, asi jako ta ovesná kaše. Výrobky jako ovesné vločky či musli vůbec nemusím, klidně si ten bílý jogurt sním samotný.:-P

Matylda 20.3.2009 8:08

Vločky

používám do cuketových placiček typu bramborák a jinak musli (kde je sakra to přehlasované u?) jím dvakrát týdně- při mých proklínaných hodinách od šesti. Až se probudím tak v sedm v osm, zamíchám si takové ty křupavé zapečené do bílého jogurtu a to mě udrží jakž takž živou až domů do jedenácti. Jenom nevím, kdo říkal, že po tomhle člověk dlouho nemá hlad- já už v těch jedenáct zase padám hlady:-/

Dede 20.3.2009 7:34

Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:))

tak hlásím, že je mám ráda od mala v různých formách. Kaši mám ráda, ale většinou si ji musím uvařit sama (nemám ráda lepidlo, viď Jendo;-P) a u nás doma se dost jedla, protože dětem moc nechutnala krupicová (ale rýžová je prý ještě lepší). Vločky používám do polévek - dají osmahnout na sucho, nebo na másle se solí, případně s nimi ještě osmažím vajíčko. Výborný základ pro zeleninovou polévku! Dobře se snášejí i s čočkou.

A müsli jsem začala pravidelně jíst až v Norsku (ne ovšem crüsli - což je myslím to Renatino, opečené). Objevila jsem úžasnou směs (Axa Gold, k sehnání jen ve Švédsku;-)), kde jsou dva druhy vloček, celé lískové oříšky a různé sušené ovoce včetně trochy kokosu a datlí. Dávám na to zdejší úžasný hustý eko-kefír (chutná jako ten z "houby") a není lepší snídaně! Když se chci rozmazlit nad limit, přidávám čerstvý ananas nebo banán. Není to žádná dietní snídaně, ale po ní následuje nejdelší denní vycházka s Nazgúly, tak si to omlouvám;-D Svátečně ještě přidám velkou čerstvou datli, mňam!

Jinak Falowo - v hotelech běžné kvality si müsli nikdy nedávám, máš pravdu, nestojí to za to. Ani sušená směs ani jogurt. Jistí to vajíčka! ;-P

LA 20.3.2009 7:33

Dobrý recept z vloček:

Začátek je stejný jako u toho prvního receptu - vařené brambory se šrotem nebo vločkami, může se přidat i něco zeleného vypletého ze záhonku. Směs pravidelně po několik měsíců servírujeme chrochtajícímu domácímu mazlíčkovi. V zimě si na pomoc zavoláme řezníka a postupujeme dle kapitoly Zabijačka a další využití vepřového. ;-);-D

U nás se vločky používají jen dvojím způsobem: 1) holčičkám do masa - asi půl hrsti na jednu velkou konzervu; 2) trocha vloček do těsta na palačinky. Jinak jsou podezřelé a díky velkému obsahu vlákniny i nežádoucí.

Karolína 20.3.2009 6:53

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

;-D sem se lípnu! Vločkovou polévku miluju, ale to je z tohto materiálu tak asi všechno, co jsem ochotná požít! Müsli ani omylem a už vůbec ne vločkovou kaši či jiné tomu podobné jídlo. Zato pěkně tlusťoučký řízeček z krkovičky, obalený v trojobalu, kde místo strouhanky je směs strouhanky s mletými ovesnými vločkami a sušenou dření z mrkve, to je něco! Báječně to křoupá a nenatáhne tolik tuku!!

Fallowa 20.3.2009 6:42

Müsli?

Za celý svůj život jsem se s müsli nesetkala,až teď na stará kolena.Když jsme byli s firmou v Londýně, dostali jsme v hotelu k snídani mističku müsli,hrnek mléka a trochu jogurtu.Müsli jsem ochutnala,ale nerozkousala a chuťově připomínalo polystyrén,mléko nemůžu poslední roky,protože můj organismus si ho plete s projímadlem,tak jsem posnídala jen jogurt - no,v ČR jsem jedla lepší:-(!Anglická snídaně podle mně vypadá úplně jinak:-P...

Rpuť 20.3.2009 6:34

Já snídám vločky denně

a to tak, že je zaleju horkým mlékem, nechám cca čtvrt hodinky louhovat a zcedím. Zcezené vločky zamíchám kočičákům do konzervy (i Blesan si rád slupne) a já vypiju ten zbytek. Mňam! Ale muesli snad raději ne - zatím jsem nesebrala odvahu.;-)

Xerxová 20.3.2009 6:25

vločky

vločky nemusím - ale moje polovička (za mládí sportující) je občas snídá ráda. A tak jako hodná novomanželka jsem je kdysi dělávala - upražené vločky a oříšky se ale na pánvi nezasypaly cukrem, ale lžící medu - a na závěr se na horkou směs nasypaly malé rozinky a na hrubo nasekaná čokoláda na vaření... Prý to bylo dobré - já to nikdy nechutnala ;-P

Šrot a brambory pro králíky jsem tetě na vsi neujídala, ale když jsem chodila drtit slepičkám kosti (tedy ne mučit živé slepice, ale drtit pro ně kosti prošlé kuchyňským zpracováním), tak jsem jim občas ty kosti předokusovala ;-D Hovězí žebra z polívky se spoustou masa přece nemusí mít jen ty pipky opeřené ;-D;-D. Jinak jsem u drtiče byla děsně důležitá - byl přidělaný na ohrazení velkého kompostu a byla to dlouhá ozubená páka. Slepice hnaly z celé zahrady... to byly pro ně velká ňamky ;-)

Jenda 20.3.2009 4:36

Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Nedokazu si predstavit co by se do ni muselo nasypat aby se stala pozivatelnou. A musli a jine nesmysly taky nemusim. Jo, to poradny flak masa ...

Jenda 20.3.2009 4:34

Re: vareny brambory se srotem

To zelene byly nejspis narezane koprivy. A myslim, ze se to zalilo spis jenom varici vodou. "Spařilo".

Mucholapky taky pamatuju, ale ve staji. V dome ne, tam bylo zasadne vsude vsechno zavrene nebo maximalne otevrene okno a v nem sit, aby nevletla "mucha". A pokud se nejake podarilo precejen prekonat ostrahu tak zacal okamzite hon, protoze mucha je strasne nebezpecna a co kdyby na neco sedla. V tomhle ohledu byla babicka vzdycky trochu ... neodbytna.

Jo a "over" asi spis ne. Vyznamove by myslim lip odpovidalo "above", ovsem anglani by asi pouzili upon. (Stratford-upon-Avon).

"over" by takhle nebylo ani tak mistne "nad" jako spis "kvuli". Tedy kdyby to veseli bylo kvuli tomu jaka je Morava :-)

RenataE 20.3.2009 2:21

Hani, však taky

tenhle Mlsotník vznikl jako vedlejší produkt k článku U dědečka na chalupě. To si člověk vybaví vzpomínek a chutí! A pokračování už má Dede:-)

HanaW 20.3.2009 1:37

vareny brambory se srotem

jsem taky jako ditko mela moc rada. V mem pripade se tahle degustace odehravala ve Veseli nad Moravou - pro  Cheta a anglictinare Joy over Moravia. Jezdila jsem tam na cast prazdnin k bezdetnym pribuznym nasi byvale hospodyne, ktera s nama zila az do smrti. A byla to parada. meli hospodarstvi, kraliky, prasatka a kozy, slepice, husy,  senik, kde jsem mohla spat, kocenky, velkou tzv. cernou kuchyn - samostatna budova a starodavna kamna v kuchyni, nad kteryma se dalo ustlat a taky jsem tam mohla spat. Tuhle smes michali pozde odpoledne, uz nevim jestli prasatum nebo kralikum. A ty brambory rozstouchane na dvore s otrubama ci s cim to bylo, jsem velmi rada ujidala. pak do toho taky slo cosi zeleneho,a, kdyz to bylo pro prasata, tak se to cimsi zalilo - nevim, nevim, ale mohla to byt nacinova voda. Ale to uz jsem pak nejedla:-D Obcas me nalozili s deckama z okoli na zebrinak tazeny volkama a jelo se na sena nebo na travu. Jediny, co mi tam vadilo, byla mucholapka - ta lepici paska visici z lampy nad kuchynskym stolem. A jak se ty prilepene mouchy chtely osvobozovat, tak se mi u jidla navalovalo. Ale Luda s Malkou byli hodni a po dobu meho pobytu tu mucholapku premistili na mene viditelne misto.

Jejda Renato, tos mi privolala nadherne vzpominky. BYla jsem se na ten jejich barak pred par lety podivat. bezpecne jsem navigovala synovce z namesti ulickama az k potoku. Luda a Malka jsou uz dlouho po smrti, barak je vyspraveny s pudnima oknama, uz to bylo jine, ale zavrela jsem oci a ty brambory s otrubama jsem citila a videla ty dva bezva lidi, kteri me dokonce naucili dojit kozu.;-)

mam ve spajzu hrubo nasekane irske vlocky, tak si snad zkusim o vikendu udelat to s bramborama. Ale asi tam i neco zelene petrzelky.

RenataE 20.3.2009 0:23

Dodatek

müsli v mém pojetí NEJSOU dietním pokrmem! Jsou vhodné pro mladé sportovce, protože obsahují jak "rychlé", tak "pomalé" sacharidy a dost vlákniny, nádavkem malé množství těch správných tuků. Pokud si jich náhodou dáte jen ty dvě lžíce, tak by se o racionální stravě možná dalo uvažovat. Ale to můžeme vynechat.

Za racionální stravu lze naopak označit recept pro králíky:-)