26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Inspirace na rychlé jídlo a k tomu oříškový dort

Před Vánoci je třeba obojí - jak rychle spíchnout lehký oběd, tak i upéct něco opravdu slavnostního. Proto dnes nabízím kombinaci receptů na těstoviny a oříškový dort.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
redneck Mike, Mississippi 17.12.2008 15:36

Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

Dnes nebo zitra jedu nakupovat a jak uz jsem psal, nakupuji zhruba jednou za mesic, tak doufam, ze nezapomenu na sourcream. Samozrejme, ze tentokrat je nejdulezitejsi krocan, v mem pripade to budou  kruti prsa v celku. Moje stedrovecerni menu - smazena kruti prsa, sunka, babiccin bramborovy salat, "pink stuff" (ambrossia salat), domaci chleba.

Smazena kruti prsa: cela prsa tj 10 - 12 liber - dokonale vysusime (jinak hrozi nebezpeci vybuchu a nasledny pozar, coz muze byt v lese velmi neprijemne) odstranime kuzi a prospikujeme platky uzene slaniny a cesneku. Olej ohrejeme na 325F a prsa opatrne a pomalu cele ponorime. Nejlepsi olej na kruti prsa je ze semen bavlny, vzhledem k jeho cene je vsak mozno pouzit i olej burakovy. Smazime zhruba 4 minuty na libru masa.

Sunka: celou sunku potreme smesi jablecne stavy, medu, oleje a citronove stavy, vlozime do nadoby zvane "dutch owen", napichame hrebicek a zavesime nad otevreny ohen na cca 10 minut na libru. Nepodlevat!

Ambrossia salat: 16 oz drceneho ananasu, 16 oz tvarohu, 8 oz slehacky, jedno baleni jahodove zelatiny v prasku, 8 oz drcenych pecanovych nebo vlasskych orisku. Do naslehane smetany postupne zamichame vsechny ingredience a dame vychladit. 

Dede 17.12.2008 17:37

Re: Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

tedy Miku, asi nebudu dělat nic z toho - nebo možná tu ambrózii? ;-), protože na to nemám podmínky, ale zní to naprosto úžasně. nemohl bys nám to všechno letos nafotit a ukázat? 8-o když hezky poprosíme? ;-D 

redneck Mike, Mississippi 17.12.2008 17:58

Re: Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

Pripisuji si - jeden fotoaparat, digitalni... Snad se jej do Stedreho dne naucim ovladat...

Jakub. 17.12.2008 18:50

Re: Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

No jestli na objednávku nemá Mr. S. Claus už stopstav - ? Bych se nedivil...

zana 17.12.2008 20:23

Re: Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

Miku, ten foťák určitě vezmi, ten se hodí! A v návodu si najdi, jak se fotí na automat - na prvních pár let to stačí;-).

RenataE 17.12.2008 17:43

Re: Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

Co je dutch owen, prosím?

redneck Mike, Mississippi 17.12.2008 17:57

Re: Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

Dutch owen je litinova nadoba i s litinovou poklici, ne tak hluboka jako kotlik, ale v prumeru vetsi. Naprosto nezbytna pomucka zalesaka.

Jakub. 17.12.2008 18:45

Sourcream - jo.

Dutch oven - já jsem to právě chtěl napsat, aby jim to bylo bližší, že to je něco jako litinový lavórek, ovšem s víkem, resp. poklicí, a většinou už přímo vybavený trojnožkou a závěsem.

Jakub. 17.12.2008 18:48

Odkleplo se. Se = já. Blb. Já.

- takže určený pro vaření, dušení aji pečení nad ohněm. Kulatý aji pbdélníkový se zaoblenýma rohama. Chápou to na Jihu takto?

jiný Honza 17.12.2008 18:56

Re: Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

Miku, jsi nesmírně inspirativní. Jednak to papu vypadá moc, moc dobře a včera ten Elvis, teď mi tady zpívá na plné pecky do ouška. Naprostá balada. Ten chlap uměl! A ty umíš taky!R^

Zdena b.p. 17.12.2008 18:38

Re: Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

Tady jeden mimoň se hlásí. Teda Miku, ty umíš dělat chutě. Takhle bych si ta krůtí prsa dala taky. A ten salát.... To musí být veliká dobrota. Já ještě nezapomněla to okouzlení, když jsem měla poprvé v puse pekanový ořech. A proč jsem mimoň? Prostě mne nenapadá, jaká míra se značí oz. :-/

redneck Mike, Mississippi 17.12.2008 18:44

Re: Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

 ...oz se cte unce...,     ...velmi zhruba - 8 oz = 2 deci...

Zdena b.p. 17.12.2008 18:51

Re: Zakysana smetana - "sourcream" predpokladam...

Omlouvám se, o téhle míře jsem samozřejmě slyšela. Jen když se moje emerická dcerunka u nás vdala a začala tu žít, tak si udělala do kuchyně převodovou tabulku, aby jí byly dostupné české recepty. Tak jsem to ani já nikdy nepotřebovala, bavím se s ní zásadně v metrické soustavě :-)

Jakub. 17.12.2008 18:52

Nepodlévat - to myslíš vážně?!

possum 18.12.2008 10:03

neni dutch owen jako rimsky hrnec???

a neco jako remoska (ackoliv ta je elektricka), tudiz se to nemusi podlevat. ;-) 

possum 18.12.2008 10:01

to Mike.....

tak tu Ambrosii znam trochu jinak ;-)  Drceny ananas, mandarinky (nebo jakekoliv jine vhodne ovoce), marshmallows, a kysela smetana (sourcream). Ty orisky se tam mohou taky pridat. Zamichat a nechat v lednici treba pres noc.

A sunku; nerad maple sirup??? ;-)

redneck Mike, Mississippi 18.12.2008 14:12

Re: to Mike.....

Rad maple sirup, moc rad, ale ne na maso, narozdil od rodilych americanu. Dobry maple sirup je vynikajici na wafle, pancake apod. Nejradeji ho mam na bisquitech od Church's,  ale musim si davat pozor na to co kupuji, nektere lacnejsi sirupy nejsou moc dobre...

ebi 17.12.2008 14:02

ještě jednodušeji

aby to neskončilo jen uvařenými nudlemi, ale jde to ještě jednodušeji - alespoň jako rychlé letní jídlo - uvařit těstoviny - nejlépe barevné, ať to není nuda, když se to jí. Na hromádku nudlí dát trochu/hodně zakysané smetany, popřeit a pokapat sojovou omářkou. V létě plně dostačující

possum 17.12.2008 13:59

teda.....:-O

vytahla jsem kureci maso z mrazaku (na zitrek) a sla premyslet co s nim. Pritom jsem samozrejme cetla Lidovky a pak sla kouknout na Psa. A co tu nevidim ;-D  Takze dekuji, s tou smetanou by me to nenapadlo. A hned zitra zkusim. :-)

baty 17.12.2008 10:04

dík za geniální nudle

čekají mě po dlouhé době zase svátky a mezisvátky ve smečce. Doby, kdy nás bývalo k deseti, jsou bohužel pryč a nikdy se nevrátí, ale i tak to bude záhul , po letech ve dvou už jsem odvykla, takovýhle fofrobídek se surovinami z nové ledničky - mňam!

Bubu 17.12.2008 8:49

Jé, nudle

Nudle miluju na všechny možné způsoby. Však je také hluboká pánev u nás nejčastěji používané nádobí. Obvykle po 2 letech potřebuji novou. Právě jsem ve fázi nutné výměny pánve, takže jsem si o ni napsala ježíškovi.

A ten dort vypadá půvabně, uložím do sešitku a až bude nějaký potřeba vyzkouším. Hlavně mě potěšily recepty na krémy šlehané nad parou. Takové neumím, vyzkouším.R^

zana 17.12.2008 8:19

Uff

Nelino, ten dort R^.... sakra, nemáte někdo recept na něco, po čem se hubne;-);-D;-D?

baty 17.12.2008 10:07

Re: Uff

mám. Upéct Nelinin dort, načinčat, dát na stůl obklopený rodinou, obléknout si boty, bundu a čepici a hodinu chodit kolem baráku. Pak se vrátit, umýt prázdné nádobí a třikrát poskočit radostí.;-P

Xerxová 17.12.2008 10:21

Re: Uff

;-D;-DDobrá rada

Ona Zana přehání... chystají se teď od pátku do pondělka tůristovat u nás po horách, tak určitě může nějaké ty kalorie doplnit.

Bubu 17.12.2008 10:33

Re: Uff

Takže něco jako náplast na hubnutí - to se vezme dost široká náplast bez polštářku, ustřihne se cca 20cm a zalepí se tím mlsná huba. ;-P To je jediná metoda, která u mne zabírá.:-D

LA 17.12.2008 10:57

Re: Uff

Nejde to použít u všeho, tady je: nandat na talíř a rozdělit se se psem s tím, že pes začíná. Co pes nechá, je tvoje.  Většinou to je jen předmyté nádobí. :-/

Bubu 17.12.2008 12:38

Re: Uff

To bych byla brzo šlank. Bára totiž obvykle nenechá. leda tak syrovou zeleninu, tu nemusí, ale třeba uvařenou z polívky rozhodně v misce nenechá. Jen hrášek z rizota jí nedrží v tlamičce.;-P

YGA 17.12.2008 13:20

Re: Uff

S tím hráškem - no to se nediv, dyť je kulatý a pejsek, když žere, má tlamičku šikmě k zemi - kde by se tam hrášek udržel. Ale naše Toya je šikula - ta hrášek udrží - ale musí být čerstvě vyloupaný!

Zdena b.p. 17.12.2008 18:45

Re: Uff

Jéééé jeden notně fousatý, ale aktuální. V restauraci si host objednává: "Prosil bych kousek té uzené krkovice, hrášek a...a med". "Pán je cizinec?" ptá se vrchní. "Ne, ale nebude mi to padat z vidličky." 

Jakub. 17.12.2008 18:54

Re: Uff

Ježiš to je pěkné! Neznal jsem.