24.4.2024 | Svátek má Jiří


ROZCESTNÍK: Vánoce, Vánoce přicházejí...

23.12.2008

Pominu komerční vánoční třeštění, které tu v některých obchodech začíná už koncem října, a budu se raději věnovat přípravám rodinným.

Pozvolný náběh k tomuto předvánočního frmolení nastává už hodně brzy, někdy dokonce v září, když se ve kšeftě náhodou kápne na něco, co by někomu milému mohlo udělat na Vánoce radost a tak se to koupí jako vánoční dárek s nadějí, že se dotyčný těch vánoc dožije. Potom se dárky nakupují průběžně až do samých Vánoc. Švehla - vánoční kaktus

S postupem času nabývá předvánoční frmolení na rychlosti a intensitě. Začíná to úklidem toho či onoho. Proč, to chlapi moc nechápou, protože do Vánoc jistá uklizená věc dostane stejně původní podobu. Jako třeba umývání oken věští brzké deště, v horším případě prudkou bouřku a kroupy. Nezapomeňte, že Vánoce se v Klokánii odehrávají v plném létě a přípravy začínají na jaře. Tedy v září, říjnu, listopadu a prosinci. A v tomto je to jádro pudla.

Příroda, pokud máme vlhký rok, bují životem a na zahrádce neroste jen to co bylo zaseto či zasázeno, ale především a prvně, ohromné množství býlí. Takže k "normálnímu" předvánočnímu frmolení se řadí i periodické plení zahrádky a když týden nezaprší tak i její zalévání. To ovšem mezi úklidem a výrobou dárků mnohdy v hicech kolem 35°C.

S postupem doby vznikne potřeba podívat se na seznam lidiček kterým se bude letos posílat vánoční a novoroční přání. Podle počtu vypukne nejdříve výroba a pak i tištění. Když se vejdeme do stovky tak jsme rádi. A to jsou prosím jen ta přáníčka, co jsou posílána poštou šnečí, čili tradiční, co pamatuje postilióny. Přáníčka vhodná na posílaní e-majlíkem raději nepočítám. To vše za plení a zalívání zahrádky, kde vegetační období dosahuje vrcholu.

Ovšem ty správné obrátky nastávají v době, kdy žena usoudí, že je nejvyšší čas začít s pečením vánočního cukroví. Pak dostává domácnost tu správnou australskou předvánoční atmosféru. Do vlhkého a horkého vzduchu se mísí vůně vyráběných pochoutek a u pečící trouby je hic jako v pekle.

Zdejší horké letní klima naučilo kuchařinky trochu jinému technologickému postupu při výrobě těchto pochoutek. Různá těsta určená k četným druhům vánočního cukroví jsou obvykle patřičně obohacena máslem, ořechy a podobně. Zkuste takové těsto mísit a z něj něco tvořit v hicu!! Roztéká se vám pod rukama. A tak se výroba rozdělí na etapy.

Večer, když už není 40 ale jen 30 stupňů se těsto rychle připraví, zabalí do alobalu a šupne do lednice, kde přes noc pěkně ztuhne. Následující den, časně zrána, než začne rtuť v teploměru zase šplhat ke čtyřicítce, se pěkně ztuhlé těsto z lednice vyndá a začne se tvořit to, co chceme.

Někdy je třeba brát těsto po částech, které se do doby zpracování nestačí ohřát a roztéct pod rukama. Že potom už trouba topí v domečku kde je i tak horkem na padnutí připočítáváme dani za mlsné jazýčky. Ostatně je třeba opět vyrazit do zahrady a plet, či zalévat záhonky. Anebo vykoupat čokla, který obvykle s teplým počasím někde nachytá blechy.

Takže nakonec věci dopadnou tak jako obvykle. Celá rodina, kamarádi a známí jsou podarovaní vánočním cukrovím. Zvláště vanilkové rohlíčky, co vyrábí a peče moje žena Míla, dosáhly takového věhlasu, že jak říkají dotyční obdarovaní, si bez nich už Vánoce neumějí představit.

A pak zavládne vánoční klid a mír, horkým vzduchem se nesou vánoční koledy a nakonec skončíte někde u vody, v lepším případě ve vodě. To ovšem za předpokladu, že někde v blízkém okolí zrovna nehoří buš, protože léto tu je nejen ve znamení Vánoc ale i požárů.

George Švehla



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !