Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Hmmm, nez se sem dobelham, tak je vsecko vyrizeny.
A pravdepodobne uz sem nikdo nenakoukne, ale kdyby naaaahodou ta:
Bulghur se DA nahradit kuskusem ve vetsine receptu. Salat z kuskusu je vyborny. Na mase ani tak nezalezi, take se da pouzit jakekoliv.
Recepty ciste na mikrovlnku jsou zde http://manek.bloguje.cz/tema-20-possum-a-jeji-recepty-z-mikrovlnky.php
Re: Hmmm, nez se sem dobelham, tak je vsecko vyrizeny.
Koukne.
Poslyš, tak buchta z červený řepy - - ta červená řepa je fakt to, co si Čech pod pojmem červená řepa představí (tedy to, co se taky jí jako salát)
Zana :-)))
Jj. Beetroot Ta repa je ovsem z konzervy (ci sklinky). Jako uz zavarena. Coz si ji tedy uvarit taky muzes cerstvou. Popripade i v mikrovlnce.
mňam, possum,
zaběhla jsem na tvé kuchařské stránky a myslím, že budu vlnit, akorát ty knedlíky jsem nenašla, ty byly asi tady někde, že?Neví někdo, kdy tak přibližně?
Re: mňam, possum,
Tady jsou knedlíky
http://manek.bloguje.cz/501986-houskovy-knedlik-z-mikrovlnky.php
otazecka
possum, zdravim do Klokanie,ale nevim ,zda tady jeste nakouknes, ty recepty vypadaji moc slibne, mohu pouzit misto burghulu cousscous, to jehneci bych nahradila hovezim. Nebo to neni pak ono?
Re: otazecka
Nejsem sice possum, ale hádal bych, že bulgur (vlastně obilná lámanka) se bude chovat jinak než kuskus (svého druhu těstovina) a vznikne jiné jídlo. Nejspíš taky dobré, ale jiné. Ta záměna masa je spíš otázkou vkusu nebo dostupnosti, pokud můžu soudit třeba podle marockých "tajinů" (tažinů)...
Re: Re: otazecka
Taky nejsem Possum , a nechci ji do toho kafrovat, ale z vlastni zkusenosti s obouma vyrobkama muzu rict, ze kuskus se krasne micha skoro se vsim. Narozdil od bulguru je mekci - taky se nemusi moc varit, vlastne jenom prolejt horkou vodou a nechat nabobtnat. Tim ze je mekci, a asi poreznejsi, tak vic nasava chute. Jak pravil Terra, jidlo asi bude jine, ale nemene dobre. To je dalsi oblibena surovina u nas doma- je to rychly. Vcera jsem uvarila chili con carne volne podle Chili Julie blogu ( s cokoladou a troskou skorice a palivejma paprickama) a dosla ryze, tak jsem k tomu soupla kuskus a hned bylo multi kulti jidlo.
Ja jsem na ten bulgur nejvic zvykla ve forme stredovychodniho salatu a mentalne si ho tudiz spojuju spis s citronovou-petrzelovou chuti a ten kuskus se mi zas vybavuje s omackama. Ale schvalne pujdu zkusit udelat salat z kuskusu. Ja ani zas tak moc nejim, mne zajima ten proces a kreativita. A ze to chutna okoli.
chalva nebo halva?
Vzdycky jsem si myslela, ze Marvan a Halva jsou ceska jmena. Nedavno jsem nakupovala v kramu, majitel Turek , jmenuje se Marvan a prodava halvu(tak to ma napsane na ceduli).
Re: chalva nebo halva?
Vampire - to je zajímavé, ale názvy chalva i halva jsou správně oba, rozhoduje místo původu této vynikající cukrovinky (např. Rusové sice mají halvu, ale nemají "H" - tak je to chalva). A pokud jde o ta jména, tak Hájek je taky ryze české jméno, a Salma Hayek nemá s českou kotlinou vůbec nic společného. Prostě zajímavá náhoda...Zdravím a přeju krásný den.
Re: Re: chalva nebo halva?
dik, on sice tvrdil, ze je to typicka turecka specialita, i kdyz jsem vedela, ze v Recku taky maji, tak jsem si to radeji nechala pro sebe. Ale ze taky Rusove, to je zajimave.A s tim h mas pravdu, nedavno byl v televizi nejaky diplomat z byvaleho Sovetskeho svazu a i kdyz mluvil dobre nemecky,tak furt rikal Chitler.
Re: Re: Re: chalva nebo halva?
Já mám, milý vampírku, dojem, že halva (či chalva) je specialitou zrovna toho středomořského národa, s jehož příslušníkem mluvíš. Totéž co ten Turek ti bude s klidným svědomím tvrdit i Bulhar, Ukrajinec, Rus, Palestinec, Řek, Tunisan... Jsou v tom drobné místní rozdíly, ale opravdu jen drobné - první chalva, kterou jsem kdy jedl, byla slunečnicová, přírodní - a ruská... Hláska "H" je pro Rusy prakticky nevyslovitelná (ne pro Ukrajince!).
Chalva nebo halva?
Jo. A Gášek. NAŠ komissár. Zajímavé je, že zrovna ve středoruském dialektu vč. Moskvičů nejenom že říkají h, ale nahrazujou jím většinou i spisovné g. Ale Chítľer a Gášik - nu vót: aní užé ták privýkli...
A v Brně znám jednoho vynikajícího malíře a ilustrátora Halvu.
Re: Chalva nebo halva?
Ale to je opravdu specialita "podmoskevské oblasti" Jakube, a spisovně to není ani omylem
Re: Re: Chalva nebo halva?
"Nahrazují jím spisovné g", sem napsal...!
Re: Chalva nebo halva?
Neni to taky ze Svejka? Zli Moskoviti, dobrodeji(minil Svejka)...
Terro, takove prisady mam vzdy doma, vcetne koreni. Az na ten burgul, tak zkusim z kusku. Vzdyt je to taky z psenice.Tak mazu k plotne.
Re: Chalva nebo halva?
Zajímavé je, že ačkoli spisovně mluvící Rus neřekne hlásku "h" a ani jí neumí ve slově vyslovit, tak kupodivu v souhlasném slově "aha" jí vysloví naprosto čistě a jasně.
Dokonce je i vtip, kdy otec opravuje syna, že mluví "něku'lturno" a syn se ho ptá:"Pápa a ty ku'lturnyj čelověk?". A otec odpoví :"Aha"!
Re: Re: Chalva nebo halva?
No, to bude asi tim, ze "h" na zacatku slova jde dost tezko vyslovit. Fakt, zkuste si to, a ucitite, jak se hlasove ustroji namaha. Asi jako treba "v" na zacatky slova - proto to lemplujem na "fsichni."
Re: Re: Re: chalva nebo halva?
No, ti Rusove to "H" fakt neumi. Kdyz jsem byla davno tomu na stazi v Moskve, tak mi rikala Gana nebo i Ganocka a vobcas Chanocka. naopak Ukrajinci zas "H" preferujou, takze Gogol je u nich Hohol a - nepletu-li se, Hohol byl Ukrajinec.
Tohle zrní
jsem viděla minulý týden při nákupu v Kaufáči, se přiznám, že jsem ten pytlík měla dokonce v ruce...zase skončil zpět v regále
Milá possum
- díky za recepisy, furt se chystám, že něco z toho zkusím (až se odhodlám a dcera nebude doma - ona je v jídle vééélice konzervativní ). Jenom si nejsem jistá, jestli ten bulgur se dá u nás koupit - pohanka, jáhly i vločky jsou jsou běžně ke koupi i v menších sámoškách - dokonce i sezamové semínko či slunečnice - ale bulgur jsem nikde neviděla.
Re: Milá possum
milá YGO, bulgur jsem potkala ve prodejně se zdravou výživou, už u nás nějaký měsíc čeká na zpracování. Doteď jsem nevěděla, jak jej osvědčeně upravit, jsouc líná pátrat - proto tímto děkuji possum za uniformace.
YGA,
asi takhle: kdo hleda najde. Zjistila jsem, ze v CR mate vsecko (a jeste vic), ale musis vedet kam pro to jit. Nasla jsem i ten Dark Brown cukr, ktery neni ten, cemu rikate hnedy, ale hnedy s melasou. Takze na Burghul (kdyz tak se ptej po lamane/drcene psenici) bych se zeptala v obchode Herba. Nebo nejakem Bio ci orientalnim obchode.
Re: YGA,
Possum, díky moc. Já mám zrní ráda v jakékoliv podobě. A co neseženu, to si vypěstuju nebo vyrobím (jako melasu z cukrové řepy - vím, že třtinová je lepčí - podle vzoru hepčí! - ale mě stačí i ta).
Re: Re: Re: YGA,
Fakt. Záhon si potřeboval odpočinout od brambor, takže na kusu pěstuju cukrovku.