Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Re: kolááááč
... hmmmm ... to není špatný nápad ... no to bys mohla mydlit, Liko ... a rozesílat těm, kteří mydlení nemají v oblibě. Byla bys dvojužitečná! :) (po vzoru dvojctihodná, chicht)
Re: kolááááč
Já bych Vave někdy mydlila, škoda mluvit :D Jinak co se rybízu týče, ještě tak jsem schopna ho odrbat na koláč, ale trhat - leda rovnou do pusy. Rybíz a kýbl mi nejdou dohromady.
Re: kolááááč
No právě, no právě! ... Hmmm, takže Ty nebudeš mydlit a já jsem zase namydlená. :D
Hmm,
mně se v tom vedru péct prostě nechce. Ale rybíz mi zbyl od loňska v mrazáku, tak asi něco upeču, pokud se trochu ochladí. Včera jsem byla navštívit babičku, abych jí popřála k narozeninám (je jí 93) a to jsem ty svatební koláčky sprostě koupila v místní pekárně- a jak jí chutnaly :)
Re: Hmm,
Jsem ráda, že babičce chutnalo a že si narozeniny užila :-)
Re: Hmm,
Matyldo, ty nemůžeš píct nějak mimo? Ta remoska je na tohle geniální.
Bývaly časy, kdy jsem v ní zkoušela péct i vánoční cukroví (jde to, ale je mrňavá :-)
Re: Hmm,
Tak má barák, to se vždy najde místo, kde se s koláčem současně nepečou lidi. Jen možná k tomu baráku nemá tu remosku. Já taky nemám, ale pořídila jsem si malou troubu a tu vystrčím na terasu...
Re: Hmm,
Nemám remosku. Navíc pokud peču, peču v množství, které má smysl- minulý víkend jsem poprvé v životě pekla v koláčové formě, protože jsme s Mušketýrem byli sami doma, jinak peču velký plech, páč se mi domem pohybuje proměnlivé množství mládežníků :) Tak mi ta remoska zatím přijde zbytečná, je prostě malá. A velkou troubu neodstěhuju.
koláč bezva
jen ten rybíz stačili špačci letos sklidit beze mě....
u nás ted prší, chtěla jsem venku stříhat Deli tak smůla, ale koláč by určitě šel i kompotem ne??
Re: koláč bezva
Určitě i s kompotem, Pájo, akorát se musí dobře přecedit.
Ráda tě vidím :-)
Re: koláč bezva
no jsem měla 14 dní absenci :) už se polepším
Jéje koláč!
Tak já dělám nejraději kynutý - to se rozpustí kvasnice s cukrem (asi lžička?), dá vajíčko a rozkvedlá. Pak hladká mouka se špetkou až dvěma soli (kynuté nesolené těsto je nejedlé - vyzkoušeno na velikonočním věnci) a mléko - mouky a mlíka přiměřeně, přiměřeně - nikdy jsem to neměřila, obou asi necelý hrnek. Těsto musí být viditelně řidší než na knedle, ale zase hustější než na lívance. Nechám vykynou, drbnu na vyložený plech, rozprostřu do tenka, dám ovoce - preferuju meruňky nebo trnky, podle toho, co je - a posýpátko a peču. Zajímavé je, že mi nevadí horko od trouby, ve které se peče buchta (zato maso v lítě peču zásadně v prádelce).
Poznámka - včera jsem odšťavnila půl kýble rybízu na marmeládu a dnes budu vařit. Dotaz - čím odšťavňujete? Já roky používala takový ruský preparát, co vypadá jak masový strojek. Odsťavní dobře, ale je to strašná práce. Včera jsem vyzkoušela "zděděný" odšťavňovač a řeknu vám, je to na prd (asi ho posunu dál ke starší sestře) - rybíz spíš jen rozbil a šťávy do nádobky vyteklo minimum - zbytek jsem pasírovala přes sítko. Máte někdo nápad na dobrý odšťavňovač nebo se musím potupně vrátit k ručnímu mletí a sílení svých bicepců?!
Re: Jéje koláč!
Ygo, ruční mletí je to nejlepší. y máme stařičký mlýnek. Loni jsme měli 8 kg rybízu, dělala jsem to po dvou kilech, Bimbo si pěkně zaposiloval, ale i odpočinul. Letos jsme sjeli jen 2 kg šťávy a myslím, že bude dost i pro kamarády. Já strašně ráda mřížkový koláč s rybízovou marmeládou, takže ho spotřebuju docela dost. Dobré je, že sousedi a kamarádi přijímají dary ve formě " něco ke kávě ", takže si mohu upéct koláč, nechat doma ke kávě a zbytek roznosit
Re: Jéje koláč!
Na rybíz je opravdu ruční mlýnek nejlepší. On má totiž v sobě snad pektin nebo co a rychle se "zdrcává" a každý elektrický odšťavňovač prostě ucpe.
Re: Jéje koláč!
U nás se tomu bazmeku říká Ťuťák fruťák, od Tutti Frutti a máme ho z Aukra , jako ostatně spoustu starožitných kuchyňských pomocníků
Re: Jéje koláč!
na odšťavňovači to nedáš,ten to fakt jen rozbije..mě se osvědčilvýkonnej tyčovej mixér a pak to zavřít do plátýnka a ždímat....na začátku přidáš trošku vody, ale pak už jen přidáváš rybíz....a mixuješ a mixuješ..jo,musíš mít přes hrnec nataženeou folii a do ní díru pro ten tyčák,jinak máš vymalováno.....
jinak pěkně po staru-mlejnek....
Re: Jéje koláč!
Ygo, naši měli opravdu prastarý robot, který měl na toto nástavec a bezchybně šly stranou ty pevné "odpady" a do mísy tekla krásná šťáva, otec dělal teda sirup, úchvatný
bohužel už je zlikvidováno a mám pocit, že tuto starožitnost si ani nikdo nevzal :-((((
Re: Jéje koláč!
Tak to měl ten robot sítko se správně velkými oky. Dnešní el. odšťavňovače mají drobná očička a ty rybíz zalepí.
Re: Jéje koláč!
to víš Liko, stará dobrá poctivá práce - no on to byl taky krám ne ani velkej, ale těžkej jako prase, tehdy nic nebylo z fórovejch plastů
možná je ho i škoda, ale já ho ani nemám kam dát, ani bych ho neužila, i když měl různý nástavce na kdeco... ale holt nikdo to nechtěl
Re: Jéje koláč!
bedo,kdyby tam byl ten robot,tak bych si ho všimla..ale nebyl..patrně si ho někdo vzal...
Re: Jéje koláč!
že by???? ale trochu se divím, myslím žes byla prga... byl úplně vpravo vedle té ledničky až dole (a nástavce apod. různě rozesetý)
Re: Jéje koláč!
Že by Robot UKS (Univerzální Kuchyňský Strojek)? Na ten nedám dopustit. Jenže je děsně těžký - 10 kg? Tak ho na to kilo rybízu sem, kilo josty tam nejsem ochotná vytahovat. Pomalé otáčky a sitko s drobnými otvory kolem dokola vyždíme ovoce dočista dosucha a nerozdrtí stopky. Chystám se na jostu - budu trénovat s nástavcem na robot Bosch. Zkoušela jsem na něm maliny... pár peciček prolezlo... proháněla jsem to přes ten mlýnek asi 10x (to už jsem trochu zuřila), než jsem byla spokojená se suchostí odpadu...
Re: Jéje koláč!
Tak to dostaneš řád Zlaté josty za trpělivost... To je prima, že máš úrodu, jinde všechny rybízy a josty pomrzly.
to je on Konický koláč!!!!
o tomto koláči jsme před chvilkou psala na dedeníku..a tys ho upekla!!!! Liko,tohle je koláč,koláčů...klaním se ti,že jsi ho upekla a ještě k tomu v remosce!!!!!
Já ho prvně jedla v Konici u Prostějova, byl excelentní a nic lepšího to dlouhou dobu nepřekonalo,vlastně překonán ani nebyl....
Re: to je on Konický koláč!!!!
Máš pravdu, je to moc dobrý koláč, zvlášť když se povede :D Díky za pochvalu.
Re: to je on Konický koláč!!!!
nemáš zač, dala bych si kousek,bejt blíž...z rybízu s eu nás pořád dělá rybíz ala brusinky..nějak nám to chutná víc,jak ty brusinky:-D ke svíčkový...
Re: to je on Konický koláč!!!!
U nás se doma dělala zavařenina rybíz plus jemně nastrouhaná mrkev - vrstva rybízu, vrstva mrkve, střídat až po vrch. Bylo to velice dobré, ta mrkev přidala sladkost rybízu a ten zase mrkvi říz.
Re: to je on Konický koláč!!!!
sharko, už asi půl hodiny přemýšlím, co udělala s rybízem EU...?? :-DDDD
Re: to je on Konický koláč!!!!
vydala normu na velikost kuliček a délku šťopky :-D