27.11.2022 | Svátek má Xenie


AUSTRÁLIE: Chlupatá kuchařka.

8.11.2022

Většina z vás čtenářů ví, že už 50 let bydlíme v Modrých horách – Blue Mountains, zhruba 80 km od metropole Sydney v Klokánii. V roce 1972 jsme si postavili domeček v buši, v divočině, kde byly jen prašné cesty a místní divoké zvířectvo se nám promenovalo po zahrádce. Dnes toto prostředí připomíná standardní městské předměstí, avšak zasazené do buše. Hranice národního parku jsou jen pár set metrů od domečku.

Tak vypadají zhruba všechny osady v „našich“ horách a právě proto se v nich usadili lidičky s trošíčku podivným charakterem. Nesčetní umělci všech možných směrů, od herců, malířů, sochařů, básníků a spisovatelů po architekty a četné jiné, blouznivé ochránce přírody a nebo horolezce, kteří v osadě Katoomba dokonce provozují svoji školu. Několik let zde žil i vnuk Tenzinga Norgaye, který v roce 1953 s jako první s Edmundem Hillarym zdolali Mt. Everest, Tashi. Tento se zde v roce 1990 oženil s Judy Pyne a měli dvě děti, kluka a dívenku. Jejich manželství se ale za několik let rozpadlo a Tashi se vrátil do Nepálu, kde žije v Kathmandu.

Z tohoto krátkého výčtu obyvatel zdejších kopců jistě uvidíte, že jejich složení je přinejmenším podivné, tak jako oni sami, a proto tu bydlíme i my. Týdeník, jinak místní noviny, zvané „Mountains Gazette“, které my nazýváme „Kravské rozhledy“, nám v posledním čísle oznámily, že v osadě Lawson žijící, 52 kg těžký pyrenejský horský pes jménem Kobe napsal a vydal svoji druhou knihu, tentokrát kuchařku dobrot pro psy. Jeho první literární dílo byl průvodce, kterak a kudy vandrovat po zdejších horách, pod názvem „Vandrování s Kobem“, tedy Hiking Mount Kobe. Protože Kobe miluje žrádlo zrovna jako vycházky, je jeho druhá kniha o druhé jeho lásce, dobrém, chutném, výživném a hlavně pořádně velikém žvanci.

Pyrenejský horský pes | foto: Canarian, wikipedia

Zima je zde období, kdy lidé tráví více času v kuchyních a připravují si dobroty, které by je ve zdejším horkém létě zabily. Proč by si však měli na dobrotách pochutnávat jen lidé? Jejich psí kamarádi si také zaslouží chutný žvanec a tak se Kobe rozhodl dát dohromady zhruba 50 svých oblíbených receptů, včetně jednohubek, předkrmů, hlavních jídel a malých pohoštění. Neschází ani speciální pivo pro psy.

Tato chlupatá kuchařka se jmenuje „Jak žrát jako Kobe“, tedy „How to eat like a Kobe“ a nabízí chutné, zdravé a vydatné žrádlo ke každé příležitosti. Od každodenního stravování až po extravagantní psí večírky, oslavy narozenin a jiných významných dnů. Každý recept je připravován z „lidských“ surovin a majitelům je prominuto ochutnávání při přípravě těchto dobrot. Ostatně každý recept oplývá „share-o-metre“ tedy „stupeň sdílení“ toho kterého receptu s majitelem pejska.

Kobeho lidská máma a autorka knihy Muriel Wang řekla, že kuchařka není jen o tom, aby byli hafani dobře a zdravě krmeni, ale také jako pomoc majitelům chlupáčů k přípravě zdravého krmení doma a zároveň ušetření nákladů za drahé psí krmení kupované v obchodech. Tato „chlupatá kuchařka“ vyšla v pravou dobu, kdy ceny nejen psí, ale i lidské stravy se šplhají do stratosférických výšin. V poslední době rostou náklady na život proklatě rychle a doma připravené krmení pro psy a jídlo pro jejich majitele může tak ušetřit nemalou částku a zároveň připravit výživné krmení pro oba. Doma připravená strava také utužuje vzájemná pouta mezi kuchaři a strávníky. A že je Kobe grand, tak 10 % z prodeje jeho kuchařky bude darováno na náklady spojené se sběrem přebytečných potravin z restaurací a supermarketů a jejich dodávání různým charitám.