21.6.2024 | Svátek má Alois


Diskuse k článku

VAŘENÍ: Něco bez něčeho

Když byla moje maminka malinká holčička „vařila“ česnečku bez česneku. Proč ne. Byla přece malá. Ale ono jí to vydrželo až do doby, kdy už byla hodně velká holčička.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Velisek 18.4.2024 5:22

Diky všem!

V. Mokrý 17.4.2024 19:28

;-(

A. Nový 17.4.2024 16:16

Zde je jeden recept.

https://www.labuznik.cz/recept/vdolky-obycejne-moji-babicky-nedelske/

A. Nový 17.4.2024 15:57

To si dotyčná plete sekanou na smetaně se svíčkovou. Vaření asi moc nedala. :-)

A. Nový 17.4.2024 15:54

Co tak použít falešnou svíčkovou. :-)

V. Mokrý 17.4.2024 15:53

Ten základ dělá asi každá kuchařka, jenomže většina k tomu má i maso.

Svíčková, knedlík + sekaná, to kdysi nabízely i mnohé hospody.

P. Diviš 17.4.2024 11:33

"Sekaná svíčková", jo, docela dobré.

P. Diviš 17.4.2024 11:32

Alespoň že někdo ví, že svíčková je maso (i když, na tuhle úpravu jí je skoro škoda). Už jsem viděl i "knedlíky se svíčkovou omáčkou".

Největší podfucky ale vymýšlejí vegetariáni a vegani.

Ś. Svobodová 17.4.2024 11:19

Tuhle svíčkovku dělala i moje máma, když se ani netušilo co je vegetarián. Dávala k ní sekanou, což bylo hrozné, ale omáčka byla luxusní.:-)

Ś. Svobodová 17.4.2024 11:17

Klasické kynuté těsto. Jen se vdolky musí dát na litinovou plotýnku, ne na pánev. Litina je akorát tak horká, že se vdolky nespálí, ale dokáže je propéct aby nebyly syrové.

Ś. Svobodová 17.4.2024 11:16

Tak to ne! Pánev je moc slabá a vdolky nasucho se musí dělat dlouho, aby nebyly syrové. Na pánvičce rychle zhnědnou a uvnitř jsou syrové. V troubě už vůbec ne, byby by vysušené s končily u psa, jak píše. Musí se dávat na litinovou plotýnku.

J. Cimbalnik Sr 17.4.2024 11:13

Na Slovácku spíš báleše, zadejte do googlu, přehršel receptů..!!

P. Pospisil 17.4.2024 11:10

:-)

Oblast od oblasti, dědina od dědiny, domácnost od domácnosti se to liší...

U nás jsou beleše ty nasucho pečené poloplacky, mazané trnkami, sypané mákem a cukrem, pomaštěné sádlem :-). A aby byl chuťový vjem úplný, tak přikusované k fazolové polévce, patřičně husté, patřičně očesnekované.

V. Mokrý 17.4.2024 10:07

JO,

nejlepší je ten současný trend vegetariánů - vaří bez masa, ale názvy tomu dávají tradiční masové !

L. Žaloudek 17.4.2024 8:46

Udělejte prostě vdolky jako obvykle a na závěr do pánve nedávejte žádný tuk! Kdyby to moc smrdělo, zkuste pečící papír a troubu😋.

R. Dubravský 17.4.2024 8:43

Moje maminka i babička ze Strážnice říkaly béleše normálním koblihám, smaženým na vysoké vrstvě tuku.

P. Pospisil 17.4.2024 6:07

Nejde náhodou o slovácké beleše (beláše atp dle lokality)?

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11127706028-za-nasima-humny/9187-recepty/3389-belese/

L. Velisek 17.4.2024 0:31

Nemáte recept na ty suché vdolky pečené na plotně? Pekávala je moje babička za mého mládí. Bohužel odešla dříve, než jsem se seznámil se svou ženou a tak se recept nepřenesl.