Čtvrtek 12. prosince 2024, svátek má Simona
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

SPOLEČNOST: Rostlinný tuk v mléce je absolutní hloupost

diskuse (4)
Kdysi jsem měl ideu, že na tomto blogu čas od času napíši pár slov na téma osvěta spotřebitele, zejména proto, že kolem konzumace potravin, jejich označování a především jejich účinků na lidský organismus produkuje lidová tvořivost úplné nesmysly. Následně jsem od této myšlenky ustoupil, nikoho to totiž zjevně moc nezajímalo.

V souvislosti se současnou diskusí o kvalitě mléka a kampaních pro či proti konzumaci mléka z mléčných automatů se nicméně v různých příspěvcích objevují hlouposti doslova kardinální, takže není od věci alespoň pár základních informací připomenout.

První, úplně absolutní hloupost je teze, bohužel velmi rozšířená, neboť odvysílaná v televizi, že se do mléka přidává rostlinný tuk. NEPŘIDÁVÁ. Nikdo jej tam nepřidává. Kromě toho totiž, že by takové mléko bylo ještě hnusnější než odstředěná obarvená voda, by byl rostlinný tuk v mléce velmi snadno zjistitelný prvním laboratorním rozborem. Navíc by bylo přidávání rostlinného tuku do mléka technologicky docela obtížné. Něco jiného jsou šlehačky z rostlinného tuku. Ty na našem trhu skutečně existují. Ne však „rostlinné mléko“.

Další manipulací jsou teze, podle kterých má syrové mléko od krávy tučnost šest, osm nebo více procent. Není to pravda. Průměrná tučnost mléka od krávy v ČR se pohybuje kolem čtyř procent, absolutní špička je pak tučnost 4,5 procenta. Šestipropcentní tučnosti mléka od krávy by bylo možné dosáhnout jen za pomoci intenzivního šlechtění, nejspíše formou GMO.

Poslední téma, abych neunavoval, jsou pak rozdíly v kvalitě mléka vyplývající ze způsobu jeho zpracování. Výsledkem jsou v zásadě tři typy mléka - syrové, pasterované a sterilované (sterilizované) mléko. V souvislosti s tím se v obchodech setkáváme s mlékem „čerstvým“ a „trvanlivým“. Čerstvé mléko je přitom biologicky (nutričně) hodnotnější než mléko trvanlivé.

Není ale pravda, že jsou oba typy mléka pasterované. Pasterované je pouze mléko čerstvé, zatímco mléko trvanlivé je sterilované. V obou technologiích zpracování je rozdíl – při pasteraci se mléko zahřívá pouze na teplotu kolem 70 stupňů, přičemž smyslem pasterace (pasterilizace) je zničení možných nebezpečných mikroorganismů v mléce, a tedy ochrana zdraví spotřebitele. Forem pasterizace je více – mléko lze například zahřívat na teplotu 75 stupňů po dobu 20 vteřin, stejně tak jako na teplotu 60 stupňů po dobu 30 minut. V zásadě platí, že čím nižší teplota, tím delší doba pasterizace. Naopak při sterilaci se mléko zahřívá na teplotu 140 stupňů po dobu dvou vteřin, přičemž smyslem je dosažení vysoké trvanlivosti mléka.

Obecně platí, že na čím nižší teplotu je mléko při zpracování zahřáto, tím vyšší pozitivní nutriční vlastnosti si uchovává. Daní za zpracování za nižších teplot (pasteraci) je ale nižší doba trvanlivosti, řádově několik dní. Vůbec nejvíce pro organismus hodnotných látek má ovšem čerstvé syrové mléko, které lze koupit v rámci legislativně povolených prodejů mléka „ze dvora“ a například také prostřednictvím mléčných automatů. U některých osob ale při konzumaci nezpracovaného mléka hrozí riziko alergií nebo, což je častější, netolerance k syrovému mléku. Netolerance se přitom od alergie liší tím, že nemá významný negativní dopad na zdraví, pouze nám taková potravina (mléko) nechutná a spotřebiteli po něm může být špatně od žaludku.

Převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora.

Autor je agrární analytik

Aston Ondřej Neff
12. 12. 2024

Námětů pro divení se nám svět nabízí požehnaně. Někdy jde až rozum stranou.

Petr Kolman
12. 12. 2024

Lidověji napsáno - příště již žádné skrčky, bodyčky a přílepky.

Milan Smutný
12. 12. 2024

Vývoj v Německu odhaluje zničující dopad nových emisních daní.

Stanislav Ulčák
12. 12. 2024

Petr Anderele je člověk, který si zaslouží být připomenut a nebýt zapomenut.

Jaroslav Zamazal
12. 12. 2024

V obsazeném území má Rusko velký náskok.

Aston Ondřej Neff
9. 12. 2024

Zatímco se šušká o nové pravicové straně, Motoristé v sobotu uspořádali svůj první sjezd.

Aston Ondřej Neff
12. 12. 2024

Námětů pro divení se nám svět nabízí požehnaně. Někdy jde až rozum stranou.

Aston Ondřej Neff
11. 12. 2024

S obvyklým zpožděním začala poslanecká sněmovna projednávat novelu o poplatcích.

Aston Ondřej Neff
10. 12. 2024

Fiala a Stanjura jednali v pondělí s prezidentem Petrem Pavlem o rozpočtu.

Robert Troška
10. 12. 2024

Vzrůstající trend omezování svobody ze strany politiků ODS.

Lidovky.cz, ČTK
12. 12. 2024

Od startu druhého poločasu senzačně vedli zásluhou Matěje Vydry, plzeňští fotbalisté se věhlasnému...

jla Jiří Lacina
12. 12. 2024

Elon Musk se stal prvním člověkem v historii, jehož čisté jmění přesáhlo hranici 400 miliard...

Lidovky.cz, ČTK
12. 12. 2024

Americký prezident Joe Biden zmírnil tresty téměř 1 500 lidem, kteří byli za pandemie covidu-19...

Gabriel Sedlák
12. 12. 2024

Čeští řidiči se v tomto měsíci dočkají otevření rekordní stovky kilometrů dálnic. Dohromady tak...

Lidovky.cz, ČTK
12. 12. 2024

Osobností roku časopisu Time se stal zvolený americký prezident Donald Trump. Držitelem tohoto...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz