Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

SPOLEČNOST: Rostlinný tuk v mléce je absolutní hloupost

diskuse (4)
Kdysi jsem měl ideu, že na tomto blogu čas od času napíši pár slov na téma osvěta spotřebitele, zejména proto, že kolem konzumace potravin, jejich označování a především jejich účinků na lidský organismus produkuje lidová tvořivost úplné nesmysly. Následně jsem od této myšlenky ustoupil, nikoho to totiž zjevně moc nezajímalo.

V souvislosti se současnou diskusí o kvalitě mléka a kampaních pro či proti konzumaci mléka z mléčných automatů se nicméně v různých příspěvcích objevují hlouposti doslova kardinální, takže není od věci alespoň pár základních informací připomenout.

První, úplně absolutní hloupost je teze, bohužel velmi rozšířená, neboť odvysílaná v televizi, že se do mléka přidává rostlinný tuk. NEPŘIDÁVÁ. Nikdo jej tam nepřidává. Kromě toho totiž, že by takové mléko bylo ještě hnusnější než odstředěná obarvená voda, by byl rostlinný tuk v mléce velmi snadno zjistitelný prvním laboratorním rozborem. Navíc by bylo přidávání rostlinného tuku do mléka technologicky docela obtížné. Něco jiného jsou šlehačky z rostlinného tuku. Ty na našem trhu skutečně existují. Ne však „rostlinné mléko“.

Další manipulací jsou teze, podle kterých má syrové mléko od krávy tučnost šest, osm nebo více procent. Není to pravda. Průměrná tučnost mléka od krávy v ČR se pohybuje kolem čtyř procent, absolutní špička je pak tučnost 4,5 procenta. Šestipropcentní tučnosti mléka od krávy by bylo možné dosáhnout jen za pomoci intenzivního šlechtění, nejspíše formou GMO.

Poslední téma, abych neunavoval, jsou pak rozdíly v kvalitě mléka vyplývající ze způsobu jeho zpracování. Výsledkem jsou v zásadě tři typy mléka - syrové, pasterované a sterilované (sterilizované) mléko. V souvislosti s tím se v obchodech setkáváme s mlékem „čerstvým“ a „trvanlivým“. Čerstvé mléko je přitom biologicky (nutričně) hodnotnější než mléko trvanlivé.

Není ale pravda, že jsou oba typy mléka pasterované. Pasterované je pouze mléko čerstvé, zatímco mléko trvanlivé je sterilované. V obou technologiích zpracování je rozdíl – při pasteraci se mléko zahřívá pouze na teplotu kolem 70 stupňů, přičemž smyslem pasterace (pasterilizace) je zničení možných nebezpečných mikroorganismů v mléce, a tedy ochrana zdraví spotřebitele. Forem pasterizace je více – mléko lze například zahřívat na teplotu 75 stupňů po dobu 20 vteřin, stejně tak jako na teplotu 60 stupňů po dobu 30 minut. V zásadě platí, že čím nižší teplota, tím delší doba pasterizace. Naopak při sterilaci se mléko zahřívá na teplotu 140 stupňů po dobu dvou vteřin, přičemž smyslem je dosažení vysoké trvanlivosti mléka.

Obecně platí, že na čím nižší teplotu je mléko při zpracování zahřáto, tím vyšší pozitivní nutriční vlastnosti si uchovává. Daní za zpracování za nižších teplot (pasteraci) je ale nižší doba trvanlivosti, řádově několik dní. Vůbec nejvíce pro organismus hodnotných látek má ovšem čerstvé syrové mléko, které lze koupit v rámci legislativně povolených prodejů mléka „ze dvora“ a například také prostřednictvím mléčných automatů. U některých osob ale při konzumaci nezpracovaného mléka hrozí riziko alergií nebo, což je častější, netolerance k syrovému mléku. Netolerance se přitom od alergie liší tím, že nemá významný negativní dopad na zdraví, pouze nám taková potravina (mléko) nechutná a spotřebiteli po něm může být špatně od žaludku.

Převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora.

Autor je agrární analytik

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz