23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan Vitula 24.8.2008 20:27

Pan učitel by neměl plést pojmy

Mám na mysli ruský, sovětský či internacionální. Tedy invazi provedlo 5 zemí, z nichž 4 jsou nyní spřátelené, jsme s nimi v jednom státě i vojenském bloku. A pokud si pamatuji, pak s. Ulbricht z nyní spřáteleného národa tlačil na pilu ještě víc, než Ukrajinec Brežněv. Tak nevím, jestli to byli zrovna ruští bratři. Právě dávali rozhovor s jednou Ruskou z těch která denonstrovali v Moskvě a pak byli léta vězněni.  Nevím, že by podobně demonstrovali bratří v Berlíně, Varšavě, Budapešti či Sofii.

Pišta 24.8.2008 21:09

Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Brežněv určitě nebyl Ukrajinec.

Ivan Vitula 24.8.2008 21:35

Re: Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Ještě se na to poodívej. Narodil se  1906 na Ukrajině, do války působil na Ukrajině, místo Gagarin říkal Haharin, ale možná to byl Číňan.

R. J. 24.8.2008 23:34

Re: Re: Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Hlavně to byl "komisař",politruk, nenechte se mást jeho generálskou hodností,toho generála měl i Chruščov.Stalin jim myslím dal hodnosti v roce 42, musel bych se mrknout. Pamatujete z vojny, zástupce velitele pro věci politické.Brežněv byl zást. velitele armády a potom dokonce celého "frontu", myslím že "  čtvrtého  Ukrajinského".

ivan.vitula 25.8.2008 10:15

Re: Re: Re: Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Pro mne je podstatná záměna ruský - sovětský, která by se neměla panu učiteli stávat, byť je lidově dost oblíbená. Napúř. v Rusku se vedla občanská válka proti bolševikům a nebýt liknavosti velmocí (včetně ČSR), mohli být bolševici poraženi a vývoj v Rusku mohl být zcela jiný. Stejně jako u nás v r. 48 vnutila ozbrojená menšina svou vůli většině.  Anexe Gruzie byla logická a Gruzii za to odměnil Gruzínec Džugašvili připojením právě Osetie a Abcházie - on měl rád větrolamy a rovné hranice. Takže tyto provincie byly součástí Gruzie řádově desetiletí, na rozdíl od Kosova, které bylo součástí Srbska několik staletí. A bylo bez skrupulí po vyhnání Srbů uznáno samostatným. Tohle mě nejvíc štve, spoléhal jsem , že Schwarzenberg je šlechtic a nelže. Ta nesouměřitelnost s Kosovem. Jestliže někdo zavede jako opodstatněné do mezinárodního práva uznávání provincií za samostatné státy, tak můžeme nyní čekat co? Od Slovenska se odtrhne Žitný ostrov, od Čech Chánov.

Kobylka Lajda 25.8.2008 8:09

Re: Re: Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Hahá, Haharin! R^R^;-D;-D

Kobylka Lajda 25.8.2008 8:18

Re: Re: Pan učitel by neměl plést pojmy

Narozen 19. 12. 1906 v Dneprodzerzinsku (Ukrajinci to píší nějak jinak) - Dniprodzerzynk, v jakési (Y) Kaminskije. Páni, on je ve stejném znamení jak já, to se střelím!  a o 30 let starší.

Stanley 24.8.2008 17:17

1968

Článek s jehož  obsahem souhlasím ,  mám jen pár drobných  poznámek. Tak tedy :  Autor píše, že možnost vnějšího zásahu byla podivně podceněna a to navzdory 12let staré zkušenosti z Madˇarska ( dodávám NDR i Polska ).   Ovšem   ,  my ,kteří jsme žili 6 let   v německé totalitě a posléze 20let v totalitě komunistické jsme,mluvím z vlastní zkušenosti, byli tak "opojeni" tím duchem doby (zrušení cenzury, možnost svobodně se vyjadřovat, volit, cestovat atd. ) a měli jsme na to právo !  Byli jsme tedy často slepí a hluší, nebo aspoň neopatrní!   Takoví ovšem neměli být naši tehdejší čelní představitelé.  Je ale pravdou, že na př. já jsem pochopitelně Dubčeka nevolil ( ostatně ani nikdo z tehdejších komunistů, s výjimkou toho jejich jakéhosi politbyra ) a ani před lednem 1968 jsem ho vůbec  neznal a nikdy o něm neslyšel ! Asi  opravdu ta jeho tzv. "lidskost" byla k výkonu té funkce a v té době opravdu   velmi velmi málo !!!

Jakub S. 24.8.2008 20:54

Totéž v bleděmodrém jsem napsal níž pod Lajdou.

Kobylka Lajda 25.8.2008 8:20

Re: 1968

R^R^R^

GRUNTORÁD 24.8.2008 16:13

Litujeme, ale redakce Neviditelného psa si nepřeje, aby se příspěvek tohoto znění objevil v diskusi. Pravděpodobně obsahuje neplacenou reklamu, vulgární slovo nebo má rasistický obsah.

Češi si představují, že všichni jsou povinni jim pomáhat, ale oni pro to nemusí ani hnout prstem, protože tak znamenitý, sympatický, vyspělý a po všech stránkách nevinný národ si zaslouží, aby se o něj všichni ostatní starali.

JAK NAPSAT SLUŠNĚ VLASTNÍ JMÉNO KDYŽ JE ZCELA STEJNÉ JAKO VULGÁRNÍ OZNAČENÍ WC????Identifikační číslo nepovoleného příspěvku je: 26060760

Identifikační číslo nepovoleného příspěvku je: 26060760

AeroKarel 24.8.2008 15:51

"Náprava ovšem není možná bez existence státu, který se během pobytu v sovětském bloku téměř vytratil,"

Ale houno vytratil, ser.      se do všeho možného, jen nedělá to co má.

Není divu, když to jeho ouředníkům nejsou občani schopni srozumitelně říci, převážně z důvodu že si to většina pitomců, neschopných se o sebe postarat, dokonce přeje.

Šimon Merta 24.8.2008 13:18

Hezké

Hezky napsáno, opět si od Vás rád něco přečtu.

Werich měl pravdu.

Kobylka Lajda 24.8.2008 12:36

Posudek z dnešní doby

S odstupem 40 let se všechno zdá být jasnější. Jenže tehdy Dubček byl mezi tou skvadrou tupých, nadutých komunistických tlam a mdlých mozků aspoň jediný, který vypadal jako "slušný člověk" a i jeho vystupování bylo skromné a lidské. To byla ta "lidská tvář" socialismu. Samozřejmě, jako politik byl naprostý slaboch a oddaný komunista, události ho převálcovaly, nezachoval se už vůbec jako chlap. Ale jak jsme se zachovali my? Máme ho vůbec právo soudit. My jsme z  pohledu historie také nevyšli jako pevné charaktery. Od komunistů nešlo očekávat nikdy nic dobrého, jenže tehdy aspoň pár lidí vzbudilo dojem, že se poučili z chyb zrůdného komunismu. Házet vše na Dubčeka je sprosté, protože mrkněte na to, jak se chovala většina národa v období normalizace a reálného socialismu. Chtít, po Dubčekovi, aby byl pevný charakter, mohou jen lidé s pevných charakterem - a to my nebyli.Rv

Herakleitos 24.8.2008 13:23

Re: Posudek z dnešní doby

Lajdo, ač nerad, musím tentokrát s vaším názorem souhlasit. Proto vám také vykám.R^

Lea 24.8.2008 13:51

Re: Re: Posudek z dnešní doby

R^R^R^

Jakub S. 24.8.2008 14:59

No jo... jenže:

Lajdo, my jsme byli řadoví neviditelní lidé, pěšáci, občané, mravenci. ON byl v čele. Měl povinnost se zachovat jinak. Z lidí na nejrelevantnějších postech historie vinu nesnímá, ani když to či ono  m y s l í  d o b ř e  nebo když se projeví jako neschopní slaboši. Bohužel.

Podpisem pendrekového zákona, podle něhož jsem mj. i já byl zatčen a před soudem, protože jsem nasazova vše za hnutí, jehož ON byl pro mnohé symbolem - ne, pro tohle se ode mě pochopení chtít nemůže. Lituji. Chápu vás... ale...

Kobylka Lajda 24.8.2008 19:24

Re: No jo... jenže:

Je pravda, že jsem svou úvahu nedotáhla do konce - ale bohužel, je to jen spekulace: Kdyby v čele státu stáli lidé pevní, neústupní, stateční - asi bychom i my, obyčejní, měli vzor a obstáli bychom lépe. Je pravda, že oni NÁS zradili. Ale kde vzít mezi komunisty někoho lepšího? Kde vzít někoho lepšího, kdo byl vychován minulým režimem?

Zůstávám však i nadále věrna svému přesvědčení, že co vzali do rukou komunisti, všecko totálně zprznili......... Je pravda, že jsme Dubčeka ověnčili svou nadějí, proto ta shovívavost.

AeroKarel 24.8.2008 15:52

Re: Posudek z dnešní doby

Ostatně, hledat mezi komunisty státníky, dělající věci promyšleně, je také jen idealismus.

Ať už Dubček, nebo ti, kteří ho zvolili.

jirka.s. 24.8.2008 16:45

Re: Posudek z dnešní doby

Kobylko, pozor!!! Něco jste napsala špatně!!! Souhlasí s Vámi pitomec hamerský! 8-o

Kobylka Lajda 24.8.2008 19:41

Re: Re: Posudek z dnešní doby

Popel na mou "kobylí" hlavu -  snažila jsem se to trochu upřesnit. Jenže v r. 1968 jsme vůbec nepočítali s tím, že by se někdy režim změnil, proto jsme se nadchli tím, že ten režim potáhnou alespoň lidé, kteří vypadali jako slušní a ze svých omylů poučení lidé (např. Smrkovský). Velice brzo jsem byla vyvedena z omylu - co vezme do rukou komouš, to stojí za (Y) vody.!!!!!! Nedávno jsem byla v Leopoldově, tak moje "láska" k těm rudým šmejdům hodně "zesílila". Působení Dubčeka  srpnu 1968 až do jeho skonu už považuji jednoznačně  za neslušné a nepřijatelné.  Herakleitos musel být dnes nějak naměkko. A já zas na "přiblblo".;-D

Jakub S. 24.8.2008 20:53

Ano, dyť máš pravdu. Jsou to jenom různé fazety jedné věci, jednoho tématu.

Dyť jsme na jedné lodi, že.

Pišta 24.8.2008 21:17

Re: Re: Re: Posudek z dnešní doby

Josef Smrkovský byl jeden z klíčových mužů února 1948 a hlavně člověk který měl na svědomí, že Američani nedošli až do Prahy v roce 1945. Tehdy od  něho  Patton potřeboval vyslovení souhlasu s odůvodněním, že Němci v Praze vraždí civilisty. Ten souhlas potřeboval jako alibi pro své nadřízené, kteří mu zakazali překročit domluvenou demarkační linii. Pokud by Smrkovský ten souhlas dal , mohli být Američani v Praze o tři dny dřive než Rusové. Smrkovský to odmítl s odůvodněním , že Češi si vystačí sami.

R. J. 24.8.2008 23:18

Re: Re: Re: Re: Posudek z dnešní doby

S Američany ani nejednal,ale s ochránci Prahy "Vlasovci". Vynikající knížka  od Auského " Generál Vlasov. To stojí za přečtení, i ve vztahu k Rusku. Za revoluce v Praze sehrál Smrkovský dost hnusnou roli, jak jinak,co bychom taky chtěli od komouše, zřejmě to byl bolševický agent, ten Smrkovský.Proto musel velitel Pra. pov. gen. Kutelvašer být zlikvidován, věděl totiž přesně jak to bylo. Je zajímavé, že ta jedna garnitura bolševiků jako Svoboda a Smrkovský, přežili hlavní pogrom  v roce 51-53. To asi soudruh rezident  z KGB dohlédl, aby se jeho agentům nedostalo "houpačky" jako Slánskému.Znova se mě vybavují slova generála MaC Arthura, "Setkání vojsk na Labi,půl roku pauza a potom dál na "východ". Bohužel to nebylo průchodné. I kvůli tomu, že Americkou politiku ovliňovali sov. agenti kolem Am. prezidenta a min. zahr. věcí.Ale to jsem se dostal dost daleko od tématu, ale pro názornost, jak to bylo provázaný na Moskvu to stačí.

Kobylka Lajda 25.8.2008 8:08

Re: Re: Re: Re: Re: Posudek z dnešní doby

Děkuju za podnětné připomínky Pišty a R.J. - já o tom něco vím. Jsem ale věřící a polepšeným a omlouvajícím se hříšníkům se má odpouštět. Tak to jsme někteří udělali v r. 1968, že jsme pozapomněli na to, že komunista zůstane komunistou. Dnes mne bolí žaludek, tak už tak smířlivá nejsem, navíc bych moc ráda viděla jednoho komouše, který by se upřímně omluvil a litoval.

Kdyby byl president Svoboda opravdu chlap a vlastenec, tak se po srpnu 1968 zastřelil. Generála Vladova považuji za jednu z nejtragičtějších postav 20. století, jeho osud je přímo námět pro novodobého Shakespeara. Ale o tom snad někdy jindy. Díky.

Daneš 24.8.2008 11:31

Uzákonění Benešových zásluh o stát bylo nutné proti takových sviním jako je pan učitel.

Co asi tak učí své žáky ? ASI :  Jak nám bylo dobře v protektorátu, že se sudetákům máme omluvit, vrátit jim majetky atd. atd.  Že taková pakáž se může snažit oblbovat české občany je hrůza.

AeroKarel 24.8.2008 15:54

Re: Uzákonění Benešových zásluh o stát bylo nutné proti takových sviním jako je pan učitel.

No tak neoblbujte, nikdo vás nenutí.

Beneš posra| co se dalo. Dobrý Masarykův ministr, špatný president.

R. J. 24.8.2008 23:25

Re: Uzákonění Benešových zásluh o stát bylo nutné proti takových sviním jako je pan učitel.

Pan učitel má pravdu chlapče,v druhé kapitolce, já vím není to jednoduché pochopit,zejména jsme li čtenáři čítanek pro základní školy, že, Daneši?Nebo snad chceš přizpět do diskuze kromě nadávek nějakým faktem? Ale to bych asi chtěl moc,ovšem to "svině" jsi řekl "procítěně".To se musí nechat.

Nalim 24.8.2008 11:02

Národovcům

Asi se zase nepříčetně rozvztekají, ale musím jim k té řadě:

Masaryk, Beneš, Kléma, Saša

připsat ještě Klause.

Neboť, jak tu nedávno někdo poznamenal, čeká se po jeho výrocích z posledních let na zákon vyhlašující, že uškodil státu.

Kobylka Lajda 24.8.2008 12:40

Re: Národovcům

Milane, neber do své rudé tlamy určitá jména a už je vůbec neseřazuj do jedné lajny, každý případ byl jiný. A hlavně si odpověz na otázku - cos udělal pro tuto zemi Ty? Asi co ten Kléma....... Raději kušuj a nebudeš za blbce.