Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

VOLBY: Zrušte úřad prezidenta

Do prvního kola volby presidenta schází 6 týdnů a z médií se zdá, že není důležitějšího tématu v naší kotlince. Nebýt drahého plynu a elektřiny, bylo by to nejspíše už k nevydržení.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já s názorem souhlasím... Ostatně nechápu, proč mnozí, kteří chtějí zrušit horní komoru Parlamentu nevolají po zrušení prezidentské funkce taky....

Oplývá minimem reálných pravomocí, jak je hezky zmíněno v textu v souvislosti s pozicí "Vrchního velitele ozbrojených sil" a v podstatě se jedná o pozici ceremoniální...

Je sice pravdou, že jmenuje předsedu vlády, profesory, členy rady centrální banky a soudce Ústavního soudu, ale je nad slunce jasné, že tyto návrhy připravuje poradní sbor, těžko od jednoho člověka, byť v nejvyšší ústavní funkci čekat, že se bude stejně dobře a na nejvyšší úrovni orientovat v otázkách akademických, ekonomických, vojenských, právních a politických...

0 0
možnosti
JH

Slova pana doktora mi zní naprosto stejně jako když psali/hovořili rudí, totiž jen MY STRANA VÍME ...atd. Ti co to pamatují ví.

Pane doktore nehrajta si na demokrata když na to nemáte!!:-/

0 0
možnosti
JH

Mimochodem proč, pane doktore, dáváte za příklad !ctnosti" V.Havla? Toho schvalovače humanitárního zabíjení srbských civilistů, člověka, jenž podváděl umírající manželku s hérečkou!! Fakt příklad k následování!!RvRvRv:-/

0 0
možnosti
KA

K35r92e37i87d63l 30A73.

5. 12. 2022 8:05

Já jsem byl proti přímé volbě prezidenta, ale s postoji tohoto typu mám problém. Od řady lidí slýchám, že něco je zbytečné nebo přežitek (např. obrazy prezidenta ve třídách), právě ve chvíli, kdy se tam dostane někdo jim nesympatický. Přijde mi to trochu dětinské: Nezvolili jste správně, tak ten úřad zrušíme. Rozhodně to nemá moc společného s demokracií. A to, že prezident je vrchní velitel vojsk neznamená, že má řídit bojové operace, ale že má činit politická rozhodnutí ohledně nasazení armády (po dohodě s vládou).

0 0
možnosti
Foto

Mám tentýž názor: jak na přímou volbu, tak na zrušení prezidenta. On má ústavou stanovené pravomoci a když je převezme někdo jiný, nastanou mnohem větší problémy než kdybychom funkci prezidenta zrušili.Současná prezidentská kampaň je jen trapnou komedií, která má milionům lidí přinést pocit důležitosti z toho, že volí hlavu státu, která v běžném životě má jen pranepatrný význam a jejíž význam nastane až v krizových situacích. A proč by měl přímo volený prezident mít silnější mandát? Ten by měl jen ctít ústavu.

0 0
možnosti
FN

Proti přímé volbě prezidenta nejvíce protestují ti, kteří se považují za etalon demokracie, ale vadí jim občané, kteří volí podle svých názorů a zkušeností. Pan Vodvářka neustále bubnuje, že prezident Zeman porušuje ústavu, ale protože své tvrzení nemůže nijak doložit (vystoupení televizního baviče Kysely nepočítáme), tvrdí alespoň, že porušuje a ohýbá ducha ústavy. Ústavu však brutálně znásilňují především ti, kdo odmítají zákon o referendu, jehož existence je v ústavě zakotvena.

0 0
možnosti
KK

Vypadá to, že by mohl Babiš vyhrát. Proto Vodvářka brojí proti presidentskému úřadu. ;-D

0 0
možnosti
VC

Pane Vodvářka, aniž bych se Vás chtěl dotknout. Zdá se že jste nepochopil podstatu plurality a demokracie. Potřebný politik není ten kdo ctí jednohlasý názor (protože může být špatný) a tupé dodržování zákonů a mainstreamových názorů.

Striktní dodržování funkcí vymezené Ústavou je právě to zrušení prezidenta nebo většiny politiků. Znamená to mít loutku.

Zeman to někdy přehání, ale volil jsem ho, aby nebyl loutkou mainstreamových politiků "z Bruselu", a politických neziskovek. A i když je hodně důvodů kde jako prezident není ideální, toto splnil!

0 0
možnosti
Foto

v Generálním Štábu CZ expedientů bude lepší Čapuše.

0 0
možnosti
VC

Ano, Čapuše bude prezidentkou. O tom už neziskovky a media rozhodly.

0 0
možnosti
JO

Pan Vodvářka by se měl zamyslet hlavně sám nad sebou. Jestli že chtěl svým radikálním názorem vzbudit zájem o svou osobu, tak probouzí spíše soucit.

0 0
možnosti
Foto

Je zvláštní, že ze všech pravomocí prezidenta si každý hlupák zapamatuje pouze tu, že je vrchním velitelem ozbrojených sil.

Vůbec není zvláštní, že většina lidí si ještě nevšimla, že o výsledku (jakýchkoliv) voleb nerozhodují voliči, ale koupenou novinářskou žumpou je rozhodnuto již dávno předtím.

0 0
možnosti
VM

ČR nepotřebuje Senát a ani 200poslanců, stačila by jich polovina ze zemského uspořádání republiky v historických hranicích - to samé se týká i přebujelé státní správy, Vodvářko !!

No a média by se měla stát těmi hlídacími psi demokracie - už dlouho neví, co to je.

0 0
možnosti
Foto

Zachovejte klid. Mají to v rukách.

Fiala: „Až odezní krize, zeštíhlíme stát. Zvyšovat daně nebudeme .... Mým cílem je, aby stát fungoval lépe, byl silný, ale byl štíhlejší .... „

Toho nepochybně dosáhnou tím, že do nových úřadů naberou nové úředníky, aby je pak mohli pěkně postaru vyhodit.

;-D

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz