27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


VOLBY: Koho nevolit

14.5.2010

Začal bych komunisty. Už nepředstavují nebezpečí pro demokratický vývoj, na to nemají spojence s tanky, ale budou vždy prosazovat taková řešení ekonomických otázek podle svých starých neosvědčených receptů, která povedou jen k prohlubování problémů, nikoliv k jejich odstranění. Škoda času se zabývat mumiemi i jejich nepoučitelnými voliči.

Sociální demokracie byla kdysi dávno stranou, která vedla zápas za spravedlivější a důstojnější život lidí práce a tak je tomu ve většině západoevropských zemí dodnes. Bohužel u nás zaplatila daň za vzkříšení tím, že přitáhla jako magnet i ty, kteří trochu opožděně hledali prebendy a jinde už bylo obsazeno. Gross a Vlček jsou toho dokladem. Toto samozřejmě funguje i v jiných stranách, žádná se tomu nevyhnula a žádná nepůsobí neustále progresivně.

ODS dvakrát prohrála volby jako daň za to, že neudělala nic proti tunelům, nyní ale prosazuje potřebné reformy, i když si tím podřezává větev a ztrácí voliče. Jen tři její poslanci jsou bývalí členové KSČ, zatímco ČSSD má takových poslanců politicky vyučených v normalizaci 29! Chtěl bych věřit, že Nečas použije rozumu a nebude házet dopady krize jen na nás dole a preferovat bohaté, jak to dělal Tlustý, ale najde rozumný kompromis.

Socialisté měli velkou šanci v osobě slušného pana Špidly, který sice nebyl dokonalý, ale dával naději k posunu podle vzoru Tonyho Blaira k racionálnějšímu přístupu v ekonomice. To by možná mělo za následek přechodný pokles preferencí a toho se zalekl zbytek vedení. Špidlu poslali do Evropy, s Tonym si před kamerami potřásli ruce, mysleli to upřímně, vršili dluhy a trpěli 10procentní nezaměstnaností v době růstu HDP o 6%! Tedy stejnou, jako nyní v době krize, kdy je propad 5%! Zatímco Dzurinda dělal na Slovensku potřebné reformy, oni problémy zametali pod koberec. Jedna socialistická tetina to řekla stručně: ONI by nás nevolili! Teď je zástupkyní hejtmana a složitě vrací poplatky za návštěvu doktora. (Ta administrativa asi stojí víc, než ten poplatek.) To v době, kdy chybí peníze na opravu silnic po dlouhé zimě. A když jsme u těch cest, socialisté nyní přišli s objevem drahých dálnic. Ony se ty dálnice zdražily teprve teď a za osm let vlád ČSSD byly levné?

Další šílený nápad z dílny Lidového domu navrhuje rozdat nám, důchodcům, dividendy z ČEZu, jakoby nebylo zapotřebí začít tvořit rezervy na reformu důchodů. Staví se do role bojovníků proti korupci, ale jsou ochotni korumpovat skoro tři miliony penzistů za hlasy ve volbách.

Je téměř jisté, že podobně budou jednat i v případě, že sestaví vládu a všichni se posuneme k ještě většímu propadu po vzoru Maďarska a Řecka. Pak bude v každém ročním rozpočtu státu položka okolo sto miliard Kč (asi 8%!) jen za úroky z půjček a ani koruna splátek! Nejvíc nám ČSSD prospěje, když půjde do opozice a její členové dají podnět k očistě vedení. Volit je znamená dávat šanci komunistům k vydírání případné příští vlády.

Není náhoda, že ani pan Zeman nechce s dnešním vedením ČSSD nic mít. Vzpomínám si na jeho heslo před volbami 1998: Evropa jde doleva! Dnes víme, k jakým potížím tato cesta vedla v případě zmíněného Řecka a nedávné volby v Anglii potvrzují vystřízlivění. Ona totiž každá země jde občas doleva a občas doprava podle toho, jak politické uskupení zvládá nastalé potíže. Při nich se ukáže kvalita politiků, když se daří, může dělat politiku i nula.

Ostatním stranám není třeba dělat advokáta, ať se starají. TOP 09 by mohla mít větší cit pro únosnost reforem. Lidovci tradičně středově obrušovali hroty pravé i levé, přátel si ovšem nenadělali. Zelení pohnojili, co se dalo, Věci veřejné jsou zatím záhadou.

Je jisté, že příští období bude bolet, léčit bolavý zub kloktáním rumu, jak to radí levice, nepomůže nadlouho a bude to chtít zubaře. Jen nevím, kolik lidí si to uvědomí, hlavně u nás na Moravě máme sklony svádět těžkosti na jiné a volit doleva. Mládež by měla přijít k volbám a nenechat za sebe rozhodovat jen starší generace.. Starší lidé jsou dost důvěřiví, žili v režimu, který jim vtloukal do hlavy, že stát je všemocný a musí mít peníze na všechno. Neměl a nebude mít nikdy, vždycky bude muset hospodařit s každou korunou. Nakonec obehraná písnička : Není dokonalá strana a nevolit vlevo je dnes menší zlo. Příště to může být jinak, jako v té Anglii.