28.3.2024 | Svátek má Soňa


VOLBY: Dilema pravicového konzervativce

7.10.2021

Pravicově konzervativní volič musí mít v těchto volbách odvahu

Blíží se den voleb, otevření volebních místností se dá již počítat na hodiny, a přesto je ještě stále dost nerozhodnutých voličů. V minulých volbách se mně osobně stalo, že jsem ještě dvě hodiny před příchodem do volební místnosti nevěděl, pro koho se ve volbách jako pravicově konzervativní volič rozhodnu. A, jak jinak, hlasoval jsem pro „menší zlo“.

Ani v tomto roce nemá konzervativní pravicový volič úplně jednoduchou volbu.

Chce-li mít v parlamentu zástupce, kteří budou hájit rodinu před tvrdým náporem ze strany militantní LGBT komunity na zrovnoprávňování homosvazků s manželstvím nebo levicovými sociálními konstrukty jako je polyamorie (polygamie bez závazků) nebo před nejrůznějšími sexuálními úchylkami povýšenými na „normalitu“ pod líbivými hesly jako je tolerance a práva pro všechny, jsou tu dva důslední obranáři, doslova rottweileři, a to hnutí Trikolóra/Svobodní/Soukromníci (dále jen „TSS“) a SPD, kteří prokázali, že jsou navzdory mediálnímu ostrakizování ze strany hlavních médií ochotni tyto základní hodnoty bránit. Dalšími, kdo tyto rodinné hodnoty hájí, sice potichu, ale přece jenom při hlasování, jsou KDU-ČSL a většinově ODS.

Jenže pokud zároveň (a toto slovo je klíčové) chcete mít v Parlamentuzástupce, kteříbudou hájit svobodné podnikání, mladé i starší rodiny s dětmi, živnostníky, malé podnikatele a pracovité zaměstnancejak v soukromé, tak veřejné sféře proti ekonomickým sebevraždám ideologického zabarvení typu Green Deal zapříčiňující raketový růst cen energií spolu s postupnou likvidací průmyslu, pak vyčnívají TSS, SPD a částečně ODS. Ta spíše hlasy její konzervativní členské části, nikoliv samotným vedením.

Odpor směrem k Zelenému údělu se jeví dost problematicky u silně probruselsky orientované KDU-ČSL a částečně i ODS. Koalice s pokrokářskou TOP 09 a navíc předběžná domluva na vládním angažmá s Piráty, kteří Zelený úděl berou jako své náboženství (Piráti jsou v europarlamentu ve frakci Zelených a hlasují s nimi), jakýkoliv odpor proti Zelenému údělu zeslabují. A tak každý hlas odevzdaný koalici Spolu se zakroužkováním kandidátů ODS nebo KDU-ČSL je zároveň bohužel i hlasem Pirátům, neomarxistům, jejichž programem je destrukce rodiny i ekonomiky. Stačí se projet „pirátskou Prahou“ autem a ihned pochopíte. Násilné zužování a nahrazování automobilových pruhů cyklopruhy, omezování jízdních pruhů, bezdůvodné snižování rychlosti na 30 km/hod. atd.

Pravicově konzervativní volič vnímá potřebu štíhlého státu a nízkých daní. Důrazné prosazování snižování daní vidíme pouze u TSS, částečně také u poslanců ODS a SPD. Všechny tyto tři formace volají po snižování obří byrokracie nyní již v modernizované digitální formě a odbourání regulací v pracovním zákoníku i ve stavebních řízeních podporující dostupnost bydlení.

A konečně téma suverenity, které je klíčové pro SPD a formaci TSS (ODS i KDU-ČSL spíše dávají důraz na činnost uvnitř EU struktur). Zatímco SPD požaduje referendum o setrvání EU a následné vystoupení, TSS si uvědomuje, že ČR je zatím ekonomicky navázaná na státy Unie, proto pro ni suverenita neznamená okamžitý odchod z EU struktur, ale nadřazení našich zákonů nad bruselské směrnice a důsledné hájení zájmů a pozic ČR proti dalšímu omezování osobní a ekonomické svobody ze strany Bruselu. V legislativě je klasickým příkladem GDPR, které je nesmyslné, ale poslušně zapracované do našich zákonů. Obě formace včetně ODS odmítají „štěkání z domácí ohrádky“ na Brusel s následnou poslušnou implementací nařízení a direktiv EU do našich zákonů, jak se děje v posledních letech Babišovy vlády.

A předběžné průzkumy? Podle posledního průzkumu společnosti Kantar cz a Data Collect pro Českou televizi dosahuje volební potenciál všech výše uvedených subjektů minimálně 7 %.

potence

Závěrem lze konstatovat, že konzervativní pravici dnes u nás nejvýrazněji reprezentuje TSS, v jejím závěsu se pohybuje SPD a ODS, i když pod vedením Petra Fialy se ODS posunula výrazněji ke středu (hlavně koalicí s TOP 09). KDU-ČSL dnes působí v ekonomických tématech spíše nalevo od středu, v ochraně rodiny stále drží konzervativní zaměření.

Každopádně každý konzervativně založený občan by měl jít k volbám a záleží pak na subjektu, který vybere, kolik procent jeho hlasu se zužitkuje a kolik se „rozmělní“ v rámci možných povolebních koalic, kde jsou často protichůdné postoje na klíčová konzervativní témata.

Výsledek těchto voleb tak bude záviset na osobní zodpovědnosti a odvaze občanů, kteří přijdou k volbám.

Autor je nezávislým kandidátem hnutí Trikolóra/Svobodní/Soukromníci ve Středočeském kraji

Atraktivní kniha nyní v prodeji.

troška-kniha