19.3.2024 | Svátek má Josef


VOLBY: And the winner is… Mr. Petr Pavel!

31.1.2023

And the winner is… Mr. Petr Pavel! Ano, cyničtěji naladění občané mohli poslední dva týdny před druhým kolem prezidentských voleb vnímat jako reality show a také by nebyli tak daleko od pravdy. Ale teď jde do tuhého. Příštím prezidentem České republiky se stal Petr Pavel. A napadá mě ještě jedna parafráze, a sice na Jiřího Suchého: až pocaď, pane Pavel, až pocaď to bylo lehký.

Zvolený prezident České republiky Petr Pavel. Foto: oficiální stránky generalpavel.cz

Stal se hlavou státu, což je velice důležitý úkol. Bez ohledu na to, jaké má skutečné, zákonem vyhrazené pravomoci. Prezident má ještě také názory, zkušenosti, svou životní filosofii, autoritu, diplomatickou obratnost a známosti. Očekává se, že to vše dá do služeb své zemi a jejím občanům. I těm obyvatelům, kteří občany nejsou. Co z toho má Petr Pavel a jak s tím naloží?

Mnozí z občanů jej nevolili nebo jen se stisknutými zuby pro jeho minulost. S tím komunismem jsme se ještě tak docela nerozloučili. Ti, co jej volili, tak učinili, doufejme, nejen z okouzlení jeho pěknou postavou a rozhodnou tváří, nejen jako anti-babiše, ale také s uznáním, jak minulých 30 let zapracoval pro demokracii a pořádek ve světě, tedy v tom našem, západním. A také proto, že svoji před- minulost neskrýval, ale přihlásil se k ní a zároveň ji nepopřel. Nezapřel 30 let svého mladého života. Jen vysvětlil, jak a proč ten život žil. I takový přístup si nakonec zaslouží uznání za sílu a charakter. Důvěřujme slovům kandidáta z prvního kola Pavla Fischera, který Petra Pavla v druhém kole bez váhání podpořil. Jako senátor, předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, má jistě dostatek zkušeností a informací, které rozptýlí všechny pochybnosti o Pavlově přítomnosti a nedávné minulosti.

A, s dovolením, třetí citát: Doba je zlá, Kamile. Pavla čeká ukončování války na Ukrajině a řešení míru v Evropě. Je to jistě práce především pro vojenské experty a diplomaty ze zemí vlivnějších, než je naše, ale bez té naší se to neobejde. A tu bude reprezentovat jistě také prezident. Podobně palčivé jsou tuzemské problémy, od ekonomických až po společenské; nebo-li inflací a poklesem životní úrovně počínaje, kvalitou vzdělávání, péčí o nemohoucí či blaho menšin všech druhů a rodů nekonče. Něčemu z toho Pavel rozumí více, něčemu méně, nebo mu mohou unikat souvislosti a detaily. Záleží ovšem velice na tom, jakými lidmi se obklopí, s jakými odborníky bude konzultovat a jak bude spolupracovat s politiky ve funkcích výkonných i zákonodárných. A jak potom o všech těch věcech sám bude přemýšlet.

Pavel ve svém povolebním projevu a v odpovědích na otázky novinářů často mluvil o naslouchání, o kontaktu s lidmi, který si chce udržovat, a o tom, že o řešení problémů chce otevřeně diskutovat s každým, kdo nějaké smysluplné řešení navrhne. „Nevnímám to tak, že by tady byli poražení a vítězní voliči. Vnímám to tak, že jsme všichni občané České republiky, máme jiný názor na řadu věcí, ale jakýkoliv smysluplný návrh, který bude mířit na řešení našich problémů, tak o něm budu rád diskutovat. A k tomu chci otevřít prostor pro všechny,“ řekl Pavel. Předsevzal si za svůj cíl přesvědčit občany, že je Česká republika šťastným místem k životu, že chce změnit atmosféru a směr politiky, neboť „…to, že jsem získal více hlasů, než Miloš Zeman, ukazuje, že v naší společnosti je obrovské očekávání po deziluzi z politiky.“ A že chce zvednout sebevědomí státu i občanů. Rekordní volební účast 70,25 procenta, rekordní vítězství nad kandidátem Andrejem Babišem 58,3 ku 41,7 procenta a absolutně o téměř milion hlasů, představuje pro příštího prezidenta velice silný mandát.

Andrej Babiš se před své příznivce postavil s hrdostí, kterou snad ani nepředstíral, když uznal svou porážku a blahopřál Petru Pavlovi k vítězství. Ujistil své voliče, že on, Babiš a hnutí ANO v politice zůstává. Že doufá, že téměř 2,4 milionu voličů, kteří mu dali svůj hlas, se dostaví i k nejbližším parlamentním volbám a ANO podpoří. Bude je potřebovat. Prezidentské volby jsou třetí porážkou ANO a Babiše v řadě.

Pokud ti Babišovi voliči v roce 2025 skutečně k volbám přijdou, bude to další velká výzva pro prezidenta Petra Pavla.

Psáno pro server Svět hospodářství