Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

VĚDA A VÝZKUM: Kde zůstala legitimní voličská očekávání?

K úspornému balíčku bylo přirozeně zkomponováno v rámci komentátorských oper a operet mnohé, mne jako dlouholetého vysokoškolského pedagoga rozhodně nemůže nechat chladným vysoké snížení peněz na vědu, výzkum, inovace a vzdělávání.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Věda, výzkum a inovace mívaly stejnou metodologii v dobách českého reálného socialismu, tj. před zavedením tržní ekonomiky, nebo-li českého kapitalismu, po tzv. Sametové revoluci 1989.

Ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace ČR v roce 2023 je tedy pozůstatkem (reliktem) dob socialismu.

0 0
možnosti
JL

"Věda, výzkum a inovace mívaly stejnou metodologii v dobách českého reálného socialismu". Neřekl bych. Dříve se hodnotilo splnění plánu a ten mohl být občas docela blbost. Kupř. během výzkumu se mohlo cosi zásadně změnit. Dneska se hodnotí publikace a granty a ty se přidělují na základě svobodné soutěže. Můžete si vymyslet téma jaké chcete a mladí, začínající mají snížené nároky na úroveň navrhovatele. No není to samozřejmě bez chyb, ale progres je vidět. V řadě oborů jsme dobří, kdo chce ten to vidí. Kupř. Teplátor. J.L. end

0 0
možnosti
MP

Věda výzkum.

Víte co je to LK-99 ???

Z dob českého reálného socialismu je třeba připomenout označení tehdy zcela nového stroje na stavbu dálnic. Byl pojmenován jako LK - 1000c. Při překladu do srozumitelnější češtiny se objevilo vysvětleni: "lopata, krumpáč a tisíc cikánů".

LK-99 by měl být materiál, který umožňuje dosažení supravodivosti při běžných teplotách.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-techmix-prisli-v-koreji-s-objevem-stoleti-teoreticky-to-mozne-je-234983#dop_ab_variant=0&dop_source

0 0
možnosti
JJ

J73u22r64a 85J30u52r77a74x

3. 8. 2023 14:54

Teoreticky je možné ganz fšecko. S praxí to bývá horší.

Objevů století, po nichž po roce ani pes neštěkne, jsou bohužel tuny. Zprávy o nich se objevují především v okurkové sezóně.

0 0
možnosti
PK

P73e90t11r 68K97u10b58á70č

3. 8. 2023 11:34

O česku vůbec nemluvím, ale i pohled na "inovace" z hlediska celé Evropy - je tristní. Poslední globální technologie vzniklá na tomto kontinentě jsou MP3 písničky ( patentované v roce 1993 ) a předtím GSM mobily ( patentované v roce 1991 ). Největší evropský "technologický gigant" je německá firma SAP - 100 x menší než největší stětový technologický gigant Google/Alphabet. A tak dále a tak podobně.....

Nemyslím si, že by to byla otázka nedostatku peněz - spíše nám chybí nějaké to objevitelské "duchovno" a místo něho vládne byrokracie a "dobývání dotací".

Kdo chce něco dokázat na poli vědy a technologií - musí prchnout do USA. Ale už ani to nebude platit dlouho, protože za pár let bude nutno prchnout do Číny.

0 0
možnosti
PD

K vynalézání je potřeba svoboda, peníze a invence. V EU jsou směrnice, peníze na ideologické pitomosti, takže invence prchá jinam.

0 0
možnosti
VP

Vláda vyhazuje stamiliardy na zelené nesmysly, protlačované Bruselem. Takové hovado nebyl ani Gottwald!

0 0
možnosti
PD

To máte pravdu. Ten byl podstatně horší!

0 0
možnosti
MP

1. Věda a výzkum má jinou metodologii než inovace. Inovace totiž už představují byznys (v tržní ekonomice).

2. Není dobré se příliš odlišovat od většiny kolem (v EU), tzn. je třeba investovat do stávajících institucí (tzn. školství, ...). Nicméně současně je třeba se připravovat na možné (a pravděpodobné) rychlé technologické změny a jejich radikální společenské důsledky.

3. Očekávání (ač legitimních) voličů v tomto kontextu nejsou podstatná pro budoucí životaschopnost a konkurenceschopnost ekonomiky ČR. Stávající systém řízení státu (kde časový horizont politiků jsou jen cca 4 roky), není kompatibilní s technologicky intenzivním 21. stoletím, když mohou nastat tak pronikavé změny s tak pronikavými společenskými důsledky.

0 0
možnosti
JJ

J57u14r90a 72J77u56r38a49x

3. 8. 2023 15:06

Ad bod 1 - máte za to, že regulovaná, byrokracii dušená, dotacemi živená a zelenou ideologií pokřivená ekonomika EU je ještě tržní?

0 0
možnosti
PD

Každé z těch opatření, lepší i horší, má nějaký svůj důvod (taky lepší a horší). Pan Kolman, co vysokoškolský pedagog, by to měl vědět a potýkat se s těmi důvody. Takhle je to na úrovni "Dežo Na růžku".

0 0
možnosti
FN

Omyl spočívá v tom, že tzv. konsolidační balíček fialové vlády má stabilizovat státní rozpočet a že utahování opasků se týká celé společnosti. Konsolidační balíček má za cíl vysát z daňových poplatníků co nejvíce peněz, aby bylo na platy politiků, na bruselské zelené nesmysly, na parazitické neziskovky, sociální dávky pro nefachčenky, na šavličky a fedrpuše, na podporu mezinárodní dávkové turistiky. Co se do pětikolkového děravého vědra státního rozpočtu naleje, to také vyteče. Fialová vláda kašle na vědu, stejně jako na pracující občany, důchodce nebo rodiny s dětmi. Ona ty dluhy, které ještě navýšila půjčkou 150 mld. korun od Bruselu, platit nebude!

0 0
možnosti
PD

Na platy politiků, na bruselské zelené nesmysly, na parazitické neziskovky, sociální dávky pro nefachčenky, na šavličky a fedrpuše, na podporu mezinárodní dávkové turistiky potřebuje peníze každá místní vláda, minulá, současná i budoucí. Pokud k tomu ještě zdědí rozhazovačný rozpočet, mandatorní výdaje a občany, navyklé natahovat ruku pro dávky, zdražení energií z ciziny, navíc je koaliční a tedy omezená v rozhodování na kompromisy, musí si s tím nějak poradit. Snazší to má jedině v tom, že se nemusí moc ohlížet na opozici, ta totiž nenabízí a nenavrhuje nic lepšího.

0 0
možnosti
RL

Nebojte se, pane autore, všichni budeme mít zase stejně holé zadky. Tedy "všichni", jak je za socialismu/komunismu normální. ;-D

0 0
možnosti
Foto

Kdepak bohatí budou ještě bohatší, stát dal majitelům nemovitostí na kotle, na okna, na zateplení, fotovoltaiku, da milion za babičku, příště to vidím na saunu nebo bazén.

0 0
možnosti
PH

Tedy že bych připomněl, ohledně těch ironických poznámek.

Asi by to chtělo, vědět a publikovat . kolik peněz z celkového balíku peněz, jde na takové zmíněné "okrajové problémy".

Protože, jestli pan Kolman pláče nad tím že vláda škrtla vědě asi 5 miliard, tak jak teď proklouzla jedna informace "Za rekonstrukci jedné ze svých budov zaplatí Akademie věd více než jednu miliardu korun...

Ehm, jaký výzkum se zde bude provádět ? Za ty prachy by i ten volič očekával snad kvantový urychlovač a nebo kosmodrom.. Chyba lávky, jak se dá dočíst " V domě v Hybernské mají své nové sídlo získat hned tři vědecké ústavy: Orientální ústav, Psychologický ústav a Ústav pro soudobé dějiny. "...;-D

https://hlidacipes.org/miliarda-korun-na-rekonstrukci-ten-dum-opravit-musime-vysvetluje-akademie-ved/

Tak takový "vědecký vývoj za všechny prachy skutečně voliči neočekávali",,

0 0
možnosti
RL

No, to víte, stavební práce holt podražily. ;-D

0 0
možnosti
TK

Satirický youtuber by asi dodal – je dobře, že premiér a profesor Fiala nemyslí jen na své. A také je tedy pěkně zkrouhne.

Pan prof. Fiala ovšem není vědec z vědy, ale z oblasti možná dříve zvané "sociologie", nyní možná politologie, event. nauky o "gender", a tato pavěda má výstupy skutečně žalostné. Tam ušetřit by bylo opravdu žádoucí. A pak je opravdová vědecká věda a tam šetřit je problematické.

0 0
možnosti
PH

Nikoliv prosím, i toto je dneska věda a i i do této oblasti jdou tedy peníze na vědecké účely.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz