29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Malá dobrá zpráva - Babiš dostal na frak

Poslanecká sněmovna odsouhlasila nakonec velkou většinou novelu zákona o střetu zájmů. Je to v každém případě velmi významná politická událost a zaslouží si pečlivé analýzy a veřejné diskuse. Zde je několik prvních poznámek k tomu, co se ve středu v PS stalo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Minarčík 18.9.2016 14:20

Bijec

Každý takový uplácaný zákon se dá obejít,nebo podkročit,Babiše nemám na obraze,ale z Doležala se tlačí možná až nenávist,mnoho jiných a horších mu tak hluboko v žaludku neuvízli,a škoda-možná by byli zajimavější čtení,daleko větší obavy mám z 5kolony EUalpinistů,tak Doležale hrrrr na ně!

B. Rybák 18.9.2016 11:46

Antibabiš !

Nejslabší stránkou pana Babiše je jeho minulost (zdroje jeho podivného ovládnutí Agrofertu, vztahy s STB/KGB, ...), která byla dostatečně známa a přesto nevyvolal vstup tohoto oligarchy a masmediálního magnáta do politiky žádné zásadní námitky stran současné vládní koalice, která mu navzdory očividnému střetu zájmů umožnila ovládnutí ministerstva financí... . Je opravdu podivné, že zuřivý odpor proti němu vznikl až po jeho politicky "nekorektních" postojích vůči přívalu imigrantů, EU-byrokracii...

Skutečným ohrožením naší demokracie je politicko-korektní (a EU-hujerská) inkvizice a jí chráněná mafie státních zástupců (Zeman, Bradáčová, Ištvan...), která může beztrestně ignorovat naši ústavu!

M. Prokop 18.9.2016 18:16

Re: Antibabiš !

Přítomnost taky nic moc, ale zřejmě to nechcete vidět.

B. Rybák 18.9.2016 18:29

Re: Antibabiš !

Tu jeho přítomnost mu ale umožnili ti, kteří s ním teď "bojují"!

M. Prokop 18.9.2016 20:51

Re: Antibabiš !

Pouze a jedině jeho voliči.

M. Hanko 18.9.2016 8:15

Obsese Babišem

Pane Doležale, už delší dobu se pousmívám, kterak se neúnavně navážíte do Andreje Babiše, až by v tom člověk mohl začít vidět něco osobního (že Babiš dostal na frak je pro vás, dobrá zpráva. To mi přijde jako už opravdu osobní averze). Úsměvné na tom je, že si tuto svoji obsesi Babišem ukájíte V JEHO novinách - a on vás dlouhodobě nechává tak činit. Jste mu zřejmě totálně volný, pod jeho rozlišovací schopnost. Ať vyskakujete sebevýš, nestojíte mu ani za to, aby řekl - tak dost.

K. Vyšata 18.9.2016 10:19

Re: Obsese Babišem

Pane Hanko, ten Babiš je tak vy...., že nechává úmyslně dštít síru ve svých novinách na sebe od takových Doležalů, protože v nich vyniká trapnost a směšnost upoceného boje za demokracii elit. Kdo jiný by nahnal tolik voličů na stranu pana Babiše, než nenávistná zaujatost jeho protivníků. Marná, doufám, snaha takových vrátit stav republiky do tzv. předbabišovského a předzemanovského času pomáhá snad nejvíc přesvědčit čtenáře o co různým "obráncům" demokracie jde. A hlavně, je to zadarmo.......

M. Prokop 18.9.2016 18:18

"Kdo jiný by nahnal tolik voličů na stranu pana Babiše, "

Závist pane, obyčejná závist. Tu Bureš umí moc dobře živit.

Z. Koutecký 17.9.2016 23:19

Více bych uvítal

velkou dobrou zprávu - Bakala, Rettig a spol. dostali na frak. V jejich případě však sice psi štěkají, ale těžce naložená karavana jede dál. Těch 750 milionů za pošlapaný trávník taky rádi zaplatíme.

B. Hamal 17.9.2016 19:36

Babiš dostal na frak?

To nebylo třeba. Jistě by si frak rád koupil za své.

M. Prokop 17.9.2016 20:49

Re: Babiš dostal na frak?

Pokud by mu ho stát nebo EU dotoval, tak určitě.

V. Klepetko 17.9.2016 15:11

Musím uznat,

že jak samotný článek pana Doležala, tak i diskuse pod ním vytváří příjemný kontrast s nedávno na Psu publikovaným "Člověkem-švábem" a následnou výměnou názorů. Zde nikdo alespoň odlidštěnému broukovi-Babišovi nepřeje zašlápnutí, fyzickou likvidaci, lynčování davem, "Benitovu smrt", těžký žalář nebo deportaci na Slovensko. Místo toho tu vidíme pokus o racionální analýzu problému, a správnou konstataci, že Lex Babiš je krok správným směrem.

Také se domnívám, že tím že to největší zvěrstvo - zákaz vlastnění podílů v obchodních společnostech - bylo ze zákona eliminováno, je ten zákon v hrubých rysech v pořádku. Pomůže odstranit reálně existující střety zájmů nejen u Babiše, ale i jiných politiků! A pokud následně Ústavní soud rozhodne, že některá omezení jsou již "za hranou", tak zákonodárce ošetří tyto sporné věci jinak. Například se stanoví, že člen vlády nesmí ve vládě hlasovat o žádném rozhodnutí, které by vedlo k vyplacení dotací z veřejných zdrojů pro jeho firmy. Nebo nesmí být ve statutárních orgánech společností, které přímo nebo zprostředkovaně vlastní média. Tak či onak, právě ZÁKON je jediný legitimní nástroj, jak fenoménu "Babiš" čelit!

Samotná analýza je ale dle mého názoru chybná. Jsem přesvědčen o tom, že v současnosti představuje vitální hrozbu samotné existenci našeho suverénního, liberálního a demokratického státu zejména Sobotkovo křídlo ČSSD, dále TOP09 a strana zelených. Na eliminaci těchto smrtelně nebezpečných sil je třeba soustředit společné úsilí všech liberálních i populistických demokratických stran: ODS, ANO, anti-Dienstbierovsých socialistů, Lidovců, Svobodných a soukromníků, Pirátů a případně i nějaké vlastenecké strany, pokud by vzešla z parlamentních voleb.

Teprve až bude Sobotka v politickém důchodu, můžeme řešit Babiše. Nejdříve ale někdo musí Sobotku porazit a přinutit k rezignaci na všechny funkce. A to žádná ministrana nebude!

Jinak, střet zájmů je vážná věc. Věřím, že to ten zákon vyřeší! Babiš by byl nebezpečný v jiné době.

B. Rybák 18.9.2016 10:31

Re: Musím uznat,

Souhlasím zejména s Vaším zdůvodněním, proč je analýza pana Doležala chybná! Pan premiér Sobotka (Kalousek, C.Svoboda, Dientsbier, Bursík ...) je symbolem tragédie naší politiky!

L. Severa 17.9.2016 14:26

Většina zákonů se dá nějak obejít.

Že by Babiš a jeho tým právníků pro to nenašli také nějaký způsob ? Třeba převedením firem na "bílého koně" Jestli se nemýlím, tak dříve existovalo jakési "vlastnictví z druhé ruky". Navrhovaný zákon je jen něco jako morální políček.

P. Čech 17.9.2016 10:08

Dalo se to čekat

Občanské hnutí ANO, stejně jako i jiná občanská hnutí, účastná ve sněmovně prosazuje věci, které ve svých důsledcích omezují jinak neomezenou moc politických stran ve státě. Otevřeně o tom hovoří zejména pan Babiš, Okamura a Černoch. Pan Babiš je navíc díky svému majetku nezkorumpovatelný a tak je třeba vymyslet jiné postupy, jak jej dostat z politiky. Tato situace je pro politické strany natolik závažná, že se nezdráhají navzdory svým ideologiím a předvolebním programům napříč politickým spektrem spojit a proti hnutí ANO otevřeně vystoupit.Naštěstí, zástupci politických stran v poslanecké sněmovně jsou povětšinou obecní diletanti, kteří dobrý zákon nejsou schopni schválit, natož vypracovat. A tak byl opět schválen zákon-nezákon v intencích typického českého postupu - ani nahá, ani oblečená, ani rozcuchaná, ani učesaná, ani ryba, ani rak - systém "chytré" horákyně. Pominu-li skutečnost, že tento zákon zásadně odporuje hned čl. 1 Listiny základních práv a svobod, tedy našemu ústavnímu pořádku, je formulován tak, že jej lze jednoduše obejít. Stejně jako většina našich ostatních zákonů, schvalovaných pod diktátem politických stran, opět v rozporu s ústavou, konkrétně s čl. 26 a 27. Pan Babiš není žádný hlupák, za jakého jej politické strany považují a mám za to, že tyto strany vykáže do patřičných mezí. Tedy, pokud náš Ústavní soud není ve vleku politických stran (což je možné). Na něj se totiž pan Babiš hodlá obrátit. Opět zde platí rčení, že "chcípající kobyla (rozuměj parlamentní politické strany) kolem sebe kope.

M. Prokop 17.9.2016 16:54

:-P

" Pan Babiš je navíc díky svému majetku nezkorumpovatelný ..."

Bureš je přímo zosobněná korupce.

J. Chaloupka 17.9.2016 10:07

Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

předsedou vlády?

P. Čech 17.9.2016 10:12

Re: Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

Co bude psát? To samé, co dnes. On totiž je ve vleku systému vlády a moci politických stran a nikoliv občanů, což vyžaduje hned čl.2, odst.1 ústavy. Není schpen pochopit, že vývoj jde obecně jiným směrem, než jaký jej učili ve škole.

P. Lenc 17.9.2016 10:23

Re: Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

A jakýpak to je směr, pane Čechu?Ten, o kerém tak rád píšete své elaboráty?Analýza pana Doležala dnes veskrze pravdivá.

P. Čech 17.9.2016 10:53

Re: Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

Snad to ještě není až tak patrné, ovšem podle mne vývoj obecně spěje k zásadní změně politiky a politických systémů. Ukazuje se, a občané téměř všech států to vnímají (nejen vnímají, ale stále více požadují), že dosavadní zavedené systémy absolutní vlády a moci politických stran nad občany zemí jsou bezzubé, akceneschopné a vyžadující neustálé kompromisy. Kompromisy , vyúsťující v řešení, která občané neberou a zásadně se s nimi neztotožňují. Aby nedošlo k omylu, hovořím zde o většině občanů, demokratické většině. Ono totiž ne nadarmo byl v mnoha státech zaveden nedemokratický volební systém podle zásad poměrného zastoupení, který prakticky nikdy negeneruje vítězství skutečné většiny voličů. Většina je totiž nejméně 50%+1. Ptáte se jaký je to směr? Jde o směr mířící ke skutečné vládě občanů - demos kratos - demokracii. Skutečné zastupitelské demokracii, kde zástupci občanů jsou přímo voleni a nikoliv přes nějaké zbytečné prostředníky typu politických stran. Tedy nikoliv k t.zv. demokracii české, německé, francouzské či jakékoliv jiné, které se vyznačují jedním společným. Nejsou demokraciemi.

P. Lenc 17.9.2016 11:06

Re: Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

Jo, elaboráty, to je přesně to, co vám opravdu jde.Napsat, že demokracie se obejde bez politických stran či politických hnutí, tak to můžete napsat pouze vy.Mohl bych vám tu vaši utkvělou myšlenku vyargumentovat, ale bylo by to naprosto zbytečné.Svého času demokracii naprosto přesně popsal Winston Churchill

P. Čech 17.9.2016 11:18

Re: Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

Nikdy a nikde jsem nenapsal, že demokracie se obejde bez politických stran, to je otázka širší diskuse, ale bez m o c i politických stran. V tom ovšem vidím veliký rozdíl. Demokracii popsal nejen Winston Chrchill, ale velmi mnoho jiných autorů. Všechny tyto popisy však mají jedno společné. Jsou poplatné politickému smýšlení jejich autorů, vč. toho Winstona Churchilla. Abychom poznali, co je to skutečná demokracie, musíme se obrátit nejen k Platónovi či Aristotelovi, ale musíme vyjít ze samotného názvu demokracie - demos kratós - vláda občanů. Občanů, nikoliv politických stran. Politické strany mají i v demokracii své místo. Tímto místem však není jejich moc ve státě, moc nad občany státu. Občané si musí vládnout sami, teprve potom může nastat skutečná demokracie.

K. Janovská 17.9.2016 15:16

Re: Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

Pane Čechu, příště napište "Babiš je Bůh", budete to mít kratší a výsledek stejný.

M. Prokop 17.9.2016 16:57

Re: Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

Pan Čech je posedlý stranami. Dlouhodobě, mylně.

Přitom taková běžná politická strana je proti ANO a podobným spolkům krásná demokratická instituce (ani, i ČSSD).

Má nějaký program, lidi, lze sledovat jejich chování, dodržování programu, etc.

Hnutí chce každou chvíli něco jiného, nejlépe cestu ke korytu a sledovat dodržování nelze, není co kontrolovat.

P. Čech 17.9.2016 17:23

Re: Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

Zajímalo by mne, o jakých konkrétně programech politických stran zde hovoříte. O programech , které jsou zveřejňovány před volbami (předvolebních)? Tady lze o programech hovořit pouze u stran opozičních, které nedoznávají změn. U stran koaličních jsou jejich předvolební programy zprzněny kompromisním jednáním, jejichž výsledkem je koaliční program, vždy horší než kterýkoliv z programů předvolebních. Jak to tedy je? Platí např. v případě ČSSD či KDUČSL jejich předvolební programy a nebo platí programy koaliční? Obojí platit nemohou, protože jsou rozdílné. A nebo, jak je v ČR zvykem, platí i neplatí?

Zastupitel Mč 17.9.2016 19:21

Re: Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

Přesně tak pane Čechu. Všem " doležalům" zbudou oči pro pláč, až se po volbách dozvědí větší dobrou zprávu, - že dosavadní patraje zaplatily za aroganci a nahradí je další " malé občanské iniciativy" možná sdružené kupř. pod vlajkou a programem Pirátů! Babiše nežeru, ale uznávám, že žádný jiný zatím nedokázal zahnívající politické matadory vystrašit víc, - než on!

M. Prokop 17.9.2016 20:51

Re: Copak asi bude Doležal psát, až bude Babiš příštím

A sliby ANOnistů, hlavně toho rozhodujícího, nejsou zprzněny koaličním kompromisem? Prosadil všechny své sliby?

T. Kočí 17.9.2016 10:05

Dobře zanalizováno.Radujme se!

K. Vyšata 17.9.2016 9:54

Rakovinou prolezlá společnost?

Ano, mafiánské sítě, degradace politiků na loutky v rukou byznysu, nenažranost a chtivost po prebendách, zlodějiny a korupce. To je jen stručný přehled některých metastází rakoviny co za 25 let rozežrala stát.

Nakonec arogantní sebejistota dostala trhliny a voliči začali vnímat důležitost svých hlasů. Lehkomyslné uzákonění přímé volby prezidenta strhlo lavinu zájmu o politiku u části obyvatelstva, která se naivně dříve nechávala vést do záhuby našimi ubohými "elitami". Základní chyba nebyla v uzákonění přímé volby, ale snaha vnutit lidu na prezidentský stolec člověka který nesnáší náš národ. A voliči se naštěstí postavili na správnou stranu a tak máme Zemana, národem milovaného, pravdoláskaři nenáviděného. Podobně se zrodil fenomén Babiš, člověk který se ujal na přání voličů vyléčit nemocnou ekonomiku a sliby které dal před volbami, k překvapení politických šíbrů začal plnit. To lidi jako je pan Doležal bolí, některé zloděje přivádí k šílenství a zbabělé politiky svolává jako ovce do protibabišovského houfu.

Rakovinu bující 25 let je těžké vyléčit, brání se a zahnaná do kouta útočí. Snad to Babiš a jeho hnutí vydrží, snad voliči pochopí jaké nebezpečí hrozí od Doležalů a podobných.....

T. Kočí 17.9.2016 10:08

Ironie?