7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ŠKOLSTVÍ: Přežije maturita 2021 covid 2019?

I když to nikdo z politiků veřejně nepřizná, mohlo by se zdát, jako by mnohým z nich přišla současná „koronavirová krize“ vhod. A zdaleka se to netýká jen těch, kteří jsou právě u moci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 14.3.2021 10:14

Distanční vzdělávání (jako náhrada zavedeného prezenčního studia) je třeba zatím brát tak, že "je lepší něco, než nic". Ale doba se mění, a bude se měnit i nadále.

Čím rychlejší bude internet, tím více informací může protéci. Kvantové počítače si už nebudete kupovat jako osobní počítače domů, či do školy studentům. Výpočet se bude přes internet provádět v "klaudu", tzn. na nějakém vzdáleném počítači, který bude třeba chladit až velmi blízko k absolutní nule (nula stupňů Kelvina!)

Nejprimitivnější umělá inteligence je automatický termostat, který celý svůj život jen zapíná a vypíná dle výše okolní teploty. Umělá inteligence nádražního automatu na prodej nápojů vám pomocí svých vystavených tlačítek nabízí, o čem s ním můžete komunikovat (zda čaj, kávu, kakao a kolik cukru, ...). Tato umělá inteligence s vámi nemůže diskutovat o díle Williama Shakespeare.

Dnes žijeme již v roce 2021, ale problém dokonalého porozumění přirozenému lidskému jazyku není dosud úspěšně vyřešen. I když dnes dosažitelný brutální výpočetní systém již nabízí zajímavé možnosti k oklamání (které dokonce projdou Turingovým testem inteligence).

Geniální řešení (ve své době) nabízel český systém umělé inteligence Doc. Václava Poláka. Jenže Jeho Magnificence Jiří Zlatuška tehdy expertně posoudil, že jde o blábol a podvod, takže v Česku nemáme nic. A za takové sviňské expertní posouzení vás v českém školství nevyhodí z univerzity, ale naopak, povýší na rektora.

Došel mi povolený počet znaků jednoho diskusního příspěvku, čímž jsou vymezeny i hranice české polistopadové demokracie.

P. Novotný 14.3.2021 12:13

Kvantové počítače řeší velmi specifické úkoly nemající v§bec nic společného s tím, co je nazýváno umělou inteligencí.

Tepelný termostat nemá s umělou inteligencí společného také naprosto nic, stejně jako s ní neměl nic společného třeba Wattův odstředivý regulátor otáček používaný na parních strojích. Oba dělají totéž, udržují požadovanou hodnotu řízené veličiny.

Stejně tak nemá s umělou inteligencí nic společného nádražní nápojový automat, který je řízen jednoduchým stavovým automatem. Všechny stavy jsou předem dané, stejně tak všechny mezi nimi povolené přechody.

Strojové porozumění přirozenému jazyku také nemá s umělou inteligencí nic společného. Jde o heuristické porovnávání vstupních dat se shromážděnou množinou vzorků.

O tom, co to je "skutečná" umělá inteligence, není zatím vůbec jasno. Nemáme ani jasno, jak a kde se ukládá lidská paměť, jestli je tvořená synapsemi mezi nervovými buňkami, nervovými proteiny, nebo jestli je nutno jít do sub-atomové kvantové oblasti.

Doporučuji dobrý článek na toto téma:

https://bdtechtalks.com/2017/12/21/kaufmann-cracking-the-brain-code-creating-true-artificial-intelligence/

Souhlasím s Vámi v jediné věci, a to že Jiří Zlatuška je kariéristický ksindl.

M. Pivoda 14.3.2021 13:18

Neviditelný pes je médium pro výměnu informací s širokou veřejností. Právě proto, že česká akademická mafie je neprůstřelná, je možno říci něco zde.

Pohled P. Novotného na inteligenci je antropocentrický (tzn. považující člověka za nejdůležitější realitu a hodnotu světa, přírody i společnosti). Je to ale ten správný pohled?

Neřekl jsem, že kvantové počítače zcela nahradí stávající počítače, fungující na křemíku dle von Neumannova principu. Počet aplikací kvantového počítače ale vzrostl od roku 2009. Američan Ray Kurzwweil je pro mne dostatečně silnou autoritou i tomto oboru. Cituji ho ze dne 11. března 2021:

... For a limited range of applications, quantum computers become exponentially more powerful with a linear increase in their number of qubits. That implies the potential for a massive and discontinuous change in available computing power. Moreover, the range of applications to which quantum computers can be applied has been growing rapidly since 2009 ...

Poslední práce doc. Poláka (kterou dal Václav Polák světu zcela zdarma ) je dostupná zde:

https://sites.google.com/a/miroslav-pivoda.com/www/v%C3%A1clavpol%C3%A1k:mathematizedhumanitiesviahum

P. Novotný 14.3.2021 13:42

Pokud existuje v nám známém vesmíru jiná inteligence, než je člověk, a je-li inteligentnější, můžeme ji brát jako referenci inteligence. Sem s ní, pane Pivodo :)

Počítač je jen nástroj, bez ohledu na to, jestli je založen na polovodičích, kvantových jevech, nebo třeba na chemických reakcích. Technologický princip funkce počítače nedeterminuje jeho schopnost zreplikovat inteligenci ať už člověka, nebo výše zmiňovaného nehumanoida ;)

Bývaly doby, kdy Ray Kurzweil produkoval rozumné věci, jako třeba elektronické hudební nástroje nebo OCR čtečky. Od doby, kdy se rozhodl pro svůj transhumánní přechod k singularitě cpaním se desítkami léků denně to s ním jde z kopce. Nicméně jako chodící reklama pro Google funguje dobře ;)

M. Pivoda 14.3.2021 15:52

K prvnímu odstavci P. Novotného:

Díky kvalitnějším senzorům (tj. citlivější čich, či ostřejší zrak) může pozemský pes (ač s méně výkonnějším procesorem, tj. počtem neuronů ve svém mozku) učinit v určité situaci inteligentnější rozhodnutí, než zde diskutující P. Novotný.

"Necháme odborně posoudit!", řekne občan.

Občané (voliči) si dnes mohou učinit lepší obrázek o možném expertním posouzení. Kritickou otázkou zůstává, jak může občan-laik rozpoznat experta. Dle čeho? Dle barvy jeho košile, kravaty, nebo ponožek?

P. Novotný 14.3.2021 18:52

Přestože "senzory" i "aktuátory" Stephena Hawkinga byly více než podprůměrné, na jeho "procesor", čili mentální výkonnost, to nemělo sebemenší vliv.

Na druhou stranu, pane Pivodo, zatrpklost čišící z Vašich textů kvalitu úsudku ovlivňuje, a to ne směrem pozitivním.

M. Pivoda 14.3.2021 19:06

Já zde (na konkrétním případě) informuji veřejnost, že ani po tak dlouhé době se ještě nepodařilo vyřešit problém porozumění přirozenému lidskému jazyku. Takže porozumět tomu tématu je i dnes stále aktuální. Jakápak osobní zatrpklost?

Pozemský pes bylo určitě lepší přirovnání (moje přirovnání), než nemoc Steven Hawkinga (přirovnání P. Novotného). S případem Hawkinga já přece vůbec nepolemizuji, nic takového jsem nikdy netvrdil. Takové jednání lze charakterizovat jako vyloženou demagogii ze strany P. Novotného.

P. Novotný 14.3.2021 19:48

Tak ještě jednou: lepší senzory neudělají ze psa inteligentnější bytost, stejně tak jako horší senzory neudělají z člověka bytost méně inteligentní.

M. Pivoda 14.3.2021 20:10

Napsal jsem, že lepší senzory mohou přivodit inteligentnější konkrétní rozhodnutí (v některých konkrétních situacích).

Pozemský pes by se nějaké nebezpečné situaci (díky svým lepším senzorům) mohl vyhnout. Což by bylo chápáno jako inteligentnější rozhodnutí.

P. Novotný 14.3.2021 20:25

Má-li pták senzor magnetického pole, který mu umožňuje orientovat se díky magnetickým pólům, a díky tomu se trefí do cílové oblasti tisíce kilometrů daleko, není inteligentnější než člověk, který tento senzor nemá vůbec. Inteligence je něco naprosto jiného, pane Pivodo. Ten pták nezná smysl, význam toho, proč má do té oblasti letět. Letí tam, protože mu to říká instinkt, ne rozum, tedy inteligence.