20.4.2024 | Svátek má Marcela


SKANDÁLY: Hlavním viníkem Mynářových průšvihů je Miloš Zeman

4.3.2023

Velké množství skandálů má na svém kontě kancléř Pražského hradu Vratislav Mynář. Nyní na něj zásluhou novinářů webu seznamzpravy,cz vyšlo najevo, že si nechal z Pražského Hradu vozit stromky do Osvětiman na Uherskohradišťsku, kde podniká, a za nákladní auto podle všeho neplatil. Pravděpodobně ani za stromky. Ušetřil tak desetitisíce korun. Je jistě jen náhoda, že firma, která mu dodala stromky, dostala za dva měsíce poté přidělenou veřejnou zakázku za 3,1 milionu korun pro Lesní správu Lány, která je pořízena prezidentské kanceláři. Po aféře s party stanem, který si Mynář rovněž nechal s velkou pravděpodobností dopravit na Moravu na úkor daňových poplatníků, je to další z celé řady jeho průšvihů. Namátkou se jednalo o dotační podvody nebo o hrubé porušení proticovidových předpisů při porážce prasete.

Mynář jaksi nepochopil, že je rozdíl mezi soukromým podnikatelem a pracovníkem státní správy a obojí si spojil v jedno. Něco ve stylu Sám sobě s.r.o. On se domníval, že je nedotknutelný a může vše. Včetně zneužívání pozice hradního kancléře a státních peněz ke svému podnikání .

Jenomže skutečného viníka je třeba hledat jinde. Za Mynáře může i ten, kdo mu jeho evidentně protiprávní jednání umožňoval. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský už dříve uvedl, že považuje Miloše Zemana za přítele, ale nikdy nepochopí, proč na Hradě drží to strašné trio Mynář, Ovčáček, Nejedlý, které měl už dávno vyrazit. Zeman však prohlásil, že tito lidé jsou pro něj nepostradatelní a o jejich konci neuvažuje.

Jsme tedy u jádra věci. Prezident Zeman drží nad kancléřem Mynářem ochranou ruku. O mnoha jeho předchozích selháních dobře věděl. Přesto nic nepodnikl. Panu kancléři narostla křídla a podle toho se choval. Státní majetek považoval za svůj. Myslel si, že na něj nikdo nemůže, ale to se naštěstí přepočítal. Ovšem hlavním viníkem Mynářovy arogance je Miloš Zeman, který mu jeho nekalé způsoby umožňoval a je velmi nepravděpodobné, že by o nich nevěděl. Jemu prostě nevadily. V pohádce Pyšná princezna pronesla moudrá chůva tato slova: „Kdo zlu neodporuje, sám se proviňuje,“ A to platí i pro naštěstí končícího hradního pána.

Já jenom doufám, že metody kancléře Mynáře neujdou pozornosti Policie ČR. Pak by měl ovšem smůlu, protože by v případě pravomocného odsouzení jaksi nemohl počítat s amnestií.

Autor je středočeský krajský zastupitel